Turbo / Heat - pytania o zasady
Re: Turbo / Heat (A. H. Granerud, D. S. Pedersen)
a gdzie znaleźć nowa instrukcję
? jest ona w wydaniu polskim w pdf ?

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3042 times
- Been thanked: 2657 times
- Kontakt:
Re: Turbo / Heat (A. H. Granerud, D. S. Pedersen)
Tak, na zalinkowanej powyżej stronie jest także wersja pl.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Re: Turbo / Heat - pytania o zasady
Zagrałem dziś dwukrotnie solo przeciwko 5 legendom na torze z tą długą prostą (Francja) w wariancie podstawowym i zająłem odpowiednio trzecie i czwarte miejsce. Ale zagrywałem swoje karty przed odkrywaniem karty legend.
Poprzednio robiłem odwrotnie czyli jeśli legenda była w danej turze przede mną to najpierw odkrywałem kartę legend, wykonałem ruch legend i dopiero wybierałem swoje karty. Efekt? Dwukrotnie wygrałem (tor USA).
Jak jest poprawnie? W grze przeciwko żywym graczom zmiana biegu i karty zagrywane są jednocześnie. W grze z samymi legendami również?
Poprzednio robiłem odwrotnie czyli jeśli legenda była w danej turze przede mną to najpierw odkrywałem kartę legend, wykonałem ruch legend i dopiero wybierałem swoje karty. Efekt? Dwukrotnie wygrałem (tor USA).
Jak jest poprawnie? W grze przeciwko żywym graczom zmiana biegu i karty zagrywane są jednocześnie. W grze z samymi legendami również?
- Apos
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1203 times
- Kontakt:
W zwykłej grze ze znajomymi/rodziną, w kolejności na torze, gracze jednocześnie zmieniają bieg oraz zagrywają karty zakryte. W kolejnym kroku, po kolei odsłaniają swoje karty oraz wykonują ruch. Kolejny gracz odsłania swoje karty, gdy poprzedni odrzucił i dobrał karty na rękę i zakończył turę.bdm pisze: ↑05 sty 2024, 15:48 Zagrałem dziś dwukrotnie solo przeciwko 5 legendom na torze z tą długą prostą (Francja) w wariancie podstawowym i zająłem odpowiednio trzecie i czwarte miejsce. Ale zagrywałem swoje karty przed odkrywaniem karty legend.
Z botami nie grałem ani razu, tu nie pomogę.
- mat_eyo
- Has thanked: 949 times
- Been thanked: 1483 times
- Kontakt:
Wystarczy spojrzeć do odpowiedniej instrukcji:
Gracze wybierają swoje karty w ciemno, nie znając karty legend.W każdej rundzie, gdy jest kolej 1. legendy na odkrycie i przesunięcie, należy odsłonić kartę z wierzchu talii legend.
No właśnie.. "gdy jest kolej 1. legendy to odkrywamy kartę z wierzchu talii legend".W każdej rundzie, gdy jest kolej 1. legendy na odkrycie i przesunięcie, należy odsłonić kartę z wierzchu talii legend.
Co jeśli legenda jest w danej turze przede mną?
To by miało sens. Ale w instrukcji nie ma tego zapisu w rozdziale gdzie jest wariant z legendami.
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 525 times
Cały czas źle to czytasz.
Pierwsza faza każdej rundy to zmiana biegu, druga faza każdej rundy to zagranie kart.
Dopiero trzecia faza każdej rundy to odkrycie i przesunięcie, właśnie wtedy można w ogóle myśleć o odkrywaniu karty legend (czyli po 2. fazie, gdy już wszyscy gracze zagrali swoje karty).
A więc:
zmieniasz bieg, zagrywasz karty, potem:
a) jeśli jesteś pierwszy to wykonujesz ruch (i całą swoją turę do końca), następnie odkrywasz kartę legend i wykonujesz ruchy każdą z legend.
b) jeśli nie jesteś pierwszy to odkrywasz kartę legend i wykonujesz ruchy każdą z legend, która jest przed Tobą, następnie wykonujesz całą swoją turę (poczynając od 3. fazy, bo 1. i 2. już wykonałeś wcześniej, zgodnie z regułami) i po tym wykonujesz ruchy pozostałych legend (tych, które były za Tobą), korzystając z wcześniej odkrytej karty.
Wyjaśnione?
Wiem, wiem.
Za łatwo się grało kiedy odkrywałem kartę legendy (była przede mną) przed zagraniem swoich kart. Mat_eyo dobrze napisał, że zagrywam w ciemno a dopiero później odkrywam kartę legend. Ale wklejony cytat z instrukcji tego akurat nie wyjaśnił.
A propo... wygrał ktoś na torze Francja z tylko trzema zakrętami i bardzo długą prostą z legendami w wariancie podstawowym?

