Wojna w Krainie Czarów / Wonderland's War (Tim Eisner, Ben Eisner, Ian Moss)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Kocia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 62 times
- Kontakt:
Re: Wojna w Krainie Czarów / Wonderland's War (Tim Eisner, Ben Eisner, Ian Moss)
Przy czym jest szansa, że zakup Deluxe FR + żetonów + wersji retail PL i przełożenie komponentów zależnych językowo wyjdzie w podobnej cenie jak zamówienie z KS wersji ENG 

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Re: Wojna w Krainie Czarów / Wonderland's War (Tim Eisner, Ben Eisner, Ian Moss)
Chyba trochę zbyt optymistycznie na to patrzysz
Deluxe + zetpny kosztują 800 zl
Taki zestaw na KSsie 910
Polska wersja minimum 250 imho
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- wrojka
- Has thanked: 269 times
- Been thanked: 274 times
Wrzucam jakby ktoś chciał wiedzieć ile taka zabawa wyszła. Licząc nawet po $=4zł to 1108 zł.1x Wonderland's War – Deluxe Edition [KS] - English $115.00
1x Wonderland's War – Shards of Madness [KS] - English $15.00
1x Premium Chips [KS] $50.00
1x Custom Faction Miniature Base Rings [KS] $12.00
1x Promo Cards [KS] - English $15.00
Add-Ons: $207.00
Shipping: $19.00
Tax: $51.98
Your Pledge: +$1.00
Additional Payments: +$276.98
Moja garść przemyśleń o Deluxe:
Jeśli nie malujecie figurek, to na 100% NIE WARTO. Tutaj też moje personalne odczucia - Contrasty od Citadela są trochę za ciemne/nienasycone jak na całą stylistykę gry.
Jeśli już macie figurki, to fajnie byłoby mieć do nich te kolorowe podstawki (nawet 2 paczki!)
Insert nie mieści zakoszulkowanych kart. Nie ma co się oszukiwać. Pojawiły się już jakieś inserty z druku 3D które niby mieszczą Deluxe+Dodatek w koszulkach, nie sprawdzałem. Kupiłem na allegro organizer z kartonu za 15zł i jest całkiem sensowny:
Spoiler:
-
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 73 times
Spoiler:
A ogólnie używanie do tych figurek contrastow wydaje mi się średnim pomysłem. Jest ogrom płaskich powierzchni, na których speed painty się nie sprawdzają za dobrze.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2024, 12:20 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Kupował ktoś z Was kapsle na żetony do wersji retail? Możecie coś polecić albo podać przynajmniej rozmiar jaki kupowaliście?
Cofnij się o parę stron.Gunner4aye pisze: ↑13 mar 2024, 19:05 Kupował ktoś z Was kapsle na żetony do wersji retail? Możecie coś polecić albo podać przynajmniej rozmiar jaki kupowaliście?
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Planujemy zagrać w WW. Jest nas 4 osoby (2 nigdy nie grały, 2 grały raz z jakieś 2 lata temu po pierwszym KS). Myslimy nad piątym graczem (też nigdy nie grał). Czy jest sens i naprawdę dodaje to gameplay value czy tylko wydłuży rozgrywkę? Czy tak jest zawsze czy tylko podczas pierwszej gry?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- wrojka
Hardkor pisze: ↑17 mar 2024, 10:24 Planujemy zagrać w WW. Jest nas 4 osoby (2 nigdy nie grały, 2 grały raz z jakieś 2 lata temu po pierwszym KS). Myslimy nad piątym graczem (też nigdy nie grał). Czy jest sens i naprawdę dodaje to gameplay value czy tylko wydłuży rozgrywkę? Czy tak jest zawsze czy tylko podczas pierwszej gry?
Zostałbym przy 4 graczach (i grał bez Jabberwocka).
Nie ma jakiegoś ekstra gameplay value (jedyny odczuwalny jest w rozgrywce na 2 graczy, która jest mniej ciekawa)
Pierwsza gra ciągnie się najbardziej, potem to zależy mocno od skupienia graczy. Polecam zachęcić graczy, by w fazie herbatki zawsze mieli już na oku 2 karty/odświeżenie kart, gdy turę robi gracz przed nimi (zastanawianie się dopiero gdy jest twoja tura mocno wydłuży wam herbatki).
Dobrze jest zrobić setup zanim zjawią się wszyscy.
Tutaj chyba najlepszy skrótowiec zasad (warto obejrzeć sekcję 'component' i 'gameplay').
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- wrojka
Frakcja która dodaje najwięcej negatywnej interakcji.
Subiektywnie, mieliśmy wrażenie, że Jabber zawsze rozkminiał (i zamulał) przy dokładaniu żetonów trucizny. Obecność trucizn dodawała kolejny wymiar decyzyjności dla pozostałych gracz (brać kartę dobrą, czy bardzo dobrą z trucizną, a to właśnie na tych atrakcyjniejszych lądowały trucizny). Podczas fazy wojny gracze którzy mieli trucizny w worku jakoś dłużej się zastanawiali czy pushować, czy passować a po wyciągnięciu madnessa/trucizny mieli znowu więcej rozkminy czy bronić się tarczą.
Sam Jabber jest świetny, ale nie poleciłbym go na pierwsze granie ze świeżakami

