Horror w Arkham LCG (zasady, pytania, wątpliwości)
Re: Horror w Arkham LCG (zasady, pytania, wątpliwości)
Hej, chciałbym się upewnić że dobrze rozumiem wątek ataku bez wchodzenia w zwarcie.
1. Dotychczas grałem tak, że jeżeli jeden badacz znajduje się w zwarciu ze standardowym wrogiem (bez żadnych kluczowych cech typu powściągliwy itp.) i wymknie mu się, to aby zaatakować tego wroga w tej samej rundzie, musi wejść z nim w zwarcie. Teraz zastanawiam się, czy jednak nie można atakować wroga tak po prostu, bez wchodzenia z nim w zwarcie? Dowolną ilość razy, do wyczerpania liczby pozostałych akcji?
2. Rozumiem też, że jak jest drugi badacz w zwarciu z tym potworem, to on przejmuje obrażenia w przypadku porażki testu ataku. A jeżeli nie jest w zwarciu? Bo np. się wymknął chwilę wczesniej i jest wyczerpany wróg i dwóch badaczy poza zwarciem?
1. Dotychczas grałem tak, że jeżeli jeden badacz znajduje się w zwarciu ze standardowym wrogiem (bez żadnych kluczowych cech typu powściągliwy itp.) i wymknie mu się, to aby zaatakować tego wroga w tej samej rundzie, musi wejść z nim w zwarcie. Teraz zastanawiam się, czy jednak nie można atakować wroga tak po prostu, bez wchodzenia z nim w zwarcie? Dowolną ilość razy, do wyczerpania liczby pozostałych akcji?
2. Rozumiem też, że jak jest drugi badacz w zwarciu z tym potworem, to on przejmuje obrażenia w przypadku porażki testu ataku. A jeżeli nie jest w zwarciu? Bo np. się wymknął chwilę wczesniej i jest wyczerpany wróg i dwóch badaczy poza zwarciem?
Bez wchodzenia w zwarcie możesz normalnie atakować każdego wroga w swojej lokalizacji z wyjątkiem "powściągliwych". To jest nawet dobra taktyka na wrogów "mściwych", bo nie mogą wtedy oddać. Wymykasz się, wyczerpujesz wroga i uwalniasz się ze zwarcia, więc kartę wroga z Twojego obszaru zagrożenia przenosisz do lokalizacji. I dalej każdy badacz w lokalizacji może go normalnie atakować, nikt nie otrzyma obrażeń z nietrafionego ataku, a dodatkowo nie zadziała zdolność "mściwy", czyli nie oberwiecie atakiem od wroga w przypadku niepowodzenia waszego ataku.
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
A dodatkowo w fazie wrogów wróg nie będzie atakował, przygotuje się dopiero na koniec tury.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Nie możesz rezygnować w każdej lokalizacji. Musisz znaleźć opcję rezygnacji. Najczęściej znajduje się ona, jak sam wspominasz, na loksie, ale czasem można zrezygnować dzięki innej karcie scenariusza. Można nawet zrezygnować dzięki karcie gracza.
Wydarzenie ramowe 1.4.2: Sprawdzanie, czy dobrana karta posiada słowo kluczowe "zagrożenie". W podstawce nie znałem żadnej karty "zagrożenie", są natychmiast "niebezpieczeństwa". Czy o te karty chodzi? W sunie to "Mrocznych fal"też nie ma w moim zestawie 
-
Karty typu zagrożenie można napotkać w drugim scenariuszu (jakiś Podążający Cień, czy coś w ten deseń, nie pamiętam z głowy nazwy karty). Grając solo te karty zresztą nie mają sensu.
To samo z mroczną falą (w sensie że można ją wtedy sporkać, sens już ma).
To samo z mroczną falą (w sensie że można ją wtedy sporkać, sens już ma).
planszomania.pl - 10%
Gram kampanię Noc Fanatyka, w pierwszym scenariuszu Daisy wyciągnęła osłabienie Necronomicon, po usunięciu 3 zasobów gdzie odrzucić tą kartę? Na sos kart odrzuconych czy z gry? Tak samo podstęp Nawiedzenie. Czy te osłabienia z tali gracza przychodzą do kolejnego scenariusza?
Karty po rozpatrzeniu lądują na stosie kart odrzuconych, chyba że na danej karcie wyraźnie zaznaczono inaczej. Np. osłabienie Joe Diamonda, każe usunąć kartę z gry po wykonaniu jej akcji. (Pisząc o Necronomiconie miałeś na myśli żetony horroru prawda?)
