Ostatnio kupiliśmy...bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 140 times
Been thanked: 348 times

Re: Ostatnio kupiliśmy...bo...

Post autor: Poochacz »

Nova Aetas: Renesans - bo ISS Vanguard póki co nie spełnia pokladanych w nim nadziei jeśli chodzi o historię więc gdybym go nie skończył to chcę mieć coś w zanadrzu. Miałem już brać Machina Arcana ale skoro Czacha się znów naprzykrza na FB że chce sprzedać to już kupiłem 😂

Małe Epickie Zombie - nie mam nic z małych epickich a tu mechanika wydaje się przyjemna. No i te mepelki z karabinami są fantastyczne!
Ostatnio zmieniony 05 lip 2024, 08:34 przez Poochacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kajdi
Has thanked: 52 times
Been thanked: 81 times

Post autor: Kajdi »

Poochacz pisze: 27 cze 2024, 21:48 ISS Vanguard póki co nie spełnia pokladanych w nim nadziei jeśli chodzi o historię więc gdybym go nie skończył to chcę mieć coś w zanadrzu. Miałem już brać Machina Arcana
Jeżeli zależy Ci na historii, to nie bierz Machiny Arcany. To jest bardziej roguelikowy dungeon crawler z klimatem budowanym przez ściany flavour textu (zresztą w mojej opinii dość grafomańskiego) na losowych kartach wydarzeń, niż gra opowiadająca jakąś historię.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1362 times
Been thanked: 2862 times

Post autor: Ardel12 »

W czerwcu wleciały do koszyka następujące tytuły:
- Odalin - Dungeons of Doom - wsparłem all-in, na razie czekam na większą liczbę informacji, więc może się wycofam, ale póki co podoba mi się to co widzę. Na dzień dobry wybieramy nie tylko bohatera, który ma swoją klasę to do tego jeszcze łączymy go z wybranym demonem i tym samym łączymy karty w jedną talię poprzez łączenie kart obu klas w jedną koszulkę(góra demon, dół bohater). Przeciwnicy poruszają się przy użyciu kart AI. Talie 6-8 kart. Każdy ma mieć unikalny algorytm działania. Karty są zakryte, więc nie wiemy na początku przygody kto i jak nas może poturbować. Mamy uczyć się tym samym zachowań przeciwników co mi się podoba. Finalnie też ciekawie wypada odpalenie mocy demona. W walce zbieramy dusze i korupcje i gdy mamy ich określoną ilość możemy się przemienić na 1 rundę. Ma to oferować spory boost siły i dawa nowe opcje. A czy wspomniałem, że tłukąc wrogów i wykonując akcje wpływamy na balans chaosu i porządku, co wpływa na to jakie wydarzenia będziemy ciągnąć i jak mocno się one odpalą? Im więcej czytam i oglądam tym bardziej mi się podoba. A wsparłem Tanares to i wpadnę finalnie 3 dodatkowe figurki. A i jeszcze będzie wersja PL!

- HEXplore It: The Mountains of Godai - w sumie uzupełnienie kolekcji o 5 część. HexploreIT jako seria bardzo mi się podoba. Nowe światy i bohaterowie jak i klasy oraz przedmioty to na pewno jest coś czego nigdy nie będzie za mało :D Do tego w tej części odbijamy od mechaniki znanej w poprzednich 4 gdzie tułaliśmy się po świecie i lvl. Tutaj bawimy się w tower defense. Rozbudowujemy obronę naszej bazy, wykonujemy misje, zbieramy surowce i stawiamy wieżyczki. Gra oddaje dwa światy(ala Majowie i samurajowie). All-in nowinek + księgi Legend, bo jak mogę to chcę mieć wszystko w papierze bez zabawy z ekranami.

- Zamkii Burgundii Playmata - brakowało mi jej do All-in. Czy jest potrzebna do grania? NIE. Czy ja ją potrzebuję? Raczej nie, ale chcę xD

- Potwory do szafy - kupiłem młodemu do pogrania kooperacyjnie by zobaczył, że nie zawsze musimy być przeciwnikami. A, że Powtory i Spółka mu się podobały, to powinno klimatem podpasować.

