The Others (Eric M. Lang)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Re: The Others (Eric M. Lang)

Post autor: Leinadus »

Skany tego co miałem po polsku: https://we.tl/t-rdDQSjyAUm Teraz mam all-in angielski.
Awatar użytkownika
Dralamir
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Dralamir »

Potrzebuje znaczników do The others. Ktoś ma pomysł gdzie to kupić? :) kupiłem w dobrej cenie bez ani jednego znacznika, jak nigdzie nie znajdę to czymś zastąpie.
Albo jak ktoś ma znaczniki, to może podesłać ich zdjęcie i wymiar? :D
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

Dralamir pisze: 31 maja 2024, 18:56 Potrzebuje znaczników do The others. Ktoś ma pomysł gdzie to kupić? :) kupiłem w dobrej cenie bez ani jednego znacznika, jak nigdzie nie znajdę to czymś zastąpie.
Albo jak ktoś ma znaczniki, to może podesłać ich zdjęcie i wymiar? :D
Obojetnie jakich (tektura czy plastik) ? Mam w punchboardach to co plastik zastapil :)
Awatar użytkownika
raiden25
Has thanked: 37 times
Been thanked: 52 times

Post autor: raiden25 »

Leinadus pisze: 24 maja 2024, 11:56 Przypomnijcie się na PW wieczorem, albo jutro, a zrobię fotki.
Ja się przypominam :D
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 58 times
Been thanked: 226 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Nigdy nie byłem jakoś specjalnie zainteresowany "The Others", bo jak wiele gier od CMONa nie podchodziłem do nich na poważnie, natmiast jestem ogromnym fanem wszelkich settiongów "Space Horror", gdzie są różnego rodzaju abominacje i potworności, a po drugiej stronie grupa ocalałych starająca się przeżyć - więc nie będzie odkrywcze, że mam w kolekcji tytuły jak Deep Madness, Nemesis, Zombicide Invader, czy ostatnio nawet zakupiłem DOOM oraz A.L.O.N.E.

Miałem po latach okazję zagrać w The Others i mam obecnie bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony - niesamowicie podoba mi się motyw "Grzechów" oraz samej postaci Apokalipsy, tego że jest to gra rywalizacyjna 1 vs ALL, co nadaje znacznie ciekawszego aspektu do gry, ale po doświadczeniach z Deep Madness, czy chodźby Death May Die mam mieszane uczucia, dlaczego?

Grzechy - Przedewszystkim to przeglądnałem zawartość wszystkich dodatków i jestem zdegustowany, że każda nowy "Grzech" to praktycznie 1 do 1 to samo, poza naprawdę kosmetycznymi zmianami w zawartosci. Nie pokuszono się tu o żadną asymetrię, urozmaicony charakter Grzechów - CMON jak to CMON zrobił to po najmniejszej lini oporu byle to zmonetyzować najtańszym kosztem. Każdy grzech ma dokładnie ten sam rodzaj wrogów, którzy maja identyczne statystyki, nie mają zadnych swoich cech, a jedyna róznica polega na jednej dosyć prostolinijnej cesze całego "Grzechu", które między sobą nie różnia sie niczym szczególnym. Patrząc na takie Death May Die, czy Deep Madness, gdzie każdy potwór wprowadza calkowicie nową ciekawą mechanikę, tworząc ciekwe kombinacje i nowe możliwości/wyzwania taktyczne.

Abominacje oraz Kontrolerzy - zawsze w identycznej ilości i statystykach - 6 abominacji z statystykami 3/3 oraz 1 kontroler z statystyka 4/4, zaden z tych potworów nie ma swoich umiejetności, nic co by ich charakteryzowało, a nawet karty grzechu nie zawsze się do nich odwołują.

Akolici - zawsze występują w 6 kopiach, każdy ma identyczne statystyki 2/2 i zawsze działa identyczne: raz na turę można przywać jednego do dowolnej walki + jakaś mało kreatywna umiejetność nie wiele znacząca.

Karty Grzechu - zawsze ich jest 12, z czego 6 jest zawsze identycznych i generycznych dla każedego grzechu, pozostałe 6 jest dedykowane pod Grzech, ale w żaden sposób nie czuć by nawały jakiegos konkretnego charakteru grze nimi - są to bardzo generyczne akcje.

Zespoły - jak powyżej, to samo tyczy się wszelkiej maści dodatków z "Teams", nowi bohaterowie nie wprowadzają znacznych zmian, każdy dodatek dodaje tylko kolejne kafle, które poza wyglądem ilustracji nie zmieniają nawet układu pomieszczeń, nowe scenariusze to tylko inny układ rozkładu pomieszczeń, nie ma w tym zadnych nowych mechanik, fabuły, niczego - tylko w zasadzie nowy sestaw figurek.

Wykonanie - ja wiem, że todosyć wiekowa gra, ale nawet w kwestii wykonania twórcy pojecali na schemacie znanym już z Zombicide, recyklingowane style z pierwszego zombicide (planszetki bohaterów), fatalnej jakości niektóre grafiki, żetony odklejone od klimatu i stylu gry.

