Egmont - plany wydawnicze
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1692 times
- Been thanked: 1850 times
Egmont - plany wydawnicze
Na livie planszowych newsów można było posłuchać trochę o planach wydawniczych Egmontu:
Planowane tytuły:
Florentynka Muu w podróży - luty
Banda Pand - kwiecień
Ding - marzec
Fruit Cup - maj
Zupa z trupa - ?
Planowane tytuły:
Banda Pand - kwiecień
Ding - marzec
Fruit Cup - maj
Zupa z trupa - ?
- Mr_Fisq
- Administrator
Re: Egmont - plany wydawnicze
Po dyskusji na temat nagrania w temacie o Concordii:
Na nagraniu wypadło to, w moim odczuciu, jeszcze gorzej O.o
Takiego popisu niewiedzy i braku elementarnego przygotowania to się nie spodziewałem... Podobnie "wezwania" do namawiania innych wydawców do wydawania nowych niemapowych dodatków do Concordii.
Teraz patrzę na propozycję:
Postanowiłem sam obejrzeć fragment o Concordii - przecież aż tak źle być nie może.
Na nagraniu wypadło to, w moim odczuciu, jeszcze gorzej O.o
Takiego popisu niewiedzy i braku elementarnego przygotowania to się nie spodziewałem... Podobnie "wezwania" do namawiania innych wydawców do wydawania nowych niemapowych dodatków do Concordii.

z zupełnie innej strony. Ktoś wie jak Galakcie się sprzedaje Hansa Teutonica? To w końcu tytuł w pewnym sensie odbity Egmontowi.
Czy może ktoś wyszczególnić tytuły, jakie zamierza wydać EGMONT w pierwszym poście.
W wątku z zapowiedziami znalazłem tylko:
EGMONT
Banda Pand - kwiecień
Ding - marzec
Fruit Cup - maj
Zupa z trupa - ?
Mało tego
EGMONT
Banda Pand - kwiecień
Ding - marzec
Fruit Cup - maj
Zupa z trupa - ?
Mało tego

[/quote]
Powinno dobrze, bo to bardzo dobra gra. Chyba, że rzesze ludzi kupuje gry po okładce:)
Z tym, że w przypadku Hansy to trochę inna sytuacja bo tam za pierwszym wydaniem stało Argentum, a Big Box to już odrębna pozycja wydawana przez Pegasusa? Concordię klepią jak jest już pewnie od 10 lat.
z zupełnie innej strony. Ktoś wie jak Galakcie się sprzedaje Hansa Teutonica? To w końcu tytuł w pewnym sensie odbity Egmontowi.
[/quote]
Powinno dobrze, bo to bardzo dobra gra. Chyba, że rzesze ludzi kupuje gry po okładce:)
Z tym, że w przypadku Hansy to trochę inna sytuacja bo tam za pierwszym wydaniem stało Argentum, a Big Box to już odrębna pozycja wydawana przez Pegasusa? Concordię klepią jak jest już pewnie od 10 lat.
- sydonia
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 429 times
- Kontakt:
Dodam tylko, że to zapowiedzi na pierwsze półrocze, czyli de facto najbliższe 4 m-ce.K@mil pisze: ↑08 lut 2024, 20:27 Czy może ktoś wyszczególnić tytuły, jakie zamierza wydać EGMONT w pierwszym poście.
EGMONT
Banda Pand - kwiecień
Ding - marzec
Fruit Cup - maj
Zupa z trupa - ?
Mało tego![]()
Dzięki za odpowiedź, to trochę wyjaśnia, jednak Egmont chyba jednak ostatnio bardziej skupia się na komiksach niż grach planszowych.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2045 times
- Been thanked: 2641 times
Egmont Geek
na zawsze w moim sercu. Śpij słodko aniołku....
*
*
Spoiler:
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Pytanie, ile z tych poważniejszych gier przyniosło realny zysk, a ile trafiło na wyprzedażePytonZCatanu pisze: ↑10 lut 2024, 08:27 z pamięci: Imperial 2030, Concordia, Hansa T., Ganges itd.....

- PytonZCatanu
- Has thanked: 2045 times
- Been thanked: 2641 times
Nie znam danych finansowych. Wiem za to, że w tej serii Egmont wydawał gry dobre lub wręcz bardzo dobre. I żal jak patrzę na ich plany na ten (i parę poprzednich) rok....K@mil pisze: ↑10 lut 2024, 08:34Pytanie, ile z tych poważniejszych gier przyniosło realny zysk, a ile trafiło na wyprzedażePytonZCatanu pisze: ↑10 lut 2024, 08:27 z pamięci: Imperial 2030, Concordia, Hansa T., Ganges itd.....![]()
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Osoba odpowiedzialna za wydanie tamtych gier już nie pracuje w Egmoncie, i z tego co się orientuję to nie ma co liczyć na nic innego nic proste gry karciane i rodzinne.
- Mr_Fisq
- Administrator
Na nagraniu padło stwierdzenie, że preferują gry około 30 PLN, no do 100 PLN...
Także wstępnie spisuje ich na straty.
Także wstępnie spisuje ich na straty.
- Apos
- Has thanked: 533 times
- Been thanked: 1219 times
- Kontakt:
Re: Concordia (Mac Gerdts)
Kiedyś sprzedałem Concordie i był to błąd. Z czasem doceniam te proste, a pełne głębi i interakcji eurasy.
Gra niedostępna, ale napisałem do Egmonta. Ucieszyła mnie odpowiedź zwrotna, że planują dodruk
Gra niedostępna, ale napisałem do Egmonta. Ucieszyła mnie odpowiedź zwrotna, że planują dodruk

Dzień dobry
Concordia powinna być w 2 kwartale bieżącego roku
Łącznie z dodatkowymi mapami
Z tego co pamiętam jak wieki (miesiące) temu rozmawiali z Planszowymi Newsami to mówili o zwykłej wersji (+mapki) a nie Wenus. Dlaczego takiej, nie mam pojęcia, może tak im łatwiej to wydrukować bo mają wszystkie pliki gotowe do druku i nie muszą się bawić.
Ja też sprzedałem po jakichś 10 partiach (z 1-2 były na nowych mapkach). Trochę po tych partiach miałem feeling "zobaczyłem co miałem zobaczyć". Może moim błędem było niezagranie z Salsą albo zbyt intensywne ogrywanie tytułu. Z biegiem czasu zdecydowanie wróciłoby się do Concordii. Potwierdzam wszystko o czym piszesz, łatwość wejścia, interakcja, przyjemna łamigłówka.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 18:12 przez Scamander, łącznie zmieniany 1 raz.
- bly73
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 17 times
Mogliby się w końcu pochylić nad dodatkiem Venus czy mapami Balearica/Cyprus.