Ascension: Deckbuilding game (Seria)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 561 times
Been thanked: 2180 times
Kontakt:

Re: Ascension: Deckbuilding game (Seria)

Post autor: Gambit »

superthulee pisze: 02 cze 2024, 16:16 @Gambit
2 lata później wciąż polecasz zakup 4 ed.? 🙂
Z góry dzięki!!
W zasadzie tak. Polecam zakup którejkolwiek edycji (uwaga na pierwsze edycje, jeśli ma się alergię na pokraczną grafikę).
Awatar użytkownika
Propi
Administrator
Has thanked: 574 times
Been thanked: 430 times

Post autor: Propi »

Gambit pisze: 03 cze 2024, 08:00
W zasadzie tak. Polecam zakup którejkolwiek edycji (uwaga na pierwsze edycje, jeśli ma się alergię na pokraczną grafikę).
Czy dobrze rozumiem że kolejne pudełka można łączyć z podstawką i grać razem? To mocno rozwadnia grę i utrudnia budowanie synergii w decku? Bo polska podstawka jest dość prosta i krótka, da się to dokoksić dodatkami?
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 561 times
Been thanked: 2180 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Propi pisze: 03 cze 2024, 10:07
Czy dobrze rozumiem że kolejne pudełka można łączyć z podstawką i grać razem? To mocno rozwadnia grę i utrudnia budowanie synergii w decku? Bo polska podstawka jest dość prosta i krótka, da się to dokoksić dodatkami?
Każde pudełko jest osobną grą. Dwa można połączyć i jakiegoś dramatu z rozwodnieniem nie będzie. Ale więcej już bym odradzał.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 628 times
Been thanked: 535 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

Propi pisze: 03 cze 2024, 10:07 Czy dobrze rozumiem że kolejne pudełka można łączyć z podstawką i grać razem? To mocno rozwadnia grę i utrudnia budowanie synergii w decku? Bo polska podstawka jest dość prosta i krótka, da się to dokoksić dodatkami?
Można łączyć, natomiast ja uważam, ze sprawdza się to słabo. Szczególnie jak się gra na 2 osoby (a tak głownie gram).
Pisałem o tym na poprzedniej stronie viewtopic.php?p=1590629#p1590629
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 13:38 przez Jiloo, łącznie zmieniany 1 raz.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2396 times

Post autor: warlock »

Propi pisze: 03 cze 2024, 10:07
Z dużymi pudłami łączyć najlepiej małe dedykowane dodatki (np. Return of the Fallen czy Immortal Heroes). Dużych naprawdę nie ma sensu łączyć ze sobą. Jak dla mnie jedno Ascension na regale w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 94 times
Been thanked: 731 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

Jeśli kogoś interesuje tytuł, to nagraliśmy rozgrywkę dwuosobową.
Ascension
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 662 times
Been thanked: 1125 times

Post autor: RUNner »

crazygandalf pisze: 27 sie 2024, 23:35 Jeśli kogoś interesuje tytuł, to nagraliśmy rozgrywkę dwuosobową.
Ascension
Jak zawsze fajny materiał, ale nikt mnie już nie namówi na zakup tak prostego deckbuildera. Dla mnie ta mechanika ma sens tylko w połączeniu z planszą. Bez tego elementu gra jest bezmyślnym i losowym mieleniem kart :)
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 112 times
Been thanked: 135 times

Post autor: Muad'Dib »

RUNner pisze: 28 sie 2024, 17:09 Jak zawsze fajny materiał, ale nikt mnie już nie namówi na zakup tak prostego deckbuildera. Dla mnie ta mechanika ma sens tylko w połączeniu z planszą. Bez tego elementu gra jest bezmyślnym i losowym mieleniem kart :)
To prawda, mi się zwykłe Ascension przejadło a ilość wersji mnie przytłoczyła i odrzuciła. Mogę sobie pograć raz na ruski rok na telefonie i to wystarczy a obecnie się przerzuciłem na Ascension Tactics.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 74 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

I tutaj widać jak genialną grą jest Dominion, gdzie można łączyć wszystkie dodatki.
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 94 times
Been thanked: 731 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

RUNner pisze: 28 sie 2024, 17:09 Jak zawsze fajny materiał, ale nikt mnie już nie namówi na zakup tak prostego deckbuildera. Dla mnie ta mechanika ma sens tylko w połączeniu z planszą. Bez tego elementu gra jest bezmyślnym i losowym mieleniem kart :)
Trochę tak jest. Jak już się ograło trochę deckbuilderów to ten już nie robi wrażenia. To raczej taki protoplasta innych deckbuilderów pojedynkowych z cyklu realms.
Muad'Dib pisze: 28 sie 2024, 19:33 a obecnie się przerzuciłem na Ascension Tactics.
Również polecam. Miałem okazję zagrać ostatnio i bardzo fajne połączenie deckbuildera z planszą i kontrolą terenu.
menelobej
Has thanked: 104 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

W sklepie Rebela jest dostępna angielska Ascension: Curse of the Golden Isles za 159,95 PLN - moim zdaniem jedyny obecnie opłacalny zakup Ascension, niestety, ale podstawowa wersja na dzisiejsze czasy jest już zbyt prosta mechanicznie dla nawet okazjonalnego gracza, chyba tylko dla absolutnych niedzielnych planszówkowiczów lub 8-latków można ją polecać.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

crazygandalf pisze: 28 sie 2024, 22:31 (…) Jak już się ograło trochę deckbuilderów to ten już nie robi wrażenia. To raczej taki protoplasta innych deckbuilderów pojedynkowych z cyklu realms.
Ten set, który wydaje Rebel ma już 14 lat, więc mechanicznie jest już leciwy. Z okazji 10 lecia odświeżyli chyba tylko grafiki. Od początku nie rozumiałem decyzji Rebela dlaczego akurat ten zestaw chcą wydać choć jest wiele lepszych.

