Etherfields - zasady, pytania
Re: Etherfields - zasady, pytania
Hej. Czy karty wybawienia po wykorzystaniu wracają do naszej puli kart wybawienia czy trzeba odłożyć je do pudełka. Czy przy użyciu wybieramy kartę wybawienia losowo?
- Shodan
- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 484 times
Można wchodzić na takie pole, tylko symbol schodów jest nieaktywny i ewentualnie wszelkie efekty z kart dotyczące symbolu schodów nie mogą być wtedy odpalane.
Hej. Kiedy zdecyduje się usunąć drugą ścieżkę tajemnic, to czy też mi się należy jeden eter? Czy zwiększa koszty akcji stopniowych?
Spoiler:
Siemka, mam problem, w grze występują dwa znaczniki strażnika, duży i mały. Na kartach snu i drzemki pojawia sie postać strażnika, ale nie ma informacji którego wybrać.
Wystarczy spojrzeć na poprzednią stronę wątku albo użyć funkcji szukaj...
SickMind pisze: ↑29 wrz 2023, 23:20Strażnik to ten mały.fgorczynski pisze: ↑25 wrz 2023, 18:50 Kolejna porcja pytań lub próśb o doprecyzowanie
W przypadku Wysokiego Faceta, jest sugestia aby użyć figurki Wartownika. W żetonach jest tylko Strażnik, zarówno mały jak i duży. Ale, nie wiem, której figurki użyć w rozgrywce. Warden? Sentinel?
Spoiler:
Wartownik duży
Spoiler:
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
Witam, właśnie rozpocząłem przygodę z grą, przeczytałem cały wątek i na razie mam dwa pytania.
1) Kiedy ustawiam Zegar a mianowicie:
a) tylko jeśli rozpatrzę kafelek Fazy Delta w Drzemce
b) czy również po zwycięskim zakończeniu Snu podczas gdy wracam na Mapę Snu i rozpatruje kartę Przebudzenia zaczynając od kroku Czwartego ?
2) Po zwycięskim zakończeniu Snu skrypt nakazał mi dodać dwa nowe kafelki Drzemki do talii Drzemki, to czy w takim wypadku dodaję je na spód talii Drzemek czy też mieszam je ze wszystkimi innymi a kafelek Fazy Delta ląduje na spodzie i rozpoczynam nową Fazę Drzemki ?
Nie wiem może kompletnie nie zrozumiałem jak ta gra działa ale kiedy wykonuję "Przygotowanie gry" , tylko po zapisaniu gry, chodzi mi o to kiedy rozpatruję Przebudzenie od kroku Czwartego ?
Posiadam wersję gry 2.0
Czy dostępne jest gdzieś FAQ po polsku ?
Z góry dziękuję za pomoc.
b) czy również po zwycięskim zakończeniu Snu podczas gdy wracam na Mapę Snu i rozpatruje kartę Przebudzenia zaczynając od kroku Czwartego ?
2) Po zwycięskim zakończeniu Snu skrypt nakazał mi dodać dwa nowe kafelki Drzemki do talii Drzemki, to czy w takim wypadku dodaję je na spód talii Drzemek czy też mieszam je ze wszystkimi innymi a kafelek Fazy Delta ląduje na spodzie i rozpoczynam nową Fazę Drzemki ?
Nie wiem może kompletnie nie zrozumiałem jak ta gra działa ale kiedy wykonuję "Przygotowanie gry" , tylko po zapisaniu gry, chodzi mi o to kiedy rozpatruję Przebudzenie od kroku Czwartego ?
Posiadam wersję gry 2.0
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- Nidhogg
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 62 times
1) zegar ustawiasz tylko w fazie delta. Jest też parę kart które pozwolą ci dodać godziny na zegarzemaciejo pisze: ↑14 gru 2023, 15:08 Witam, właśnie rozpocząłem przygodę z grą, przeczytałem cały wątek i na razie mam dwa pytania.
Posiadam wersję gry 2.0
2) wszystkie karty które masz dodać odkładasz na spód deków. Czy to kafelki snów czy defektów czy też w sklepie.
maciejo pisze: ↑14 gru 2023, 15:08 ...
...
Przebudzenie nie rozpatrujesz po każdym śnie, jedynie po pierwszym tutorialowym śnie wykonujesz przebudzenie (chyba że gdzieś w skrypcie gra napisze jasno po którymś śnie aby je rozpatrzeć). Potem w dowolnej chwili będąc na mapie snu (nie podczas drzemki bądź snu) możesz wykonać Przebudzenie.
Przygotowanie gry wykonujesz w momencie wyjęcia gry na stół z pudełka, po wcześniejszym zapisaniu i schowaniu wszystkiego do pudła

- grymir
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
Czy są jakieś podpowiedzi gdzieś w sieci najlepiej pl. gdybyśmy się zablokowali i nie dali rady przejść jakiegoś snu
Tak wiele gier a tak mało czasu
- Shodan
- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 484 times
Możesz zajrzeć tutaj: https://www.etherfields-secrets.com/forum oficjalna stronka pomocowa prowadzona przez AR, niestety po angielsku.
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Czy na mapie snu musza za każdym razem się poruszyć zgodnie ze strzałką czy nie ma takiego obowiazku i moge stac sobie na bramie snu i odpalać kolejne drzemki generując klucze? nie znalazłem zapisu który zabraniałby wielokrotnie używać jakiegoś pola na mapie snu
Pytanko odnośnie wyniesienia indywidualistki - każda inna postać ma dobrego dodatkowego skilla, a ona dostaje tego samego. Czy coś źle rozumiem czy może po angielsku inaczej brzmi dana karta?