Fallout (Andrew Fischer, Nathan I Hajek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 28 times
Re: Fallout (Andrew Fischer, Nathan I Hajek)
Mam taki totalny offtop ale czy ktos myślał aby "uzbroić" gre planszowa fallouta w figurki z bitewniaka w tym samym klimacie? Wprawdzie znalazłem wiekszość odpowiadajacych modeli ale moze ktos juz na to wpadł i moze co nie co o tym powiedziec/pochwalic sie.
https://www.modiphius.com/fallout.html
- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 228 times
Ładny, ale pieruńsko drogi system. Swojego czasu troszkę w niego pograłem i pomalowałem co nieco. Można zastosować do Fallouta gry planszowej, ale z tego co pamiętam to skala figurek była inna.keldorn pisze: ↑08 lut 2021, 22:19 Mam taki totalny offtop ale czy ktos myślał aby "uzbroić" gre planszowa fallouta w figurki z bitewniaka w tym samym klimacie? Wprawdzie znalazłem wiekszość odpowiadajacych modeli ale moze ktos juz na to wpadł i moze co nie co o tym powiedziec/pochwalic sie.
Ta gra nie jest chyba aż tak dobra, żeby tak w nią inwestować.
Na BGG można zobaczyć zdjęcia kogoś, kto powiększył sobie kafle terenu specjalnie w tym celu. Figurki, które dostaniesz razem z grą to max, co wejdzie na pojedyncze pole na kafelku, ewentualnie trzeba ściskać się z żetonem jakiegoś niemilcakeldorn pisze: ↑08 lut 2021, 22:19 Mam taki totalny offtop ale czy ktos myślał aby "uzbroić" gre planszowa fallouta w figurki z bitewniaka w tym samym klimacie? Wprawdzie znalazłem wiekszość odpowiadajacych modeli ale moze ktos juz na to wpadł i moze co nie co o tym powiedziec/pochwalic sie.

Zwykły marsjanin
kolekcja na BGG https://boardgamegeek.com/collection/user/kitzhubsch
kolekcja na BGG https://boardgamegeek.com/collection/user/kitzhubsch
pytanie czy jak kupiłem podstawkę i kalifornię i ten maly dodatek kooperacyjny to lepiej zaczynać od zasad podstawki czy od razu grać wg zasad poprawionych?
Poprawionych - chyba że chcesz grać rywalizacyjnie co w moim odczuciu jest średnie

- SwistakCZC
- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 35 times
Długo się wzbraniałem przed tą grą, bo mimo że uwielbiam Fallouta na PC od 1-3 wraz z NV, to przeczytałem nieprzychylne recenzje... wtem po kilku postach (chyba w temacie Waste Knights vs. Fallout na poradach co kupić), przeczytałem o pakiecie kooperacyjnym poprawiającym grę, no i się skusiłem.
Na dzień dobry w pudełku jak dla mnie wyraźnie wyczuwalny klimat gry. Mechanicznie dość ciekawie, pod tym kątem że trochę inaczej niż np. w innych grach FFG, awansowanie mnie nie mierzi- uważam za ciekawy pomysł, system przerzutów walki jak i testów jest OK. Klimat jak mówiłem jak dla mnie wyraźny, tylko fabularnie trochę licho. Questy poboczne bywają OK, jak i krótkie spotkania, ale te główne (jestem po dwóch - Trasa + Dzióra) mnie nie porwały, bardzo lakoniczne teksty na kartach, mam wrażenie że poszczególne karty średnio są ze sobą powiązane, musiałem współgraczom dopowiadać pewne rzeczy, bo nie wszystko fabularnie było jasne, duże przeskoki między kartami i niejasności, zadanie główne w sumie jest bo jest, no ale wciąż grało mi się całkiem przyzwoicie, bo w obrębie dość krótkiej rozgrywki wbija się levele zdobywa perki, handluje, ulepsza sprzęt, walczy, eksploruje namiastkę open worlda, robi spotkania questy poboczne i główne. W miarę przyjemne to wszystko, no i setting Fallouta, mimo że po dwóch partiach złożyłem grę do pudełka, bo aż tak nie porywa żeby grać 3 pod rząd. Do tego Atomowe związki jako patch sprawiają, że na początku musiałem często zerkać do instrukcji, żeby zobaczyć czy na pewno dobrze gram zamieniając pewne bazowe zasady na te z dodatku.
Generalnie gra zostaje na półce, polecam, mimo tego że można natrafić na nieprzychylne recenzje w necie (sprzed Atomowych Związków).
Na dzień dobry w pudełku jak dla mnie wyraźnie wyczuwalny klimat gry. Mechanicznie dość ciekawie, pod tym kątem że trochę inaczej niż np. w innych grach FFG, awansowanie mnie nie mierzi- uważam za ciekawy pomysł, system przerzutów walki jak i testów jest OK. Klimat jak mówiłem jak dla mnie wyraźny, tylko fabularnie trochę licho. Questy poboczne bywają OK, jak i krótkie spotkania, ale te główne (jestem po dwóch - Trasa + Dzióra) mnie nie porwały, bardzo lakoniczne teksty na kartach, mam wrażenie że poszczególne karty średnio są ze sobą powiązane, musiałem współgraczom dopowiadać pewne rzeczy, bo nie wszystko fabularnie było jasne, duże przeskoki między kartami i niejasności, zadanie główne w sumie jest bo jest, no ale wciąż grało mi się całkiem przyzwoicie, bo w obrębie dość krótkiej rozgrywki wbija się levele zdobywa perki, handluje, ulepsza sprzęt, walczy, eksploruje namiastkę open worlda, robi spotkania questy poboczne i główne. W miarę przyjemne to wszystko, no i setting Fallouta, mimo że po dwóch partiach złożyłem grę do pudełka, bo aż tak nie porywa żeby grać 3 pod rząd. Do tego Atomowe związki jako patch sprawiają, że na początku musiałem często zerkać do instrukcji, żeby zobaczyć czy na pewno dobrze gram zamieniając pewne bazowe zasady na te z dodatku.
Generalnie gra zostaje na półce, polecam, mimo tego że można natrafić na nieprzychylne recenzje w necie (sprzed Atomowych Związków).
- akahoshi
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 26 times
Czy Wygnaniec z Bractwa Stali ma swój dedykowany żeton S.P.E.C.J.A.Ł? Nie mogę go u siebie zlokalizować. A jeśli tak, to może mnie ktoś poratować informacją jaką ma literę?
Moja groteka
Nieoficjalne FAQ do Robinsona
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
Nieoficjalne FAQ do Robinsona
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
-
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 73 times
Nie będzie, oryginalnemu wydawcy wygasła licencja na Fallouta, więc Galakta tym samym też nie może nic dodrukować.
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
ŁaŁ, news roku!GapcioMaluszek pisze: ↑25 cze 2024, 05:49 Nie będzie, oryginalnemu wydawcy wygasła licencja na Fallouta
Szok i niedowierzanie