- Dobble Zwierzaki - wziałbym Mario lub Marvela, ale tam jest tyle śmieciowych rzeczy, których nawet ja sensownie nie nazwę to co dopiero ta mała pierdoła. Zwierzaki z kolei wyglądają bardzo ładnie i jak na razie problem był może z trzema. A to jednak wiedza bardziej przydatna niż kolejny superbohater Marvela...? W dzisiejszym świecie pewny nie jestem xD Gra już zaliczyła 10 partii. Graliśmy wcześniej w podróbkę z Chin, ale miała sporo zwykłych napisów, więc ciężko było nieczytelnemu grać.

- Gamegenic: Casual Album 24-Pocket - Blue - kolekcja MC urosła przez ostatnie wyprzedaże, wiec dokupiłem album na pomieszczenie tego wszystkiego. Niestety paka wisi wciąż w planszostrefie przez monetki do Pax Rena. Nie doczekam się xD

Czerwiec nie taki zły. Kusi NAR, który dojechał do wspierających. Limit jednak trzyma mnie w ryzach, więc...znowu trzeba będzie powymieniać zamówione tytuły na nowe, na które złapałem hype :D dobrze, że z obecnej listy to tylko Odalin psuje limit. Hex jako część serii nie wliczam(oszustwo!) xD
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Ardel12 pisze: 28 cze 2024, 14:20 W czerwcu wleciały do koszyka następujące tytuły:
- Odalin - Dungeons of Doom - wsparłem all-in, na razie czekam na większą liczbę informacji, więc może się wycofam, ale póki co podoba mi się to co widzę. Na dzień dobry wybieramy nie tylko bohatera, który ma swoją klasę to do tego jeszcze łączymy go z wybranym demonem i tym samym łączymy karty w jedną talię poprzez łączenie kart obu klas w jedną koszulkę(góra demon, dół bohater). Przeciwnicy poruszają się przy użyciu kart AI. Talie 6-8 kart. Każdy ma mieć unikalny algorytm działania. Karty są zakryte, więc nie wiemy na początku przygody kto i jak nas może poturbować. Mamy uczyć się tym samym zachowań przeciwników co mi się podoba. Finalnie też ciekawie wypada odpalenie mocy demona. W walce zbieramy dusze i korupcje i gdy mamy ich określoną ilość możemy się przemienić na 1 rundę. Ma to oferować spory boost siły i dawa nowe opcje. A czy wspomniałem, że tłukąc wrogów i wykonując akcje wpływamy na balans chaosu i porządku, co wpływa na to jakie wydarzenia będziemy ciągnąć i jak mocno się one odpalą? Im więcej czytam i oglądam tym bardziej mi się podoba. A wsparłem Tanares to i wpadnę finalnie 3 dodatkowe figurki. A i jeszcze będzie wersja PL!

- HEXplore It: The Mountains of Godai - w sumie uzupełnienie kolekcji o 5 część. HexploreIT jako seria bardzo mi się podoba. Nowe światy i bohaterowie jak i klasy oraz przedmioty to na pewno jest coś czego nigdy nie będzie za mało :D Do tego w tej części odbijamy od mechaniki znanej w poprzednich 4 gdzie tułaliśmy się po świecie i lvl. Tutaj bawimy się w tower defense. Rozbudowujemy obronę naszej bazy, wykonujemy misje, zbieramy surowce i stawiamy wieżyczki. Gra oddaje dwa światy(ala Majowie i samurajowie). All-in nowinek + księgi Legend, bo jak mogę to chcę mieć wszystko w papierze bez zabawy z ekranami.
- Odalin - tez wsparlem, nie bede pisal drugiego podsumowania bo bardzo dobrze to ogarnales :D Jedynie chyba oleje to tlumaczenie PL bo 30euro + przesylka + vat za language pack (i to tlyko do act!, za act 2 kolejne 30euro) to troche duzo. Ale te figurki wygladaja genialnie :D

- Hexplore it - tez wzialem bo seria wyglada swietnie :D ktora czesc polecasz na start, bardziej 1 czy 4? Chce cos co jest zwyklym sandboxem i nie moge sie zdecydowac miedzy tymi dwoma.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 623 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

Wildcard pisze: 28 cze 2024, 14:32 - Hexplore it - tez wzialem bo seria wyglada swietnie :D ktora czesc polecasz na start, bardziej 1 czy 4? Chce cos co jest zwyklym sandboxem i nie moge sie zdecydowac miedzy tymi dwoma.
Pierwsza jest najłatwiejsza, a trzecia najbardziej sandboxowa, ale przy tym najbardziej skomplikowana. Czwórka jest najmniej sandboxowa.

