ISS Vanguard (M. Oracz, K. Piskorski, P. Samborski, M. Świerkot)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Void
Has thanked: 18 times
Been thanked: 122 times

Re: ISS Vanguard (M. Oracz, K. Piskorski, P. Samborski, M. Świerkot)

Post autor: Void »

Drakkar84 pisze: 07 kwie 2024, 13:56 Wczoraj otrzymałem grę i dziś postanowiłem sam się przekonać czy przypadnie mi do gustu. I już na początku zgrzyt - odpalam dedykowaną aplikację, wchodzę w wybór języków: angielski, chiński i... czeski. Myślę sobie: nie, no chyba niemożliwe, czeski jest, a polskiego nie ma? Pewnie nie pobrało aktualizacji, zrestartuję aplikację. Ale jednak to prawda - jest czeski,a polskiego brak. Co prawda nie mam problemu z językiem angielskim, jest też księga skryptów, ale mimo to człowiek ma przez to wrażenie, że zakupił wybrakowany produkt i czuje się gorszy od naszych południowych sąsiadów - ponieważ trudno mi uwierzyć w to, że rynek czeski jest większy niż polski. Tym bardziej boli fakt, że to polska gra.
Pozdrawiam.
Temat co chwila wałkowany, będzie, jeszcze nad tym pracują, wystarczyło poszukać albo chwilę poczekać :wink: Z najnowszych informacji sprzed dwóch tygodni na gamefound ma być w połowie kwietnia "As of now, our team estimates that the LANG versions will be fully integrated and operational in the second part of April."

Edit: aż z ciekawości zajrzałem przy okazji czy nie ma jakiejś aktualizacji aplikacji. Dwa dni temu wrzucili update dodający dodatki z drugiej fali, więc pewnie na tym się skupiali aby wrzucić zanim wrzuca wersję językowe.
Void

Przy okazji plusik dla Awekenów. W moim pudle segregator księgi statku miał w zagięciu odklejony fragmenty okładki wewnętrznej, cała pofałdowana i zaczęła się rwać. Bez problemu wymienili. Fakt że miesiąc czekałem na wysyłkę ale jasno zakomunikowali że nie mają zamienników i trzeba miesiąc poczekać. Dziś dostałem, cały bez uszkodzeń.
Luko_b
Has thanked: 182 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Luko_b »

Void pisze: 08 kwie 2024, 12:50 Przy okazji plusik dla Awekenów. W moim pudle segregator księgi statku miał w zagięciu odklejony fragmenty okładki wewnętrznej, cała pofałdowana i zaczęła się rwać. Bez problemu wymienili. Fakt że miesiąc czekałem na wysyłkę ale jasno zakomunikowali że nie mają zamienników i trzeba miesiąc poczekać. Dziś dostałem, cały bez uszkodzeń.
Zebym dobrze zrozumial. Plus za to, ze Ci po miesiacu wymienili uszkodzony element na nieuszkodzony?
Void

Luko_b pisze: 08 kwie 2024, 13:06
Zebym dobrze zrozumial. Plus za to, ze Ci po miesiacu wymienili uszkodzony element na nieuszkodzony?
Mogli równie dobrze zbyć że uszkodzenie drobne nie wpływające na rozgrywkę. Albo ściemniać z terminami. Albo nie odpowiadać przez długi czas. Nie mówię że ogromny plus, ale taki mały plusik że sprawa załatwiona bez problemie zgodnie z zapowiedzianym terminem :wink:
Sixshot
Has thanked: 44 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Sixshot »

