Galakta – Plany wydawnicze 2024
-
- Has thanked: 428 times
- Been thanked: 194 times
Re: Galakta – Plany wydawnicze 2024
Poki co totalnie mnie male epickie nie interesowały, ale tematyka cthulu wydaje sie ciekawe. Zagladam tu i wiekszosc oisze ze ME:C wypadaja jako malo interesujace. Czy ktos mi podpowie dlaczego ?
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Mam lochy i wikingów. Lochy grałem nie raz, bardzo fajne do zabrania gdzieś, małe poręczne a gra jak duże pudło. Po pewnym czasie mam wiele innych gier w dużych pudłach z figurkami. Rozmiar x5+ i zawsze masz wybór małe czy duże, w kamperze/drodze przeważnie małe. Ale jak masz duże tytuły to przeważnie wybierzesz jak przyjdą inni do grania duże pudło.
Ja polecam małe do zobaczenia mechanik jak nam dane pasują, tani start. Jak jest tańsze to też łatwiej sprzedać i mniej tracimy. Z czasem widzę że nawet jak gra wygląda pięknie to jak mechanika nam nie podejdzie to będziemy się męczyć w nią grać. Małe mają co tytuł inna mechanikę, więc gra albo podejdzie albo nie. Lochy wg mnie są genialne mimo dość wielu niuansów podczas grania. Dodatkowo Galakta wygrała bo poprawiła karty z pierwszego druku przy wpadce i wysłała je za friko do osób z problemem. Niektóre wydawnictwa olewają wpadki. Dodatkowo widzę że Galakta ma chyba lepszego tłumacza niż np Czacha

A wracając do tematu, wikingowie mi nie siedli mechanicznie i pewnie sprzedam. Dodatkowo teraz na każdą tematykę jest jeden lub kilka ofert do wyboru. Widać walkę a czasu do grania nadal tyle samo. Na bank w obecnych czasach mała seria jak kupisz grę to czujesz jej wartość. Z wad obecne Cthulu dla mnie do nie przeskoczenia, widziałem na stole Cthulu May Die i figurki, czy inne duże tytuły i mi ten rozmiar tutaj nie spina się, dodatkow mechanika dziwna. Może kiedyś gdzieś zagram to ocenię i zmienię zdanie, ale nie mój tytuł. Nie każdy Tiny ma pochlebne opinie bo właśnie czasem przeginają, ale może dobrze że gdzieś brną i nie stoją w miejscu. Konkurencja duża i chyba dlatego nie każdy tytuł obecnie to hit.
- Archaniol101
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 12 times
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Dodatek jest jeszcze dostępny, chyba jakieś ostatnie sztuki: https://planszeo.pl/gry-planszowe/star- ... m-u-wladzyArchaniol101 pisze: ↑24 mar 2024, 11:51 Czy planowany jest dodruk Star Wars Rebelia Imperium u władzy?
Pospieszyłbym się z zakupem.
Natomiast biorąc pod uwagę popularność SW Rebelia i fakt, że dodatek z tej wybitnej gry ulepszając walkę czyni tę grę genialną, to byłbym spokojny o dodruk - ale pewnie w 2025.
Spoiler:
- Archaniol101
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 12 times
Jest dostepny od 300 zl w gore. Pod podeslanym linkiem jest dostepnosc tylko dla aukcji za 350zl. Bede zatem czekal na dodruk...
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Widzisz, jeszcze wczoraj jak pisałem posta był normalnie dostępny w tych dwóch sklepach na górze strony - ktoś był szybszy. Zatem biorąc pod uwagę, że Galakta nie ogłaszała nic w temacie SW Rebelii na ten rok, to pewnie z półtora roku trzeba będzie poczekać... albo kupić drożej.
Czy wiadomo cokolwiek odnośnie wydania przez Galaktę także dodatku do Tiny Epic Cthulhu? Zastanawiałem się nad wsparciem kampanii na KS ale odpuściłem z nadzieją, że tak jak niektóre poprzednie części TE Galakta wyda i tą wraz z dodatkiem. No i mamy zapowiedź podstawki ale żadnej informacji o dodatku nie znalazłem.
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 14 times
Czy jest może jakieś info odnośnie wydania po polsku Tiny Epic Game of Thrones?
Galakta przeważnie to mówi to na końcu lub po kampanii. Nie zawsze masz wszystkie dodatki w polskiej wersji, ale jest znacznie taniej.Crowmaster pisze: ↑10 kwie 2024, 16:51 Czy jest może jakieś info odnośnie wydania po polsku Tiny Epic Game of Thrones?
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1644 times
- Been thanked: 1827 times
Ruszyła przedsprzedaż: Wieku cudów (An Age Contrived) - https://sklep.galakta.pl/strona-glowna/ ... cudow.html
- louiscyphre
- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 79 times
- Apos
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1202 times
- Kontakt:
Czy wiadomo już coś więcej o terminach Stationfall oraz Pax Hispanica? Czy ten drugi zostanie wydany wraz z międzynarodową premierą?
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2026 times
- Been thanked: 2626 times
Macie jakieś sugestie?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- Apos
- Kontakt:
Sugeruję już rozgryzać instrukcje do obu gier

My planujemy zagrać w Pax Hispanica przez TTA w najbliższych tygodniach. Na oku mamy też Pax Illuminaten.
Autorzy udostępnili obie gry oficjalnie na workshopie, czat głosowy na Discordzie jest, więc nic nie stoi na przeszkodzie już teraz w świat obu gier i być gotowym na premierę i rozgrywki przy analogowym stole

Można o jakieś konkretne info prosić bo kurde czekam cierpliwie ale...
- Apos
- Kontakt:
Dodatkowe pytanie: Czy Pax Hispanica w wydaniu Galakty będzie posiadał oba promo packi, które są w komplecie z wersją retail angielskiego wydania?
Więcej pytań nie posiadam

Dobre pytanie. Myślę, że tak, skoro mieli minidodatek do Paxa Renesansowego.
Czy Galakta wyda jakąkolwiek grę zapowiedzianą na ten rok w tym roku? 
Jak patrzę na statusy zapowiedzi to jakiś dramat jest. Wszystko w przygotowaniu. Łącznie ze sporą liczbą tytułów które miały w ogóle być w zeszłym roku.

Jak patrzę na statusy zapowiedzi to jakiś dramat jest. Wszystko w przygotowaniu. Łącznie ze sporą liczbą tytułów które miały w ogóle być w zeszłym roku.
Jeszcze się II kwartał nie skończył, znając życie, to apogeum wydawnicze przypadnie na IV kwartał, czyli październik - grudzień.
I to dotyczy też pozostałych wydawców, którzy swoje największe Hity zostawiają na okres przedświąteczny.
- walkingdead
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 647 times
Taka kumulacja to zawsze trochę szkoda.
Przy premierach rozłożonych na cały rok mozna inaczej gospodarować budżetem i czasem.
♀
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Owszem. Przykładowo dziś jest premiera Wieku Cudów.
W kwietniu była Wojna w Krainie Czarów.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)