Yellow & Yangtze / Huang (Reiner Knizia)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
XLR8
Has thanked: 285 times
Been thanked: 909 times

Re: Yellow & Yangtze / Huang (Reiner Knizia)

Post autor: XLR8 »

My nadal gramy i uważamy ja za wybitne dzieło.
:)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 1859 times
Been thanked: 2303 times

Post autor: PytonZCatanu »

Sporo grałem i w Tygrysa i w YY i choć Tygrysa cenie wyżej jednak, tondo YY spadam chętnie.

Tym bardziej żałuję tej okropnej kampanii Huang, która mnie odrzuciła 😔
Awatar użytkownika
narandil
Has thanked: 269 times
Been thanked: 64 times

Post autor: narandil »

SeekerKuba pisze: 08 sty 2024, 14:22 Jakby ktoś chciał to udostępniam tłumaczenie instrukcji i zasłonki https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2pLQP9HHLO

5zl prowizji za dopisek na olx "polska instrukcja do pobrania" z forum/ bgg (tam też wrzuce) :mrgreen:
hej,
dzięki bardzo za te tłumaczenia. Dorwałem wersję francuską, więc jak najbardziej się przyda.

A piszę tutaj, bo minimalnie ją przerobiłem i chciałem się podzielić. Przeróbka była czysto graficzna i polegała na takiej zmianie rozmiarów, żeby była idealnie dopasowana do oryginalnej (po zgięciu wzdłuż bocznych linii środkowej tabeli). Tym samym wystarczy teraz druknąć na grubym papierze i po zgięciu postawić przy oryginalnej zasłonce - tym samym w środku mamy wersję PL a na zewnątrz oryginalną ładną grafikę i nic nigdzie nie wystaje :)

także mała rzecz a mnie cieszy ;)
https://drive.google.com/file/d/1AhcGab ... drive_link
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1575 times
Been thanked: 1148 times

Post autor: garg »

Krótkie pytanie: w jaki sposób pomieścić elementy, żeby pokrywka pudełka nie odstawała?

Przypuszczam, że czegoś nie zauważam, bo chyba niemożliwe jest, żeby faktycznie się nie mieściły?
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

garg pisze: 18 cze 2024, 12:41 Krótkie pytanie: w jaki sposób pomieścić elementy, żeby pokrywka pudełka nie odstawała?

Przypuszczam, że czegoś nie zauważam, bo chyba niemożliwe jest, żeby faktycznie się nie mieściły?
Zauważyłem podobne tematy na Facebooku i wynikało z nich, że pudełka nie da się zamknąć, chyba że zdemontuje się tekturowe pagody, a figurki włoży się do oddzielonego pudełka.

(Zaznaczam - tak czytałem, nie sprawdzałem)
Awatar użytkownika
garg

PytonZCatanu pisze: 18 cze 2024, 12:52
garg pisze: 18 cze 2024, 12:41 Krótkie pytanie: w jaki sposób pomieścić elementy, żeby pokrywka pudełka nie odstawała?

Zauważyłem podobne tematy na Facebooku i wynikało z nich, że pudełka nie da się zamknąć, chyba że zdemontuje się tekturowe pagody, a figurki włoży się do oddzielonego pudełka.

(Zaznaczam - tak czytałem, nie sprawdzałem)
Jak mnie przyciśnie desperacja, to wyrzucę wypraskę, ale chyba nie o to chodziło producentowi :? No i to też chyba nie do końca zadziała, bo pudełko jest dość niskie, a pagody - wysokie i kanciaste.
Mam / Sprzedam/wymienię

niwlak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 52 times

Post autor: niwlak »

