To jest dla mnie najprawdopodobniej najprzyjemniejsze planszówkowe zaskoczenie tego roku. Polskie wydanie od IUVI już wkrótce.
https://boardgamegeek.com/boardgame/410991/looot
Looot to kafelkowa układanka w duchu Calico: na planszetce układamy sobie kafelki celów i po sąsiedzku kafelki realizujące te cele. I dobrze by było wykorzystywać przestrzeń efektywnie tak, żeby efekty układania się zazębiały. Novum jest sposób pozyskiwania kafelków, które dziobiemy sobie nie z losowo uzupełnianej wystawki, tylko z planszy, którą od samego początku widzimy w całości.
Tutaj rozmawiamy sobie o grze w dłuższej formie:
A tutaj można zagrać na BGA:
https://boardgamearena.com/gamepanel?game=looot
Looot (Charles Chevallier, Laurent Escoffier)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- siepu
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 408 times
Re: Looot (Charles Chevallier, Laurent Escoffier)
Zastąpienie losowania z wora dosłownie jakimkolwiek innym mechanizmem natychmiast naprawia główny problem wszystkich Kaskadii. Jestem na tak.
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Skuszony duchem Calico i odcinkiem Gradania zagrałem 2 razy na BGA i prawdopodobnie zdecyduję się na zakup. Podoba mi się dokładanie celów na planszetkę podczas partii, szybko ogarniająca ciasnota i rezygnowanie z wcześniej powziętych planów. Już na dwie osoby jest walka i wyczekiwanie na odpowiednie momenty by użyć specjalnych mocy, wyścig o trofeum, sporo fajnej interakcji która napędza emocje. Dla graczy bardziej strategicznych wielkim plusem jest mapa z rozkładem surowców a nie np. losowe ciągniecie kafelków z worka.
Przyłączam się do entuzjazmu i polecam przetestować na BGA.
Przyłączam się do entuzjazmu i polecam przetestować na BGA.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 2 times
Dzisiaj grałem w polskie wydanie i bardzo mnie ta gra wkurza za brak czytelności podczas fazy liczenia punktów. Wszystko jest zielone i już się miesza co jest zwykłym kaflem, co bonusem itd.