(Kraków) Gry z Prądnikiem

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 91 times
Been thanked: 391 times
Kontakt:

(Kraków) Gry z Prądnikiem

Post autor: Grzdyll »

Wszystkie osoby z Krakowa i okolic (szczególnie z północnej części), szukające okazji do pogrania w planszówki w przyjaznej atmosferze, na neutralnym gruncie zapraszamy do dołączenia do naszej inicjatywy "Gry z Prądnikiem", która mamy nadzieję, na stałe zagości na mapie planszówkowej naszego miasta.

Gdzie? - Dom Kultury na Prądniku Czerwonym, ul. Dobrego Pasterza 100 (tzw. "blaszak")
Kiedy? - w każdy piątek od 17.30 do 21.30
Ile to kosztuje? - symboliczne 5 zł od osoby, na miejscu jest opcja żeby sobie zrobić herbatkę albo kawę
W co gramy? - w co chcemy, co przyniesiemy i co lubimy. Każdy się bez problemu odnajdzie bo są wśród nas zarówno miłośnicy gier prostych jak i trochę cięższych, młodzi oraz starsi. Tłumaczymy zasady i staramy się dobierać na każdym spotkaniu takie gry i składy przy stolikach aby wszyscy obecni się mogli dobrze bawić
Jak dołączyć? - najlepiej po prostu w najbliższy piątek przyjechać ze swoją ulubioną grą i zobaczyć jak jest :) Zainteresowanym udostępnię też link do naszej grupy na FB

W razie dodatkowych pytań piszcie śmiało. Do zobaczenia w najbliższy piątek :)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2024, 07:59 przez Grzdyll, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grzdyll
Kontakt:

Re: (Kraków) Gry z Prądnikiem

shuji pisze: 22 maja 2024, 10:13 Hejka,

Na ile sztywne są te godziny? Mamy grupę na Żabińcu do grania, ale nie mamy miejsca, więc byłoby ideolo, tylko, że my się spotykamy na dłuższe gierki i raczej w porach po uśpieniu dzieci, czyli zaczynamy później i gramy dłużej :( Jest szansa przedłużyć ten czas do 24-1 ? Możemy dopłacić, jeśli trzeba.
Są dość sztywne - staramy się spotkać punktualnie żeby nie tracić czasu ale musimy skończyć do 21.30, kiedy zamykają Dom Kultury. 4,5 godziny to całkiem niemało, choć to oczywiście pojęcie względne - do tej pory wystarczało nam na spokojną partię w coś średnio-ciężkiego razem z tłumaczeniem zasad plus zostało czau na dopchnięcie jakimś fillerem. Spróbuję rozpoznać temat wydłużenia godzin na najbliższym spotkaniu ale obawiam się, że reżim godzin działania Domu Kultury nie przewiduje późniejszej godziny zamknięcia niż 21.30.
Awatar użytkownika
Grzdyll
Kontakt:

shuji pisze: 22 maja 2024, 14:19 Hej, ja rozumiem, ale tak jak wspomniałem, my zaczynamy jak uśpimy dzieci - 20-20:30 :( Jeśli by to się wiązało z jakąś opłatą na rzecz domu kultury, albo pracownika, który musi pilnować przybytku, to moglibyśmy się dogadać.
Dopytałem i niestety, tak jak się obawiałem, nie ma opcji żeby przedłużyć czas poza 21.30. Ja oczywiście Was rozumiem (etap usypiania dzieciaków mi też nieobcy) ale gdyby się coś u Was pozmieniało i moglibyście wpadać wcześniej to zapraszamy :)
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 96 times

Post autor: pabula »

zapamiętam. dobrze bo blisko.
jedyny minus że piątki, bo wtedy z reguły gram ze znajomymi w dłuższe tytuły
jak jakiś piątek mi się zwolni to zajrzę.
a piwko można otworzyć?
Awatar użytkownika
Grzdyll
Kontakt:

pabula pisze: 25 maja 2024, 22:31 zapamiętam. dobrze bo blisko.
jedyny minus że piątki, bo wtedy z reguły gram ze znajomymi w dłuższe tytuły
jak jakiś piątek mi się zwolni to zajrzę.
a piwko można otworzyć?
Zapraszamy, jakbyś miał zaglądnąć to napisz wcześniej na priva. Co do piwka to teoretycznie nikt nie zabrania ale uczciwie sprawę stawiając wolelibyśmy chyba alkoholu na tych spotkaniach unikać - choćby ze względu na to, że grupa jest otwarta i ktoś może przyjść z dzieckiem. Poza tym to (nomen omen) dom kultury, więc preferujemy kulturalną herbatkę ;)
Awatar użytkownika
Vesubio

Post autor: Vesubio »

Hej. W ramach aktualizacji wątku chciałbym poinformować, że inicjatywa nie upadła i granie nadal odbywa się co tydzień :D. Frekwencja na spotkaniach stopniowo rośnie... choć środek wakacji i panujące upały nieco przyhamowały ten proces :roll:.

Dotychczas na stołach lądowały gry średnio zaawansowane i zaawansowane (m.in. Ark Nova, Teotihuacan, Tekhenu, Scythe, Circadians: Ład Chaosu, Zakazane Gwiazdy), jak również gry nieco lżejsze (m.in. Flamecraft, Kryptyda, Fantastyczne Światy, Smartphone Inc., Micro Architects, Załoga).

