Pan Lodowego Ogrodu (Krzysztof Wolicki)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Pan Lodowego Ogrodu (Krzysztof Wolicki)
Panowie,
Czy znajdę gdzieś pliki do wydruków żywicznych elementów z torby Ulfa?
Nie oryginalnych ale może gdzieś ktoś przygotował jakieś fanowskie alternatywne elementy?
Czy znajdę gdzieś pliki do wydruków żywicznych elementów z torby Ulfa?
Nie oryginalnych ale może gdzieś ktoś przygotował jakieś fanowskie alternatywne elementy?
Miłosz
- vinnichi
- Has thanked: 1346 times
- Been thanked: 819 times
- Kontakt:
Dlatego ja się schyliłem ponownie po niemiecką edycję co prawda już nie 8 euro ale widząc ile oni mają teraz ważniejszych rzeczy na głowie
to chyba nie prędko, jeśli w ogóle się doczekamy. Szkoda ale na szczęście używki nie obrosły w cenę jak Chaos w starym świecie
to chyba nie prędko, jeśli w ogóle się doczekamy. Szkoda ale na szczęście używki nie obrosły w cenę jak Chaos w starym świecie
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- JollyRoger90
- Has thanked: 1048 times
- Been thanked: 261 times
A co takiego mają na głowie? Chyba, że mówisz o tych dwóch zapowiedziach - Entity i Inkwizytor.
Ciekawe jak oni badają rynek, że stwierdzają, że jednak lepiej im się opłaca pójść w coś innego.
Widocznie jakoś sobie to kalkulują.
Widocznie jakoś sobie to kalkulują.
Miłosz
- vinnichi
- Kontakt:
Włącz sobie filmik tam też jakaś gierka komputerowa weszła w świecie sybirpunkaJollyRoger90 pisze: ↑13 lut 2024, 13:25A co takiego mają na głowie? Chyba, że mówisz o tych dwóch zapowiedziach - Entity i Inkwizytor.
you tube
you tube
Inkwizytor to wypranie brudnych pieniędzy i instantowo nominacja do crapa roku za bagatela 170 złJollyRoger90 pisze: ↑13 lut 2024, 13:25A co takiego mają na głowie? Chyba, że mówisz o tych dwóch zapowiedziach - Entity i Inkwizytor.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Napisałem do nich maila i 2x na FB ale zero odzewu, ja tracę nadzieję na nową edycję...
- vinnichi
- Kontakt:
Szybciej doczekamy się wersji na PC, trailer całkiem ładny
you tube
you tube
-
- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 211 times
A kto Ci kupi Pana Lodowego Ogrodu? 50 "fanatyków"? I będziesz lokalizował ponownie produkcję na kilka języków? I wypuścisz nieodświeżoną grę? I ze starą instrukcją, do której obowiązkowe jest FAQ?
Żebym nie został źle zrozumiany - gra jest świetna, na pewno wysoko w mojej "Topce" gier, ale jest to gra ciężka i nie jestem przekonany, czy bym ją drugi raz kupił. Jak już mam grać jakieś konfrontacyjne AC to mam olbrzymi wybór od Blood Rage, Tyranów, zaraz wychodzącą w PL Wojnę w Krainie Czarów, Roota, Kemet, Inis, Cyklady.. na co mi PLO? Bo przypomina mi się saga Grzędowicza? Kto to teraz jeszcze czyta.
Usiądź do PLO bez otoczki związanej z książką - toż to jest w ogóle oderwane od rzeczywistości - nawet pamiętam w jakimś FAQ wyjaśnieniem -2 Repki dla Krabów było "bo mają 2 ataku"... wtf... ja pamiętam jak Vuko dowiedział się "co to są" te Kraby. Kto nieznający tej książki kupi 3 wydanie? Ile się sprzeda?
Gra bez powieści to abstrakt... i tak jak ją uwielbiam, tak gram już tylko z dziadami jak ja.. choć jak właśnie spojrzałem, 1. wydanie książki to 2012... a jakoś wydawało mi się, że to było ze 20 lat temu
No nic.. taki rant.. bo co raz trudniej znaleźć mi kogoś do gry w PLO.
Wydadzą grę PC i się okaże, że będzie nowa odświeżona wersja gry planszowej.
Nowi ludzie zaczną też czytać książki i powstanie jakiś serial.
Nie ma się co tak negatywnie nastawiać
Ja tam w PLO gram regularnie i to z ludźmi, którzy nie wiedzą, że taka książka istniała.
Też tylko jedna osoba poważnie mi się od tego tytułu odbiła chyba.
Edit.