- Hardkor
- Kontakt:
Grałem tak pierwszą partię i to nawet będą Jabberem i ja to dobrze wspominamwrojka pisze: ↑17 mar 2024, 12:56Frakcja która dodaje najwięcej negatywnej interakcji.
Subiektywnie, mieliśmy wrażenie, że Jabber zawsze rozkminiał (i zamulał) przy dokładaniu żetonów trucizny. Obecność trucizn dodawała kolejny wymiar decyzyjności dla pozostałych gracz (brać kartę dobrą, czy bardzo dobrą z trucizną, a to właśnie na tych atrakcyjniejszych lądowały trucizny). Podczas fazy wojny gracze którzy mieli trucizny w worku jakoś dłużej się zastanawiali czy pushować, czy passować a po wyciągnięciu madnessa/trucizny mieli znowu więcej rozkminy czy bronić się tarczą.
Sam Jabber jest świetny, ale nie poleciłbym go na pierwsze granie ze świeżakami![]()

Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
teraz działa inaczej, myśmy grali na poprzednim patchu

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Hardkor
- Kontakt:
Z tego co pamietam to grałem na wydrukowanej kartce, bo mówiłeś, że wydrukowales tę nową wersję.
-
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 102 times
Wiadomo czy dodatek Shards od Madness też będzie wydany razem z gra przez Galakte?
Na 5 graczy gra się świetnie jednak polecam ten skład tylko gdy wszyscy są doświadczeni. Ta gra to kwintesencja chaosu.
Na 3 też jest dobrze, ale polecam zablokować całkowicie jeden obszar i usunąć questy na niego.
Na 3 też jest dobrze, ale polecam zablokować całkowicie jeden obszar i usunąć questy na niego.
- Hardkor
- Kontakt:
Nie wiadomoMichalCh132 pisze: ↑17 mar 2024, 22:52 Wiadomo czy dodatek Shards od Madness też będzie wydany razem z gra przez Galakte?
Nie będzie, pisałem maila na ten temat do galakty.MichalCh132 pisze: ↑17 mar 2024, 22:52 Wiadomo czy dodatek Shards od Madness też będzie wydany razem z gra przez Galakte?
- Hardkor
- Kontakt:
Bardzo dobra cena moim zdaniem. Spodziewałem się z 100 zł więcej.
-
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 316 times
Osobiście uważam, że im więcej osób tym lepsza jest ta gra. Trochę z nią jak z Blood Ragem - no można grać mniej i blokować obszary, ale to jest takie... nieeleganckie. Gra jest na tyle szybka (tura), że osobiście jakos nie odczuwałem downtime'u - jak już to było takie oczekiwanie, czy któraś z kolejnych osób podbierze mi moją upatrzoną kartę.
Jabberwock jest po Patchu overpowered - i to jedyny powód, dla którego sugerowałbym grając w 4-osoby odrzucenie Jabbera.
I pewnie takie trochę PSA co do Żetonów Deluxe. Uh.. no powiem tak: grałem bez kapsli, potem zamówiłem Deluxe, czekając na Deluxe zamówiłem kapsle i zakapslowałem... i o ile rzeczywiscie deluxe są troche fajniejsze, to drugi raz bym już kasy nie wydał
Mało tego: zestaw deluxe przychodzi w takim "z dupy" pudełku, które nie mieści się w boxie standard edition (choć w deluxe edition się mieści). A nawet jak macie deluxe i się zmieści, to zrobili zapięcie z jednej strony - czyli jak położycie ten szajs na stole, zeby się dobrze dobierało, to macie otwartą klapkę, która zajmuje drugie tyle miejsca na stole (jakby miała magnesy z dwóch stron, albo gdyby to było zasuwane opakowanie - jak taka szuflada). Oczywiscie można wyjąc sam plastikowy tray z chipami - i w sumie byłby to super pomysł.. gdyby tray miał wieczko - to wtedy trzymałbym tak właśnie, bez kartonowego pudełka. Jak ktoś nie jest kolekcjonerem, to polecam odpuszczenie sobie. Za ta samą kasę można wydrukować (lub kupić na etsy) fajny insert z podziałem już na pudełka frakcji i mieszczący zakapslowane żetony.
Jabberwock jest po Patchu overpowered - i to jedyny powód, dla którego sugerowałbym grając w 4-osoby odrzucenie Jabbera.
I pewnie takie trochę PSA co do Żetonów Deluxe. Uh.. no powiem tak: grałem bez kapsli, potem zamówiłem Deluxe, czekając na Deluxe zamówiłem kapsle i zakapslowałem... i o ile rzeczywiscie deluxe są troche fajniejsze, to drugi raz bym już kasy nie wydał