W kampanii jest bardzo fajne zestawienie pokazujące różnice pomiędzy poszczególnymi częściami.
Pod wstępem tekstowym jest animacja pokazująca różnice na wykresach.
https://gamefound.com/en/projects/hexpl ... r-me-39811
Spoiler:
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
Ardel12

Wildcard pisze: 28 cze 2024, 14:32 - Hexplore it - tez wzialem bo seria wyglada swietnie :D ktora czesc polecasz na start, bardziej 1 czy 4? Chce cos co jest zwyklym sandboxem i nie moge sie zdecydowac miedzy tymi dwoma.
Jak wyżej plus polecam jedynkę, gdyż do niej masz jeszcze księgę z kampanią, więc bardzo fajny dodatek, który do 4 to wyjdzie za pewnie 4-6 lat.
Awatar użytkownika
wrojka
Has thanked: 269 times
Been thanked: 274 times

Post autor: wrojka »

wrojka pisze: 26 cze 2024, 17:03 Wsparte:

Ichor - Dwuosobowe abstrakty, proste do wytłumaczenia ze świetnymi komponentami deluxe i przesyłką tanią jak barszcz.
Iliad - ^

Corps of Discovery - Off The Page mnie jeszcze nie zawiodło.
Agemonia 2nd Print - Przytłaczająco dużo pozytywnych opinii. Trochę YOLO w ciemno.
Nie minęły 2 tygodnie a doszło jeszcze:

Arcs - Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że zamówiłem parę godzin wcześniej zanim pojawiła się recka SU&SD.
Scout - Już dawno chciałem zamówić, ale nie mogłem się przekonać do koszulkowania kart, które mają być obracane. Postanowiłem spróbować i po zakoszulkowaniu nie jest źle :d
Zoo Vadis - Bo pojawiło się w planszomanii.
Dazir
Has thanked: 76 times
Been thanked: 68 times
Kontakt:

Post autor: Dazir »

Dawn of Zeds - od kolegi forumowicza, i do kompletu brakujące dodatki - bo to super solo, tower defense.

Frogdog - bo to KDM po prostu:)

TWOM days of the siege - klimat! no i musi być komplet
Dominik91

Post autor: Dominik91 »

Expeditions nowe w folii uszkodzone, ze sklepu ale taniej, po angielsku bo po polsku są błędy.
Na Skrzydłach Smoków bo to dobra rodzinna gra.
Race ze wszystkimi dodatkami bo to dla mnie najlepsza gra na świecie.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 527 times
Been thanked: 1200 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

- Fire in the Lake, bo Andean Abyss, Vijayanagara oraz A Gest of Robin Hood bardzo przypadły nam do gustu i chcemy coś bardziej zaawansowanego. Plus ta tematyka i klimat!
- Pole Position, bo uwielbiamy tematykę wyścigów samochodowych. Turbo jest zbyt banalne dla nas, a Race! Formula 90 2nd edition zbyt zaawansowana dla niektórych casualowych graczy. gra z kilku powodów zwrócona. Race Formula 90 2nd ed jednak króluje na stole :)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2024, 22:09 przez Apos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 350 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Losiek »

Dodatki do Shards of Infinity choć nie mam podstawki ;) I nie bardzo wiem czy kolejny deckbuilder jest mi potrzebny, no ale FOMO rządzi!
slimfatso
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: slimfatso »

Dodatki do Shardsow.
Ja rowniez nie mam jeszcze podstawki, ale entuzjazm psia.kostka okazał się mocniejszy niz moje rzuty na silna wole. :D
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Project L - bo był w dobrej cenie na wyprzedaży garażowej w Kawadzieścia (link), już zagrane - do rodzinnego poobiedniego grania jak znalazł.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
nds
Has thanked: 48 times
Been thanked: 19 times

Post autor: nds »

Order Overload: Spiel23 ponieważ ktoś sprzedawał nierozpakowana w dobrej cenie.
Ty widzisz i nie grzmisz, a ja miałem robić za piorunochron.

