Orleans (Reiner Stockhausen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 8 times
Re: Orleans (Reiner Stockhausen)
Zamawiałem podstawkę i dodatek, jako osobne zamówienia.
Obie gry przyszły uszkodzone wrzucone tylko w szarą kopertę, nawet zaznaczenie opcji "na prezent" nie pomogło. Pudło dodatku mocno ucierpiało, na szczęście zawartość jest w porządku. Podstawka obite narożniki.
Zamiast żetonów natomiast polecam drewniane meeple, swego czasu kupiłem w planszostrefie ale chyba już niedostępne.
Obie gry przyszły uszkodzone wrzucone tylko w szarą kopertę, nawet zaznaczenie opcji "na prezent" nie pomogło. Pudło dodatku mocno ucierpiało, na szczęście zawartość jest w porządku. Podstawka obite narożniki.
Zamiast żetonów natomiast polecam drewniane meeple, swego czasu kupiłem w planszostrefie ale chyba już niedostępne.
Pochodzenie człowieka od małpy jest prywatną sprawą każdego z nas.
Dodatek Handel i intryga? Skąd zamawiałeś? Rozumiem, że też jest niezależny językowo i można wziąć gdzie najtaniej?
Też wezmę kapsle, bo drewnianych elementów już nie znajdę. Kapsle 21mm?
- vnzk
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 529 times
Ja brałem z Planszostrefy w lipcu. Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów, wyszło po zniżce 115 zł. Niestety widzę, że jest chwilowo niedostępny. Dodatek jest niezależny w takim samym zakresie, jak podstawka - tekst jest jedynie w nazwach budynków/pól/wydarzeń, jednak ikonki wystarczają do zrozumienia działania lub zidentyfikowania odpowiedniego fragmentu instrukcji.
Moja podstawka Orleanu z Amazona również przyszła zabezpieczona jednym kawałkiem papieru, ale nieuszkodzona. Ot, loteria.
-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 82 times
Również zamawiałem z Amazonu niedawno i pudełko przyszło lekko uszkodzone (wgniecione i naderwany karton z jednej strony). Nic strasznego ale faktycznie ich pakowanie to dramat.
- vnzk
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 529 times
Tak tylko dodam, że jeśli się komuś nie spieszy to cena tego dodatku potrafi się na Amazonie mocno wahać. Miesiąc temu kosztował 127 zł, wczoraj 180 zł, dziś 153 zł.
Podstawka od ponad miesiąca trzyma stałą cenę (~148 zł).
Złożenie reklamacji telefonicznej na infolinii Amazona PL skutkuje zwrotem 20 % wartości zakupu na konto kupującego (w moim przypadku podobna historia ze zniszczonym pudełkiem od podstawki; dodatek nie naruszony mimo zapakowania jedynie w koperty bez folii bąbelkowej). Zwrot kasy na koncie w ciągu 24 godzin.grucha pisze: ↑20 lip 2024, 00:00 Zamawiałem podstawkę i dodatek, jako osobne zamówienia.
Mark
Przyszło w papierze (nikt mi chyba nigdy na olx tak ciulowo nie spakował paczki:)) i pudełko z jednej strony zniszczone, ale jakoś mnie to nie dziwi... Oddają 20%, więc za 120zł powiedzmy, że ten defekt jest do przełknięcia. Teraz czekam na żetony, kapsle, ale w międzyczasie żonkę muszę namówić na partyjkę.
- cichywiatr
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 49 times
Z sklepów co zawsze biorę ang wersję gier to żaden nie ma w swojej ofercie jubileuszowej edycji w przedsprzedaży. Dodatkowo jak w tamtym miesiącu zrobiło się zamówienie to koszt jej był 179 euro.
Co do zawartości to moim zdaniem opłaca się wziąć. Za podobny zestaw trzeba dać za używkę 500-600 złotych, a tutaj mamy wszystko w jednym kartonie, insert, metalowe monety i sporo elementów premium.
Sprzedam:
Nic
Nic
- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Jeśli ktoś nie ma nic, to może i tak. Jak mu nie spasuje, to najwyżej sprzeda następnemu co też nic nie ma.cichywiatr pisze: ↑19 sie 2024, 21:38 Co do zawartości to moim zdaniem opłaca się wziąć. Za podobny zestaw trzeba dać za używkę 500-600 złotych, a tutaj mamy wszystko w jednym kartonie, insert, metalowe monety i sporo elementów premium.
Ja mam chyba wszystko co wyszło do Orleans i kupowanie za 9 stów tego samego, tylko odpicowanego nie ma najmniejszego sensu. Zwłaszcza, że z drewnianymi meeplami staremu wydaniu nic nie brakuje i dla mnie jest ono bardziej niż spoko.
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Gdyby nie mialo sensu to by tego nie wydalibogas pisze: ↑19 sie 2024, 22:32Jeśli ktoś nie ma nic, to może i tak. Jak mu nie spasuje, to najwyżej sprzeda następnemu co też nic nie ma.cichywiatr pisze: ↑19 sie 2024, 21:38 Co do zawartości to moim zdaniem opłaca się wziąć. Za podobny zestaw trzeba dać za używkę 500-600 złotych, a tutaj mamy wszystko w jednym kartonie, insert, metalowe monety i sporo elementów premium.
Ja mam chyba wszystko co wyszło do Orleans i kupowanie za 9 stów tego samego, tylko odpicowanego nie ma najmniejszego sensu. Zwłaszcza, że z drewnianymi meeplami staremu wydaniu nic nie brakuje i dla mnie jest ono bardziej niż spoko.

