Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1312 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: psia.kostka »

Ezekiel pisze: 16 lip 2024, 23:22 @psia.kostka już rozpędza wrotki coś czuję :P
Nie, nie mam dobrych doswiadczen z udzielania indywidualnym anonkom mego maxa w tym sklepie, wiec nie bedzie to miec miejsca. Moze szwagrom :mrgreen:

Ale mam kilka retorycznych pytan:

Czy mozna to traktowac jako obnizenie poziomu rabatow w sklepie?

Czy w zwiazku z tym zmieni sie polityka cenowa? Nizsze rabaty=nizsze ceny startowe?

Czy to "akcja psia.kostka wspiera polskie szardsy" tak dopiekla, ze zepsulem program rabatowy calej Polsce?

Jesli tak, to przeciez z mojej perspektywy zmiana nic nie wnosi i nic nie trace. Wiec to chyba nie o to chodzi?
~~
Prawdziwym klapsem sa limity 1konto=1produkt, ktore juz maja miejsce w sklepiku portalu. Cios w miekkie podbrzusze kołchoźników... :cry:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Portal Games
Has thanked: 34 times
Been thanked: 428 times
Kontakt:

Post autor: Portal Games »

psia.kostka pisze: 16 lip 2024, 23:33
Ezekiel pisze: 16 lip 2024, 23:22 @psia.kostka już rozpędza wrotki coś czuję :P
Nie, nie mam dobrych doswiadczen z udzielania indywidualnym anonkom mego maxa w tym sklepie, wiec nie bedzie to miec miejsca. Moze szwagrom :mrgreen:

Ale mam kilka retorycznych pytan:

Czy mozna to traktowac jako obnizenie poziomu rabatow w sklepie?

Czy w zwiazku z tym zmieni sie polityka cenowa? Nizsze rabaty=nizsze ceny startowe?

Czy to "akcja psia.kostka wspiera polskie szardsy" tak dopiekla, ze zepsulem program rabatowy calej Polsce?

Jesli tak, to przeciez z mojej perspektywy zmiana nic nie wnosi i nic nie trace. Wiec to chyba nie o to chodzi?
~~
Prawdziwym klapsem sa limity 1konto=1produkt, ktore juz maja miejsce w sklepiku portalu. Cios w miekkie podbrzusze kołchoźników... :cry:
Przyczyna zmiany to rosnące problemy z przygotowaniem ofert przedsprzedażowych tak, by były atrakcyjne zarówno dla nowego klienta, jak i dla weteranów - rozpiętość rabatów była zbyt duża.
Akcja z Shardsami była niesamowita, ale ma się nijak do dużo wcześniej zaplanowanych zmian :), które tak naprawdę nawet jej nie dotyczą.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 301 times
Been thanked: 141 times

Post autor: scraber »

Chyba nie do końca rozumiem to tłumaczenie.
Rozpiętość rabatów nadal będzie taka sama, weterani będą mieli 15%, a nowi 0% bez możliwości zdobycia tych 15.

Przedsprzedaż będzie bardziej atrakcyjna dla "weteranów" tak czy siak
Awatar użytkownika
psia.kostka

scraber pisze: 17 lip 2024, 09:00 Przedsprzedaż będzie bardziej atrakcyjna dla "weteranów" tak czy siak
Ale weterani z czasem wymrą, odwieczne prawo natury :D
albo urodzi im sie bombelek i planszowe rabaty pojda w kąt
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1571 times
Been thanked: 1144 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Czy 1 preorder z ekskluzywnym dodatkiem to będzie teraz norma?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 664 times
Been thanked: 506 times

Post autor: miker »

scraber pisze: 17 lip 2024, 09:00 Chyba nie do końca rozumiem to tłumaczenie.
Rozpiętość rabatów nadal będzie taka sama, weterani będą mieli 15%, a nowi 0% bez możliwości zdobycia tych 15.
Dokładnie :)

psia.kostka pisze: 17 lip 2024, 09:04 Ale weterani z czasem wymrą, odwieczne prawo natury :D
Hardkor pisze: 17 lip 2024, 09:18 Czy 1 preorder z ekskluzywnym dodatkiem to będzie teraz norma?
Czemu zmieniać coś, co działa :D?