Haha azazelmo - wstawiłes komentarz jak ja swój jeszcze pisałem. 100% zgodność
Nowi ludzie zaczną też czytać książki i powstanie jakiś serial.
Nie ma się co tak negatywnie nastawiać
Ja tam w PLO gram regularnie i to z ludźmi, którzy nie wiedzą, że taka książka istniała.
Też tylko jedna osoba poważnie mi się od tego tytułu odbiła chyba.
Edit.
Haha azazelmo - wstawiłes komentarz jak ja swój jeszcze pisałem. 100% zgodność
Miłosz
-
- Has thanked: 123 times
- Been thanked: 208 times
Tak kalkulowali, że im się opłaca czekać na grę komputerową, i im się opłaca, jeśli będzie dobra i wydawca gry pc umie w marketing.
W teaserze nie było żadnej nawet przebitki z realnego gameplaju więc może to sugerować długą drogę do końca.
Raczej przyjdzie nam poczekać dłużej na pluszówkę.
Chyba, że zaczną co tydzień zasypywać nas nowymi trailerami a premiera za pół roku.
Grafik na planszówce też bym się spodziewał tych komputerowych.
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D
Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Tidal Blades Wieczna Zima+dodatki Era Innowacji-insert Redrewno Twisted Fables ALL-IN + mata i inne
Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Tidal Blades Wieczna Zima+dodatki Era Innowacji-insert Redrewno Twisted Fables ALL-IN + mata i inne
- vinnichi
- Kontakt:
MowMiStefan ma chyba dobrą intuicję, jeśli dojdzie do wznowienia gry planszowej to nie będzie to już taka ciężka cegła. Pewnie jakiś przyjemny koop, przygodówka z barwnymi opisami na kartach (przeklejonymi z książki) i obrazkami z AI . Widać zresztą jak ludzie poza granicami PL odbili się od tego tytułu więc pewnie nie tędy droga, a szkoda. Mam nadzieję że się mylę ale nie pozbywam się mojego Herr des Eisgartens.
you tube
you tube
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 349 times
- Been thanked: 279 times
No w sumie jest to całkiem dobra podstawa pod jakis coopvinnichi pisze: ↑12 mar 2024, 15:34 MowMiStefan ma chyba dobrą intuicję, jeśli dojdzie do wznowienia gry planszowej to nie będzie to już taka ciężka cegła. Pewnie jakiś przyjemny koop, przygodówka z barwnymi opisami na kartach (przeklejonymi z książki) i obrazkami z AI . Widać zresztą jak ludzie poza granicami PL odbili się od tego tytułu więc pewnie nie tędy droga, a szkoda. Mam nadzieję że się mylę ale nie pozbywam się mojego Herr des Eisgartens.
Małe spoilery do fabuły:
Spoiler:
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- velo333
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 16 times
Ja usiadłem do gry bez znajomości książek i w sumie gra nie wydała mi się jakimś wielkim abstraktem Ba, nawet pod wpływem gry przeczytałem całą sagę
Pomimo, że gra mi się podoba to niestety jakoś nie mogę znaleźć chętnych na partyjkę i wersja deluxe tylko leży i się kurzy :/
Pomimo, że gra mi się podoba to niestety jakoś nie mogę znaleźć chętnych na partyjkę i wersja deluxe tylko leży i się kurzy :/
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2024, 23:53 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
Staram się być bardziej graczem niż kolekcjonerem :P https://boardgamegeek.com/user/velo333
-5% grybezpradu.eu, -11% planszostrefa.pl
-5% grybezpradu.eu, -11% planszostrefa.pl
velo333 a nie wolisz ulżyć nieco półce i pozbyć się zawartości Torby Ulfa? Bym Ci w tym pomóc mógł
U mnie ta gra często ładuje na stole. I też znam jedną osobę, która dzięki właśnie tej grze przeczytała książki
Nic lepszego do rozegrania w 4 osoby w takim czasie i z takimi emocjami przy zerowej losowości nie znalazłem.
U mnie ta gra często ładuje na stole. I też znam jedną osobę, która dzięki właśnie tej grze przeczytała książki
Nic lepszego do rozegrania w 4 osoby w takim czasie i z takimi emocjami przy zerowej losowości nie znalazłem.
Miłosz
-
- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 211 times
E tam to tylko plastiki jestem straszym deluxyfikatorem (np. wydałem miliony monet na Deluxe i Legendary do Dwellingsow) a tu w ogole mnie to nie rusza
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 678 times
Jeden z cytowanych użytkowników zapytał powyżej "Kto to teraz jeszcze czyta."... Otóż jestem właśnie na drugim tomie i pochłaniam PLO po raz pierwszy, także są tacy. PLO jest cały czas jedną z najbardziej polecanych pozycji ze świata polskiego fantasy (z domieszką s-f), i pewnie znajdzie się sporo takich jak ja, którzy dopiero teraz czytają sagę, i w przyszłości tych osób będzie przybywać. Dobre powieści bronią się przed upływem czasu.