Jesteśmy z żoną po kilku rozgrywkach i mamy za sobą już kilka planet. Zapewne to dopiero 10% całej fabuły i wiele się może wydarzyć jeszcze ,ale póki co gra nam siadła. Żona chętnie gra ,a ja jestem zachwycony. Podział na 2 etapy tj planety i statek są ciekawym pomysłem ,a przechodzenie przez księgę statku jest klimatyczne a zarazem spełnia funkcję przygotowania się , produkcji , szkoleń, upgradow, czujemy że się coś dzieje i się rozwijamy wraz z przechodząca fabula. Przechodzenie planet jest ciekawe, ważny jest dobór załogi i nie lekceważenie przeprowadzonego skany planety i wskazówek. Ostatnio przez niewłaściwe przygotowanie misja skończyła się tak że wróciły nam na statek 2 postacie z 3ma ranami poczym po próbie ratowania ich w ambulatorium oboje zmarli...trochę smutno się zrobiło ..czyli są emocje i fajnie. Sama fabuła również wydaje się ciekawa i nie możemy się doczekać aby przeczytać kolejny skrypt. Zobaczymy jak dalej ,ale dla mnie względem Etherfields jest duży postęp na plus.
Awatar użytkownika
maciejo
Has thanked: 129 times
Been thanked: 131 times

Post autor: maciejo »

Luko_b pisze: 08 kwie 2024, 13:06
Void pisze: 08 kwie 2024, 12:50 Przy okazji plusik dla Awekenów. W moim pudle segregator księgi statku miał w zagięciu odklejony fragmenty okładki wewnętrznej, cała pofałdowana i zaczęła się rwać. Bez problemu wymienili. Fakt że miesiąc czekałem na wysyłkę ale jasno zakomunikowali że nie mają zamienników i trzeba miesiąc poczekać. Dziś dostałem, cały bez uszkodzeń.
U mnie już ponad miesiąc czekania :twisted:
Ale ponoć jestem na jakiejś liście oczekujących :roll:
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
Sixshot

Apropos śmierci członków załogi to ku naszemu zdziwieniu gra w żaden dodatkowy sposób nas nie ukarała np spodziewaliśmy się z żoną ,że po śmierci załoganta gra nakaże obniżyć morale ( wydaje się to intuicyjne ) Natomiast okazało się ,ze NIE ,że za śmierć pierwszego załoganta z danej sekcji inny wybrany dostaje awans ..jakież to wydawało się nam z pozoru dziwne i nielogiczne ,a za jakiś czas zastanawiające ,aż w końcu pomyśleliśmy sobie... Przecież w życiu jest wręcz podobnie tj jeden człowiek się natyra , ryzykując nieraz bardzo dużo czy to w karierze zawodowej czy nawet wręcz życiem ( np w wojsku / policja ,antyterroryści , etc ? ) ,a za to inny cwany frajer się na jego plecach wybije wyżej. np w takim korpo ( niekoniecznie zaraz śmiercią tego drugiego ,ale np jego ciężką pracą ). Czyż to nie jest życiowe ? ,a może to są życiowe rozkminy człowieka dobijającego 40stki i dodawanie ideologii tam gdzie jej niema? .. zaczęliśmy się z żoną zastanawiać co tutaj autorzy gry mieli na myśli ? czy to miała być po prostu mechanika wyrównująca porażkę ..czy może jednak jakiś minimalny przekaz ? ..a wy jak uważacie ?
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 280 times
Been thanked: 432 times

Post autor: Nilis »

Spoiler:
Wiem że jeżeli w policji czy wojsku Twój kolega zakończy akcje najgorzej jak może czyli śmiercią to prędzej dostajesz traumę i przyda Ci się pomoc Psychologa i odpoczynek a nie natychmiastowy awans
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Sixshot

Spoiler:
Jak kolega zakończy akcję śmiercią to pewnie i tak jest ..ale tu by można iść bardziej w kierunku ,że awans za udaną akcje dostaje np przełożony lub jeszcze szef szefa..na zasadzie" wielu z was zginie ,ale to jest poświęcenie na które jestem gotów "

Druga sprawa ,że to trochę dla mnie taka przenośnia bo jak pisałem wcześniej nie musi tutaj chodzić od razu o śmierć ,ale o wspinaniu się na czyichś plecach , tzw po trupach do celu .
Luko_b
Has thanked: 182 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Luko_b »

