Hejka,
szybki update do Micro Architects, Barrage i Eclipse.
Najpierw Micro Architects - niestety insert się nie pojawi. Przy woreczkach foliowych ciężko o brak lid liftu a co dopiero dodając insert (nawet skromny). Nie mówię, że nie jest to możliwe do wykonania bez / z minimalnym lid liftem, ale myślę, że zabierze to zbyt dużo czasu by to optymalnie zaprojektować jak na tak małą grę, gdzie setup i teardown przy użyciu woreczków foliowych jest na bardzo dobrym poziomie, po prostu się nie opłaca.
Barrage - czeka niestety go całkowita przebudowa. Głównie z racji tego, że sytuacja się u mnie zmieniła i Duel jest obecnie pożądany, więc będę kombinować by go zmieścić z ewentualnym lid liftem. Będę więc dążyć do tego, by go zmieścić, a jeśli się nie uda to przynajmniej ograniczyć luźne kafle, które są w obecnym insercie.
Jeśli chodzi o Eclipse - insert gotowy. Prawdopodobnie pojawi się w kolejnym tygodniu, gdyż czekam na dostawę kolejnych filamentów, które chcę wypróbować + ciągle drukuje część insertu. Zrezygnowałem z całego pojemnika gracza na rzecz customowych rozwiązań (plansza tekturowa przychodów zastąpiona torami, zasoby liczone za pomocą liczników). Dlaczego?
Po pierwsze - chciałem sprawić, by dostęp do statków był ułatwiony. W insercie do podstawki albo trzeba położyć pokrywkę obok pojemnika (zwiększając wymagane miejsce na stole), albo na pojemniku ryzykując przypadkowe przemieszczenie się kostek podczas wyjmowania statków. By ułatwić dostęp do statków trzeba by wymyślić mądry system pokrywek, udało się taki wymyślić, ale pojawił się inny problem - o tym poniżej.
Po drugie - łączy się to z pierwszym - chciałem by całość zajmowała jak najmniej miejsca na stole i w pudełku. Kilka miesięcy temu próbowałem wykorzystać liczniki zasobów dołączone do gry, ale z racji, że trzeba dać grubsze ściany by wyszedł dobry (przynajmniej według mnie) wydruk - te liczniki nie za bardzo działały, bo wymagają elastycznych ścian. Dodatkowo taki zabieg marnował masę miejsca w pudełku, bo musiałem dodać ok. 0.5cm do wysokości. Drogą prób i błędów być może dałoby radę to optymalnie zaprojektować, ale powiększyłoby to pojemnik znacząco + koszty designu by kilkukrotnie wzrosły, prawdopodobnie desing by mnie kosztował więcej niż przy Euthii (gdzie przypominam, poszło powyżej 10kg filamentu).
Postanowiłem pójść drogą deluxe - całość pojemnika (plastik + tektura) nowa. W ostatnich miesiącach patrzyłem na koszty, tutaj, z racji, że ta gra jest pierwsza (obok TMB i Cloudspire) na liście moich ulubionych gier - postanowiłem w końcu poszaleć.
Po tym przydługim wstępie jakie będą prawdopodobne wymagania:
- ok. 2.6kg filamentu,
- łóżko 231 x 209,
- wielokolorowe wsparcie - są liczby i symbole na torze przychodów / populacji, liczby na licznikach. Z racji symbolów kolor do gry nie jest wymagany, ale ułatwia odczytanie liczb (bez koloru trzeba się mocno przyjrzeć, więc łatwo o błąd). Jeśli ktoś ma cierpliwość - może pomalować liczby, są one w postaci wgłębienia, natomiast nie jest to łatwa sprawa, bo są one dość małe. Sam z ciekawości spróbowałem i działać działało, ale estetycznie to dobrze nie wyglądało (ale to prawdopodobnie z racji słabych moich umiejętności - pomalowałem 0 figurek). Zmiana filamentu na konkretnej warstwie niestety zadziała częściowo - w torze populacji można na spokojnie zmienić, w licznikach zasobów niestety nie. OrcaSlicer pozwala na malowanie poszególnych ścianek modelu, ale wielokolorowy wydruk obecnie tylko drukowałem na Bambu P1S z AMS, więc nie wiem jak to działa w przypadku innych drukarek, z jednym wejściem filamentu. Być może działa i przerywa wydruk, ale będzie z tym katorga, bo będzie trzeba zmieniać filament kilkadziesiąt razy na jeden wydruk (np. 20 liczników).
