Shards of Infinity (Gary Arant, Justin Gary)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1313 times

Re: Shards of Infinity (Gary Arant, Justin Gary)

Post autor: psia.kostka »

menelobej pisze: 31 maja 2024, 20:56 porównanie Mystic Vale, [...] to nie ten kaliber gry.
Na pewno masz racje, nie znam sie. Choc w czasie wydawania polskiego BB, moze jeszcze nie byla znana pelna linia MV oraz jej rozmach? Czasem latwo oceniac/skrytykowac z perspektywy pelnej wiedzy.
No i cena wyzsza, bo przezroczyste karty i jakos to u nas nie porwalo widac ludzi, az tak.

Teraz wydawac Shardsow all-in pewnie nie chca/nie moga, bo palety podstawki wciaz leza na magazynie.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 283 times
Been thanked: 691 times

Post autor: walkingdead »

samuraj1369 pisze: 31 maja 2024, 16:36
Podstawka się nie wyprzedaje, bo jest w chorych cenach, jeśli używkę w stanie idealnym można znaleźć za ~45-50 zł
Granice 80 zł to są chore ceny???
Nie no, wiadomo. Mogliby sprzedawać nówkę za 50zł. Po co wydawnictwa mają zarabiać skoro mogą działać na progu opłacalności, żeby gracze byli zadowoleni.

Ps.
Ja chyba żyję w innej rzeczywistości. Dziś na bazarku wydałam więcej na jakieś tam warzywa i owoce, które zjem w 2 dni.
Pompex
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Pompex »

Jak myślicie lepiej zakupić ten dodatek do Shards Of Infinity czy może Ascension? Lubię Shardsy ale też bardzo podoba mi się Ascension i mam dylemat
menelobej
Has thanked: 104 times
Been thanked: 248 times

Post autor: menelobej »

Pompex pisze: 01 cze 2024, 12:03 Jak myślicie lepiej zakupić ten dodatek do Shards Of Infinity czy może Ascension? Lubię Shardsy ale też bardzo podoba mi się Ascension i mam dylemat
Wesprzyj dodatek do Shardsów, żeby mieć szansę na kompletną grę. A co do Ascension to rozejrzyj się może na rynku za którąś z wersji z dodatkowymi mechanikami, a jak potrzebujesz podstawkę to 2 osobowa Ascension Eternal powinna być dobra.
Migello84
Has thanked: 33 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Migello84 »

Akcja druku dodatków, Aktualna liczba zamówień: 114 szt. (z dn. 04.06.2024).

Ciekawe czy uzbiera się 350 w miesiąc.
Awatar użytkownika
claymore77
Been thanked: 52 times

Post autor: claymore77 »

Gdzie można sprawdzić ile jest aktualnie wspierających osób? Jest gdzieś jakiś link, czy coś?
Awatar użytkownika
psia.kostka

claymore77 pisze: 04 cze 2024, 23:04 Gdzie można sprawdzić ile jest aktualnie wspierających osób? Jest gdzieś jakiś link, czy coś?
https://sklep.portalgames.pl/shards-of- ... cja-dodruk

Na koncu pierwszego akapitu, jeszcze na tym kolorowym tle. Przed metryczka i cena.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
claymore77
Been thanked: 52 times

Post autor: claymore77 »

Dzięki! Będę miał na oku "statystykę" zanim podejmę ostateczną decyzję.
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

claymore77 pisze: 05 cze 2024, 01:03 Dzięki! Będę miał na oku "statystykę" zanim podejmę ostateczną decyzję.
To trochę działa jak KS, im szybciej się próg zrobi tym lepiej bo im bliżej końca daty tym pewniej ten impakt będzie słabszy (jak do tego minimalnego nakładu będzie daleko to te 20-30 rozmyślaczy i tak nie dołączy na sam finał, a teraz są na wagę złota ;)
babayaga0
Has thanked: 22 times
Been thanked: 23 times

Post autor: babayaga0 »

claymore77 pisze: 05 cze 2024, 01:03 Dzięki! Będę miał na oku "statystykę" zanim podejmę ostateczną decyzję.
Tu nie ma co się zastanawiać tylko trzeba dołączać. Jak chętnych nie starczy to pieniądze zwrócą jak rozumiem w lipcu. Mrożenie 100 zł na jeden miesiąc to nie jest tragedia...
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

Uważam, że wszyscy zainteresowani powinni przyjąć podobne podejście. Tym sposobem sukces całej akcji to kwestia czasu ! :D
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
gregoff
Has thanked: 663 times
Been thanked: 220 times

Post autor: gregoff »

Uważam, że nie zebranie tych 350 chętnych na tą karciankę to skandal. Grałem w wiele decbuilderów ale ta ma najlepszy flow. Terrors of London bije jedynie wykonaniem ale tam zasady oraz balans taki sobie niestety. Tutaj wszystko ładnie się spina i mój 11 letni syn ogarnia grę beż żadnego problemu.

