Nie. Trwa wtedy krócej. Ale wolę tak niż problem z ustawką na mnie. Oczywiście strategia na moc i wszystkie inne synergie związane z dłuższym rozwojem są w tej sytuacji słabsze. Aczkolwiek pewnie można by spróbować wydłużyć życie za pomocą dodatkowego licznika i wtedy balans powinien być lepszy.Mr_Fisq pisze: ↑08 lip 2024, 10:20A zwielokrotnia się przy tym życie każdego z graczy? Bo jeśli nie, to brzmi jak sposób na krótszą rozgrywkę.seki pisze: ↑08 lip 2024, 10:10 Przy grze na więcej niż 2 osoby całkiem sensowny jest wariant, a którym obrażenia daje się każdemu rywalowi po równo czyli jeśli np dajemy 10 obrażeń to zarówno gracz X jak i Y bierze 10 obrażeń. Ta zasada sprawia, że nie ma poczucia niesprawiedliwości i umawiania się graczy na konkretnego rywala. I nie jest to nawet żadna własną wymyślona zasada tylko jeden z wariantów przedstawionych w instrukcji.
Shards of Infinity (Gary Arant, Justin Gary)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1242 times
- Been thanked: 1464 times
Re: Shards of Infinity (Gary Arant, Justin Gary)
Ja korzystając z kody InPost pay 30 zł i darmowej dostawy z tantis zakupiłem swój egzemplarz za 56zl, zobacz sobie pepper i profil naszego forumowicza boardgameonion , on wrzuca promki z planszówkami, w tym momencie chyba jest promo na InPost na 25 zł z tego co kojarzę. Edit na priv masz info co i jak
Ostatnio zmieniony 08 lip 2024, 20:01 przez dareiosh, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muad'Dib
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 136 times
Pytanie co uważasz za dobrą cenę. Ja kupiłem za 80zł i nie żałuję, mimo że można było dostać taniej (patrząc na historię były chyba oferty 55-70zł).
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1242 times
- Been thanked: 1464 times
Posty odliczające ilość chętnych na druk dodatków będą usuwane. Dyskusja o grze spoko, ale darujmy sobie odliczanie.
-
- Has thanked: 663 times
- Been thanked: 220 times
Akurat nie zgadzam się z tym stwierdzeniem bo był to fajnie motywujący wyścig do tego czy się uda.
A ogólnie jakimi postaciami lubicie grać najbardziej? Czy mieszacie różne upgrady postaci (np. w formie draftu?). Czy uważacie że leczenie w tej grze nie jest aż tak kluczowe jak np. Hero/Star Realms (ograniczenie do maks 50 życia oraz Biegłość która z kartą podstawowa i tak zabiera maksymalna ilość życia powoduje, że jest to bardziej sytuacyjne)?
PS: 301/350
A ogólnie jakimi postaciami lubicie grać najbardziej? Czy mieszacie różne upgrady postaci (np. w formie draftu?). Czy uważacie że leczenie w tej grze nie jest aż tak kluczowe jak np. Hero/Star Realms (ograniczenie do maks 50 życia oraz Biegłość która z kartą podstawowa i tak zabiera maksymalna ilość życia powoduje, że jest to bardziej sytuacyjne)?
PS: 301/350
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
-
- Has thanked: 567 times
- Been thanked: 673 times
Zielony z relikiem, który zadaje tyle dmg ile wyleczyleś w danej rundzie jest przekozacki. Ostatnio gralismy w 4 osoby, każdy kontra każdy (co słabo działa) to wykręciłem kombo za 38 dpsu lecząc się do fulla z 19 hp xD
PS. Myślałem czy nie poczekać do jutra z odliczeniem, ale jutro też się coś napusze jak rozmowa się rozkręci
301/350
PS. Myślałem czy nie poczekać do jutra z odliczeniem, ale jutro też się coś napusze jak rozmowa się rozkręci

-
A jak często jesteście w stanie używać kart gdzie trzeba ujawnić bądź zagrać wszystkie karty frakcyjne? Dominacja się nazywa ta cecha bodajże.
Ja uważam, że nie ma to dużego sensu bo mamy jednak cechu rozwodnienia talii a nawet zagrywając najemników jest to bardzo sytuacyjne. Rzadko zdarza się aby było ich więcej niż dwóch z jednej frakcji a do tego koszt jest na tyle duży że nie stać nas na to.
Znowu w późniejszych to rundach gry nie ma sensu rozwadniać talii pod jedno czy dwa możliwe komba jak z innych akcji kart wyciągniemy lepsze efekty.
PS: 316/350
Ja uważam, że nie ma to dużego sensu bo mamy jednak cechu rozwodnienia talii a nawet zagrywając najemników jest to bardzo sytuacyjne. Rzadko zdarza się aby było ich więcej niż dwóch z jednej frakcji a do tego koszt jest na tyle duży że nie stać nas na to.
Znowu w późniejszych to rundach gry nie ma sensu rozwadniać talii pod jedno czy dwa możliwe komba jak z innych akcji kart wyciągniemy lepsze efekty.
PS: 316/350
- claymore77
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
Przyznam, że na początku byłem sceptyczny w kwestii uzbierania chętnych na druk dodatków, jednak gdy zobaczyłem dziś 331 zamówionych sztuk to jakiś wewnętrzny głos wyszeptał "mamy to!" No chyba te 19 sztuk jeszcze ktoś wyhaczy przez najbliższe trzy dni! Trzymam kciuki!
-
To nie było nawet blisko
454 sztuki a jeszcze chyba można do końca dnia zamawiać!!!