Żuk Toczykulkę
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 350 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Losiek »

Losiek pisze: 18 lip 2024, 19:25 Dodatki do Shards of Infinity choć nie mam podstawki ;) I nie bardzo wiem czy kolejny deckbuilder jest mi potrzebny, no ale FOMO rządzi!
No to kupiłem podstawkę, żeby nie zostać samymi dodatkami ;)
Awatar użytkownika
Ardel12

W lipcu wpadło kilka rzeczy:
Primal Gameplay all-in - po zachwytach i po świetnej ofercie na forum(w porównaniu do ceny z choćby 3t) zakupiłem. Oglądałem sporo materiałów. Podoba mi się minimalizm planszy względem kilku pól wokół bossa i kombinowania układów kart by dobrać się odpowiednio do danego bossa. Pewnie poszperam za pudełiem z koszulkami, o którym słyszałem, że jest świetne do trzymania kart. Gra raczej wleci i wyleci z kolekcji po przejściu jak większosć, acz nie obraziłbym się zagrania 2x jeśli jest tam wystarczająco różnorodności(może raz sama podstawka raz z dodatkami, nie wiem jak to tam bangla). Mi się figurki podobają, lubię ogromne modele, które robią wrażenie na planszy, więc nie będę narzekał jak niektórzy na cenę czy wielkość pudełek.

Nova Aetass Ren all in - tutaj wina japanczyka za ofertę xD Rozegrałem już 5 misji i jestem bardzo zadowolony z gry. Po pierwsze misje są różnorodne, mechanika jest raczej prosta, ale oferuje sporą decyzyjność. Hologrium, które wyznacza czas jak i kolejność postaci działa świetnie i pozwala kombinować. Mapy dzięki 3D elementow wyglądają jak makiety(wiadomo, bieda, ale tutaj po prostu świetnie to się sprawdza i bardzo mi się spodobało). Jest trochę błędów, które czacha powinna mieć poprawione od razu niż spolszczać wydany FAQ, ale chociaż jest(polecam od razu sprawdzić go, bo sporo to zmienia w AI wrogów jak i misjach). Sama podstawka z SG zawiera ogrom contentu i nie wiem czy zobaczę wszystko w jednym podejściu(na pewno nie sprawdzi się wszystkich 8 postaci). Do tego dodatki dodają kolejne misje, więc jest na prawdę na bogatości. Obecnie jestem tak zajarany, że chcę przejść samą podstawkę raz, a potem wrzucić wszystkie dodatki i zagrać ponownie. Szkoda, że nie ma reszty dodatków dostępnych i trzeba czekać czort wie ile.

Tyle albo aż tyle. Na kolejny miech tylko mnie interesuje Blood od Czachy, który na GF mnie zainteresował śmiesznymi przeciwnikami xD Nie widzę tam nic powalającego, ale w NAR było to samo, a bawię się świetnie, BRW od LMS też u mnie siadło, więc może wydawca tworzy akurat gry pode mnie. Muszę na pewno się przyjrzeć. Chyba nic więcej na radarze nie jest, więc uff, ale limit i tak trafiło, więc trzeba zrobić rachunek sumienia(i tak nieźle, ponad pół roku wytrzymałem, ale jeszcze powalczę).

EDIT:
Wpadł jeszcze Legendary James Bond - bardzo lubię serię Legendary, a tutaj zdarzyła się możliwość wymianki za inny mój tytuł, więc skorzystałem.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2024, 23:08 przez Ardel12, łącznie zmieniany 1 raz.
prib4
Has thanked: 24 times
Been thanked: 139 times

Post autor: prib4 »

Valhalla bo trafiła się fajna oferta i po bardzo pozytywnym zaskoczeniu Tytanami chciałem zobaczyć co to dokładnie jest. Zapoznawcze partie potwierdziły że to po prostu przyjemna turlanka :)

Grimcoven tutaj nie ma się co oszukiwać, trzeba się przyznać, że po prostu kupiłem oczami :lol:
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Osadnicy: Królestwa Północy - bo chcę sobie odświeżyć co mi nie leżało w tej grze.

Imperium: Antyk i Legendy - bo w zestawie za ~150PLN żal było nie spróbować ambitniejszej karcianki z 16 frakcjami.