Ja i kolega już wsparliśmy akcję, bierzcie też wszyscy aby napędzić ten licznik bo jest po prostu warte swojej ceny!!!
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
psia.kostka

Obrazek

Obrazek
Pompex
Been thanked: 12 times

Post autor: Pompex »

Obrazek
Czy ktoś z Was tłumaczył może ten fanowski tryb solo? Albo czy mógłby ktoś go przetłumaczyć. Z góry bardzo dziękuję. Chętnie bym go spróbował w oczekiwaniu na dodruk dodatków
pcyzm

Migello84 pisze: 03 cze 2024, 11:25 Akcja druku dodatków, Aktualna liczba zamówień: 114 szt. (z dn. 04.06.2024).

150 zamówień, może w tym tygodniu pęknie połowa minimalnego nakładu.
gregoff
Has thanked: 663 times
Been thanked: 220 times

Post autor: gregoff »

pcyzm pisze: 11 cze 2024, 12:46
Migello84 pisze: 03 cze 2024, 11:25 Akcja druku dodatków, Aktualna liczba zamówień: 114 szt. (z dn. 04.06.2024).

150 zamówień, może w tym tygodniu pęknie połowa minimalnego nakładu.
Codziennie musi przybywać koło 7 chętnych aby się udało. Jeśli ktoś się waha to naprawdę nie ma czego się bać ;)
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
psia.kostka

A mnie ten przyrost troche rozczarowal, moze ze 100osob sie czai na final, ale czy 200-300? Sam koncept akcji dodruk jest bardzo fajny, problemem jest wg mnie dotarcie z info do klienta :|

Czy grupy/portale fb to rozglaszaly spolecznie? Te nie-Portalowe :P

Potem beda glosy, "nie wiedzialem, bylem na plazy", albo "kupilbym i za 120, wielka szkoda ze sie nie udalo..."
A sygnal jaki idzie do wydawcy, to ze nie ma hajpu wsrod ludzi. Ze lepiej jechac Zombicide #8...
(Tylko czy hajp sam sie zbuduje? lub DiceTower ma go robic? ;) ciezki temat, a tytulow tak duzo. Jak Trzewik mowil, rok temu mieli 52produkty nowe w ofercie, wiec tydzien na rozkminy w firmie i jedziesz z kolejnym. Te mniej nosne zostana zadeptane np przez TMB, czy Diune, czy innego Suchego, bo te 2 poprzednie to drogawe :P)

PS
Jaki sens jest czekac na ostatnie 5 minut? kwestia braku pieniedzy? nieufnosc (ze zwroca srodki)? wygodnictwo? prokrastynacja? :roll: Mimo ze jestem olbrzymim odwlekaczem wszelkich dzialan nieoczywistych, to tutaj akurat wrzucilem sianko i traktuje to jak zabawe/plebiscyt itp Po co zwlekac, co sie zmieni?

PS2
A moze percepcja ceny (120scd/100preorder/85rabat)? Ze to duzo jak na dodatek do karcianki, albo ze wiecej niz podstawka? A moze oczekiwanie, niech naiwni kupia preorder, a ja kupie 5zl taniej w necie potem, w zwyklym sklepie?

Mi sie zdaje, ze wiekszosc potencjalnych nabywcow nawet nie wie o tej akcji i to rozwiazanie zagadki :P
pcyzm

psia.kostka pisze: 11 cze 2024, 16:55 Mi sie zdaje, ze wiekszosc potencjalnych nabywcow nawet nie wie o tej akcji i to rozwiazanie zagadki :P
Może trochę osób czeka na sam koniec, ale takie akcje potwierdzają naocznie to co mówią wydawcy na zarzuty o 'zaniżaniu nakładów', że tutaj naprawdę trzeba być ostrożnym. Takie Shardsy, żaden kot w worku, świetny konkurent albo uzupełnienie innych tego typu karcianek, a mimo to próg 350 jest (na ten moment) nadal wyzwaniem...
Awatar użytkownika
psia.kostka

Troche kiepski moment (#słoneczko) by kupczyc karciankami :P dzieciaki pewnie walcza o swiadectwa, starszaki matura/sesja itp, dziadki mysla o urlopach swoich i pociech.

