The Mandalorian: Przygody / Adventures

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Re: The Mandalorian: Przygody / Adventures

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Ja jestem na razie po tutorialu na dwie ręce i wygląda to obiecująco, choć taka obsługa jest mało wygodna. Lżejsze niż cięższe (jak można się było spodziewać) ale eleganckie. Następną misję odpalę w trybie solo z instrukcji, który na papierze nie wygląda jakoś świetnie, ale ciężko mi będzie ogarnąć współgracza. Z tego co przejrzałem, misje są 2 i 4 osobowe. Jeśli nie gra się w takim składzie to wybiera się dokładnie dwie postacie, miesza talie i steruje obiema, odpowiadającymi im kartami, więc wchodzi trochę więcej losowości. Po pierwszej misji dochodzą karty i małe urozmaicenia mechaniczne, po kolejnych jest chyba podobnie. Dam znać jak rozegram więcej.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2020 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

Moje najważniejsze pytanie: czy czuć tam klimat Star Wars? Czy wkręcamy się w akcje tak jak w Rebelii?

Brakuje mi tej informacji w waszych opiniach 😊
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Andrzejzbrowaru

To nie jest ten poziom immersji, bo to też inna kategoria gier. Dość proste zagrywanie kart o rożnej sile żeby odpalić poszczególne akcje. Niektóre karty mają specjalne zdolności i one są trochę związane z postaciami. Ja generalnie czuję klimacik, ale coś więcej będę mógł napisać po kolejnych rozgrywkach.
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 101 times

Post autor: jediwolf »

Będę musiał spróbować, ale chyba zostanę dalej przy Imperial Assault.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Mimo bycia fanem Star Wars, mnie Imperium Atakuje odrzuciło właśnie brakiem klimatu powiązanym z ciągłą gonitwą pt. "W x rund/ruchów zdobądź jakąś skrzynkę/terminal/inny cel". Co z tego, że np. goni mnie Darth Vader, jak nawet nie mogę z nim powalczyć, tylko jedyne o co muszę dbać to kolejny podobny cel misji.

Dlatego ciekawi mnie właśnie na ile w Mandalorianie jest klimat SW i na ile NIE jest to gonitwa w stylu właśnie Imperium Atakuje.
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Tylko pamiętaj, że SW mocno się podzieliło na Jedi i Scum/Rebelion. Numerowane filmy kinowe, plus taka Ahsoka to będzie całkowicie inny klimat niż Mandalorian czy Andor. Pewnie to wiesz, bo grasz w Zewnętrze Rubieże, ale ja nie bardzo kojarzę grę planszową ( w przeciwieństwie do video) w dobrym klimacie SW-Jedi, natomiast wszystko co mam (ZR, Rebelia, SW:Destiny, X-wing, nawet Clone Wars) ma świetny klimat "wojenny".
Awatar użytkownika
Fiacik
Has thanked: 71 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Fiacik »

Jak już taka Rebelia nie ma klimatu, to próżno szukać go w innych grach w oparciu o licencję SW, chyba że cyfrowych.
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 501 times

Post autor: karmazynowy »

Moim zdaniem nie czuć za bardzo klimatu SW. Akcje są generyczne, ruch, atak, to podnieś, tam dojdź.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
szczudel

Fiacik pisze: 13 sie 2024, 09:08 Jak już taka Rebelia nie ma klimatu, to próżno szukać go w innych grach w oparciu o licencję SW, chyba że cyfrowych.
Moim zdaniem Rebelia ma kapitalny klimat SW. To nie klimat kalka tego z filmów, ale tworzysz swoją alternatywną historię pokonania Imperium.
Andrzejzbrowaru

Poleciałem trochę dłużej i zrobiłem misje 2-4, już w trybie true solo (poziom średni). W kolejnych misjach dochodzą nowe karty umiejętności, które włączają dodatkowe drobne mechaniki. Setup jest sprawny, solo działa całkiem spoko. Poziom trudności misji rośnie i są w moim odczuciu ciekawsze. Chyba najbardziej spodobała mi się 3. Najważniejszym odkrywanym elementem była do tej pory pierwsza koperta. Fragment oznaczam jako spoiler, bo zdradzam tam jej zawartość.
Spoiler:
Jeśli chodzi o mechanikę, to jest bardzo przyjemnie. Fajne, kreatywne wykorzystanie komponentów w poszczególnych misjach. Skorelowanie wartości siły akcji z potencjalnym odpalaniem niekorzystnych wydarzeń. Misje robiłem na strzała, ale nie mam odczucia, że było za łatwo. Zostało mi jeszcze trochę kart oraz 2 koperta do odkrycia i chętnie zobaczę co jeszcze się tam czai. Dalej nie wiem jak będzie z wracaniem do tego tytułu, ale to co do tej pory zobaczyłem daje jakieś nadzieje. Na pewno będę testował tryb wieloosobowym. Co do klimatu, mi siedzi. Serial, obok Andora, to dla mnie top w sw, więc jestem nieobiektywny i już czekam na dodatki. 😅
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

poki co rozegralem tylko peirwsza misje solo na dwie rece.

Gra calkiem przyjemna, tak jak przedmowcy wspomnieli te 4 serialowe misje traktuje jako tutorial wiec nie bede ocenial poki nie pogram wiecej.

Na plus zaskoczyla mnie jakosc tekturowych elementow, nrpawde dobrze wykonane!
Karty sie troche odksztalcaly ale tak sie czesto dzieje przy pierwszej grze, zobaczymy dalej :)
Awatar użytkownika
waadimch
Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

Post autor: waadimch »

Andrzejzbrowaru pisze: 13 sie 2024, 11:03 Poleciałem trochę dłużej i zrobiłem misje 2-4, już w trybie true solo (poziom średni). W kolejnych misjach dochodzą nowe karty umiejętności, które włączają dodatkowe drobne mechaniki. Setup jest sprawny, solo działa całkiem spoko. Poziom trudności misji rośnie i są w moim odczuciu ciekawsze. Chyba najbardziej spodobała mi się 3. Najważniejszym odkrywanym elementem była do tej pory pierwsza koperta. Fragment oznaczam jako spoiler, bo zdradzam tam jej zawartość.
Spoiler:
Jeśli chodzi o mechanikę, to jest bardzo przyjemnie. Fajne, kreatywne wykorzystanie komponentów w poszczególnych misjach. Skorelowanie wartości siły akcji z potencjalnym odpalaniem niekorzystnych wydarzeń. Misje robiłem na strzała, ale nie mam odczucia, że było za łatwo. Zostało mi jeszcze trochę kart oraz 2 koperta do odkrycia i chętnie zobaczę co jeszcze się tam czai. Dalej nie wiem jak będzie z wracaniem do tego tytułu, ale to co do tej pory zobaczyłem daje jakieś nadzieje. Na pewno będę testował tryb wieloosobowym. Co do klimatu, mi siedzi. Serial, obok Andora, to dla mnie top w sw, więc jestem nieobiektywny i już czekam na dodatki. 😅
A co jest w drugiej kopercie?
Andrzejzbrowaru

Jeszcze nie sprawdzałem. Zakładam, że komponenty do dodatkowych misji. Nie do końca wiedziałem czego się spodziewać po tej grze, ale tak jak napisał ktoś wcześniej, kampania to tutorial, odkrywający przy okazji zawartość gry. A właściwa gra to już pojedyncze scenariusze, które możemy sobie rozgrywać w różnych kombinacjach. W teorii regrywalności jest sporo, bo nawet bohaterów jest 8. Zapowiada się na spoko grę w coopie na szybką partię, którą można pokazać fanom serialu, niegrającym nawet na codzień w gry. Pojedyncze misje zabierały mi ok godziny, a trochę czasem muliłem. 🙂
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 62 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Giermek »