Aeon Trespass: Odyssey - bo community wypracowało trochę usprawnień logistycznych + wychodzi oficjalny segregator/organizer i chcę drugi raz zmierzyć się z tym kolosem.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
davidstw
Has thanked: 6 times
Been thanked: 29 times

Post autor: davidstw »

Arkham Horror 2 + Dunwich Horror - duża gra, prosta a zarazem złożona, ciekawa i ma to coś :) ruch potworów , nagłe zwroty akcji i przytym czyste Ameri .. . Niby masz full opcji rozwoju a i tak o wszystkim decydują kosci ...raz w idealnej sytuacji rzuty nie podejdą a w kolejnym beznadziejnym położeniu pełen sukces ;)
Piotrus458
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Piotrus458 »

Wszystkie gry zostały kupione w ten weekend na 'Łódź You Play':
Tidal Blades - za 150zł żal było nie brać pięknego i przyjemnego euraska z klimatem
Brzdęk: Katakumby - odwrotność FOMO mnie zniechęcała do tej gry, ale wyczytałem, że Katakumby to najlepsza odsłona tej serii i kupiłem
Ark Nova - odwrotność FOMO mnie zniechęcała do tej gry, ale żona już nie ma ochoty grać w terraformacje marsa i chciała Ark Nove
Middle Ages - tani, prosty, ładny i przyjemny abstrakt; żona takie lubi
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 276 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Mrukar »

Dodatek Mundo do Wielce Imponujących Budowli, po prostu więcej drewna.

Horrified, używka w idealnym stanie. Bardzo fajna kooperacja dla rodzin i jako taka sprawdza się bardzo dobrze. Zabrałem na wyjazd wakacyjny i wszystkim się podobało. Szkoda, że nie ma oficjalnych dodatków, bo czuję, że z czasem przydałoby się więcej potworów.

Wojna o Arrakis, długo zwlekałem z preorderem i wszystkie najkorzystnieksze oferty się wyprzedały. Dużo dobrego słyszalem o WoP i Rebelii, ale ze wspólgraczem zgrywam się tylko tematem Diuny. Docelowy czas rozgrywki też przemawia za Diuną. Za droga ta gra na moje casualowe granie, ale fanboystwo zobowiązuje :D
alik
Been thanked: 1 time

Post autor: alik »

Apos pisze: 15 lip 2024, 18:02 - Pole Position, bo uwielbiamy tematykę wyścigów samochodowych. Turbo jest zbyt banalne dla nas, a Race! Formula 90 2nd edition zbyt zaawansowana dla niektórych casualowych graczy.
Też szukałem wyścigów, ale konkretnie F1, które są realistyczne (pit stopy, wypadki, safety car, zmiany opon). Turbo nie spełnia tych wymogów, a dodatkowo nie lubię retro. Na radar wpadł Race! Formuła 90 2nd Edition, ale ilość i złożoność zasad mnie odrzuciła. Dodatkowo to lata 90-te i oczywiście pamiętam i uwielbiałem pojedynki Schumachera z Hillem, ale jednak chciałem coś współczesnego (bez tankowania i z DRS). Udało mi się dorwać Pole Postion Big Boxa ze Szwecji, a niewiele poza KS tego było. Mam zamiar zagrać niedługo, po przeczytaniu instrukcji zapowiada się super. Szkoda, że mało jest informacji o tej grze w polskim necie. Graliście?
Awatar użytkownika
Apos
Kontakt:

alik pisze: 28 lip 2024, 09:32
Apos pisze: 15 lip 2024, 18:02 - Pole Position, bo uwielbiamy tematykę wyścigów samochodowych. Turbo jest zbyt banalne dla nas, a Race! Formula 90 2nd edition zbyt zaawansowana dla niektórych casualowych graczy.
Też szukałem wyścigów, ale konkretnie F1, które są realistyczne (pit stopy, wypadki, safety car, zmiany opon). Turbo nie spełnia tych wymogów, a dodatkowo nie lubię retro. Na radar wpadł Race! Formuła 90 2nd Edition, ale ilość i złożoność zasad mnie odrzuciła. Dodatkowo to lata 90-te i oczywiście pamiętam i uwielbiałem pojedynki Schumachera z Hillem, ale jednak chciałem coś współczesnego (bez tankowania i z DRS). Udało mi się dorwać Pole Postion Big Boxa ze Szwecji, a niewiele poza KS tego było. Mam zamiar zagrać niedługo, po przeczytaniu instrukcji zapowiada się super. Szkoda, że mało jest informacji o tej grze w polskim necie. Graliście?
Pole Position przyszedł mi uszkodzony i obecnie jestem w trakcie rozmów ze sklepem co zrobić z tym fantem.
Instrukcję czytałem, oglądałem też gameplay PP i mam na razie mieszane uczucia - dużo abstrakcyjnych zasad oraz losowości.
Race! Formula 90 2nd Ed dla mnie, jako fana wyścigów jest bardzo intuicyjny oraz logiczny. Losowość jest praktycznie minimalna lub zerowa (bo na życzenie gracza), rozgrywka jest mięsista i czuć tutaj że się ścigamy. Na torze może być 11-12 bolidów, gdy w Turbo i PP to nadal tylko 6.

Jak się pozytywnie wyjaśni sprawa uszkodzenia, to na pewno zagramy. A jak nie to zostanie Race!, który w/g mnie jest nr 1 gier wyścigowych. Graliśmy na 6 osób + 5 bolidów i było po prostu mega!
alik
Been thanked: 1 time

Post autor: alik »

Apos pisze: 28 lip 2024, 10:54 Pole Position przyszedł mi uszkodzony i obecnie jestem w trakcie rozmów ze sklepem co zrobić z tym fantem.
Instrukcję czytałem, oglądałem też gameplay PP i mam na razie mieszane uczucia - dużo abstrakcyjnych zasad oraz losowości.
Race! Formula 90 2nd Ed dla mnie, jako fana wyścigów jest bardzo intuicyjny oraz logiczny. Losowość jest praktycznie minimalna lub zerowa (bo na życzenie gracza), rozgrywka jest mięsista i czuć tutaj że się ścigamy. Na torze może być 11-12 bolidów, gdy w Turbo i PP to nadal tylko 6.

Jak się pozytywnie wyjaśni sprawa uszkodzenia, to na pewno zagramy. A jak nie to zostanie Race!, który w/g mnie jest nr 1 gier wyścigowych. Graliśmy na 6 osób + 5 bolidów i było po prostu mega!
W Planszostrefie widziałem, że był oznaczony jako uszkodzony, ale i tak szybko poszedł. Ja zauważyłem różnice takie, że Race symuluje fragmenty wyścigu, a nie każdy jego moment tzn. nie odtwarzasz każdego okrążenia. I tak jak piszesz - mała losowość. W PP odtwarzam cały wyścig. Losowość w grach lubię, więc mi nie przeszkadza akurat. Ja mam Big Boxa, więc nic nie szkodzi, żeby zagrać z 12 bolidami (minimum 6 botów wtedy, bo planszetek gracza jest tylko 6) chociaż zasady tego nie przewidują. Mi zasady przypadły do gustu, pewnie przetestuje najpierw tryb solo.
Awatar użytkownika
Apos
Kontakt:

alik pisze: 28 lip 2024, 12:59
Spoiler:
Ten kupowany w planszostrefie nie był oznaczony jako uszkodzony.

Race! odwzorowuje cały wyścig w/g zasad z lat 90'. Od budowy bolidu, wyboru kierowcy i jego cech, poprzez kwalifikacje oraz sam wyścig. Ten jak w RL, trwa określony czas, a nie liczbę okrążeń.
Temat losowości to też kwestia ogrania - kolega zagrał jeden raz i dla niego losowość w Race! była za duża. Doświadczony kierowca natomiast potrafi zminimalizować ten element oraz grać wokół tego :).
Taktyki związane z torem jazdy, dobraną strategią, jak rozegrać pitstopy oraz tankowanie dostarczają ogromu emocji w grze. Świetnie są oddane tory - przejazd przez ikoniczne zakręty wzbudza te same emocje co w RL albo symulatorze.

Te dwie gry są dla innego targetu: Race! to symulator, PP to gra wyścigowa. W Race podejmujesz decyzje jako kierowca i zespół jak najlepiej jechać, a w PP rzucasz kostką i przesuwasz się w/g tego na planszy.
ODPOWIEDZ