Ascension nawet bardzo dosłownie jest protoplastą Star Realms, bo Rob Dougherty pracował przy trzech albo czterech pierwszych Ascension. Odszedł ze Stone Blade i stworzył Star Realms.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 688 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Kolega wyżej ma niestety rację. Polskie wydanie tej serii spóźniło się o dobre 10 lat, przy okazji gubiąc jedyne co nawet dziś byłoby wyjątkowe, czyli oprawę graficzną (kolejnymi wydaniami sukcesywnie ją "ulepszono" upodabniając charakterystyczny styl oryginalnych edycji do ogółu karcianek).

Ponadto potrzeba sortowania wielu kart po każdej partii sprawia, że z wielu gier w tym podgatunku, to właśnie Ascension najlepiej wypada jako apka. Dodatkowym plusem jest w takim wydaniu zdecydowanie przyjemniejsze koszenie combosów (łącząc w kilka sekund różne dodatki), których liczenie przy stole potrafii mocno zamulić płynność partii.
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Misioł »

Ja kupiłem pudło od Rebela i akurat graficznie mi się podoba. Zagrałem kilka partii i generalnie jest ok. Gra jest szybka i ma proste zasady, co pozwoli mi wprowadzać nią nowe osoby w świat gier. Natomiast w moim rankingu przegrywa z innymi tytułami dość wyraźnie. Przede wszystkim zbyt szybko się kończy, nie dając dużego pola na zadziałanie synergii na kartach. Być może jest to celowe, bo przez to po rozgrywce odczuwam niedosyt i chcę zagrać jeszcze raz. Do tego mechanicznie mamy tu losowość charakterystyczną dla deckbuilderów potęgowaną losowym wchodzenieniem kart na rynek, co trochę sprawia że gra rozgrywa się sama. Więc to takie pykadełko, kupujesz to co akurat się napatoczy i na co Cię stać. Z walką analogicznie. Dla porównania Dominion jest przy tym poważną grą strategiczną, z masą ważnych wyborów i łyka Ascension bez popity. Aczkolwiek ta lekkość grania w pudle Rebela ma swój urok, to taki odpowiednik sitcomu. Odpalasz gdy jesteś zmęczony i chcesz się odmóżdżyć.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Misioł pisze: 03 wrz 2024, 06:47 Ja kupiłem pudło od Rebela i akurat graficznie mi się podoba.
Zastrzeżenia były do pierwszych wydań, bo tamte grafiki były charakterystyczne i nie wszystkim się podobały.
Jakoś od czwartej części zaczęli iść w nieco innym kierunku graficznie. Nie znalazłem zdjęcia z porównaniem, ale tu jest foto z aplikacji.
Obrazek
Przede wszystkim zbyt szybko się kończy, nie dając dużego pola na zadziałanie synergii na kartach. Być może jest to celowe, bo przez to po rozgrywce odczuwam niedosyt i chcę zagrać jeszcze raz.
Możesz regulować długość rozgrywki grając na więcej punktów zwycięstwa.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Argue
Has thanked: 7 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Argue »

Trochę pod prąd, ale kupiłem sobie Ascension, pomimo że w kolekcji mam Kamień Gromu i Star Realms, to po prostu naszła mnie ochota na jakiś stary, poczciwy deckbuilder i pyknąłem sobie dzisiaj solo (pierwszy raz w życiu zagrałem solo) przegrywając z Samaelem 84:66.
Parę razy mogłem się pomylić przy obsłudze i z przyzwyczajenia z innych tytułów wstawić natychmiast w miejsce usuniętej karty z rzędu centralnego nową przez co karty, które zbierał Samael miały dość sporo punktów honoru, gdyż w kryształach był remis.
Za te niecałe 90 złotych w aleplanszowkach po rabatach tytuł się sprawdzi zapewne do wprowadzenia syna w deckbuilding w przyszłości, choć pewnie z Kamieniem Gromu i Star Realms będzie konkurować.

Niemniej zadziwiające jak wyłożenie kilkunastu kart czyli proste combosowanie z początkowych pięciu daje człowiekowi satysfakcję większą niż zrobienie czegoś w pracy :D
Schemat znany od lat, a wciąż działa jak złoto i uzależnia jak najlepszy narkotyk ;)
Graficznie jest po prostu przyjemnie, nieco lepiej niż w Star Realms. Trochę szkoda, że w pudełku dość dużo wiatru można znaleźć, choć rozumiem, że miejsce przewidziane zapewne na dodatki, które w PL nie zostaną wydane ;)
ODPOWIEDZ