Podsumowując, wydawnictwo chce zarabiać więcej. Norma. Planszówkowe świry chcą kupować taniej. Norma.
Mniej planszówkowych świrów będzie mogło kupować taniej.
Ja wysiadłem z pociągu pod nazwą Portal Games.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Ale swiezak nawet nie bedzie miec swiadomosci, ze jakis Lesny Dziadek kupuje sobie -15%. A moze plamy na sloncu sprawia, ze regulamin kiedys tez to obetnie :P (np migracja na nowa platforme sklepu, ktora bedzie obslugiwac tylko -10%, bo tak )

Tymczasem jak max w regulaminie bedzie -10%, to psychologicznie pragniesz miec max lub pod to kalkulujesz, bo nie wiesz, ze 5 lat temu bylo inaczej ;)

Jesli zmiana rabatow ma wplynac na zmiane cen w promo, to czemu nie, ale z tym bywa roznie. Bedzie, co bedzie. To tylko zabawki, nie badzmy swirami :twisted:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3739 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

scraber pisze: 17 lip 2024, 09:00Rozpiętość rabatów nadal będzie taka sama, weterani będą mieli 15%, a nowi 0% bez możliwości zdobycia tych 15.
Bedzie taka sama, ALE obecnie zobacz nawet w watku Osoby z rabatami - sa tam dwie osoby, a oprocz tego max rabat mam ja i psia.kostka
No niezbyt duzo osob na tle wszystkich sklepow, nie?

Nabicie wczesniejszego rabatu troche trwalo, a teraz jak zarzucili limit 1 szt/konto w obleganych preorderach to mniej osob skorzysta z max rabatu 15%, a wiecej pewnie szybko dobije do 10% - dla portalu to wciaz profit, bo wiecej osob bedzie korzystac z ich sklepu i naturalnie moze beda zamawiac nie tylko preordery
kasztan4321k
Has thanked: 27 times
Been thanked: 111 times

Post autor: kasztan4321k »

Człowiek ciułał, ciułał by mieć te 15% i skończy na 12% bo jest martwy sezon i nawet portal nie ma żadnych fajnych/drogich przedsprzedaży na lipiec/sierpień :/

Swoją drogą ciekawe ile osób co ma około 13.75%+ rzuciło się na sklep portalu kupując rzeczy byle dobić do tych 15 :D
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3739 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

kasztan4321k pisze: 17 lip 2024, 10:45 Człowiek ciułał, ciułał by mieć te 15% i skończy na 12% bo jest martwy sezon i nawet portal nie ma żadnych fajnych/drogich przedsprzedaży na lipiec/sierpień :/

Swoją drogą ciekawe ile osób co ma około 13.75%+ rzuciło się na sklep portalu kupując rzeczy byle dobić do tych 15 :D
Szalu nie ma, nawet outlet pusty :P
Ale moze cos jeszcze uruchomia :D
khuba
Has thanked: 331 times
Been thanked: 330 times

Post autor: khuba »

punkty do rabatu przyznawane są na jakim etapie zamówienia? po złożeniu czy realizacji?
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
kasztan4321k
Has thanked: 27 times
Been thanked: 111 times

Post autor: kasztan4321k »

japanczyk pisze: 17 lip 2024, 10:49
Szalu nie ma, nawet outlet pusty :P
Ale moze cos jeszcze uruchomia :D
No z tego co rozumiem Statusowe ABC - Przedsprzedaz Robinsona wrzucą i MOŻE Diuna się pojawi w sklepie ale już bez exclusivów (premiera 29 sierpnia).

Ah pokarało człowieka za bycie fanem portalu, tyle gier ich ma, że nawet nie ma co kupić :lol:
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1571 times
Been thanked: 1144 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Dobra to ile trzeba wydać w sklepie portalu w miesiąc, żeby dobić 15% na starych zasadach i jak to pogodzić ze swoim sumieniem, by im nie dawać ani grosza za traktowanie pracowników?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 278 times
Been thanked: 913 times

Post autor: Ayaram »

psia.kostka pisze: 17 lip 2024, 09:04
scraber pisze: 17 lip 2024, 09:00 Przedsprzedaż będzie bardziej atrakcyjna dla "weteranów" tak czy siak
Spoiler:
Awatar użytkownika
Portal Games
Has thanked: 34 times
Been thanked: 428 times
Kontakt:

Post autor: Portal Games »

miker pisze: 17 lip 2024, 09:21
scraber pisze: 17 lip 2024, 09:00 Chyba nie do końca rozumiem to tłumaczenie.

psia.kostka pisze: 17 lip 2024, 09:04 Ale weterani z czasem wymrą, odwieczne prawo natury :D
Hardkor pisze: 17 lip 2024, 09:18 Czy 1 preorder z ekskluzywnym dodatkiem to będzie teraz norma?
Czemu zmieniać coś, co działa :D?

Podsumowując, wydawnictwo chce zarabiać więcej. Norma. Planszówkowe świry chcą kupować taniej. Norma.
Mniej planszówkowych świrów będzie mogło kupować taniej.
Ja wysiadłem z pociągu pod nazwą Portal Games.
Nowa rozpiętość rabatów jest mniejsza, wraz z dopływem nowych klientów ustabilizuje to w większym stopniu niż teraz średni rabat przy przedsprzedażach. Naszym celem jest każdorazowo tworzenie jednej oferty przedsprzedażowej atrakcyjnej dla każdego klienta - zarówno tego z wypracowanym rabatem, jak i nowego.

