Rebel Princess / Zbuntowane Księżniczki (Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
wrojka
Has thanked: 273 times
Been thanked: 277 times

Rebel Princess / Zbuntowane Księżniczki (Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero)

Post autor: wrojka »

Obrazek
Spoiler:
Tytuł: Rebel Princess
Autorzy: Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero, Kevin Peláez, Tirso Virgós
Oryginalny wydawca: Zombi Paella [Później wydane przez Bezier Games]
Liczba graczy: 3-6
Orientacyjny czas gry: 45 minut
Link do reguł (eng): https://cdn.shopify.com/s/files/1/0740/ ... 1715180544

Pisząc o kolejnym trick-taking'u należy pomijać to co jest zawsze i przechodzić do tego "co tu jest inaczej".
Tematycznie jako Zbuntowane Księżniczki uczestniczymy w balu trwającym 5 dni podczas którego staramy się uniknąć zalotów książąt i zaręczyn. Punktacja jest tu odwrócona (tj. im mniej punktów-zaręczyn [p-z] tym lepiej). Niebieskie karty książąt wygrane w trickach obarczają nas 1 p-z, a zielona 8 to "książe zaklęty w żabę" który da nam aż 5 p-z.

Gracze zaczynają z Księżniczką, która zapewnia im jednorazową, unikalną moc w każdej rundzie np:
Wymuszanie na liderze zagrania konkretnego koloru.
Odwrócenie hierarchii numerycznej.
Możliwość podmienienia zagranej przez siebie karty na koniec tricku.

Dodatkowo w każdej z pięciu rund obowiązuje inna dodatkowa reguła np:
Na początku rundy każdy z graczy odkłada jedną zakrytą kartę, którą musi zagrać w ostatnim tricku.
Karty o wartości "3" odejmują nam 3 p-z.
Każdy z graczy po liderze zagrywa swoją kartę zakrytą.
Wygrane w trickach pary Królowa-Książe dodają nam 2 p-z, lub 3 p-z jeśli mamy parę o tych samych wartościach.

Dostajemy zatem trick-taking z wyraźną tematyką i dynamicznie zmieniającym się punktowaniem. Osobiście widzę też potencjał na modularność (granie bez księżniczek / granie bez dodatkowych reguł rund).

Gra została już wydana w 2023, ale w tym roku dostępna ma być 2nd edition oraz Deluxe Edition.
2nd Edition zwany też "Standard" ma zawierać to samo co wersja z 2023 + poprawione reguły (w tym tzw. "Rebel of the Ball" czyli za zebranie WSZYSTKICH książąt + żaby dostajemy -10 p-z) oraz podwójne numerowanie karty (z lewej i prawej, dla osób leworęcznych).
Natomiast wersja Deluxe podmienia karty Księżniczki na kafelki punch-board (moim zdaniem kiepska decyzja :x ), karty reguł rund są w rozmiarze Tarot, oraz zawiera 2 dodatkowe Księżniczki i 6 nowych kart rund.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2024, 16:54 przez wrojka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wrojka

Re: Rebel Princess (Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero)

Podpytałem parę polskich sklepów i Planszomania poinformowała, że będą zamawiać wersję "Standard".
Jeżeli zbierze się wystarczająco osób zainteresowanych, to pewnie uderzę do Bezier Games z pytaniem o jakieś zniżki na przesyłce przy grupowym zamówieniu (https://beziergames.com/products/rebel- ... xe-edition za $ 29.95 + Vat)
Awatar użytkownika
sydonia
Has thanked: 14 times
Been thanked: 431 times
Kontakt:

Post autor: sydonia »

Ja tylko zostawię tu informację, że w tym roku Muduko wyda polską edycję tej gry jako Zbuntowane księżniczki :)
Awatar użytkownika
wrojka

sydonia pisze: 23 lip 2024, 15:58 Ja tylko zostawię tu informację, że w tym roku Muduko wyda polską edycję tej gry jako Zbuntowane księżniczki :)
Dzięki za info :D
Dopiero teraz zainteresowałem się tematem. Zapytałem Moduko czy wydadzą Standard czy Deluxe i dam znać co odpowiedzą.
Dla mnie idealne byłoby wydanie Standard z tymi ekstra kartami (2 Księżniczki + 6 Rund), bo uważam 'deluksyfikację' karty na punch boardy za downgrade :|
Awatar użytkownika
wrojka

Re: Rebel Princess / Zbuntowane Księżniczki (Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero)

Muduko:
Chciałbym dowiedzieć się, czy Zbuntowane Księżniczki wydacie tylko w wersji "Standard" czy także "Deluxe".
Będziemy wydawać wersje Deluxe.
To jeszcze podpytam, czy będziecie też drukować kartę (a raczej kafelek) promo Księżniczki "Carmesina"?
Nie będzie niestety.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2024, 13:13 przez wrojka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 95 times
Been thanked: 204 times

Re: Rebel Princess / Zbuntowane Księżniczki (Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero)

Post autor: Legun »

Ilustracje są przepiękne! Co prawda temat opędzania się od absztyfikantów potencjalnie ciut zalatuje różnymi dydaktycznymi smrodkami, lecz na oko jest to zrobione z dużą klasą, więc może da się do tego podejść na luzie. W każdym razie ilustracja z księciem zaklętym w żabę jest urocza.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Awatar użytkownika
wrojka

https://sklep.muduko.com/pl/p/Muduko-Zb ... niczki/370

Info z Planszowych Newsów (FB)
"Oficjalna premiera tego tytułu już w przyszłym tygodniu. "
Edit: Paczka Inpostowa jutro powinna być u mnie :D

Patrząc na grafiki mam wrażenie, że zrobili wydanie hybrydowe - elementy do gry z wersji deluxe (12 księżniczek, czyli są 2 ekstra i 26 kart rund [a-z], czyli jest 6 ekstra), ALE karty księżniczek są kartami (a nie punchboardami), a karty rund wyglądają na standardowy rozmiar (zamiast tarota).

Podoba mi się bardziej niż angielski 'deluxe-deluxe', ale warto zaznaczyć, że nie jest to 1:1 deluxe :D
ODPOWIEDZ