Wyskoczył temat na górze, wchodzę poczytać coś o grze, a tu 108 stron Mało która gra doczekała się tylu, ale jak rozumiem (nie sprawdzałem tego) pewnie jest tak dlatego, ponieważ jest tu też sporo i o kampanii crowdfundingowej, i o niemieckim wydaniu, które można było dostać dużo taniej, i o "tym złym wydawcy", który nie chciał udostępnić instrukcji po polsku (?). To takie moje przypuszczenia tylko. Ale o czym jest pozostałe 50 stron, to nie wiem Niemniej z chęcią bym poczytał jakieś opinie użytkowników, pewnie przekopię się ileśtam stron wstecz i poczytam. Na ten moment wiem, że jest to dość ciężkie Area Control oparte o IP PLO.
Wyskoczył temat na górze, wchodzę poczytać coś o grze, a tu 108 stron Mało która gra doczekała się tylu, ale jak rozumiem (nie sprawdzałem tego) pewnie jest tak dlatego, ponieważ jest tu też sporo i o kampanii crowdfundingowej, i o niemieckim wydaniu, które można było dostać dużo taniej, i o "tym złym wydawcy", który nie chciał udostępnić instrukcji po polsku (?). To takie moje przypuszczenia tylko. Ale o czym jest pozostałe 50 stron, to nie wiem Niemniej z chęcią bym poczytał jakieś opinie użytkowników, pewnie przekopię się ileśtam stron wstecz i poczytam. Na ten moment wiem, że jest to dość ciężkie Area Control oparte o IP PLO.
EsperanzaDMV pisze: ↑24 kwie 2024, 09:57 Jeden z cytowanych użytkowników zapytał powyżej "Kto to teraz jeszcze czyta."... Otóż jestem właśnie na drugim tomie i pochłaniam PLO po raz pierwszy, także są tacy. PLO jest cały czas jedną z najbardziej polecanych pozycji ze świata polskiego fantasy (z domieszką s-f), i pewnie znajdzie się sporo takich jak ja, którzy dopiero teraz czytają sagę, i w przyszłości tych osób będzie przybywać. Dobre powieści bronią się przed upływem czasu.
To jest najlepsze Area Control w jakie grałem.
Najważniejsze:
- zero losowości
- frakcję są asymetrycznie ale w taki fajny sposób. Nie jak np w Root, że każdy gra niemal inną grę. Tutaj masz różnice, które są znaczące ale finalnie różnice są do ogarnięcia i nie ma tego aż tak dużo.
- negatywna interakcja. No tutaj jest tylko negatywna interakcja między graczami i w zasadzie w tych rozgrywkach, których miałem okazję grać udział to ostra walka była już od pierwszego położenia kostki wpływu na planszy
- jest intensywna i relatywnie krótka: przeważnie grę w 4 osoby kończyny w 2,5-3h
Minusy:
- ta gra moim zdaniem jest TYLKO dla 4 graczy. Nie ma sensu grać w 3 lub 2 osoby. Serio, wtedy są lepsze gry na rynku.
(Ale lepszej na 4 osoby nie znalazłem)
Miłosz
- vinnichi
- Kontakt:
To bardzo dobra gra na 2 i 3 graczy... Dopóki nie zagrasz na 4. Ale mimo wszystko na 2 nie odmówię bo ją lubię
you tube
you tube
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1162 times
- Been thanked: 1328 times
Ja nie lubię area control ale Pan Lodowego Ogrodu jest wyjątkiem a grałem tylko na 3 graczy. Bardzo dobra gra i chyba jedyna w tej kategorii, którą bardzo doceniam.
Hej ten Hogwart nie jest wcale taki zły!
Masz jakieś fajne zamienniki z modeli dla pozostałych komponentów?
Masz jakieś fajne zamienniki z modeli dla pozostałych komponentów?
Miłosz
- yaro_
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 126 times
Jeszcze nie Brak mi czasu i zdolności w 3D, ale chodzi mi po głowie poprzerabiać jakieś wieże i właśnie taki zameczek pod PLO.
Kiedyś to zrobię i wrzucę, ale kto wie może prędzej wyjdzie 3 edycja
Kiedyś to zrobię i wrzucę, ale kto wie może prędzej wyjdzie 3 edycja