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych, niezależnie od poziomu wtajemniczenia w świecie gier planszowych :). Można swobodnie korzystać z gier obecnych na miejscu. Zachęcamy również do przynoszenia swoich ulubionych gier, bądź też korzystania z tych przynoszonych przez pozostałych uczestników. W razie potrzeby zawsze ktoś wytłumaczy zasady którejś z gier :).
salut
Has thanked: 77 times
Been thanked: 21 times

Post autor: salut »

O dość blisko, może uda się kiedyś wybrać, bo znajomych planszowkowiczow niestety brak..
Szkoda trochę że piątki bo często jednak wyjazdy weekendowe albo inne spotkania towarzyskie mocno rywalizuja o ten termin.
Kupię: Link
Sprzedam: Link
Proszę nie wrzucać moich okazji na pepper.
zimny11

Post autor: zimny11 »

Witam. Chętnie bym dołączył :)
Czy spotkania planszówkowe nadal są aktualne i czy znajdzie się miejsce dla mnie? :D
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 722 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Irr3versible »

Dodałem w notatki :)
Co prawda wyprowadziłem się z Prądnika kilka lat temu, ale jednak sentyment miejsca został. Fajna inicjatywa :)
Awatar użytkownika
Grzdyll
Kontakt:

zimny11 pisze: 12 wrz 2024, 09:02 Witam. Chętnie bym dołączył :)
Czy spotkania planszówkowe nadal są aktualne i czy znajdzie się miejsce dla mnie? :D
Jak najbardziej są aktualne i z pewnością miejsce się znajdzie! Generalnie coraz więcej osób przychodzi na nasze spotkania ale oczywiście każda nowa osoba jest bardzo mile widziana, w sumie niezależnie od tego jakie gry lubi i jak jest "ograna" bo zbieramy się przy bardzo różnorodnych grach, od bardzo lekkich, rodzinnych, aż po dość ciężkie tytuły. Chętnie przynosimy z domu własne gry i tłumaczmy zasady, a gramy w przyjaznej atmosferze. Zapraszam serdecznie już w najbliższy piątek, kto tylko byłby zainteresowany niech śmiało pisze na priva to prześlę link do naszej grupy na FB. Mam nadzieję że do zobaczenia :)
Irr3versible pisze: 12 wrz 2024, 13:59 Co prawda wyprowadziłem się z Prądnika kilka lat temu, ale jednak sentyment miejsca został. Fajna inicjatywa :)
Zawsze możesz odwiedzić "stare śmieci" w piątkowe popołudnie i przypomnieć sobie jak wygląda CzdK w "blaszaku" przy Dobrego Pasterza :)
Awatar użytkownika
Grzdyll
Kontakt:

Uwaga dla osób zainteresowanych - od 20 września godzina rozpoczęcia naszych piątkowych spotkań to 17.30. Edytowałem odpowiednio pierwszy post, żeby był aktualny.
Awatar użytkownika
Vesubio

W ostatnich miesiącach grupa wyraźnie się rozrosła :) Obecnie na spotkania regularnie przychodzi ponad 20 osób, ale wciąż jest jeszcze sporo miejsca dla nowych graczy :D

Na stołach pojawiają się zarówna lekkie tytuły, jak również ciężkie eurasy, więc każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie :) Gwarantujemy przyjazną atmosferę i dobrą zabawę przy planszówkach, a każdy gracz zostanie ciepło przywitany, niezależnie od stopnia zaawansowania. Polityka spotkań jest taka, że znajomość zasad gier nie jest wymagana i w razie potrzeby zawsze są tłumaczone :wink:

Zapraszamy w każdy piątek o 17:30 do Czerwonoprądnickiego Domu Kultury! :)
Awatar użytkownika
Vesubio

Na naszym ostatnim piątkowym spotkaniu pojawiła się m.in. nowość tegorocznych targów w Essen, czyli SETI: Search for Extraterrestrial Life. Gra zostanie wydana po polsku w przyszłym roku, ale u nas można było ją już teraz wypróbować w angielskiej wersji językowej :) Możliwość prowadzenia własnych ośrodków naukowych poszukujących życia pozaziemskiego bardzo spodobała się współgraczom i ten tytuł z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszych stołach :D

Na pozostałych stołach pojawiło się:
- Rising Sun
- Uczta dla Odyna
- Na Skrzydłach
- Pan Am
- Hen Daleko
- Spicy
- Tapeworm

A już jutro kolejne spotkanie naszej grupy. Zapraszamy :wink:
Awatar użytkownika
Vesubio

Nasze piątkowe spotkania wciąż się odbywają i cieszą się niesłabnącą frekwencją. Regularnie przychodzi około 25 osób i zawsze jest z kim zagrać, niezależnie od poziomu zaawansowania :)

W najbliższy piątek o 17:30 odbędzie się kolejne spotkanie. Pojawią się m.in. takie gry jak:
- Shackleton Base: A Journey to the Moon
- Revive
- El Grande
- SETI: Poszukiwania Pozaziemskich Cywilizacji
- EcoLogic: Europe
- Wojna o Pierścień: gra karciana

Na powyższe gry można się zapisać w naszym arkuszu. Oczywiście można tam też zamieszczać własne propozycje gier. Wcześniejsze zapisywanie się na gry nie jest wymagane, aby uczestniczyć w spotkaniu :)
Awatar użytkownika
Vesubio

Już dzisiaj o 17:30 nasze kolejne piątkowe spotkanie. W planie m.in.:
  • Galactic Cruise
  • Biały Zamek + Matcha
  • Teotihuacan: Miasto Bogów
  • Pulsar 2849
  • Diuna: Imperium - Powstanie
  • Podwodne Miasta
  • Brass: Birmingham
  • Friedrich
  • Ślimaki
Na niektóre z wymienionych gier wciąż są wolne miejsca. Zapisywać się można poprzez nasz arkusz.
Zapraszamy :)
ODPOWIEDZ