Wojna o Pierścień - pytania i wątpliwości
- olocop
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 228 times
Re: Wojna o Pierścień - pytania i wątpliwości
Początkowo figurki "suwerenów" są traktowane jedynie jako dowódcy WL. Gdy zostaną obudzeni, podmienia się figurkę i wtedy są uważani za Towarzyszy. Gdy zostaną skorumpowani, podmienia sie figurkę i dodaje pierścień, Cień dostaje jej kartę, ale staje się "niczyja", tzn nie jest dowódcą, postacią, Towarzyszem ani Sługą. Działa efekt tej skorumpowanej karty, niektóre karty Wydarzeń z dodatku tez mogą się odnosić do suwerenów. Ale to tyle.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Czy jak wykonuję odwrót po bitwie to mogę się wycofać do sasiadujacej osady przeciwnika gdzie nie ma żadnych jednostek i zająć te osadę?
- olocop
- Been thanked: 228 times
Nie. Może przeprowadzić odwrót do wolnego regionu.
Jak podaje instrukcja:
Wolne regiony
Zasady i karty Wydarzeń często odnoszą się do wolnych
regionów. Region uważa się za wolny dla danego
gracza, jeśli nie znajdują się w nim wrogie armie i/lub
kontrolowane przez wroga osady. Jeśli gracz oblega twierdzę
przeciwnika, region, w którym znajduje się ta twierdza,
uważa się za wolny
Jak podaje instrukcja:
Wolne regiony
Zasady i karty Wydarzeń często odnoszą się do wolnych
regionów. Region uważa się za wolny dla danego
gracza, jeśli nie znajdują się w nim wrogie armie i/lub
kontrolowane przez wroga osady. Jeśli gracz oblega twierdzę
przeciwnika, region, w którym znajduje się ta twierdza,
uważa się za wolny
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
-
Czyli jak rozumiem (by uporządkować) "wolny region" to nie to samo co "region wolny dla celów ruchu armii" tak?
Ten drugi może jeszcze dodatkowo zawierać osadę wroga gdzie nie ma wojsk? (zgodnie z zapisem na 28 stronie instrukcji)
Ten drugi może jeszcze dodatkowo zawierać osadę wroga gdzie nie ma wojsk? (zgodnie z zapisem na 28 stronie instrukcji)
-
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 1375 times
Tak.
Różnica jest w zasadzie chyba głównie w ruchu vs wycofywaniu się.
-
Pytanie odnośnie kości Gandalfa z dodatku Panowie śródziemia.
WL otrzymują czerwoną kość Gandalfa gdy jest przywódcą drużyny i w poprzedniej rurze WL odzyskały kość z puli poszukiwań. Ale czy raz otrzymaną tę kość mamy cały czas , czy tylko w tych turach w których odzyskujemy kość z puli poszukiwań ?? (a Gandalf nadal jest przywódcą drużyny).
WL otrzymują czerwoną kość Gandalfa gdy jest przywódcą drużyny i w poprzedniej rurze WL odzyskały kość z puli poszukiwań. Ale czy raz otrzymaną tę kość mamy cały czas , czy tylko w tych turach w których odzyskujemy kość z puli poszukiwań ?? (a Gandalf nadal jest przywódcą drużyny).
-
Mechanika odzyskiwania kości jest niezmienna - zawsze odzyskujesz je na początku tury i za każdym razem od nowa. Więc żeby odzyskać czerwoną kość Gandalfa musisz spełnić waruneki. Jak nie spełniasz, to w tej rundzie nie odzyskujesz.BratVincenty pisze: ↑16 lip 2024, 00:31 Pytanie odnośnie kości Gandalfa z dodatku Panowie śródziemia.
Czy jeśli karta wydarzeń gracza Cienia odnosi się do jednostek Cienia, są to jednostki każdej jego nacji czy tylko Saurona?
Terry Pratchett - Smok to metafora całej przeklętej ludzkiej egzystencji. Jakby sam w sobie nie był paskudny, to jeszcze jest wielki, gorący i lata.
Jeżeli treść karty nie precyzuje narodu, to może to być dowolna jednostka narodu cienia.
-
Czarnoksiężnik angmaru przywódca upiorów czy jego zdolność dobrania karty postaci po zagraniu karty postaci działa jeśli drużyna pierścienia znajduje się w oblężonej twierdzy a w oblężeniu znajduje się czarnoksiężnik z angmaru ?