Sixshot pisze: 09 kwie 2024, 21:42 Apropos śmierci członków załogi to ku naszemu zdziwieniu gra w żaden dodatkowy sposób nas nie ukarała np spodziewaliśmy się z żoną ,że po śmierci załoganta gra nakaże obniżyć morale ( wydaje się to intuicyjne ) Natomiast okazało się ,ze NIE ,że za śmierć pierwszego załoganta z danej sekcji inny wybrany dostaje awans ..jakież to wydawało się nam z pozoru dziwne i nielogiczne ,a za jakiś czas zastanawiające ,aż w końcu pomyśleliśmy sobie... Przecież w życiu jest wręcz podobnie tj jeden człowiek się natyra , ryzykując nieraz bardzo dużo czy to w karierze zawodowej czy nawet wręcz życiem ( np w wojsku / policja ,antyterroryści , etc ? ) ,a za to inny cwany frajer się na jego plecach wybije wyżej. np w takim korpo ( niekoniecznie zaraz śmiercią tego drugiego ,ale np jego ciężką pracą ). Czyż to nie jest życiowe ? ,a może to są życiowe rozkminy człowieka dobijającego 40stki i dodawanie ideologii tam gdzie jej niema? .. zaczęliśmy się z żoną zastanawiać co tutaj autorzy gry mieli na myśli ? czy to miała być po prostu mechanika wyrównująca porażkę ..czy może jednak jakiś minimalny przekaz ? ..a wy jak uważacie ?
Dorabiasz filozofie tam gdzie jej nie ma.
Awatar użytkownika
maciejo

Sixshot pisze: 09 kwie 2024, 21:42 Czyż to nie jest życiowe ? ,a może to są życiowe rozkminy człowieka dobijającego 40stki i dodawanie ideologii tam gdzie jej niema? ..
Jak dobijesz do 50' to się dopiero zacznie, możesz mi wierzyć 8)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 231 times
Been thanked: 730 times

Post autor: Ayaram »

Sixshot pisze:Apropos śmierci członków załogi to ku naszemu zdziwieniu gra w żaden dodatkowy sposób nas nie ukarała np spodziewaliśmy się z żoną ,że po śmierci załoganta gra nakaże obniżyć morale ( wydaje się to intuicyjne ) Natomiast okazało się ,ze NIE ,że za śmierć pierwszego załoganta z danej sekcji inny wybrany dostaje awans ..jakież to wydawało się nam z pozoru dziwne i nielogiczne ,a za jakiś czas zastanawiające ,aż w końcu pomyśleliśmy sobie... Przecież w życiu jest wręcz podobnie tj jeden człowiek się natyra , ryzykując nieraz bardzo dużo czy to w karierze zawodowej czy nawet wręcz życiem ( np w wojsku / policja ,antyterroryści , etc ? ) ,a za to inny cwany frajer się na jego plecach wybije wyżej. np w takim korpo ( niekoniecznie zaraz śmiercią tego drugiego ,ale np jego ciężką pracą ). Czyż to nie jest życiowe ? ,a może to są życiowe rozkminy człowieka dobijającego 40stki i dodawanie ideologii tam gdzie jej niema? .. zaczęliśmy się z żoną zastanawiać co tutaj autorzy gry mieli na myśli ? czy to miała być po prostu mechanika wyrównująca porażkę ..czy może jednak jakiś minimalny przekaz ? ..a wy jak uważacie ?
Myślę, że to jak w życiu. W pracy są ludzie którzy mają podejście "liczy się kasa, w pracy nie ma kolegów, po trupach do celu" itp., a i są którzy traktują pracę jak to się mówi "jak rodzinę", a pewnie większość z nas jest gdzieś po środku.

Przenosząc to na planszówki - jeśli autor gry mówi, że w tej grze liczysz się ty - "jesteście razem na statku, macie niby wspólne cele, ale na końcu wygra ten z największą liczbą punktów zwycięstwa" to naturalne jest, że jak koledze z zespołu powinie się noga to gra nie powinna nas za to karać, a my krzykniemy nad stołem jeszcze "TAK JEST!". Natomiast jeśli autor gry mówi, że liczymy się my - mamy grupę postaci i jeden wspólny cel i im gorzej się dzieje u kogokolwiek z naszych, tym gorzej dla naszego wspólnego celu - to już inna historia i tu wydaje się z kolei naturalne, że gra nas chcę ukarać za dopuszczenie do śmierci kolegi.
tomekmani3k
Has thanked: 62 times
Been thanked: 144 times