Pamiętaj, że wszystkie Twoje karty są częścią talii. I pozostają w niej nawet jeżeli były na stosie kart odrzuconych na końcu gry, więc zostają na następne scenariusze. Nawet jeżeli zostały usunięte z gry w jej trakcie (patrz powyższy przykład z Diamondem) to nie są usuwane z talii, więc będą się bawić w następnym scenariuszu.
Usuwasz kartę z talii tylko kiedy gra wyraźnie wskaże Ci kartę, która ma wylecieć. Najpopularniejszym sposobem usuwania kart z talii jest rozpatrywanie słowa kluczowego Exile/wygnaj. Karty fabularne z kolei wylatują z talii na życzenie księgi kampanii.
Pamiętaj, że wszystkie Twoje karty są częścią talii. I pozostają w niej nawet jeżeli były na stosie kart odrzuconych na końcu gry, więc zostają na następne scenariusze. Nawet jeżeli zostały usunięte z gry w jej trakcie (patrz powyższy przykład z Diamondem) to nie są usuwane z talii, więc będą się bawić w następnym scenariuszu.
Usuwasz kartę z talii tylko kiedy gra wyraźnie wskaże Ci kartę, która ma wylecieć. Najpopularniejszym sposobem usuwania kart z talii jest rozpatrywanie słowa kluczowego Exile/wygnaj. Karty fabularne z kolei wylatują z talii na życzenie księgi kampanii.
Mam pytanie do kampanii „Szlak do Carcossy”. W pierwszym scenariuszu pt. „ Po opadnięciu kurtyny” na rewersie karty Tajemnica 2 a jest zapis
Spoiler:
Re: Arkham Horror - gra karciana LCG
Nie rozumiem tego, czyli jak to będzie, dla przykładu: kończę pierwszy scenariusz z 2 traumami fizycznymi i 2 traumami psychicznymi, w drugim wyleczę je do "zera" czyli bazowej wartości badacza, to jak zaczynam trzeci scenariusz:Aadaan pisze: ↑08 wrz 2019, 09:56Krótko? Tak, możesz je „zaleczyć” w trakcie scenariusza. Niestety, na początku kolejnego Roland znowu zacznie z 3 punktami obłędu i 2 ranami. (O ile nie zdobędzie nowych)suibeom pisze: ↑08 wrz 2019, 09:29 Panie/panowie badacze kolejne pytanie. Roland Banks, postać, którą gram ma już 3 punkty traumy psychicznej i 2 fizycznej, więc kolejną przygodę zgodnie z zasadą kampanii zaczynam z 3 znacznikami ran psychicznych i 2 fizycznych na karcie badacza. I teraz pytanie: czy grając mogę te rany leczyć w trakcie przygody, czy też i tu są trwałe i oznaczają, że próg wytrzymałości Rolanda wynosi teraz tylko dwie rany psychiczne w czasie gry? Pytając o leczenie nie chodzi mi o leczenie trwałej traumy psychicznej, tylko czy mogę zwiększyć fizyczny próg obrażeń Banksa w danej przygodzie.
Ps. W razie kolejnych pytań zapraszam serdecznie na grupę Fb poświęconą AH LCG. Umieszczona tam #AkademiaZasad jest naprawdę bardzo pomocna.
a) bez traum - ponieważ je wyleczyłem w drugim scenariuszu, i nie dostałem nowych (
b) z traumami z pierwszego scenariusza.
- Ayaram
- Has thanked: 263 times
- Been thanked: 866 times
Z traumami. Traumy możesz interpretować jako obrażenia, z którymi zaczynamy grę.PawelGd pisze: ↑31 sty 2024, 10:09
Nie rozumiem tego, czyli jak to będzie, dla przykładu: kończę pierwszy scenariusz z 2 traumami fizycznymi i 2 traumami psychicznymi, w drugim wyleczę je do "zera" czyli bazowej wartości badacza, to jak zaczynam trzeci scenariusz:
a) bez traum - ponieważ je wyleczyłem w drugim scenariuszu, i nie dostałem nowych ()
Mamy postać co ma 7 życia/7 poczytalności. Zdobywamy 2 traumy fizyczne. Następny scenariusz mamy 2 obrażenia na start, ale dalej 7 punktów maksymalnego życia, więc te 2 punkty możemy wyleczyć w trakcie trwania scenariusza. Kończymy scenariusz z pełnym życiem. Trauma to dalej trauma - 3ci scenariusz znowu zaczniemy z 2 obrażeniami na start.