Monetyzacja Copy'n Paste - teraz po zapoznaniu się z The Others widze jak CMON podchodzi do swoich produktów, jadąc na znanym schemacie i nawet nie starajac się zrobić coś świeżego i unikatowego. Death May Die recyklinguje identyczny schemat z The Others, ale robi to wg mnie znacznie lepiej, bo nowe zestawy przedewicznych, czy potworów naprawdę się między sobą różnią i statystykami, ilościa ale też umiejętnościami, nowe scenariusze naprawdę wprowadzają inne wytyczne itp. Mam wrazenie że Death May Die to takie The Others 2.0 przerobione na kooperację.

Ale mimo powyższych zarzutów, niesamowicie podoba mi się mechanizm gry 1 vs ALL, tego że można dobierać różnego rodzaju powory, przez co gra staje się bardziej taktyczna niż inne "Dungeon Crawlery". Aczkolwiek Deep Madness pod tym względem nie pobije. Niemniej jednak po jednej grze odnosze nieodopartę wrazenie że kolejne dodatki nie wprowadzają niczego co by zmieniło doświadczenie płynące z gry, a raczej są takim wymuszonym contentem który ma jedynie dostarczyć inne wizualne doświadczenie, ponieważ mechanika jest tak prosta, scenriusze tak powtarzalne że można się nimi bardzo szybko znudzić.

Jakie są wasze doświadczenia z grą po latach? I przedewszystkim, jak oceniacie dodatek Apokalipsa, czy te inne scenariusze pochodzące z dodatków "XXX Team", czy one są w ogóle warte grania/posiadania?
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 103 times

Post autor: jediwolf »

Dla mnie po latach wciąż 8/10. Grzechy się między sobą w jakiś sposób różnią. Taktyki na wygrane są różne, a nie tylko zabijać jak najwięcej, wykonanie samej gry na dobrym poziomie. Teamy są też różne i można poskładać ciekawe ekipy. Regrywalność jest więc spora. Z minusów po latach mała ilość scenariuszy i najlepsza frajda jak się gra pełną ekipą czyli 5 osób. No i niestety nie każdemu pasuje koncepcja gry 1 vs reszta, ale po Conanie ja bardzo taki tryb lubię :)
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 58 times
Been thanked: 226 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

jediwolf pisze: 19 paź 2024, 23:36 Dla mnie po latach wciąż 8/10. Grzechy się między sobą w jakiś sposób różnią.
Bardziej mi chodzi o to, że cena w stosunku do tego, co rozszerzenia z grzechami wnoszą jest bardzo słaba. Nie ma tu znacznej asymetri jak np między zagrożeniami w Nemesis, już nie mówiąc o zawartosci, a cena jest taka sama. Kazdy grzech to dosłownie te same rodzaje figurek, działajace w identyczny sposób, jedyne róznice to ich wygląd, jedna pernamentna umiejętność, która nie zmienia podejścia do gry i 12 kart z czego 6 to unikaty. Porównując do takiego "Voidseeders" czy "Carnomorphs" z Nemesis, gdzie cena jest identyczna bo za dodatki z the others trzeba dać ok 120 zł, pobnie jak te z Nemesis - a zawartość i wpływ na gre jest OGROMNY. Jeżeli by porównywać pod tym względem, to te dodatki z grzechami nie powinny kosztować więcej niż 50 zł.

Gdyby CMON był uczciwym producentem gier to wydał by jeden zbiorczy dodatek z wszystkimi dodatkowymi pięcioma grzechami za cenę ok 300 zł. Nie rozumiem i wkurza mnie takie "rozmienianie" na drobne. Gdyby te Grzechy faktycznie zmieniały mechanikę i sposób gry nimi to bym rozumiał, tymczasem one sa bardziej kosmetycznym urozmaiceniem, niż czymś co zmienia doświadczenia z gry - dlatego powinny być wydane jako zbiorczy dodatek, wtedy było by 40 figurek i 60 kart + kości i to było by FAIR.
jediwolf pisze: 19 paź 2024, 23:36 Z minusów po latach mała ilość scenariuszy i najlepsza frajda jak się gra pełną ekipą czyli 5 osób.
A jak oceniasz ten dodatek "Apocalypse" ?
jediwolf pisze: 19 paź 2024, 23:36 No i niestety nie każdemu pasuje koncepcja gry 1 vs reszta, ale po Conanie ja bardzo taki tryb lubię :)
Ja bardzo taki tryb polubiłem, bo sam jestem tzw "samcem alfa" i nie lubie współpracowąć, wole sam kombinować, a moja ekipa właśnie całkiem na odwrót - więc wszyscy są szcześliwi. Ja nie muszę nikomu truć gry i mówić, co ma robić, a inni mają realnego przeciwnka. Dlatego też niedawno zakupiłem grę DOOM oraz A.L.O.N.E. Kiedyś miałem jeszcze Hard City z Kickstartera, która ma identyczny motyw - ale mimo iż jestem ogromnym miłośnikiem takich retro klimatów z lat 80, to niestety mechaniczkie gra była bardzo niezalansowana i nie wiele regrywalnosci dawała. Pozbyłem się z wielkim żalem, ale nie widzialem potencjału poza czystą wartoscią kolekcjonerską. A ostatnio zagrałem w The Others i bardzo mi się spodobała mechanika, ciekaw jestem jak wypada na tle tego DOOM i ALONE.
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 103 times

