Planszówkowe banały
Planszówkowe banały
Moim zdaniem:
- Lepszą zabawą jest granie z świetnymi ludźmi w średnią grę, niż z średnimi ludźmi w świetną grę. Jeśli chcesz się dobrze bawić przy planszówkach skup się na swoich znajomych, a nie na swojej kolekcji gier.
- Lepiej przepłacić za grę w którą zagram, niż gromadzić gry w które nie zagram.
- Bardziej mózgożerne jest granie na dobrym poziomie w grę średniozaawansowaną niż granie na kiepskim poziomie w grę ciężką.
- Więcej komponentów w pudełku gry oznacza zwykle dłuższy czas przygotowania gry, a nie lepszą zabawę.
- Lepszą zabawą jest granie z świetnymi ludźmi w średnią grę, niż z średnimi ludźmi w świetną grę. Jeśli chcesz się dobrze bawić przy planszówkach skup się na swoich znajomych, a nie na swojej kolekcji gier.
- Lepiej przepłacić za grę w którą zagram, niż gromadzić gry w które nie zagram.
- Bardziej mózgożerne jest granie na dobrym poziomie w grę średniozaawansowaną niż granie na kiepskim poziomie w grę ciężką.
- Więcej komponentów w pudełku gry oznacza zwykle dłuższy czas przygotowania gry, a nie lepszą zabawę.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2024, 08:27 przez Asurmar, łącznie zmieniany 1 raz.
- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
Re: Planszówkowe banały
Nie wiem czy taki temat z prawdami planszowymi już był, ale w prawdzie mówiąc co ma na celu wypisanie twoich przemyśleń, że potrzeba osobnego tematu?
Nie wiem, jak dla mnie to do usunięcia jest ten temat. Nawet najsmaczniejszy chleb jest do wyrzucenia gdy zacznie być czerstwy.
Skontruję to, że bardziej móżgożerne jest granie dobrej partii w grę ciężką niż w grę średniozaawansowaną..- Bardziej mózgożerne jest granie na dobrą partię w grę średniozaawansowaną niż granie kiepskiej partii w grę ciężką.
Nie wiem, jak dla mnie to do usunięcia jest ten temat. Nawet najsmaczniejszy chleb jest do wyrzucenia gdy zacznie być czerstwy.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Nie znalazłem tego tematu. Jakbyś pomógł go znaleźć to chętnie przeniosę tam mój post i nie będę spamował forum
- psia.kostka
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 1284 times
Dobry banal planszowy nie jest zly
w sam raz pod weekendowe "shower thoughts" Paolo Cohelo.
Moje niestety sa Mireczkowe z bazaru:
- Lepiej kupic tanio gre, nie zagrac i sprzedac drogo, niz kupic drogo, zagrac i sprzedac tanio
- Wiecej unboxingowej dopaminy jest wydajac 100zl na gre pelna czeskiego drewna i kartonu od CGE, niz pelna chinskiego powietrza i przerosnietej wypraski od FFG
- Odfoliowana gra traci 10% wartosci rynkowej

Moje niestety sa Mireczkowe z bazaru:
- Lepiej kupic tanio gre, nie zagrac i sprzedac drogo, niz kupic drogo, zagrac i sprzedac tanio

- Wiecej unboxingowej dopaminy jest wydajac 100zl na gre pelna czeskiego drewna i kartonu od CGE, niz pelna chinskiego powietrza i przerosnietej wypraski od FFG

- Odfoliowana gra traci 10% wartosci rynkowej

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Dlaczego? Bo dla Ciebie jest nieprzydatny?
Przecież nie musisz tu zaglądać.

