Magic the Gathering (Richard Garfield)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Dominik91

Re: Magic the Gathering

Post autor: Dominik91 »

Ostatnio zapowiedzieli karty magica w świecie Scythe
na Q2 2025. Jest pierwsza karta.

Obrazek
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Marx »

Żadnych zapowiedzi Scythe nie bylo, a podana karta jest robiona w jakimś programie :twisted:

Natomiast będzie Marvel:
https://magic.wizards.com/en/news/annou ... ion-begins
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
ENDryu
Has thanked: 169 times
Been thanked: 33 times

Post autor: ENDryu »

Marx pisze: 07 lip 2024, 21:51 Żadnych zapowiedzi Scythe nie bylo, a podana karta jest robiona w jakimś programie :twisted:

Natomiast będzie Marvel:
https://magic.wizards.com/en/news/annou ... ion-begins
a wiadomo kiedy ten set ma premiere?
Awatar użytkownika
Marx

Na chwilę obecną wstępnie mówi się o 2025 roku, natomiast szczegółów brak. Produktów/setów ma być wiele a ich wydania pojawią się na przestrzeni kilku lat.

https://mtg.fandom.com/wiki/Marvel

gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Widzę, że szekle przysłoniły już zdrowy rozum kolejnej wielkiej korporacji.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Addictus

Post autor: Addictus »

gogovsky pisze: 10 lip 2024, 08:42 Widzę, że szekle przysłoniły już zdrowy rozum kolejnej wielkiej korporacji.
No nie specjalnie = zarabiają kosmiczne pieniądze i pozyskują coraz to nowe settingi do wydawania kart, w przyszłym roku Final Fantasy, Władca pierścieni też ma wrócić.
To raczej graczom te karty przysłaniają zdrowy rozum. Producent ma się świetnie a swoich klientów ma na zmielenie.
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Marvel super pasuje do tego świata, jedna z największych zalet magica była a) grywalność b) immersyjnosc.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
Kajdi
Has thanked: 52 times
Been thanked: 81 times

Post autor: Kajdi »

Ale Magic, to od początku jest multiwersum, więc choć sam nie jestem szczególnym fanem tych crossoverów, to w zasadzie one nawet nie zaburzają "lore". No i poza tym ta gra wychodzi od ponad 25 lat - widać, że już nie bardzo mają pomysły na nowe settingi, stąd coraz częstsze "return to xxx" oraz właśnie te crossovery.
Addictus

Post autor: Addictus »

Od 1993 dokładnie. Pomysły mają na nowe settingi, aż za dużo - ale są spece od handlu i zachowań konsumentów i podsuwają im pomysły jak Fallout, który wszyscy wiedzą, że będzie tylko 1 raz i trzeba kupić na zapas. Pewnie też fani Fallout kupią, którzy niekoniecznie grają w MtG.
MtG to najbardziej ekonomiczna gra świata - wszystko kręci się tam wokół $$$, nawet zanim rozłożysz talie. Powinni z tego jakiś blockchain zrobić.
Awatar użytkownika
ShapooBah
Has thanked: 385 times
Been thanked: 230 times

Post autor: ShapooBah »

A powiedzcie mi można te tematyczne karty łączyć ze zwykłymi kartami? np podczas turnieju gdzie jeden gracz zagrywa Ezio z AC a drugi Ironmana razem z elfem z zieloną maną? Czy te settingi są wyłączone z rozgrywek ligowych?
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Zet »

ShapooBah pisze: 10 lip 2024, 15:01 A powiedzcie mi można te tematyczne karty łączyć ze zwykłymi kartami? np podczas turnieju gdzie jeden gracz zagrywa Ezio z AC a drugi Ironmana razem z elfem z zieloną maną? Czy te settingi są wyłączone z rozgrywek ligowych?
Zależy od formatów. Każdy set ma określoną legalność, ALE nie ma ona żadnego związku z fabułą, a wyłącznie ze sposobem projektowania i działania kart. Ważne, czy karta lub cały set jest np. za mocny do danego formatu lub odpowiednio z nim współgra, a nie czy to Elrond, czy Space Marine, czy Ezio.
ENDryu
Has thanked: 169 times
Been thanked: 33 times