Czyli co, spora część ludzi zainwestowała dopiero widząc szansę na sukces? Co ciekawe Portal chyba i tak chciał max 500 sztuk zrobić, żeby się zaraz nie okazało, że będzie za dużo chętnych.
- psia.kostka
- Has thanked: 565 times
- Been thanked: 1313 times
To nie ludzie, to wilki
Spoiler:
PS
Zgaduje ze w tym miesiacu tez byl dobry ruch na podstawce.
Widzialbym sukces podobnej akcji w wykonaniu rebelo-asmodeusza i Spirit Island.
Moze to remedium na stagnacje rynku i przemeczenie ludzi KSami(drogimi). Marketing 2.0 , oddolny

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
Będzie na pewno więcej. Szczególnie po ostatnim wysypie chętnych oraz poruszenie w sprzedaży podstawki (niektórzy kupili dodatki bez posiadania jej
)

-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 3 times
Wydaje mi się, że licznik był specjalnie zaniżony, żeby podbić sprzedaż.
To jest nierealne żeby w 3 dni nabiło się ponad 100 sztuk. Śmierdzi mi tutaj z daleka lekkim przekłamaniem prawdy
Mimo wszystko się cieszę z sukcesu, bo sam zainwestowałem.
To jest nierealne żeby w 3 dni nabiło się ponad 100 sztuk. Śmierdzi mi tutaj z daleka lekkim przekłamaniem prawdy

Mimo wszystko się cieszę z sukcesu, bo sam zainwestowałem.
-
Gwarantuje, że były to realne liczby podawane. Zresztą w jakim celu miały być zaniżane?
Po prostu dużo osób czekało do końca na sukces akcji.
Po prostu dużo osób czekało do końca na sukces akcji.
Poza tym były nowe wspomnienia, za Trollem mogę nie przepadać, ale przypomniał o zbiórce jakoś oststnio więc takie coś też mogło zrobić ruch i poinformować graczy, którzy nie wiedzieli, że jest taka akcja.
Zawsze na końcu jest największy ruch. Ja miałem mieszane uczucia. Dziwi mnie, że trzeba organizować wspieraczkę dla tak małej gry. Koniec końców wsparłem, ale czy bezpiecznie jest się ładować w takie gry wydawane przez PG? Widać zainteresowanie jednak jest, podstawka też się wyprzedała, a jednak to gracze muszą się organizować żeby dostać dodatek do gry. Nie tak to powinno wyglądać. Jak wyjdzie kolejny dodatek to znowu będzie organizowana "akcja"?killallpokemons pisze: ↑15 lip 2024, 21:10 To jest nierealne żeby w 3 dni nabiło się ponad 100 sztuk.
- psia.kostka
Nie trzeba, mozna zakopac tytul, ktory zalega na magazynie i wyprzedawac core box na BlackFriday w cenie druku.
Podsumowanie roku wydawnictwa, to byly 52 produkty, w rok. Skomentowali, ze to bylo za duzo, by ogarnac, by reklamowac, by zbudowac hajp i z sukcesem sprzedac. Wniosek prosty -> ograniczamy. Cos musi wypasc, a jak nie musi, to poprosze dowod, ze sie sprzeda. Tak oto mamy "akcje druk".
A moze to wszystko sprytny myk, by zejsc z zalegajacej podstawki, o ktorej nikt nie slyszal od dawna, wlacznie ze mna? A tymczasem kupilem xx dodatkow i yy coreboxow. To dziala, wiec to bedzie robione. Nie ma sie co dziwowac

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- walkingdead
- Has thanked: 283 times
- Been thanked: 691 times
Mnie trochę dziwi, że to kogoś dziwi