Post autor: jediwolf »

Sheade pisze: 21 paź 2024, 14:13 A jak oceniasz ten dodatek "Apocalypse" ?
Wydaje mi się, że to był chyba jeden z najlepszych dodatków do Others, ale jego cena była trochę duża. Jeśli pytasz czy warto, trudno mi powiedzieć, ja wtedy wsparłem all in to mam wszystko xD A jeśli chodzi o balans zaryzykuję stwierdzenie, że to jedna z najlepiej zbalansowanych 1 vs reszta. Raczej tutaj o wygranej decydują błędy drugiej strony czy głupie decyzje niż niefart w turlaniu kostką czy duża losowość. Jak lubisz takie gry spróbuj Conana też jest niezły.
Batan

Post autor: Batan »

Hej,
Wiem, że odgrzewam stary już wątek, ale przeszukuje internet w informacji co było zmienione w podstawowej wersji w scenariuszach, bo niestety nigdzie już nie mogę dostać tych scenariuszy. Jeżeli ktoś ma ściany (nie ważne czy to oryginalnej wersji, czy poprawionych PL) to byłbym bardzo wdzięczny za info i podrzucenie linku do pobrania.
Awatar użytkownika
Leinadus

Jako, że poprzednie wygasło, a ludzie na PW czasem pytają, to może ktoś jeszcze zdąży pobrać. Jak 7 grzechów, to i 7 dni na pobranie: https://we.tl/t-96J9DykgRI
Awatar użytkownika
raiden25

Leinadus pisze: 13 kwie 2025, 12:04 Jako, że poprzednie wygasło, a ludzie na PW czasem pytają, to może ktoś jeszcze zdąży pobrać. Jak 7 grzechów, to i 7 dni na pobranie: https://we.tl/t-96J9DykgRI
Chcesz powiedzieć że to są materiały "poprawione" ? Przecież to jest połowa gry jeśli tak :D
Awatar użytkownika
Leinadus

raiden25 pisze: 14 kwie 2025, 10:38
Leinadus pisze: 13 kwie 2025, 12:04 Jako, że poprzednie wygasło, a ludzie na PW czasem pytają, to może ktoś jeszcze zdąży pobrać. Jak 7 grzechów, to i 7 dni na pobranie: https://we.tl/t-96J9DykgRI
Chcesz powiedzieć że to są materiały "poprawione" ? Przecież to jest połowa gry jeśli tak :D
Nie wiem co było poprawione ;) Przeszedłem na wersję angielską. Polską miałem poprawioną, więc sobie zrobiłem skany na potrzeby graczy, którzy by nie zrozumieli angielskiego. Więc to są skany tego co miałem w wersji polskiej ;)
Awatar użytkownika
raiden25

Spoiler:
Ahhhh ok - uff :) dzięki, porównam sobie ze swoja bo obstawiam że mam nie poprawioną :)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2025, 11:02 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 32 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Kniaziu »

raiden25 pisze: 14 kwie 2025, 10:54 Ahhhh ok - uff :) dzięki, porównam sobie ze swoja bo obstawiam że mam nie poprawioną :)
To napisz może jak uda Ci się już porównać co się zmienia, bo mnie też przeraziła ilość tego, a mam niepoprawioną :)
Awatar użytkownika
Kostaki
Has thanked: 29 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kostaki »

Ja mam wersję polską, ale przeraża mnie poziom tłumaczenia, jakby przekład miał kompletnie gdzieś to, żeby to brzmiało w podobny sposób do oryginału - pierwsze z brzegu: Brawler - Osiłek (!), Czy też kawałek misji "Banish the Puppeteers" - Zakaz manipulowania.

Brzmi jakby ktoś na siłę chciał, żeby to brzmiało zabawnie - aż chętnie bym sobie porównał nazwy misji i keywordy po angielsku, choć chyba tylko po to żeby się pozżymać. ;)
Awatar użytkownika
raiden25

Kniaziu pisze: 14 kwie 2025, 19:10
raiden25 pisze: 14 kwie 2025, 10:54 Ahhhh ok - uff :) dzięki, porównam sobie ze swoja bo obstawiam że mam nie poprawioną :)
To napisz może jak uda Ci się już porównać co się zmienia, bo mnie też przeraziła ilość tego, a mam niepoprawioną :)
obstawiam że to szybko nie bedzie - wydaje mi się że gdzięs tutaj w wątku była taka lista zmian.
Awatar użytkownika
Kostaki
Has thanked: 29 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kostaki »

Poprawione były z tego co pamiętam tylko karty scenariuszy (przynajmniej to dostałem od Portalu po czasie), np w Haven w Płomieniach zamieniało prawidłowo płytkę miasta na dzielnicę itd.
ODPOWIEDZ