Pudełko jak i samo przechowywanie gry jest fatalne zaprojektowane. Po otworzeniu komponentów jest pod korek, a po skończonej grze nie ma innej opcji jak rozłożenie pagód, wyjęcia z podstawek liderów co i tak powoduje nie do końca zamknięte pudełko. Przez to grę dłużej się rozkłada i chowa do pudełka, gdzie to wszystko powinno trwać max 5 minut łącznie. Być może wywalenie fabrycznej wypraski pozwoli pomieścić wszystko bez rozkładania.
Sama gra jest bardzo dobra, ale długość przygotowania i składania gry pozostawia drobny niesmak, a przechowywanie jest problematyczne. Myślałem o kupnie, ale po wypróbowaniu w lokalu i doświadczeniu tego odpuściłem sobie. Dla porównania mam Prage Caput Regni i tam wszystko się mieści włącznie ze złożonym mostem i dwoma budynkami.
Awatar użytkownika
garg

niwlak pisze: 18 cze 2024, 13:19 Pudełko jak i samo przechowywanie gry jest fatalne zaprojektowane. Po otworzeniu komponentów jest pod korek, a po skończonej grze nie ma innej opcji jak rozłożenie pagód, wyjęcia z podstawek liderów co i tak powoduje nie do końca zamknięte pudełko. Przez to grę dłużej się rozkłada i chowa do pudełka, gdzie to wszystko powinno trwać max 5 minut łącznie. Być może wywalenie fabrycznej wypraski pozwoli pomieścić wszystko bez rozkładania.
Sama gra jest bardzo dobra, ale długość przygotowania i składania gry pozostawia drobny niesmak, a przechowywanie jest problematyczne. Myślałem o kupnie, ale po wypróbowaniu w lokalu i doświadczeniu tego odpuściłem sobie. Dla porównania mam Prage Caput Regni i tam wszystko się mieści włącznie ze złożonym mostem i dwoma budynkami.
Właśnie wyjąłem wypraskę - teraz wszystko wchodzi na styk.

Myślałem, że współczesnym problemem w branży są zbyt duże pudełka, ale widzę, że Phalanx idzie pod prąd głównemu nurtowi i różnym modom :twisted: .
Mam / Sprzedam/wymienię

niwlak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 52 times

Post autor: niwlak »

garg pisze: 18 cze 2024, 14:03
niwlak pisze: 18 cze 2024, 13:19 Pudełko jak i samo przechowywanie gry jest fatalne zaprojektowane. Po otworzeniu komponentów jest pod korek, a po skończonej grze nie ma innej opcji jak rozłożenie pagód, wyjęcia z podstawek liderów co i tak powoduje nie do końca zamknięte pudełko. Przez to grę dłużej się rozkłada i chowa do pudełka, gdzie to wszystko powinno trwać max 5 minut łącznie. Być może wywalenie fabrycznej wypraski pozwoli pomieścić wszystko bez rozkładania.
Właśnie wyjąłem wypraskę - teraz wszystko wchodzi na styk.

Myślałem, że współczesnym problemem w branży są zbyt duże pudełka, ale widzę, że Phalanx idzie pod prąd głównemu nurtowi i różnym modom :twisted: .
Pagody rozumiem się mieszczą, a wchodzą także liderzy podłączeni z podstawkami? Jeżeli tak, to spowodowałeś, że zacząłem się znów zastanawiać nad kupnem :wink: .
Szkoda, że np. taki 25th century games nie zajął się tą grą to moglibyśmy mieć powtórke z RA gdzie miałbym pewność, że produkcyjnie będzie na dobrym poziomie(W huang mam pewne zastrzeżenia co do czytelności). Tyle, że tam jest problem z domykaniem pudełka, ale to zależy jak się kafelki ułożą.
Awatar użytkownika
garg

Spoiler:
Liderów nie wkładałem do podstawek, tylko zapakowałem w osobne woreczki dla każdego gracza.