Limit 1 gry na klienta przy przedsprzedażach jest rozpatrywany indywidualnie - główną zmienną jest dostępność ekskluzywnych dodatków, ale także nakład samej gry i jego % przewidziany do sprzedaży przez sklep.
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

1zl to 1 punkt. Obecnie za 5000 jest 10% i co 1000 1% więcej aż do 15% za 10001 punktów.
Znika w sumie 5 progów, więc potencjalnie jeszcze do 20 sierpnia jest szansa lekko podbić żeby zostać na którymś z nich, nie koniecznie na tym najwyższym za 10k ;)
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

khuba pisze: 17 lip 2024, 10:54 punkty do rabatu przyznawane są na jakim etapie zamówienia? po złożeniu czy realizacji?
Po złożeniu i opłaceniu. Jak zmienisz zdanie i anulujesz zamówienie jest zwrot środków i cofnięcie punktów.
Jdn
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times

Post autor: Jdn »

Nigdy nie kupiłem gry przez Portal zawsze przez pośredników bo mają wszystko taniej.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Sklepom nie podobało się kupowanie grupowe przez forum i Portal zrobił rozwiązanie które im sprzyja. Forum i kilku użytkowników nie będzie już ich konkurencją. Ja tylko dodam od siebie, właśnie dzięki japanczykowi lub psiej.kosce dowiedziałem się o jakimś tytule bo szukali brakującej osoby. Chyba ktoś zdecydował, że nie bawimy się w indywidualnych kupców tylko profesjonalne sklepy, nie raz w historii odbiło się to komuś czkawką w innych branżach, ale czas pokaże.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Wyczuwam mocno fałszywą korelacje, żeby to forum lub kilku jego użytkowników miała taką siłę oddziaływania ;)
Barbarzyńca
Has thanked: 536 times
Been thanked: 343 times

Post autor: Barbarzyńca »

To bzdury. Wydawnictwa nie bawią się w anegdotyczne grupki forumowych optymalizatorów. Wyższe ceny wynikają z tego, że celem wydawnictw nie jest handel a produkcja. Detaliczna dystrybucja wymaga dużego zaangażowania zasobów ludzkich, logistyki, administracji, itp., więc jak już się uprzesz u nich kupić to musisz zrekompensować to zaangażowanie wyższą opłatą.
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 435 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

Jdn pisze: 17 lip 2024, 17:54 nie raz w historii odbiło się to komuś czkawką w innych branżach, ale czas pokaże.
Nijak to nie wpłynie negatywnie na sprzedaż Portalu.
Była drama niedawno i już widziałem jak jeden z większych hejterow Portalu rozważa zakupy tam.
Jeden z większych hejterow Czachy poprosił mnie, żebym mu na siebie grę kupił, jak sobie zamawiałem.
Była drama z aleplanszowkami, jak to pod osłoną nocy i nowego sklepu zmieniło drastycznie program lojalnościowy.
Było mnóstwo dram z promkami i błędami. I jeszcze więcej deklaracji o nie kupowaniu gier od samego wydawnictwa.
I zawsze emocje pchają ludzi do deklaracji o niekupowaniu. A potem wychodzi Ta Super Gra i większość zapomina i wybacza.
Portal zmienił program, ale zrobił to mądrze. Zapowiedział wcześniej i nie zabrał rabatów stałym klientom. Jedynie zabrał opcje hurtu bez hurtu :)
Kisun
Has thanked: 118 times
Been thanked: 157 times

Post autor: Kisun »

Nie wszyscy tak mają. Nie oceniam, każdy ma prawo kupować co chce i krytykować również. Dla mnie nadal Piszczel games oraz ich gry nie istnieją i nie wyobrażam sobie zmiany stanowiska. Mimo że dostrzegam, że z nimi już nieco lepiej niż kiedyś. Drzwi games jeszcze dla mnie nie są zamknięte ale między innymi z powodu ostatnich wydarzeń i moich własnych doświadczeń nie zdecydowałem się kupować od nich ani Robinsona w superhiper wersji, MU X-men ani Shardsow choć kusiło. Może z drugiej ręki, kiedyś. Cóż, nie wszystko da się wymazać za promkę lub rabacik. Świata nie zmienię ani żadnej firmy, a jednak spokój sumienia odrobinę większy.
Awatar użytkownika
vikingowa
Has thanked: 466 times
Been thanked: 327 times

Post autor: vikingowa »

Kto pierwszy ten lepszy :D

Obrazek
Atk
Has thanked: 563 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

kasztan4321k pisze: 17 lip 2024, 10:45 Człowiek ciułał, ciułał by mieć te 15% i skończy na 12% bo jest martwy sezon i nawet portal nie ma żadnych fajnych/drogich przedsprzedaży na lipiec/sierpień :/

Chętnie udostępnie swój rabat 😂😂
rogal
Has thanked: 44 times
Been thanked: 73 times

Post autor: rogal »

psia.kostka pisze: 17 lip 2024, 09:04
Konto można na ten czas wynająć :) a potem przepisać w testamencie na bombelka :)
ODPOWIEDZ