Post autor: ENDryu »

Marx pisze: 09 lip 2024, 14:36 Na chwilę obecną wstępnie mówi się o 2025 roku, natomiast szczegółów brak. Produktów/setów ma być wiele a ich wydania pojawią się na przestrzeni kilku lat.

https://mtg.fandom.com/wiki/Marvel
dzięki, tez tylko znalazlem info, ze gdzies w 2025. Pewnie kupie do kolekcji jakis Starter Set i tyle, nie chce wchodzic w bagno zwane "boosterki i budowanie talii", bo to sie zle skonczy dla portfela :lol:
Awatar użytkownika
Marx

Zrobił się miszmasz, ale to gracze kupowali bez opamiętania crossovery z Warhammer40K i Władcą Pierścienia, a wydawca robi powoli zakusy na 5 setów standardu w roku. Zresztą jakby to zasadniczo zrobił w tym roku, a mam tu na myśli Foundations:

https://magic.wizards.com/en/news/annou ... oundations

szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Addictus pisze: 10 lip 2024, 13:05 No nie specjalnie = zarabiają kosmiczne pieniądze i pozyskują coraz to nowe settingi do wydawania kart, w przyszłym roku Final Fantasy.
W takim momencie zawsze warto przypomnieć, że jest osobna karcianka Final Fantasy, która przez ogrom fanów jest oceniana jako mechanicznie kepsza niz MtG.
Nie zmienia to faktu, że wydoją na tej kolaboracji gigantyczne pieniądze, bo i w samym FF TCG nie brakuje kolekcjonerów. Na jeden sezon przerzucą się na MtG i wsio.
Awatar użytkownika
Marx

Ja obiecałem sobie, że kiedyś spróbuję Flash&Blood. Maja inną politykę wydawniczą, nie cisną jak Wizardsi, i spotkałem się z pozytywnymi opiniami odnośnie samej rozgrywki.

Awatar użytkownika
Misiek1977
Has thanked: 31 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Misiek1977 »

szczudel pisze: 12 lip 2024, 18:02 Nie zmienia to faktu, że wydoją na tej kolaboracji gigantyczne pieniądze, bo i w samym FF TCG nie brakuje kolekcjonerów. Na jeden sezon przerzucą się na MtG i wsio.
Tu należy zgodzić się z powyższym stwierdzeniem.
Jako stary magicowiec powiem tak - 8 lat temu zerwałem ten "plaster". Sprzedałem wszystko co miałem, żeby nic nie kusiło do powrotu. Na razie trzymam się dzielnie. ALE... Jestem fanem uniwersum Warhammera 40K i czytam wszystko jak leci. W momencie wydania Commander Decków nawet się nie zastanawiałem i kupiłem komplet. Stoją i ozdabiają kolekcje książek.
Aż boję się pomyśleć co by było jakby wydali pełnoprawny set.
....
Co tu myśleć. Kupiłbym pewnie kilka boxów... Eeeech... Szkoda że set nie wyszedł
Awatar użytkownika
Marx

Ale Warhammer, podobnie jak Władca, bardzo dobrze się sprzedał. Były też chyba jakieś single w Secret Lair, w tym te z Blood Bowl. Obstawialbym, że WH kiedyś wróci:-))

Awatar użytkownika
Marx

Meanwhile:
Spoiler:
Spoiler:

Awatar użytkownika
Morkai
Has thanked: 39 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Morkai »

Marx pisze: 24 lip 2024, 21:15 Meanwhile:
Spoiler:
Spoiler:
…and now something completely different! :shock:
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
Muadib
Has thanked: 38 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Muadib »