-
Tak, dalej są na tym samym polu. Masz też analogicznie wtedy przerzuty przy poszukiwaniach.Zamczas346 pisze: ↑17 lip 2024, 10:52 Czarnoksiężnik angmaru przywódca upiorów czy jego zdolność dobrania karty postaci po zagraniu karty postaci działa jeśli drużyna pierścienia znajduje się w oblężonej twierdzy a w oblężeniu znajduje się czarnoksiężnik z angmaru ?
-
Armia WL oblega armię Cienia w twierdzy Orthank. Czy frakcją Entów mogę zaatakować bezpośrednio armię Cienia w twierdzy z sąsiedniego pola (np brodów na Isenie)??
Witam. Pytanko: rozegranych partii 5 na razie. Ale w każdej powiernicy pierścienia nie poruszyli się nawet o jeden krok. Za każdym razem gra kończyła się "siłowo" albo zwycięstwem militarnym cienia albo wolnych ludów. W pewnym momencie doszliśmy do wniosku że albo czegoś nie rozumiemy i powiernicy muszą się ruszać albo da się grać w wojnę bez tej całej epickiej podróży Froda i Sama. Może ktoś coś?
A gracie na pewno wg zasad? Militarnie wygrać WL to na prawdę rzadkość… najczęściej dzieję się tak jak Cień zostawi pustą twierdzę. Hmm… ciekawe. A wiecie np, że wojska WL po wybiciu nie trafiają do puli z powrotem?
No właśnie wiem. Graliśmy na zmianę i jakoś tak wychodziło że nie opłacało się ruszać powiernikiem tylko kombinować armiami. I po trzeciej czwartej partii poczuliśmy lekki niesmak : raz że tych figurek jest jednak zdecydowanie za dużo a dwa to że własnoręcznie pozbawilismy grę klimatu :/ wyniki były tak 50:50, jesteśmy co prawda początkujący ale graliśmy z instrukcją (może i ciężko napisana ale za to w sumie intuicyjna), krew lała się gęsto ale fakt że nie trzeba grać powiernikami trochę smuci
- Giermek
- Been thanked: 56 times
Nie chcę negować waszego doświadczenia, ale trudno mi sobie wyobrazić, że móglbym przegrać grając jako Sauron, gdyby gracz Wolnych Ludów nie ruszał drużyny. Po zauważeniu takiej strategii kierowałbym całość zasobów (kostki, karty) na działania militarne i nie wiem co Wolne Ludy musiałyby błyskotliwego wyczyniać, by zdobyć moje 2 twierdze...
Dokładnie tak. WL nie mają szans militarnie bo bardzo szybko im się skończy wojsko po prostu lub nie będą mieli gdzie rekrutować armii bo Cień zajmie wszystkie osady. Jeśli Cień nie musi szukać pierścienia to taka rozgrywka trwa pewnie ok 1 - 1,5 h i game over dla WL.Giermek pisze: ↑21 sie 2024, 07:59 Nie chcę negować waszego doświadczenia, ale trudno mi sobie wyobrazić, że móglbym przegrać grając jako Sauron, gdyby gracz Wolnych Ludów nie ruszał drużyny. Po zauważeniu takiej strategii kierowałbym całość zasobów (kostki, karty) na działania militarne i nie wiem co Wolne Ludy musiałyby błyskotliwego wyczyniać, by zdobyć moje 2 twierdze...
- Emil_1
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 181 times
Giermek pisze: ↑21 sie 2024, 07:59 Nie chcę negować waszego doświadczenia, ale trudno mi sobie wyobrazić, że móglbym przegrać grając jako Sauron, gdyby gracz Wolnych Ludów nie ruszał drużyny. Po zauważeniu takiej strategii kierowałbym całość zasobów (kostki, karty) na działania militarne i nie wiem co Wolne Ludy musiałyby błyskotliwego wyczyniać, by zdobyć moje 2 twierdze...