Nie znam żadnego pierwszego scenariusza który można skończyć z 4 traumami. 4 traumy to się zdobywa po przejściu ostatniego scenariusza większości kampanii. Należy pamiętać że obrażenia/przerażenie to nie traumy. Traumy się zdobywa jak jakaś karta/wpis tak mówią.PawelGd pisze: ↑08 wrz 2019, 09:56 Nie rozumiem tego, czyli jak to będzie, dla przykładu: kończę pierwszy scenariusz z 2 traumami fizycznymi i 2 traumami psychicznymi, w drugim wyleczę je do "zera" czyli bazowej wartości badacza, to jak zaczynam trzeci scenariusz:
a) bez traum - ponieważ je wyleczyłem w drugim scenariuszu, i nie dostałem nowych ()
-
Może kolega pomylił traumy z obrażeniami lub punktami przerażenia?
planszomania.pl - 10%
Re: Arkham Horror / Horror w Arkham LCG (zasady, pytania, wątpliwości)
No to się zakręciłem:McNab pisze: ↑28 lut 2023, 12:12Tak, sukces będzie jeśli po tych obliczeniach uzyskasz 0 lub więcej.Rafal1970 pisze: ↑28 lut 2023, 11:57 Mam problem w kwestii zdawania testów. Podam przykład: Gram Rolandem zdaje test na przeszukanie. Moja stała zdolność postaci (wiedza/książka) to 3, zasłona miejsca to 3, używam latarki -2 do zasłony, losuję żeton o wartości -4. Jak ocenić, czy przeszukanie się udało lub nie ? Może ktoś doświadczony podpowie – chodzi mi o kolejność kroków ?
Przykładowo: poziom zasłony to 3, obniżam go za pomocą latarki o 2 – czyli wysokość testu to 1. I teraz mam zdolność osobistą na poziomie 3, a wylosowałem – 4. Czyli, osiągnąłem wynik testu -1 , a to oznacza, że test nie zdałem i przeszukanie się nie udało. Czy tak to powinno być rozpatrzone ?
Lokacja zasłona 3, - 2 za latarkę = zasłona wartość 1.
Roland umiejętność 3, żeton -4 = -1 czyli 0, ponieważ umiejętność nie może spaść poniżej 0.
Zasłona 1 vs Roland 0 - czyli sukces byłby jeśli Roland uzyskałby wynik 1 lub więcej, a nie 0 lub więcej. Czy coś przeoczyłem?
Wracając jeszcze do tej traumy powyżej, to wychodzi na to, że można ją jedynie podleczyć na czas najbliższego scenariusza, bo i tak w następujących będzie? Z tymi 4 traumami, to jak napisałem na początku tamtego posta, to był tylko przykład, rzeczywiście przesadzony, mogłem napisać że kończę z jedną traumą.
- claymore77
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
Witam,
jako początkujący gracz, który zderzył się z pierwszym scenariuszem, ogarnął instr. wprowadzającą i poskakał po kompletnej księdze zasad mam pytanie jak to jest z tym wyczerpaniem potworów.
W którym momencie należy wyczerpać wroga? W momencie walki (udanego/nieudanego ataku), czy również kiedy wymknę się potworowi?
Czy jeśli kilka potworów jest w mojej lokacji a ja wymknę się tylko jednemu, kolejne w fazie ataku wrogów zadadzą mi obrażenia? Czy jeśli zmienię lokalizację to dopadną mnie i również sponiewierają?
Nie mając pewności nie wyczerpywałem kapłana ghuli a ten ranił okrutnie i bezwzględnie.
jako początkujący gracz, który zderzył się z pierwszym scenariuszem, ogarnął instr. wprowadzającą i poskakał po kompletnej księdze zasad mam pytanie jak to jest z tym wyczerpaniem potworów.
W którym momencie należy wyczerpać wroga? W momencie walki (udanego/nieudanego ataku), czy również kiedy wymknę się potworowi?
Czy jeśli kilka potworów jest w mojej lokacji a ja wymknę się tylko jednemu, kolejne w fazie ataku wrogów zadadzą mi obrażenia? Czy jeśli zmienię lokalizację to dopadną mnie i również sponiewierają?
Nie mając pewności nie wyczerpywałem kapłana ghuli a ten ranił okrutnie i bezwzględnie.
Wyczerpujesz się wrogom pojedyńczo. Zawsze wyczerpujesz wroga, któremu się wymknąłeś. Wyczerpany wróg nie atakuje. Przygotowany wróg, który jest w zwarciu z badaczem, atakuje. Wyjątkiem są wrogowie z cechą masywny, którzy nie są w zwarciu z badaczami ale i tak atakują gdyż uznaje się, że są w zwarciu z każdym badaczem w swojej loksie.
Pytasz o zmienianie loksy. Nie wiem dokładnie, o jaką sytuację pytasz.