Masz moze zrodlo do zacytowania pod reka?
Inna sprawa, ze moze licencje przejal ktos, kto szykuje nam cos nowego

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Potwierdzam, też widziałem, że galakta pisała, ze nie będzie dodruku Fallouta. Nie pamiętam tylko gdzie dokładnie to napisali, ale kojarzę temat.psia.kostka pisze: ↑25 cze 2024, 07:22ŁaŁ, news roku!GapcioMaluszek pisze: ↑25 cze 2024, 05:49 Nie będzie, oryginalnemu wydawcy wygasła licencja na Fallouta
Szok i niedowierzanie![]()
Masz moze zrodlo do zacytowania pod reka?
Inna sprawa, ze moze licencje przejal ktos, kto szykuje nam cos nowego![]()
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
-
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 73 times
Pisali to pod kilkoma postami gdzie pojawiały się pytania o Fallouta. Trzeba by poscrollować FB.
- psia.kostka
okok, dziekiGapcioMaluszek pisze: ↑25 cze 2024, 08:19 Pisali to pod kilkoma postami gdzie pojawiały się pytania o Fallouta. Trzeba by poscrollować FB.
Myslalem, ze jakas spektakularna oficjalna od FFG poszla wiesc, ze "to juz jest koniec"
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Trochę bieda, że akurat im się skończył kiedy wyszedł bardzo fajny serial i hype na serię poszedł mocno w górę. Gierka z dodatkami nie jest zła i by się pograło trochę.
Teraz już wiem, czemu ostatnio widziałem NK i miała kosmiczną cenę, 3x taką za jaką kupiłem dodatek 
To jest w sumie ciekawe, bo chociaż Fallout ma sporo wad (czasem trzeba się skupić bardziej na tym którą frakcję pchać niż na odkrywaniu przygód na kartach), to jakoś w okolicy pandemii był pierwszą moją poważną planszówką przez którą kupiłem od tego czasu blisko setkę innych gier.
Oby ktoś dobrze wykorzystał licencję, bo przez ostatnie lata wyszło tyle fajnych gier, że to nie problem wymyślić co można by w Falloucie polepszyć, żeby trzon był podobny, a dawał więcej satysfakcji i regrywalności.

To jest w sumie ciekawe, bo chociaż Fallout ma sporo wad (czasem trzeba się skupić bardziej na tym którą frakcję pchać niż na odkrywaniu przygód na kartach), to jakoś w okolicy pandemii był pierwszą moją poważną planszówką przez którą kupiłem od tego czasu blisko setkę innych gier.
Oby ktoś dobrze wykorzystał licencję, bo przez ostatnie lata wyszło tyle fajnych gier, że to nie problem wymyślić co można by w Falloucie polepszyć, żeby trzon był podobny, a dawał więcej satysfakcji i regrywalności.
-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 60 times
Potwierdzam.
Ja pytałem Galaktę na FB i bezpośrednio mi napisali, że dodruku niestety nie będzie. Szkoda
Ja pytałem Galaktę na FB i bezpośrednio mi napisali, że dodruku niestety nie będzie. Szkoda
Może Chip Theory Games? Skoro dostali licencję na TES… Dostalibyśmy Fallouta bez figurek w świecie kości i żetonów

-
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 28 times
Kurcze... Mi sie własnie tej Fallout z FFG podobał. Były figurki bohaterów (choc nie ukrywam ze potworów tez by sie przydały). Była przygoda, rózne wariany (zarówno solo jak i długich rozgrywek - jak ktoś mial wszystkie dodatki). Ogolnie produkt fajny. Jedydynie co to wydawać małe DLC z historiami i ewentualnymi podstaciami. Szkoda ze wypstrykali sie z licencji przed serialem bo teraz to dopiero by kasa była.
Moze po 2 sezonie sprzedam swój egzemplarz i kupie sobie samochód
Moze po 2 sezonie sprzedam swój egzemplarz i kupie sobie samochód

- psia.kostka