Dla mnie można usunąć wszystkie tematy o grach wojennych. Jednak nie przyszło mi do głowy żeby pisać o tym. Bo forum jest dla różnych osób.
A te przemyślenia autora dały mi do myślenia, akurat. I dziękuję.
Za to nie mam pojęcia co Ty tu chciałeś przekazać..Nawet najsmaczniejszy chleb jest do wyrzucenia gdy zacznie być czerstwy.
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 483 times
Doskonały temat, esencja naszego forum!
Dobra gra jest lepsza niż zła gra.
Dobra gra jest lepsza niż zła gra.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
- psia.kostka
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 1284 times
Gdy spodoba sie jakas niszowa gra z TOP100 DiceTower, to najlepiej sciagnij z zagranicy wszystkie 3 dodatki i 5 promosek do niej, przed zagraniem w podstawke, bo potem moze juz nie byc w sklepie, a wiadomo, ze lepiej miec, niz nie miec.
Ty kupujesz drogie gry od Games Workshop i Asmodee, nabijajac kabze zachlannym korporacjom.
Ja kupuje drogie gry od pasjonatow z GMT i DVG, nagradzajac ich wieloletni trud deweloperski.
We are not the same.
Tylko negatywna recenzja moze byc wiarygodna, reszta to mniejszy lub wiekszy marketing.
Opinie recenzenta X sa obiektywne/szczere/godne polecenia, bo sa zbiezne z moimi.
Ty kupujesz drogie gry od Games Workshop i Asmodee, nabijajac kabze zachlannym korporacjom.
Ja kupuje drogie gry od pasjonatow z GMT i DVG, nagradzajac ich wieloletni trud deweloperski.
We are not the same.
Tylko negatywna recenzja moze byc wiarygodna, reszta to mniejszy lub wiekszy marketing.
Opinie recenzenta X sa obiektywne/szczere/godne polecenia, bo sa zbiezne z moimi.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2028 times
- Been thanked: 2631 times
Ale zamulacie! Czyj ruch teraz?
TWÓJ!
TWÓJ!
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2028 times
- Been thanked: 2631 times
Mniej liczy się w co gracie, a bardziej z kim.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 521 times
- Been thanked: 288 times
Kiedyś, jak zaczynałem przygodę w świecie planszówkowym, wydawało mi się, że 100 zł to droga gra.
- 612
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 602 times
mi za 100 złotych rodzice wieki temu pod choinkę kupili "Ryzyko". Pamiętam, że byłem w szoku bo nie spodziewałem się że stać ich będzie na takie wyrzeczenie finansowe.
Może ktoś z ich znajomych im ją pokazał i polecił. Mogli też uznać, że jesteś na tyle "duży"

Ja też paru znajomych też wkręciłem, że kupili dzieciom bardziej rozbudowane gry od grzybobrania, widząc jak kurier mi do pracy przynosi przesyłki, chociaż zazwyczaj kupowali inne zabawki, przeważnie jakąś modną przeważnie tandetę, reklamowaną przez opłaconych jutuberów i rozpowszechnianą w przedszkolu/szkole (prawdziwa zmora dzisiejszych czasów, której tylko niektórzy rodzice z trudem się przeciwstawiają).
- claymore77
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
Najdroższym elementem gry jest chętny gracz
Nieważne ile masz gier, ważne kto chciałby w nie z tobą zagrać
P.S. Pamiętam jak miała wyjść pierwsza edycja Neuroshimy HEX - w pierwszych zajawkach mówiono o cenie 50 zł, potem, że jednak będzie kosztować 60zł... Uznałem, że to już za drogo i kupiłem wersję LITE za 35zł (tylko dwie armie - Posterunek vs Moloch)
Nieważne ile masz gier, ważne kto chciałby w nie z tobą zagrać
P.S. Pamiętam jak miała wyjść pierwsza edycja Neuroshimy HEX - w pierwszych zajawkach mówiono o cenie 50 zł, potem, że jednak będzie kosztować 60zł... Uznałem, że to już za drogo i kupiłem wersję LITE za 35zł (tylko dwie armie - Posterunek vs Moloch)
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3041 times
- Been thanked: 2657 times
- Kontakt:
Gdyby gra potrwała jeszcze jedną turę, to bym wygrał.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
- Ardel12
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 2888 times
- claymore77
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
"A my w domu tak gramy i nikt nigdy nie mówił, że jest to niezgodne z regułami"
- Nilis
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 501 times
Dobra, nawet nie liczcie punktów, wiadomo że wygrał XYZ
Kiedyś więcej się grało w te same gry i granie bardziej cieszyło
Kiedyś więcej się grało w te same gry i granie bardziej cieszyło
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek