Enormity (Marcin Wełnicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1699 times
Been thanked: 1854 times

Enormity (Marcin Wełnicki)

Post autor: Mr_Fisq »

Obrazek

Nowa gra ze studia Into the Unknown (Aeon Trespass: Odyssey). Gra zapowiada się na lochołaza (tu dokładniej na statkołaza ;) ) z akcją umieszczoną na tajemniczym statku kosmicznym który będziemy eksplorować.

2024.08.09 Informacje z aktualizacji w kampanii ATO i SOH (Gamefound, KS):

Oryginał:
Spoiler:
PL (maszynowo z drobnymi korektami):
Spoiler:
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Re: Enormity (Marcin Wełnicki?)

Into the Unknown jest na razie studiem jednej gry (KS'ów było więcej ale mowa o dowiezionych i przetestowanych w boju), i trochę się obawiam czy stopniowe zmienianie/rozbudowywanie mechanik z AT:O będzie wystarczająco świeże i dobre by porwać graczy.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 2957 times

Post autor: Ardel12 »

Stworzyli system i teraz go modyfikują/usprawniają z kolejnymi grami. Ciężko mówić o powtarzalności dopóki KF nie wyjdzie. Wtedy będzie można porównać jak bardzo te walki się różnią z ATO.

Mi się w Enormity nie podoba nastawienie na jedno strzały. Kampania ma być, to po co się rozdrabniać :D Nie wiem czy nie idą tu za ostatnimi grami, które niby oferują kampanię, ale w sumie kolejność misji jest dowolna i tylko coś tam odlbokowujemy a każda misja to reset naszej ekipy(np. w Tamashi). Za to hard science mówię ogromne tak, bo na rynku tego prawie nie ma(High Frontier, ISS Vanguard(?)). Wyczekuję dalszych zapowiedzi.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Ardel12 pisze: 09 sie 2024, 10:20 Mi się w Enormity nie podoba nastawienie na jedno strzały. Kampania ma być, to po co się rozdrabniać :D Nie wiem czy nie idą tu za ostatnimi grami, które niby oferują kampanię, ale w sumie kolejność misji jest dowolna i tylko coś tam odlbokowujemy a każda misja to reset naszej ekipy(np. w Tamashi).
Też nie jestem fanem resetu postaci co grę przy zmieniającym się świecie. Ja tu dopatruję się chęci wprowadzenia kolejnego urozmaicenia w ramach ich systemu, ale wolałbym raczej kampanię z opcją jednostrzału (Middara chyba ma ten model?), niż jednostrzał z opcją modułowej (cokolwiek by to nie znaczyło? Kilka misji na jednym statku/świecie/planecie?) kampanii.
Ardel12 pisze: 09 sie 2024, 10:20 Za to hard science mówię ogromne tak, bo na rynku tego prawie nie ma(High Frontier, ISS Vanguard(?)). Wyczekuję dalszych zapowiedzi.
Ale z
nutą mistycyzmu, magii i religii, łączących się w ezoteryczną fuzję prawdziwie obcego świata – by w końcu zagłębić się w kosmiczny horror.
Dla mnie brzmi mało hard ;)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 2957 times

Post autor: Ardel12 »

Pojedyncze scenariusze są spoko do pokazania gry lub nauki zasad, tak to nie wiem po co siadać do tego zamiast do kampanii, która pewnie daje tone dodatkowych elementów. Tym bardziej pojedyncze scenariusze mi nie leżą jak mamy tam podstawowe elementy a levelowanie odbywa się między misjami. Inaczej to wygląda jak rozwój jest w trakcie scenariusza jak w Grimcoven czy Tamashii. A tutaj to raczej nie ma na co liczyć jak jest kampania. No ale zobaczymy.

Co do tych mambo jambo to nie skreśla to hard science. W takim dead spacu mamy takie połączenie i działa to świetnie. Ot jak gracze będą tylko walczyć z tymi magicznymi tworami to dla mnie gra będzie spoko. Oczywiście można się kłócić,.że jak hard science to nie magia, ale mix może wyjść spoko.

Modularna kampania to brzmi mi albo, że mamy niepowiązane że sobą akty, które przechodzimy różnymi ekipami i po zaliczeniu ich odblokowujemy jakiś endgame albo coś ala Blood, gdzie gramy kilka scenariuszy/spotkań by przebić się do finału.
Awatar użytkownika
DatGuyRedux
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Post autor: DatGuyRedux »

No kupili mnie zwiastunem xD jest mega klimatyczny. Mialem wchodzic w lands of evershade ale rezygnuje i czekam na kampanie tego :D
Awatar użytkownika
nolify
Has thanked: 42 times
Been thanked: 168 times

Post autor: nolify »

Jak na tym całym statku będą nazi Cthulhu space zombies to wchodzę :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 438 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

DatGuyRedux pisze: 08 lis 2024, 19:35 No kupili mnie zwiastunem xD jest mega klimatyczny. Mialem wchodzic w lands of evershade ale rezygnuje i czekam na kampanie tego :D
Dla mnie tez Enormity wyglada ciekawiej, LoE ewentualnie w retailu dostane jak bede chcial :)
olekss32
Been thanked: 1 time

Post autor: olekss32 »

"Enormity" to nienormalnie wielgachna plansza! 😄 Pomysł strasznie mi się podoba. Ten cały koncept gry extraction game przypomina mi klimatem stare, ale genialne Wizardry z PC.