W jednym z odcinków Planszówki TV Ignacy albo Grzegorz mówili, że dodatki do gier sprzedają się w znacząco mniejszej ilości niż podstawki gry.
Więc jeśli Shards of Infinity sprzedało się słabo to zapewne przekalkulowali, że z duzym prawdopodobienstwem dodatki sprzedadzą się jeszcze gorzej.
Bądźmy rozsądni - wydawnictwo to biznes. Więc nie dziwi mnie, że jeśli ryzyko niepowodzenia jest spore to wolą go uniknąć.
Może teraz trochę bardziej uwierzą w sukces tej linii wydawniczej skoro widzą zainteresowanie?
Ps.
Może trzeba się pogodzić z tym, że polski rynek nie jest taki chłonny, jesli chodzi o dodatki (zapewne są wyjątki).Ja kupując tytuł z polskiego wydawnictwa często wolę kupić dodatki w wersji ang, bo nie mam gwaranicji, ze dodatki się ukazą albo nie będzie to 2 lata po oryginalnym wydaniu (patrz Final Girl, ktorego dalszych losow nadal nie znamy czy np HOLAS, gdzie zapowiedziana podstawka się non stop przesuwa w czasie, a o samych dodatkach cisza
).
Ostatnio zmieniony 16 lip 2024, 12:04 przez walkingdead, łącznie zmieniany 1 raz.
♀
Ale warto zwrócić uwagę, że Portal zamknął zbiórkę. Już były głosy, że ktoś się spóźnił. Oczywiście na pewno tych egzemplarzy będzie trochę więcej, ale raczej już nie w tej cenie co była, a dodruku dodruku to już raczej robić nie będą...
- psia.kostka
Myslalem o tym, jak potocza sie dalej losy tego produktu i mysle, ze podobnie jak teraz pudelko AE, to te Shardsy-dodatki trafia na preorder w sklepiku na 2-3tygodnie przed premiera. Cena moze byc zblizona (scd=120, preorder+promoska=100)
Znow to przeciez podkreciloby sprzedaz podstawki (#zestaw) i znow bylaby okazja pokusic ludzi promo kartami

Da sie napis, ze ludzie z akcji-dodruk, ("betonowi fani" itp) dostana tydzien lub dwa wczesniej od normikow.
Spoiler:
- Muad'Dib
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 136 times
A ja myślę, że będą dostępne w sklepach i w cenie niższej niż w akcji "druk". Jestem przekonany, że zapłaciłem więcej niż bym mógł później ale z drugiej strony gdyby nie te nasze cegiełki to dodatki w ogóle bym się nie ukazały. Różnica może będzie tylko w tych trzech promkach, których nie dostaną osoby, które kupią w innych sklepach.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
- psia.kostka
No tak, jadac po max rabatach w najtanszych sklepach, pewnie bedzie dalo sie ugrac cene 70% scd (bez kart promosek i po premierze)
W cenie akcji-dodruk sa karty-promoski, otrzymanie przed premiera i splendor fanboja-wspieracza. Kasa (cena rynkowa+) tez trafia bezposrednio do wydawcy, bez lancucha dostawcow (cena hurtowa)
Robienie z tego pudelka jakiegos exclusiva byloby mega kontrproduktywne, bo on powstaje, by rowniez nabic sprzedaz podstawki (oraz ucieszyc fanbojow

PS
70% scd to 0.7*120pln = 84pln
"Pozdro dla kumatych" z mojej zbiorki

- walkingdead
- Has thanked: 283 times
- Been thanked: 691 times
Dziś Grzegorz napisał na fb:
" Druk będzie minimalnie większy niż to co zamówili fani, dla tych co nie zdążyli w trakcie akcji - nadal wyłącznie do zakupu przez nasz sklep."
https://www.facebook.com/share/p/QuCa93scQ1zjeBkV/

" Druk będzie minimalnie większy niż to co zamówili fani, dla tych co nie zdążyli w trakcie akcji - nadal wyłącznie do zakupu przez nasz sklep."
https://www.facebook.com/share/p/QuCa93scQ1zjeBkV/
♀
A jednak znalazło się prawie pół tysiąca osób chętnych, żeby to kupić. To jest mało? Moim zdaniem PG idzie na łatwiznę zwalając odpowiedzialność za swój biznes na graczy. Jeżeli nie potrafią wydać dodatku do tak małej gry to raczej słabo o nich świadczy. Wiem, że PG wydaje dużo fajnych gier, ale ja zawsze mam dylemat czy wchodzić w dany tytuł, bo zaraz okaże się, że zostanie zakopany i zapomniany. Jak coś biorę od PG to raczej tylko pewniaki. Z SoI jakoś się udało dzięki mobilizacji graczy i to właśnie graczom jestem wdzięczny za to, że te dodatki jednak się ukażą a nie wydawcy.walkingdead pisze: ↑16 lip 2024, 10:37
Mnie trochę dziwi, że to kogoś dziwi
W jednym z odcinków Planszówki TV Ignacy albo Grzegorz mówili, że dodatki do gier sprzedają się w znacząco mniejszej ilości niż podstawki gry.
Więc jeśli Shards of Infinity sprzedało się słabo to zapewne przekalkulowali, że z duzym prawdopodobienstwem dodatki sprzedadzą się jeszcze gorzej.
Bądźmy rozsądni - wydawnictwo to biznes. Więc nie dziwi mnie, że jeśli ryzyko niepowodzenia jest spore to wolą go uniknąć.
Może teraz trochę bardziej uwierzą w sukces tej linii wydawniczej skoro widzą zainteresowanie?