Post autor: tomekmani3k »

Ja to sobie tłumaczę, że jak zginie mi ktoś zamiast awansować to w następnej misji miałbym trudniej więc żeby jakieś niepowodzenie nie wpływało na całą dalszą kampanię to dają jakiś bonus żeby wyrównać poziom.
Muszczu
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Muszczu »

Bonusy za martwych członków załogi mi się bardzo podoba bo starta danego rekruta jest mniej bolesna bo wiąże się z jakimś bonusem. Zagrałem 3-4 misje i zorientował się, że pominąłem kilka reguł wiec zresetowałem sobie kampanie. Przy drugim podejściu dodałem dodatek Personal Files i teraz strata takiego weterana napewno będzie dużo bardziej bolesna. Ogółem po dodaniu tego dodatku jakoś bardziej przywiązuje się do poszczególnych rekrutów.
lukasdan
Has thanked: 1 time

Post autor: lukasdan »

Czy ktoś może mnie oświecić czy Core Box wspieraczkowy (pierwsza fala bez Stretch Goals) bez Personal Files to jest to samo co wersja retail gry ze sklepów? To samo jest w pudle? Przeczytałem wątek i nie utwierdziłem się jakoś jeszcze.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1451 times
Been thanked: 975 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

lukasdan pisze: 16 kwie 2024, 18:06 Czy ktoś może mnie oświecić czy Core Box wspieraczkowy (pierwsza fala bez Stretch Goals) bez Personal Files to jest to samo co wersja retail gry ze sklepów? To samo jest w pudle? Przeczytałem wątek i nie utwierdziłem się jakoś jeszcze.
To jest to samo
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
maciejo

Po 2 miesiącach doszła brakująca kartka w segregatorze, brawo Wy AR 8)
Dekoy
Has thanked: 17 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Dekoy »

To jeszcze czekamy na język polski w aplikacji...
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 2817 times
Been thanked: 2500 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Więcej offtopu, forum wytrzyma!

No chyba, że nie.

(ciach)
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
maciejo

Re: ISS Vanguard - pytania o zasady

Dekoy pisze: 11 maja 2024, 00:13 Gra już w pudle wróciła na półkę, szkoda mi czasu CSI planszowe zagadki.
Serio po godzinie grania, rezygnujesz :?
Dekoy

Sixshot pisze: 11 maja 2024, 15:27 Instrukcja jest bardzo dobrze napisana i niema się co czepiać tylko trzema się skupić i czytać po kolei,a wiadomo tutorial i pierwsze 2-3 rozgrywki to tak będzie wyglądało ,że co jakiś czas trzeba spojrzeć do instrukcji. Potem już z górki i można czerpać pełną przyjemność z gry.

Co do przypadku który podałeś to mogę tylko potwierdzić, że przy tym teście masz po prostu wybór ,albo ryzykujesz i rzucasz np 1 kość w celu uzyskania kilofa / klucza gdzie w nagrodę masz odświeżanie i przejście do wpisu ,ale jak się nie uda to rzucasz kością zagrożenia. Druga opcja jest bardziej bezpieczna ,że rzucasz 2 czerwonymi i 2 niebieskimi i masz pewniaka. W dodatku czerwone i niebieskie kości mogą zawierać wymagany wyżej symbol który jak trafisz to możesz podążać wariantem żółtym ,a resztę kości jak masz możliwość to przeznaczyć na kombinację kości z kart i uzyskać jakiś dodatkowy efekt.
nie jest, to jedna z najgorszych od AR co jest o tyle dziwne, że przy jej tworzeniu brał udział Grogan. Dodatkowo w instrukcji jest napisane, że można obejrzeć videotutorial zamiast czytać więc wchodzimy w link a tam film po angielsku, gdzie nie ma nawet możliwości wygenerowania napisów, który dosłownie czyta krok po kroku instrukcję. No i zgadnij co, tam tego wyjaśnionego testu też nie ma xD
maciejo pisze: 12 maja 2024, 02:54
Dekoy pisze: 11 maja 2024, 00:13 Gra już w pudle wróciła na półkę, szkoda mi czasu CSI planszowe zagadki.
Serio po godzinie grania, rezygnujesz :?
szkoda mi czasu na takie gry, gdzie przy planszy siedziałem pół godziny a później dwie w internecie szukając czegoś co powinno być wyjaśnione na samym początku. To nie tak, że nie szukam odpowiedzi do innych gier w internecie, ale tam mam zazwyczaj wątpliwości co do zrozumienia jakieś zaawansowanej zasady w trakcie długiej rozgrywki a nie problem z tutorialem xD Szanujmy swój czas! Gra trafiła na półkę, kiedyś pewnie do niej wrócę chociaż do tego momentu jestem nią całkowicie rozczarowany, narracja jest jak ze sci-fi dla trzynastolatków (przynajmniej na początku bo co jest dalej to oczywiście nie wiem), infografika jest nieintuicyjna ale duży plus za fantastyczną organizację gry, szybko się ją pakowało xD