Masz wioskę przy labiryncie, werbujesz drużynę, a potem ruszasz na eksplorację. Wracasz z czymś wartościowym, ulepszasz sprzęt, zbroję czy broń i przygotowujesz się na kolejny wypad w głębsze rejony labiryntu.

Jestem kupiony! 😍
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 988 times
Been thanked: 703 times

Post autor: bajbaj »

olekss32 pisze: 18 lis 2024, 16:44 "Enormity" to nienormalnie wielgachna plansza! 😄 Pomysł strasznie mi się podoba. Ten cały koncept gry extraction game przypomina mi klimatem stare, ale genialne Wizardry z PC.

Masz wioskę przy labiryncie, werbujesz drużynę, a potem ruszasz na eksplorację. Wracasz z czymś wartościowym, ulepszasz sprzęt, zbroję czy broń i przygotowujesz się na kolejny wypad w głębsze rejony labiryntu.

Jestem kupiony! 😍
Mnie też to się podoba, ale pamiętajmy, że ten koncept został już kilka lat temu bardzo rozwinięty w KDM.
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 953 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

bajbaj pisze: 18 lis 2024, 18:52
olekss32 pisze: 18 lis 2024, 16:44 "Enormity" to nienormalnie wielgachna plansza! 😄 Pomysł strasznie mi się podoba. Ten cały koncept gry extraction game przypomina mi klimatem stare, ale genialne Wizardry z PC.

Jestem kupiony! 😍
Mnie też to się podoba, ale pamiętajmy, że ten koncept został już kilka lat temu bardzo rozwinięty w KDM.
A z kolei koncept z KDM został rozwinięty na swój sposób w ATO (Argo)… Generalnie jeżeli spojrzeć na strukturę gry to i ATO jest rogalikiem z siedmiodniowymi segmentami przygotowawczymi z tech progresem przed kolejnym runem… Strukturalnie to każda gra z failforward jest zamaskowanym roguelikiem.

Enormity wysuwa to na pierwszy plan, nie ukrywa tego, ogromny plus jak dla mnie.
olekss32

Re: Enormity (Marcin Wełnicki)

Zgadzam się, że Enormity otwarcie wykorzystuje mechanikę roguelike i fail forward, co jest świeżym podejściem w grach planszowych.
Podczas gdy KDM czy ATO używały tych elementów bardziej subtelnie, tutaj mamy do czynienia z bezpośrednim przeniesieniem mechanik znanych z gier komputerowych.

Ciekawi mnie jednak, jak dokładnie będzie wyglądać implementacja fail forward w Enormity. W klasycznych roguelikach śmierć oznacza start od nowa, ale z zachowaniem pewnej progresji. Czy tutaj też będziemy mieli coś podobnego? Na przykład, gdy drużyna zginie w labiryncie, nowa ekspedycja może startować z lepszym wyposażeniem albo wiedzą o czyhających niebezpieczeństwach?
To też pokazuje, jak ewoluują gry planszowe - od prostego 'przegrałeś, zacznij od nowa' do bardziej złożonych systemów, gdzie każda porażka jest częścią większej historii i mechaniki rozwoju. W ATO skompletnie zszokowalo mnie to, ze wynikiem calkowitej porazki w Act1 bylo przeniesienie sie do aktu drugiego (w sumie wyglada jak nagroda za porazke, szkoda ze w prawdziwym zyciu tak nie ma).
olekss32

O kurde jest rulebook do Enormity. Do LoE nie ma, a tu jest. Szok. 46 stron.
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 953 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

olekss32 pisze: 18 lis 2024, 20:20 W ATO skompletnie zszokowalo mnie to, ze wynikiem calkowitej porazki w Act1 bylo przeniesienie sie do aktu drugiego (w sumie wyglada jak nagroda za porazke, szkoda ze w prawdziwym zyciu tak nie ma).
Hmm, gdzie? Nie ma tego tak przedstawionego w ATO. Porażka w cyklu to porażka i zaczynasz od nowa. Jest oczywiście konkretny moment fabularny który pozwala ci wreszcie na przejście do c2 jeżeli chcesz, ale nie ma takiego skryptu [wierzę że nie ma bo nikt o czymś takim nigdy nie wspominał nawet na discordzie, a tam potrafią ludzie bardzo dokładnie spoilerami sypać] gdzie byłoby "przegrałeś - ale masz lizaka i idź dalej". Masz za to mechanikę Aeonów, która jest boostowanym restartem.
olekss32

Generalnie ja jeszcze zyje w AT:O wiec z wlasnego doswiadczenia nie wiem co sie dzieje jak polegne. Wiem tyle :

"When you reach a loss condition:
The game will direct you to a specific story paragraph that tells you how to proceed
If not directed to a specific paragraph, see "Campaign Loss" in your current Storybook"

To ze mozna pojsc dalej slyszalem wiec nie wiem na pewno i w sumie to nie chce wiedziec. Wiec rzeczywiscie moze zostawmy ten temat bo bedzie spoiler jak nic. Zapomnijmy o temacie.
ODPOWIEDZ