Za łatwo się grało kiedy odkrywałem kartę legendy (była przede mną) przed zagraniem swoich kart. Mat_eyo dobrze napisał, że zagrywam w ciemno a dopiero później odkrywam kartę legend. Ale wklejony cytat z instrukcji tego akurat nie wyjaśnił.
A propo... wygrał ktoś na torze Francja z tylko trzema zakrętami i bardzo długą prostą z legendami w wariancie podstawowym?
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 525 times
To Włochy (Italia), nie Francja.
Tak, ten tor faworyzuje boty, trzeba bardzo mocno grzać na zakrętach, żeby wyrobić przewagę. Pierwsze kilka wyścigów przegrywałem z kretesem, bo boty bez problemu pruły do przodu. Ale w końcu zaczęło się udawać tam wygrywać. Sprawia to sporą satysfkację aczkolwiek zbyt często zależy od szczęścia (bo tak jak pisałem, ta długa prosta mocno faworyzuje boty).
- vnzk
- Has thanked: 333 times
- Been thanked: 529 times
Moim zdaniem właśnie wklejony cytat to wyjaśnia. Jakakolwiek kolejność ma znaczenie dopiero w fazie trzeciej (po ustawieniu biegu i zagraniu kart), wcześniej wszyscy gracze (również legendy, tylko wirtualnie) robią to równocześnie. Zatem dopiero, kiedy każdy ma przed sobą karty i ustawiony bieg, patrzymy na tor, żeby zobaczyć czyja jest kolej na rozgrywanie dalszych faz tury. Jeśli którejkolwiek legendy, odkrywasz ich kartę, jeśli Twoja, najpierw odkrywasz swoje. I o tym właśnie mówi cytat:
"W każdej rundzie, gdy jest kolej 1. legendy na odkrycie i przesunięcie, należy odsłonić kartę z wierzchu talii legend."
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Sorry jeśli pytanie jest mega głupie ale nie mogę znaleźć w instrukcji jak działają dokładnie karty hamulce z modułu garażu.
Opis nic mi nie wyjaśnia. Przyspieszać można w kroku 5 odrzucając kartę turbo i dociągając jeszcze jedną kartę prędkości. To nie na związku z tym co napisano w wyjaśnieniu w instrukcji. Symbole na karcie też nic mi nie mówią.
Spoiler:
- seki
- Moderator
Ok. Znalazłem na bgg. Decydujemy w fazie 3 którą wartość prędkości na karcie hamulca przyjąć. Mega głupio nazwana karta bo nie ma nic wspólnego z hamowaniem. Karta hamulca daje nam prędkość tylko sami decydujemy która z dwóch przyjmiemy.seki pisze: ↑01 mar 2024, 18:01 Sorry jeśli pytanie jest mega głupie ale nie mogę znaleźć w instrukcji jak działają dokładnie karty hamulce z modułu garażu.Opis nic mi nie wyjaśnia. Przyspieszać można w kroku 5 odrzucając kartę turbo i dociągając jeszcze jedną kartę prędkości. To nie na związku z tym co napisano w wyjaśnieniu w instrukcji. Symbole na karcie też nic mi nie mówią.Spoiler:
- seki
- Moderator
Dość pokrętne ale wiem co masz na myśli

Witam
Mam pytanie o aerodynamikę. Wszystko jest w zasadzie jasne, mam tylko jedną wątpliwość, która jest pewnie związana z nadgorliwością
. Mianowice, w przykładzie poniżej, czerwony bolid może skorzystać z aerodynamiki ? Czy jednak tylko kiedy jest obok lub dokładnie za zielonym bolidem. W obecnym ustawieniu jest za, czyli niby wszystko jasne, ale to jest takie za z boku. Wątpliwość moja wiąże się z grubą linią przy torze, która to określa kto w danym rzędzie jest pierwszy a kto drugi. Owa linia przy zakręcie zmienia się i w miejscu gdzie stoi czerwony bolid jest na zewnątrz toru a w miejscu gdzie stoi zielony bolid po stronie wewnętrznej toru. Zatem czy ustawienie bolidów tak jak na zdjęciu, dodatkowo patrząc na te linie, nie sugeruje, że w tej sytuacji z aerodynamiki skorzystałby tylko jakiś trzeci bolid, który ustawiłby się bezpośrednio za zielonym lub obok ? Z góry zakładam i tak gramy, że czerwony w tej sytuacji korzysta z aerodynamiki oczywiście, ale może właśnie źle robimy.
Pozdrawiam

Mam pytanie o aerodynamikę. Wszystko jest w zasadzie jasne, mam tylko jedną wątpliwość, która jest pewnie związana z nadgorliwością

Pozdrawiam

- Apos
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1203 times
- Kontakt:
Może skorzystać z aerodynamiki. Nie musi być bezpośrednio za bolidem, tylko skończyć ruch na jednym z dwóch pól za tym z przodu.FeGy pisze: ↑17 mar 2024, 14:39 Witam
Mam pytanie o aerodynamikę. Wszystko jest w zasadzie jasne, mam tylko jedną wątpliwość, która jest pewnie związana z nadgorliwością. Mianowice, w przykładzie poniżej, czerwony bolid może skorzystać z aerodynamiki ? Czy jednak tylko kiedy jest obok lub dokładnie za zielonym bolidem. W obecnym ustawieniu jest za, czyli niby wszystko jasne, ale to jest takie za z boku. Wątpliwość moja wiąże się z grubą linią przy torze, która to określa kto w danym rzędzie jest pierwszy a kto drugi. Owa linia przy zakręcie zmienia się i w miejscu gdzie stoi czerwony bolid jest na zewnątrz toru a w miejscu gdzie stoi zielony bolid po stronie wewnętrznej toru. Zatem czy ustawienie bolidów tak jak na zdjęciu, dodatkowo patrząc na te linie, nie sugeruje, że w tej sytuacji z aerodynamiki skorzystałby tylko jakiś trzeci bolid, który ustawiłby się bezpośrednio za zielonym lub obok ? Z góry zakładam i tak gramy, że czerwony w tej sytuacji korzysta z aerodynamiki oczywiście, ale może właśnie źle robimy.
Pozdrawiam
![]()
- Adrian_P
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 28 times
- Kontakt:
Ale jeśli aerodynamiką przekroczymy zakręt to musimy go rozliczyć. Nie wiemy o ile pól przesunął się bolid czerwony. Tak gwoli ścisłości