W ogóle nieźle się uśmiałem jak zobaczyłem w instrukcji info o rozróżnieniu tych ramek akcji ze względu na ślepotę barw, byłem głęboko poruszony że ktoś o tym pomyślał... a pod spodem test kości w kolorach r g b xD
Sixshot

Spoiler:
cóż powiedzieć , nie obraź się ,ale jeżeli po pół godzinnym siedzeniu nad gra ,a potem wertowaniu w internecie dalej nie wiedziałeś jak to rozegrać to chyba gra po prostu nie jest dla Ciebie..do fabuły też jesteś negatywnie nastawiony , a jeszcze dobrze nie rozpocząłeś gry..to nie wróży nic dobrego bo chyba zamiast czerpać przyjemność z gry będziesz szukał jej wad , niedociągnięć itp..po co się męczyć
jediwolf
Has thanked: 103 times
Been thanked: 96 times

Post autor: jediwolf »

Sixshot pisze: 12 maja 2024, 11:40
cóż powiedzieć , nie obraź się ,ale jeżeli po pół godzinnym siedzeniu nad gra ,a potem wertowaniu w internecie dalej nie wiedziałeś jak to rozegrać to chyba gra po prostu nie jest dla Ciebie..do fabuły też jesteś negatywnie nastawiony , a jeszcze dobrze nie rozpocząłeś gry..to nie wróży nic dobrego bo chyba zamiast czerpać przyjemność z gry będziesz szukał jej wad , niedociągnięć itp..po co się męczyć
Sporo racji w tym co napisałeś. Nie każda gra jest dla każdego, ale żeby jechać po grze po godzinie grania i kompletnym niezrozumieniu instrukcji... XD
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 253 times
Been thanked: 275 times

Post autor: Moonday »

Niezła drama. Nie mam pojęcia jak można narzekać na instrukcję w ISSV, abstrahując od tego, że same zasady są w miarę proste (robimy testy, poruszamy się, odpoczywamy...) i intuicyjne. Obsługa statku jest jeszcze łatwiejsza, bo dla każdej sekcji mamy do przejścia prosty proces, który jest wypunktowany. No ale jak ktoś jest negatywnie nastawiony, to znajdzie dziurę w całym. Ja wprawdzie dopiero zaczynam grać, ale już widzę, że się zaprzyjaźnię z grą. Nie wiem na jak długo, to czas pokaże, liczę że do końca.
Dekoy

Sixshot pisze: 12 maja 2024, 11:40 cóż powiedzieć , nie obraź się ,ale jeżeli po pół godzinnym siedzeniu nad gra ,a potem wertowaniu w internecie dalej nie wiedziałeś jak to rozegrać to chyba gra po prostu nie jest dla Ciebie..do fabuły też jesteś negatywnie nastawiony , a jeszcze dobrze nie rozpocząłeś gry..to nie wróży nic dobrego bo chyba zamiast czerpać przyjemność z gry będziesz szukał jej wad , niedociągnięć itp..po co się męczyć
ależ ja się nie obrażam, doszedłem do tego samego wniosku i na tym koniec offtopu
ODPOWIEDZ