Z odbiorem na essen wyszlo 800. Mam w cenie:
Insert
Metalowe monety
Wszysyko w drewnie, szczegolnie zasoby
Jeden jezyk
Help do kafelkow
Ladniejsze woreczki
Sprzedajac swoja za 550 (stay all in bez ostatniego setu promo) to dla mnie jest jak najbardziej sensow e dołożenie i kupienie nowej wersji.
Tldr: ma sens

- cichywiatr
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 49 times
Tylko takich osób z pełnym zestawem nie ma za wiele obecnie.. Jakby gra miała normalne dodruki/wydania w PL to by była inna sytuacja. Niestety jest bardzo ciężko dostępna, egzemplarze często w różnym stanie i wyceniane bardzo drogą.bogas pisze: ↑19 sie 2024, 22:32 Jeśli ktoś nie ma nic, to może i tak. Jak mu nie spasuje, to najwyżej sprzeda następnemu co też nic nie ma.
Sam miałem okazje kupić kilka lat temu zestaw podstawki z dwoma PL dodatkami za 450 złotych od znajomego i bardzo żałowałem, że tego nie zrobiłem. Później zostało mi polowanie na forum/olx/allegro lub bawienie się we francuskie wersje podstawki.
Dla mnie Orléans Anniversary Box jest piękną opcją, bo mam wszystko, co wyszło do tej pory w jedynym pudełku, w tym samym języku i wszystkie promo. Przy zamówieniach grupowych na forum wyszło niecałe 800 złotych.
Sprzedam:
Nic
Nic
Ja dopiero ostatnio się zainteresowałem grą, ale po obejrzeniu licznych recenzji i po lekturze m.in. z tego forum stwierdziłem, że w zupełności wystarczy mi podstawka, kapsle i dodatek Handel i Intryga. Fakt faktem wersja FR, ale przy grze niezależnej językowo wolę taką opcję za 250zł niż używkę PL za "pińcet"...
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Gdzie wydałeś 250 zł za podstawkę + kapsle + dodatki? Bo z tego co ja kojarzę to są te rzeczy o wiele droższeLuk83bb pisze: ↑20 sie 2024, 20:42 Ja dopiero ostatnio się zainteresowałem grą, ale po obejrzeniu licznych recenzji i po lekturze m.in. z tego forum stwierdziłem, że w zupełności wystarczy mi podstawka, kapsle i dodatek Handel i Intryga. Fakt faktem wersja FR, ale przy grze niezależnej językowo wolę taką opcję za 250zł niż używkę PL za "pińcet"...
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
No tak jakoś wyszło:):
Podstawka z dodatkiem 260zł
200 szt. Kapsli 21mm - 36zł bodajże na ali
Podstawka z dodatkiem 260zł
200 szt. Kapsli 21mm - 36zł bodajże na ali
Ostatnio zmieniony 11 sty 2025, 11:56 przez Luk83bb, łącznie zmieniany 1 raz.
Gra trafiła mi na celownik ale widzę, że pomimo bardzo dobrych recenzji i 8 wydań na zachodzie u nas tytuł zakopany w podziemiach.
Planowany jest jakiś dodruk ang chociaż czy trzeba polować na zawyżone cenowo wydania francuskie?
Planowany jest jakiś dodruk ang chociaż czy trzeba polować na zawyżone cenowo wydania francuskie?
- brazylianwisnia
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 1098 times
Gra miała swój czas i dziś raczej by nie sprzedała nakładu. Warto pokombinować bo jest bardzo dobra. Mnie bardziej dziwi, że w dobie braku pomysłów na nowe mechaniki autorzy nie chcą sięgać po bag building.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Pamiętajcie że wyszedł teraz anniversary box, co pewnie spowoduje że nakład angielskiej edycji jesli bedzie (podstawka) to pewnie przesunie się troche w czasie do przodu. Imho to jest najlepszy deal teraz, ale wiadomo że to kupa forsy.
A co bag buildingu to też się troche dziwie, wonderlands war przyjeło się znakomicie
A co bag buildingu to też się troche dziwie, wonderlands war przyjeło się znakomicie

-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 30 times