https://sklep.portalgames.pl/aeon-s-end-wieczna-wojna
Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 306 times
- Been thanked: 163 times
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
Dzięki, widziałem. Zakupiłem grę w międzyczasie z drugiej ręki.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1240 times
- Been thanked: 1464 times
Myślę, ze dobrze zrobiłeś. Na Gizmosie w akcji dodruku Portal potwierdził, że zebrał odpowiednią ilość chętnych i że będzie dodruk, poprosił o wpłaty. A później anulował i zwrócił pieniądze. Lepiej kupić z drugiej ręki niż obudzić się z ręką w nocniku. Z drugiej strony jak dla mnie pierwsza część jest lepsza od Wiecznej Wojny. W Wiecznej Wojnie jest Pani Pustej Korony, której pokonanie wg mnie jest zbyt trudne i zależne od losu co sprawia, że dla mnie ta nemesis jest niegrywalna.radarek pisze: ↑15 mar 2024, 15:07Dzięki, widziałem. Zakupiłem grę w międzyczasie z drugiej ręki.
Pytałem dwa razy w mailu Portal o to kiedy można spodziewać się dodruku - nie dostałem żadnej odpowiedzi. W międzyczasie trafiła się okazja więc nawet nie wahałem się.seki pisze: ↑15 mar 2024, 16:39Myślę, ze dobrze zrobiłeś. Na Gizmosie w akcji dodruku Portal potwierdził, że zebrał odpowiednią ilość chętnych i że będzie dodruk, poprosił o wpłaty. A później anulował i zwrócił pieniądze. Lepiej kupić z drugiej ręki niż obudzić się z ręką w nocniku. Z drugiej strony jak dla mnie pierwsza część jest lepsza od Wiecznej Wojny. W Wiecznej Wojnie jest Pani Pustej Korony, której pokonanie wg mnie jest zbyt trudne i zależne od losu co sprawia, że dla mnie ta nemesis jest niegrywalna.
Co do losowości - jeśli dotyczy to tylko jednego Nemesis to można przeboleć.
- JimmyPL
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 60 times
Zaprzeczam, też nam zaszła Pani Pustej Korony za skórę, ale da się ją pokonać i nauczyć przeciw niej grać, nie pamiętam szczegółów ale po serii sromotnych porażek, później z doborem rynku świadomym jest jak najbardziej do ugryzienia nawet na hardzie
-
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 97 times
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 15 mar 2024, 19:40 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
Może to i dobrze, z doświadczenia, prowadząc firmę, wiem, że jak się umawiasz, albo dajesz zaliczkę rzędu 10zł, to klienci bardzo często porzucają zamówienia. Ale jak każesz zapłacić 50% albo całość z góry, to naprawdę jeden na kilka miesięcy się trafi, który nie odbierze i się zapadnie pod ziemię.
Takie rozwiązanie jest lepsze, bo raz, że faktycznie jest lista chętnych a dwa, ze mają kasę z góry na dodruk.
Czy ktoś ograł już dodatek Tajemnica Dziczy i jest w stanie coś wiecej o nim napisać? Nie znalazłem żadnych dokładnych opisów i recenzji tego dodatku, a mocno zastanawiam się czy warto w niego zainwestować.
Jak na razie po zagraniu "mini ekspedycji" to w sumie mogliby "historyjkę" wkładać do każdego dodatku. Zawsze to coś ciekawszego niż macie pudło i karty.
Co do zawartości to nemesis po 1 razie mi się podobał, aczkolwiek nie oceniłbym jego mechaniki jakoś wybitnie. Są lepsze, ale gorsze też się znajdą (oczywiscie moim zdaniem).
Co do postaci to na plus. Zwłaszcza ta magini - ogólnie po xx partiach zaczynam doceniać Magów, którzy mają więcej smaczków niż "1 inną kartę". Tutaj mamy "ewoluującego dino", więc jest git.
Co do kart rynku to pakiecik jak zawsze. Trochę fajnych, trochę wydających się useless na 1 rzut oka, ale pewnie w jakimś ustawieniu robią sieczkę. Tutaj akurat więcej wszystkiego. Jak potrzebujesz więcej to docenisz. Jak uważasz, że masz dużo... To będziesz miał więcej
.
Ogólnie z małych dodatków to powiedziałbym, że 1 z lepszych chyba, głównie przez mini ekspedycje.
Co do zawartości to nemesis po 1 razie mi się podobał, aczkolwiek nie oceniłbym jego mechaniki jakoś wybitnie. Są lepsze, ale gorsze też się znajdą (oczywiscie moim zdaniem).
Co do postaci to na plus. Zwłaszcza ta magini - ogólnie po xx partiach zaczynam doceniać Magów, którzy mają więcej smaczków niż "1 inną kartę". Tutaj mamy "ewoluującego dino", więc jest git.
Co do kart rynku to pakiecik jak zawsze. Trochę fajnych, trochę wydających się useless na 1 rzut oka, ale pewnie w jakimś ustawieniu robią sieczkę. Tutaj akurat więcej wszystkiego. Jak potrzebujesz więcej to docenisz. Jak uważasz, że masz dużo... To będziesz miał więcej