Mało tego: zestaw deluxe przychodzi w takim "z dupy" pudełku, które nie mieści się w boxie standard edition (choć w deluxe edition się mieści). A nawet jak macie deluxe i się zmieści, to zrobili zapięcie z jednej strony - czyli jak położycie ten szajs na stole, zeby się dobrze dobierało, to macie otwartą klapkę, która zajmuje drugie tyle miejsca na stole (jakby miała magnesy z dwóch stron, albo gdyby to było zasuwane opakowanie - jak taka szuflada). Oczywiscie można wyjąc sam plastikowy tray z chipami - i w sumie byłby to super pomysł.. gdyby tray miał wieczko - to wtedy trzymałbym tak właśnie, bez kartonowego pudełka. Jak ktoś nie jest kolekcjonerem, to polecam odpuszczenie sobie. Za ta samą kasę można wydrukować (lub kupić na etsy) fajny insert z podziałem już na pudełka frakcji i mieszczący zakapslowane żetony.
- Hardkor
- Kontakt:
Ja trzymam na krześle po prostu te żetony i podaje każdemu żetony. Pierwotnie miałem całe pudło, ale bylo to niepraktyczne.MowMiStefan pisze: ↑21 mar 2024, 10:40 I pewnie takie trochę PSA co do Żetonów Deluxe. Uh.. no powiem tak: grałem bez kapsli, potem zamówiłem Deluxe, czekając na Deluxe zamówiłem kapsle i zakapslowałem... i o ile rzeczywiscie deluxe są troche fajniejsze, to drugi raz bym już kasy nie wydał
To ja jakiś mierny jestem, bo byłem nim ostatni xD Wytłumacz mi czemu jest OP?MowMiStefan pisze: ↑21 mar 2024, 10:40 Jabberwock jest po Patchu overpowered - i to jedyny powód, dla którego sugerowałbym grając w 4-osoby odrzucenie Jabbera.
-
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 316 times
No to może zacznijmy od tego, ze to jest losowa gra

Tak więc niezależnie jak grasz i planujesz - będziesz cierpiał. W sumie najbardziej bezpieczną grą jest gra w Questy - kolega zrobił ich 6 i wygrał choć był na szarym końcu całą grę. No ale nie przyszedłeś grać w WW na questy przeciez

Wracając do Jabbera - strategiczna część gry rozgrywa sie w czasie Herbatki - wykluczenie/rezerwacja 2 kart przy 5 osobach potrafi mieć bardzo duży wpływ na wybór kart przez przeciwników. Po patchu Jabber wykłada swoje chipy po rozdaniu kart herbatki - więc przed ruchem kogokolwiek - co pozwala mu zabezpieczyć 2 rzeczy: kartę Wonderlandianina albo Kartę wystawiającą dużą ilość Mepelków, alternatywnie (IMO) dobrym rozwiązaniem jest zostawienie niezlych karty, ale dajacych shardy. Oczywiscie - nikt nie broni przeciwnikom brać tych kart - ale złe planowanie w pierwszej rundzie potrafi przegrać grę - jeśli będziesz miał chudą torbę, zły dociąg i mało mepli to w rundach gdzie na herbatkę wchodzą dobre karty, będziesz musiał próbować wystawiać armię.
Tak wiec Jabber daje moim zdaniem najlepszą umiejętnośc pasywną na wczesną grę. Dwie postacie, które mają też świetne skile manipulujące herbatką: Alicja i Kapelusznik są tu najbardziej poszkodowane. Niezależnie, od decyzji innych graczy - Jabber będzie do przodu już w pierwszej herbatce. Może OP to za duże słowo, ale my co do zasady dajemy Jabbera nowym graczom

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1643 times
- Been thanked: 1827 times
Galakta wrzuciła polską instrukcję:
https://galakta.pl/download/Wojna_w_Kra ... ja_www.pdf
Edit:
Dorzuciłem od razu do pierwszego posta.
https://galakta.pl/download/Wojna_w_Kra ... ja_www.pdf
Edit:
Dorzuciłem od razu do pierwszego posta.
Nakład tej gry chyba nie jest za duży. Myślałem że sobie zamówię w weekend w jednym ze swoich dwóch ulubionych sklepów a tu ni ma panie, ni ma.
- cichywiatr
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 49 times
właśnie też dostałem info z dwóch sklepów, że nie będą mogli zrealizować zamówienia. Poszło zamówienie bezpośrednio do Galakty i może się załapie na jedno kopie gry.
Sprzedam:
Nic
Nic