Insert będzie wspierał wszystkie oficjalne dodatki i mini-dodatki (oprócz statków ziemian). Niestety nie będzie wspierał dodatków fanowskich. Dodatkowo poszedłem w prostotę, czyli dla wszystkich frakcji są takie same pojemniki. Nie widzę możliwości, że tą grę sprzedam kiedykolwiek, więc jak nowe dodatki wyjdą to prawdopodobnie większość insertu zostanie zaktualizowana - niektóre frakcje mają mniejsze statki / mniej statków, więc miejsce na nie można by zmniejszyć i może powstanie miejsce na kolejne 2 frakcje. Tego nie chciałem teraz robić, bo zanim wyjdą kolejne frakcje (o ile wyjdą) to minie sporo czasu. Przepraszam za to, że nie ująłem dodatków fanowskich w tym insercie mimo, że planowałem - sytuacja się drastycznie u mnie zmieniła i nie mam obecnie z kim zagrać w te mini dodatki i ocenić jakie pojemniki są dla nich potrzebne + chcę mieć ten insert już za sobą. Jest szansa, że się zmieszczą, bo jest trochę miejsca obok kafli technologii, ale w woreczkach strunowych..
Jeśli chodzi o filamenty które polecam do tego wydruku (wcześniej wszystkie robiłem na Devil Design PETG Black, teraz spróbowałem innych):
- Devil Design PETG Galaxy Black - jest to czarny filament, ale trochę inny od ich podstawowego czarnego. Po pierwsze - artefakty są praktycznie niewidoczne - filament jest bardziej matowy i trochę taki bardzo-ciemno-szary. Po drugie - są białe kropki w tym filamencie, co dodaje klimatu, bo sprawia wrażenie, że to gwiazdy. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenia mam, filament droższy, ale drukuje się wyśmienicie i sprawia wrażenie deluxe,
- Devil Design Bright Yellow - bardzo dobrze kontrastuje z powyższym filamentem, liczby i symbole są bardzo dobrze widoczne i do nich polecam użyć tego filamentu,
- różowy i średnio-brązowy kolor - on nie jest potrzebny z racji na symbole - możecie to załatwić dwoma kolorami, ale może się przydać do pręta, który trzyma liczniki, bo tam symbol będzie w pokrywce na dole pojemnika. Ja użyłem tutaj filamentów od Sunlu. Jeśli chcecie wydrukować liczby na planszy populacji / przychodu w 3 kolorach - na tą chwilę niestety nie znalazłem filamentu, który dobrze kontrastuje z czarnym kolorem.
Symbole głównie dodałem dlatego, że różowy i brązowy kolor nie chciał współpracować z czarnym. Z racji na zbyt małą liczbę warstw tych kolorów - podstawowy kolor (Galaxy Black) wpływał na inne kolory, przez co były gorzej widoczne. Próbowałem dostępne różowe i brązowe kolory od Devil Design i Sunlu - niestety przy nawet drastycznych ustawieniach nie były widoczne - były zbyt ciemne (z racji, że pierwsze warstwy były czarne to kolejne, z racji, że jest ich mało - były ciemniejsze). Prawdopodobnie by wyglądały bardzo dobrze jeśli pierwsze warstwy byłyby w białym kolorze, ale mam możliwość druku tylko w 4 kolorach, a plansza populacji / dochodów zabiera już 4 kolory (jeden podstawowy + 3 kolory na liczby) + zwiększa to koszty druku licznika do zasobów. Zamówiłem jeszcze te kolory od innych firm i przetestuję, ale nie mam jakichś wielkich nadziei. Jak opublikuję insert to dowiecie się, czy się udało

.
Podsumowując - będzie to specyficzny insert. Będzie to insert dla osób baaardzo zajawionych Eclipse (z racji wymagań). Będzie to też insert, który nie poprawia setup'u i teardown'u, ale zmniejsza miejsce zajmowane na stole, polepsza korzystanie z pojemników podczas gry jak i wspiera 4 nowe rasy. Pojemniki graczy są mniejsze i ułatwiony jest dostęp do statków i żetonów z miejscem na pionowe postawienie kafla pierwszego gracza / pomocy / obu. Minimalnie ułatwione jest w nich ustawianie / chowanie kostek populacji, więc w sumie jest ciut łatwiejszy i szybszy setup i teardown. Pojemnik na części statków jest mniejszy i dodatkowo zawiera w sobie miejsce na kafle odkryć, kafle z "Turn Order Variant", jak i customową "planszę" do tego wariantu (do 9 graczy), wszystko to w mniejszym pojemniku niż ten z podstawki (więc finalnie całość zajmuje zdecydowanie mniej miejsca na stole)! Jest też dashboard na technologie z taką samą ilością miejsca dla podstawowych technologii (z takim minusem, że jedno miejsce jest pionowe na brzegu dashboarda), z 1 miejscem więcej na unikalne technologie (łącznie 3 więcej jeśli liczyć pionowe miejsca) i miejsce na kafle przeciwników "AI", wszystko to w jednym dashboardzie o wielkości tego z podstawki (więc finalnie całość zajmuje zdecydowanie mniej miejsca na stole)! Są też 2 pojemniki na figurki czy kostki potrzebne podczas walki, tak jak w podstawce, oczywiście zajmują mniej miejsca. Niestety przede wszystkim - będzie to insert dla osób z większą drukarką i wsparciem wielokolorowym / cierpliwością do malowania.