Andrzejzbrowaru pisze: 12 sie 2024, 15:42 Z tego co przejrzałem, misje są 2 i 4 osobowe. Jeśli nie gra się w takim składzie to wybiera się dokładnie dwie postacie, miesza talie i steruje obiema, odpowiadającymi im kartami,
Czy tak jest faktycznie? Jak są misje 2-osobowe, to nie może grać więcej osób? A jest w ogóle możliwość gry w 3 osoby?
Awatar użytkownika
Wildcard

Jest kilka możliwości kierowania postaciami. W kampanii teoretycznie trzeba grac tak jak jest w setupie (Mando i IG pierwsza misja) ale inne postacie od samego początku są odblokowane i nawet w instrukcji jest wspomniane ze można grac dowolna misje dowolna ilością postaci. Nie trzeba brać nawet Mando. To jest generalnie główny tryb gry.

Pierwsze 4 misje to taki tutorial który po kolei odblokowuje poszczególne elementy pełnej gry. Więcej kart, nowe mechaniki, zmiany w misjach. Mozna tez grac mniejsza ilością graczy prowadząc kilka postaci naraz, albo grając "na kilka rak" albo w tak zwanym trybie "true solo" gdzie łączy się decki postaci w jeden.

Wiec na więcej osób radze porostu dać 3 i 4 osobie któraś z innych postaci, co z tego ze nie zgadza się z serialem? :P
Andrzejzbrowaru

Dokładnie. Generalnie można grać wedle uznania. Ciekawy jestem skalowania. Więcej graczy to więcej wydarzeń ale setup pozostaje niezmienny.
Awatar użytkownika
NetCop
Has thanked: 4 times
Been thanked: 25 times

Post autor: NetCop »

Pierwsza misja na 2 osoby:
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Hej, miał ktoś problem z układem planszy do pierwszej misji?
W moim egzemplarzu prawa cześć planszy jest przekręcona o 90 stopni...

Obrazek

Komiks na drugiej stronie też jest walnięty
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wildcard

U mnie normalnie, ale błąd ciekawy :D
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Strona się pewnie obróciła przed zbindowaniem.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
szczudel

Spoiler:
No słabo. Daj znać jak szybko i kto Ci to wymienił.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2024, 19:40 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Andrzejzbrowaru

Apos pisze: 15 sie 2024, 17:04 Hej, miał ktoś problem z układem planszy do pierwszej misji?
W moim egzemplarzu prawa cześć planszy jest przekręcona o 90 stopni...

Obrazek

Komiks na drugiej stronie też jest walnięty
Spoiler:
Pisz do rebela, bankowo załatwią.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Andrzejzbrowaru pisze: 16 sie 2024, 11:48
Spoiler:
Pisz do rebela, bankowo załatwią.
Wczoraj już napisane, czekam na odpowiedź :)
Andrzejzbrowaru

Wygrał ktoś misję najemniczą B Jajo?
szczudel

Dotarłod do mnie niestety po urlopie i właśnie otworzylem.

Jestem absolutnie wstrząśniety jakością wykonania wypraski. Rozumiem - ekologia, ale jeśli coś nie spełnia swojej funkcji to lepiej z tego zrezygnować. Karty i żetony ( swoją srogą żlobienia na żetony to fajny patent a same zetony są fantastycznie wykonane - lekko śliskie, jeszcze się z takimi nie spotkalem) zacinają się w wyprasce przy wkładaniu i wyciąganiu. Czysty absurd, przecież funkcją wypraski ma być wygoda trzymania komponentów. Nie bylo kogokolwiek kto wziąlby to na produkcji do ręki i powiedział, że to jest zly pomysł?
Moja wypraska jest pokrzywiona ( utrudniając jeszcze bardziej wsadzanie żetonów) i w kilku miejscach pęknięta, w sumie bez różnicy bo i tak poleci do kosza :|

W weekend pewnie pierwsza rozgrywka. Jeśli granie z figurkami podbije klimat to aż cyknę fotki ;)
ODPOWIEDZ