A co do ceny, i ewentualnym z nia problemem vs chec zakupu. Zgadnijcie ilu mam chetnych na zakup kolezenski z max rabatem sklepowym? :lol:
Spoiler:
Shardsy to nie kot w worku, ale tez mialy swoje 5 minut po premierze, teraz trzeba gonic za Ascension 4ed czy inna nowinka wylewajaca sie z internetowych influ :roll: Nikt nie ma czasu na wczorajsze gry :P Ech, co za branza...
pcyzm

psia.kostka pisze: 11 cze 2024, 17:52 Shardsy to nie kot w worku, ale tez mialy swoje 5 minut po premierze, teraz trzeba gonic za Ascension 4ed czy inna nowinka wylewajaca sie z internetowych influ :roll: Nikt nie ma czasu na wczorajsze gry :P Ech, co za branza...
Shardsy były już "stare" w momencie wydania na polskim rynku bo u nas pojawiły się jednak z mocnym opóźnieniem. Co nie zmienia faktu, że jak wszyscy recenzenci powtarzają jak to Polacy lubią deckbuildingi to ta linia powinna się sprzedawać na pniu.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Ascension tez sie reklamuje, jako weteran 10letni ;) bardziej chodzi mi o mode. Po premierze gry na naszym rynku, jest troche szumu, ktory potem spada do zera, bo grzane sa inne tytuly (a przynajmniej ja mam taka percepcje/myslenie). Chyba nawet nikt z tym nie walczy specjalnie. Zarzucana jest zanęta i co chwyci, to nasze. Nikt nie rodzieral szat, ze Mystic Vale nie rozbilo banku i nie wygenerowalo x reprintow. Aeons End wyrownal pewnie bilans ;)

W moim odczuciu ten "krotki termin przydatnosci" na rynku, w mediach jest dosc okrutny.

A wracajac do Shards, to trzeba zrobic wiecej halasu np na pejsbukowych grupach, o tej akcji dodruk i ze nie ma ryzyka, jak nie wypali, to zwrot srodkow. Ludzie chyba lubia takie zabawy "gamifikacje zycia". Jest tez element spolecznosci, wspolnoty, gdy robi sie zrzutke i patrzy na efekty. To chyba zadanie dla fanbojow tytulu, bo wydawca tego nie ogarnie, za duza kuweta (a za maly zysk, co sami uczciwie przyznali).
Warto pewnie odniesc sie do realnego fejmu gry (podstawki, jak i potencjalu jaki niosa dwa nowe dodatki), a nie tylko "ludzie wplacajcie (bym mial dodatki PL)!" ;)

PS
Ale tez nie minely jeszcze 2 tygodnie (z 6), a mamy juz prawie polowe. Wiec moze nie ma co zalamywac rąk... Jednak nie znam sie na momentum takich zbiorek i psychologii tlumu-wplacaczy, by wyrokowac :P

PS2
Ja chcialem pomoc (dzielac sie rabatem), wyszlo jak zawsze... :mrgreen:
Xyhoo
Has thanked: 473 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

psia.kostka pisze: 11 cze 2024, 18:26 W moim odczuciu ten "krotki termin przydatnosci" na rynku, w mediach jest dosc okrutny.
Kiedyś słyszałem, że książki mają krótszy okres świeżości na półkach sklepowych niż pomidory. Z grami jest podobnie, albo i gorzej, bo przez wspieraczki mam wrażenie, że jeśli gra już wyszła to jest stara :)
pcyzm

sinbad78 pisze: 13 cze 2024, 10:29 +1 poszło zamówienie nr 161 :) trzeba działać
Na piątkowym live Trzewik dał znać, że nie idzie najlepiej, ale najgorzej też nie. Wygląda na to, że dobrze ucelowali z tym pułapem bo jak widać nawet przy dobrych karciankach dodatki nie są dla wielu takim must have'em. No ciekawe jak to finalnie tego 15 lipca będzie.
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 113 times
Been thanked: 136 times

Post autor: Muad'Dib »

Też się dorzuciłem bo myślałem, że w ogóle nie ma na to szansy. Portal nie inwestuje w to zbytnio bo kasy nie ma z tego a jeszcze trzeba ponieść koszty przygotowania do druku. O ile Hero/Star Realms nie ruszkam kijem a Ascension się za bardzo rozrosło jak dla mnie, to Shards of Infinity dało mi dokładnie to czego potrzebowałem od szybkiej karcianki pojedynkowej.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 443 times
Been thanked: 255 times

Post autor: Wildcard »

Ja kupilem podstawke po tym jak dowiedzialem sie o tej akcji i bardzo siadlo :)
Naprawde przyjemnie gra sie solo i mam nadzieje ze dodatek z kampania uda sie dostac w wersji PL :)
ODPOWIEDZ