Nawet nie dlatego, żeby się nie zmieścili, tylko bardziej dla ochrony przed zniszczeniem, bo kartonik wystający z plastiku w pudełku bez wypraski to proszenie się o uszkodzenia.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2024, 17:30 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Mam / Sprzedam/wymienię

Awatar użytkownika
Comandante
Has thanked: 6 times
Been thanked: 22 times

Post autor: Comandante »

Tak, producentowi chodziło o wyrzucenie wypraski. Dzięki temu pudełko jest niewysokie i zajmuje mniej miejsca na półce. Wypraska jest potrzebna jedynie do transportu by komponenty nie uległy zniszczeniu.
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 83 times
Been thanked: 597 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

Nagraliśmy rozgrywkę dwuosobową w tenże tytuł. Może kogoś zainteresuje. :D
Huang
Awatar użytkownika
adrturz
Has thanked: 152 times
Been thanked: 295 times

Post autor: adrturz »

crazygandalf pisze: 19 lip 2024, 11:44 Nagraliśmy rozgrywkę dwuosobową w tenże tytuł. Może kogoś zainteresuje. :D
Huang
Bardzo przyjemne wideo i cenny przemyślenia, dzięki! :D
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Zagrałem.

Krótko, bo co sie już kiedyś napisałem, to moje ;)

Mechanicznie to YY. Stylistycznie niestety stoi dużo niżej, pagody, standy figurki - nie pasują do tej gry w tym wydaniu. Da się grać, no da. Myli się to czasem, no myli, ale grać się da. Generalnie ja jestem fanem Tygrysa, jako gry najbardziej agresywnej z tej rodziny. Potem YY, wydanie które ma sens w tej grze. Jeśli jednak nie masz dostępu do powyższych, to nadal warto poznać tą rodzinę gier od doktora i możesz sięgnąć po Huang i nadal być zadowolonym.
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 600 times
Been thanked: 292 times

Post autor: Markus »

Pogubilem sie w tym calym Phalaksowym kombinowaniu... czy Huang to jest 1:1 mechanicznie Y&Y? (reskin?) Czy są jakieś udziwnienia?
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Mechanicznie?

Są nowe moduły, które można dodać, których nie było w YY i ryneczek ma jedno miejsce na kafel więcej.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3519 times
Been thanked: 3524 times

Post autor: japanczyk »

Markus pisze: 14 sie 2024, 19:07 Pogubilem sie w tym calym Phalaksowym kombinowaniu... czy Huang to jest 1:1 mechanicznie Y&Y? (reskin?) Czy są jakieś udziwnienia?
Prawie 1:1 + druga strona mapy z alternatywnymi zasadami
Dodatki to opcjonalny 5 gracz + palac królewski
Awatar użytkownika
adrturz

japanczyk pisze: 14 sie 2024, 20:12
Markus pisze: 14 sie 2024, 19:07 Pogubilem sie w tym calym Phalaksowym kombinowaniu... czy Huang to jest 1:1 mechanicznie Y&Y? (reskin?) Czy są jakieś udziwnienia?
Prawie 1:1 + druga strona mapy z alternatywnymi zasadami
Dodatki to opcjonalny 5 gracz + palac królewski
I Bandyci.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

adrturz pisze: 16 sie 2024, 11:34 []

I Bandyci.
Już nie bądźmy tacy ostrzy wobec ludzi odpowiedzialnych za to wydanie 😁
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 72 times

Post autor: Lailonn »

Ok właśnie skończyłem składanie swojej kopii Huang. O rozgrywce się wypowiem za kilka dni dopiero ale co do samego wydania:

-Jakość żetonów, zasłonek graczy pierwsza klasa
-Drukarnia powinna dostać medal za perfekcyjne ponacinanie żetonów. Wszystko wyskakuje perfekcyjnie, ba można puknąć kartonikiem i żetony same wypadną (wiem, bo mi upadł i tak się stało :P). Żadnych pozadzieranych fragmentów
-Dorzucona errata z naklejką na instrukcję (szkoda, że wycinać trzeba ręcznie a i nie naklei się zgodnie z grafikami) do jednego babola
-Standisy wyglądają słabo ale od razu kupiłem drewniane znaczniki liderów
-W zestawie 2 moduły bandytów oraz "18 prowincji" zmieniający mechanikę i używający alternatywnej mapy
-Wypraska...
-...Którą chyba ktoś zrobił dla jaj.