Ogólnie z małych dodatków to powiedziałbym, że 1 z lepszych chyba, głównie przez mini ekspedycje.
-
- Has thanked: 1416 times
- Been thanked: 1697 times
Ja z dodatków towarzyszących Nowemu Początkowi najbardziej polecam Starożytnych. Jest tam naprawdę ciekawa Nemesis, wymagająca dość niestandardowego kombinowania, w trudniejszym wariancie i najlepsza (czyt: najbardziej interesująca do prowadzenia i wymagająca maksimum móżdżenia) magini w grze moim zdaniem*
Minikampania w Tajemnicach Dziczy tak naprawdę nie wnosi nic, czego nie robiłby tryb ekspedycji. No chyba, że zależy Ci na tej groteskowo grafomańskiej "fabule". Nemesis jest średnio ciekawa. Dodatek jest ok, ale Starożytni biją go pod każdym względem IMO.
*-z wszystkich rzeczy wydanych w PL
Orientujecie się, czy Portal będzie dalej wydawał Aeon’s End? Bo rozumiem, że ostatnie wydane rzeczy to Nowy Początek i dwa małe dodatki - Starożytni i Tajemnica Dziczy. Będą to ciągnąć dalej?
Pytam, bo po jakichś 2 latach zdjąłem to w końcu z półki i przypomniałem sobie jaka to jest świetna gra, a co najważniejsze jak bardzo moja małżonka lubi w nią grać, a to jest dla mnie win-win.
Pytam, bo po jakichś 2 latach zdjąłem to w końcu z półki i przypomniałem sobie jaka to jest świetna gra, a co najważniejsze jak bardzo moja małżonka lubi w nią grać, a to jest dla mnie win-win.

Outcast ma status "Zapowiedź" tak już z 1.5 roku. Co jakiś czas pojawia się info, że opóźnienie wynika z przeniesienia produkcji gry do Polski, ale mnie zaczyna ta sytuacja niepokoić.
-
- Has thanked: 1416 times
- Been thanked: 1697 times
W tym roku powinna wyjść jeszcze "Wieczna wojna", na którą zbierali pieniądze w przedsprzedaży.
Z tym wyjściem to też tak nie do końca bo moja WW od Portalu już kilka lat jest na półce

To po prostu dodruk, możliwe że tak samo dodrukują Legacy.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Zebrali ponoć odpowiednią ilość osób i to ma być zapewnieniem dodruku.
Wiadomo jak to z Portalem, czyli nic nie wiadomo
Choć mam nadzieję że będzie ten dodruk.
Wiadomo jak to z Portalem, czyli nic nie wiadomo

Choć mam nadzieję że będzie ten dodruk.
Co jest ciekawe, bo wcześniej niby gra była robiona w PL i część "Legacy" była zrobiona w Chinach, co skutkowało inną strukturą kart. To ostatnie dwa dodatki nagle dało się wydrukować w Chinach tak, żeby karty nie wyglądały inaczej?
Poza tym, ta gra ma wciąż status "Zapowiedź". Nie ma nawet statusu "skład", który można zrobić nie ważne gdzie będzie produkcja - zwłaszcza, że już trochę gier i dodatków z tej serii było, więc wiadomo co i jak należy zrobić (zresztą - zapewne nie różni się to nawet między planszówkami). W "skład" wchodzi nie tylko przygotowanie szablonu z rozłożonymi elementami do cięcia dla drukarni, ale też tłumaczeń - więc dla mnie ta gra obecnie nie została nawet przetłumaczona - czego dowodem jest zresztą brak polskiego tytułu. Leży odłogiem od zapowiedzi w styczniu 2023 - i tyle.
Jak dobrze liczę, to jeszcze z 14 pudełek by mogło u nas wyjść, i jesteśmy w plecy ~4 lata.
Dlatego ja osobiście w nowego aeons end wszedłem po angielsku na gamefound. Nie jestem fanem mieszania języków, ale z drugiej strony w aeon jest stały rynek więc kij. Dodatkowo małe dodatki od najnowszej części mają nie być dostępne w retail. Wyszło 400 zł, za podstawkę + 2 dodatki + karty, które będą promo. Więc w przeliczeniu na to jak wygląda obecnie sytuacja w pl (200 + 60 + 60) to wychodzi niemal tak samo, a opóźnienia paru lat nie ma
.
Jeżeli to następnej kampanii (czyli pewnie przyszły styczen) jakoś nie wyklaruje się sytuacja z pl wydaniem, co portal planuje, to pewnie zacznę domawiać poprzednie cykle po angielsku.

Jeżeli to następnej kampanii (czyli pewnie przyszły styczen) jakoś nie wyklaruje się sytuacja z pl wydaniem, co portal planuje, to pewnie zacznę domawiać poprzednie cykle po angielsku.
Dzisiaj poszło info odnośnie Outcasts. W związku z przeniesieniem druku do Chin oraz tym, że tłumacze zajmujący się AE u nich są obecnie zajęci innymi projektami, jest opóźnienie. Gra ma trafić do produkcji jeszcze w tym roku, a do sprzedaży na początku przyszłego roku.
Wiadomo, nowości trzeba wydać póki są jak najnowsze, żeby sprzedaż była lepsza. Szkoda, że któregoś z tamtych tytułów nie spotka 5-letnie spóźnienie...
Ja sobie to tłumaczę trochę pół żartem, że może nawet lepiej że jeszcze wszystkiego nie ma wydanego w PL, bo już dzisiaj, przy tej ilości kart długo mi się schodzi z rozkładaniem. No i miejsce w insercie się kończy… 
Licząc wszystkie rzeczy pudełkowe, wyszło mi ostatnio 14. 4 to pewnie tych największych.
Aeon's End: Tales of Old Gravehold <- orientujecie się czy to ma być dostępne w sprzedaży detalicznej czy tylko w ramach wspieraczki? Magowie magami, ale bardzo chętnie bym sobie przeszedł przez ekspedycję ze zwykłej podstawki i wiecznej wojny