Addictus pisze: 10 lip 2024, 13:05
gogovsky pisze: 10 lip 2024, 08:42 Widzę, że szekle przysłoniły już zdrowy rozum kolejnej wielkiej korporacji.
No nie specjalnie = zarabiają kosmiczne pieniądze i pozyskują coraz to nowe settingi do wydawania kart, w przyszłym roku Final Fantasy, Władca pierścieni też ma wrócić.
To raczej graczom te karty przysłaniają zdrowy rozum. Producent ma się świetnie a swoich klientów ma na zmielenie.
Hej a to info o powrocie Wladcy pierscieni , to masz jakies potwierdzone zrodlo?

I w jakiej formie mialby powrocic, nie spotykana dotad sytuacja
Awatar użytkownika
Marx

Muadib pisze: 25 lip 2024, 09:28
Hej a to info o powrocie Wladcy pierscieni , to masz jakies potwierdzone zrodlo?

https://www.dicebreaker.com/games/magic ... asy-marvel

Muadib

Marx pisze: 25 lip 2024, 10:24
Muadib pisze: 25 lip 2024, 09:28

https://www.dicebreaker.com/games/magic ... asy-marvel
Z tego co zrozumialem z artykulu to bardziej chwala sie jak dobrze sie sprzedalo.
nie widze nigdzie info o kontynuowaniu, badz dodrukach ..
Czy moze wychodzisz z zalozenia ze jak sie tak dobrze sprzedalo to pojda w ta strone?

Jeszcze raz nie jestem eskpertem , mam jednego znajomego ktory troche sie w obraca magicu i dyskutuje z nim wlasnie ten temat i on nie wierzy ze bedzie jakby kontynuacja ..nigdy dotad cos takiego nie mialo miejsca.

Dodatkowo raczej skupia wszystkie sily na Marvelu ktory ma osmielam sie twierdzic rownie mocna publike co Wladca Pierscieni.

Zastanawia mnie jakie postaci wybiora do Commander deckow:)

Spider pewnie jako ikona..ale dalej to juz ..zagadki
Awatar użytkownika
Marx

Przepraszam, mój błąd. Na tym etapie są tylko spekulacje, może Hobbit.

Muadib

Marx pisze: 25 lip 2024, 12:01 Przepraszam, mój błąd. Na tym etapie są tylko spekulacje, może Hobbit.
Hej , nie ma za co przepraszac.

Uwierz mi z radoscia przyjalbym info a i sam produkt ze swiata LOTR.

..ale za chwile mysle sobie ze moze i dobrze, na razie LOTR LCG wystarczy , Ares tez wyda niedlugo drugi dodatek do WAR for the RING rowniez calkiem zgrabnej karcianki, takze dobrych gier nie braknie ze swiata LOTR :D

A ze jestem neofita w swiecie MTG nawet nie probuje budowac kompetytywnej talii, w zasazdzie nie wiem czy wogole kiedykolwiek bede probowal, bo musialbym pewnie skupic sie jedynie na tym, finansowo i merytorycznie.

Bardziej sklaniam sie do precon commander deckow , ktore mozna po prostu otworzyc i grac, ktore tez swoje kosztuja..
A musisz miec conajmnije 2 zeby zagrac z kims, idealnie 4 na 4 osoby.

2 decki to min 400zl..i to precon. co znaczy utworzone decki to demoplay raczej ( dla mnie wystarczy) ktore wiekszosci nie sa dobrze zooptymalizowane.
Awatar użytkownika
Marx

Commander to dość złożony format z kartami, które mają dużo tekstu. Zdecydowanie na początek proponuję zwykłe talie do standardu, jakiś starter kit (https://flamberg.com.pl/pl/products/mtg ... row-195972) czy nawet kilka gier na Magic Arenie, by sprawdzić czy to Twoja bajka :-)

ODPOWIEDZ