Serio, wywaliłem standisy na mniejsze drewniane znaczniki. Z trudem wpakowałem pagody narzekając pod nosem, że wieczko będzie odstawać/zgniatać pagody jak ich nie będę ciągle rozkładał, po czym zorientowałem się, że nie spakowałem jeszcze mapy ;D

Ktokolwiek uznał, że takie nietypowe pudło, niższe niż logika nakazuje (brakuje 1cm) jest dobrym pomysłem, powinien nagrać film, jak to wszystko spakować BEZ rozkładania pagód na części. Standisy tylko pogorszyłyby sprawę. Pozostaje chyba wywalić wypraskę i wszystko wrzucić w woreczkach na pałę....wstyd i szkoda, bo jakość produkcji na prawdę wysoka :d
1. Zamki Burgundii 2. Clash of Cultures 3. Barrage 4. Food Chain Magnate 5. Terraformacja Marsa 6. Keyflower 7. Ark Nova 8. Wyspa Skye 9. Podwodne Miasta 10. Great Western Trail: Argentyna - kolejność losowa
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 22 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Rayos »

nie no, ten insert to od razu do wywalenia ;) bez niego wszystko się mieści w pudełku bez rozkładania, ba, zmieściłem nawet piąty klan, drewniane znaczniki i cesarski pałac :D
Lailonn

Tak też zrobiłem i wtedy wszystko ładnie wchodzi ale fakt, że komuś chciało się zaprojektować insert z pokrywką (jak w Clash monumental), który nadaje się jedynie do wyrzucenia, to szok. Aż się prosi o insert z jakąś formą podajników na pkt zwycięstwa ale cóż...

ps. Kupiłem grę dzięki gameplayowi ekipy z Koszalina. Więcej nagrywajcie, półki macie widać pełne ;)
1. Zamki Burgundii 2. Clash of Cultures 3. Barrage 4. Food Chain Magnate 5. Terraformacja Marsa 6. Keyflower 7. Ark Nova 8. Wyspa Skye 9. Podwodne Miasta 10. Great Western Trail: Argentyna - kolejność losowa
Lailonn

Ok udało się w końcu zagrać w 2 osoby. Bardzo pozytywne wrażenia. Niby kafelki losowo dobieramy ale uzbrojony w wiedzę z YouTube bez problemu pokonałem małżonkę. Cała rozgrywkę była w defensywie i wyraźnie umiejętności i wiedza dadzą wygraną a nie fartowne losowanie.

Gra trafia do sekcji klasyków z elegancką mechaniką czyli el grande i hansa teutonica 👌
Awatar użytkownika
adrturz

Lailonn pisze: 30 sie 2024, 00:22 Ok udało się w końcu zagrać w 2 osoby. Bardzo pozytywne wrażenia. Niby kafelki losowo dobieramy ale uzbrojony w wiedzę z YouTube bez problemu pokonałem małżonkę. Cała rozgrywkę była w defensywie i wyraźnie umiejętności i wiedza dadzą wygraną a nie fartowne losowanie.

Gra trafia do sekcji klasyków z elegancką mechaniką czyli el grande i hansa teutonica 👌
Miło to słyszeć. Udanych rozgrywek!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1142 times
Been thanked: 2168 times

Post autor: warlock »

Uczę się zasad Huanga przed dzisiejszą partyjką i mam dwa spostrzeżenia:
1) Ta gra cholernie trudno wchodzi do głowy, gdy ma się zakodowane zasady Tygrysa i Eufratu. Muszę dosłownie na siłę zapominać wszystkie zakodowane zasady z Tygrysa, bo tutaj jest nieco inaczej. Jest to straszne :).
2) Mam wrażenie, że Huang ma więcej zasad i jest cięższy, a rozpatrywanie wojen jest bardziej skomplikowane niż w pierwowzorze. Ale może to tylko pierwsze wrażenie ;).
ODPOWIEDZ