Jeżeli jesteś w zwarciu z wrogiem, to akcja ruchu spowodowuje tzw. towarzysza czyli atak towarzyszący. Dostajesz fangę w nos. Co więcej, wróg podąży z tobą. Wyczerpani wrogowie nie są w zwarciu z badaczem, więc nie sprzedają towarzyszy . Jeżeli przygotowany wróg w loksie innej niż Twoja ma keyworda łowca , to w fazie wrogów poruszy się raz w Twoją stronę i dopiero zaatakuje. Więc zmienianie loksy może być rozwiązaniem jedynie na chwilę.
Teoria mówi, że w fazie wrogów każdego wroga, który przeprowadził atak, należy wyczerpać. W praktyce często się fizycznie tego nie robi, ponieważ w kolejnej fazie wszyscy wrogowie zostają przygotowani. Wystarczy przeprowadzić ataki wrogów uważnie i nie ma potrzeby fizycznego ruszania karty wroga.
Kapłan ghuli to taki cham, który ma słowo kluczowe mściwy . Takim lepiej się wymknąć i dopiero atakować, bo ewentualne pudła nie spowodują ataku wroga w fazie badaczy.
Pytasz o zmienianie loksy. Nie wiem dokładnie, o jaką sytuację pytasz.
Jeżeli jesteś w zwarciu z wrogiem, to akcja ruchu spowodowuje tzw. towarzysza czyli atak towarzyszący. Dostajesz fangę w nos. Co więcej, wróg podąży z tobą. Wyczerpani wrogowie nie są w zwarciu z badaczem, więc nie sprzedają towarzyszy . Jeżeli przygotowany wróg w loksie innej niż Twoja ma keyworda łowca , to w fazie wrogów poruszy się raz w Twoją stronę i dopiero zaatakuje. Więc zmienianie loksy może być rozwiązaniem jedynie na chwilę.
Teoria mówi, że w fazie wrogów każdego wroga, który przeprowadził atak, należy wyczerpać. W praktyce często się fizycznie tego nie robi, ponieważ w kolejnej fazie wszyscy wrogowie zostają przygotowani. Wystarczy przeprowadzić ataki wrogów uważnie i nie ma potrzeby fizycznego ruszania karty wroga.
Kapłan ghuli to taki cham, który ma słowo kluczowe mściwy . Takim lepiej się wymknąć i dopiero atakować, bo ewentualne pudła nie spowodują ataku wroga w fazie badaczy.
- claymore77
Dzięki!
Uściślając - w fazie badaczy, jeśli nie podejmę walki/nie wymknę się, a wróg jest w zwarciu to dostaję od niego po głowie atakiem towarzyszącym (za każdym razem gdy każda z trzech akcji nie byłaby walką/wymykaniem?).
Rozumiem, że w fazie wrogów ten sam potwór znowu mnie leje i dopiero wtedy się wyczerpuje ale zaraz potem, w fazie utrzymania aktywuje się by znowu "zewrzeć się" z bohaterem w tej samej lokacji.
Uściślając - w fazie badaczy, jeśli nie podejmę walki/nie wymknę się, a wróg jest w zwarciu to dostaję od niego po głowie atakiem towarzyszącym (za każdym razem gdy każda z trzech akcji nie byłaby walką/wymykaniem?).
Rozumiem, że w fazie wrogów ten sam potwór znowu mnie leje i dopiero wtedy się wyczerpuje ale zaraz potem, w fazie utrzymania aktywuje się by znowu "zewrzeć się" z bohaterem w tej samej lokacji.
Dokładnie tak, z jednym dopowiedzeniem.claymore77 pisze: ↑16 lut 2024, 05:02 Dzięki!
Jeżeli jesteś w zwarciu z wrogiem są w sumie 4 akcje, nie wywołujące ataku towarzyszącego. Wróg nie bije Cię kiedy wykonujesz walkę, wymykanie się, rezygnację lub pertraktację. Za każdą z 3 dostępnych akcji, która nie jest jedną z powyższych, wróg wykonuje atak towarzyszący. Następnie będzie atakować raz w fazie wrogów.
- claymore77
Dzięki!
Jednym zdaniem - pasywne podejscie do wroga może zakończyć żywot mojego badacza w ciągu zaledwie jednej tury
Jednym zdaniem - pasywne podejscie do wroga może zakończyć żywot mojego badacza w ciągu zaledwie jednej tury
Cześć. Mam pytanie odnośnie tali graczy. Z tyłu jest sprecyzowane jakie karty można dobierać ale czy podczas ulepszania talii dalej trzeba się sztywno trzymać tych kryteriów czy można dobierać już dowolne?