Nie do końca. Jak się grało w samą grę podstawową to była to częsta strategia. Dlatego samo Ares w jednym ze swoich blogów o strategiach w wop napisało, że dlatego powstał dodatek “Panowie Śródziemia”. Bardzo często WL atakowali szybko 2 twierdze i dlatego dodali bohatera który to blokuje. Teraz czekam na otwarcie kolejnego dodatku bo już czeka zafoliowany

Miłego dnia! :)
Jak szybko atakowali skoro narody WL nie są w stanie wojny więc nie mogą się ruszyć poza swoje obszary a nie mówiąc już o ataku? Cień potrzebuje dosłownie kilku ruchów żeby być w stanie wojny i ma całkiem pokaźne armie na start. Pokaż mi ten wpis i o którym bohaterze piszesz? Podstawka jest dobrze zbalansowana z lekkim przekierowaniem na Cień. Panowie Śródziemia dodali trochę mocy WL głównie (Cieniowi też, ale mniej) i wg BGG gra tylko z tym dodatkiem ma prawie idealny balans na ten moment.Emil_1 pisze: ↑21 sie 2024, 09:35Giermek pisze: ↑21 sie 2024, 07:59 Nie chcę negować waszego doświadczenia, ale trudno mi sobie wyobrazić, że móglbym przegrać grając jako Sauron, gdyby gracz Wolnych Ludów nie ruszał drużyny. Po zauważeniu takiej strategii kierowałbym całość zasobów (kostki, karty) na działania militarne i nie wiem co Wolne Ludy musiałyby błyskotliwego wyczyniać, by zdobyć moje 2 twierdze...
Nie do końca. Jak się grało w samą grę podstawową to była to częsta strategia. Dlatego samo Ares w jednym ze swoich blogów o strategiach w wop napisało, że dlatego powstał dodatek “Panowie Śródziemia”. Bardzo często WL atakowali szybko 2 twierdze i dlatego dodali bohatera który to blokuje. Teraz czekam na otwarcie kolejnego dodatku bo już czeka zafoliowany![]()
Ostatnio zmieniony 21 sie 2024, 11:03 przez akustyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
W mojej ocenie militarne zwycięstwo wl (zakładając, że gra się prawidłowo z zasadami) może nastąpić gdy cień się albo grubo zagapi, albo gdy grają początkujący i nie ogarniają jeszcze dobrze gry (tak jak w Waszym przypadku).
Jakoś nie umiem sobie wyobrazić zaplanowanej strategii pod militarną wygraną wl. Taka strategia powinna być bez problemu skontrowana przez średnio ogarniętego cienia.
Jakoś nie umiem sobie wyobrazić zaplanowanej strategii pod militarną wygraną wl. Taka strategia powinna być bez problemu skontrowana przez średnio ogarniętego cienia.
Darkstorm pisze: ↑21 sie 2024, 11:02 W mojej ocenie militarne zwycięstwo wl (zakładając, że gra się prawidłowo z zasadami) może nastąpić gdy cień się albo grubo zagapi, albo gdy grają początkujący i nie ogarniają jeszcze dobrze gry (tak jak w Waszym przypadku).
Dokładnie tak jak pisałem wcześniej. Cień musi mocno nie ogarniać, a ma nieograniczone zasoby co militarnie wręcz przytłacza WL.
Podziękował za zainteresowanie i odpowiedzi. W sobotę będzie kolejne podejście
może i gracz cienia grał jak pierdoła ale aby zdobyć te 10 pkt to trzeba walczyć na wielu frontach. Twierdza cienia na północy jest słabym punktem wg mnie i w miarę łatwym jest celem dla wl. Zwycięstwo militarne jest jedynym rozwiązaniem zależnym od cienia, bo znalezienie pierścienia jest zależne tak naprawdę od gracza wl . Każda partia to był krew i pot i nieraz w trakcie mieliśmy 4 i 10 punktów by pod koniec tury było 2 i 8
będziemy próbować, mam nadzieję że klimat wróci. A czy sami próbowaliście może grać stricte militarnie?

Tak i WL się wykrwawia... chyba, że Cień zostawi pustą twierdzę. Naprawdę militarnie wygrać WL to tylko szczęście lub nie ogarnięcie się przez Cień. Grałem w tą grę mnóstwo razy po obydwóch stronach. Jak idziesz na "zwarcie" jako WL to skąd rekrutujesz armie skoro narody nie są "w stanie wojny" a straty odkładasz do pudełka i nigdy nie wracają. Cień ma "no limit" więc zalewa cała planszę i jak nie musi pilnować pierścienia to ma w cholerę kości i WL może tylko patrzeć jak padają mu miasta i twierdze.bialas22 pisze: ↑21 sie 2024, 13:25 Podziękował za zainteresowanie i odpowiedzi. W sobotę będzie kolejne podejściemoże i gracz cienia grał jak pierdoła ale aby zdobyć te 10 pkt to trzeba walczyć na wielu frontach. Twierdza cienia na północy jest słabym punktem wg mnie i w miarę łatwym jest celem dla wl. Zwycięstwo militarne jest jedynym rozwiązaniem zależnym od cienia, bo znalezienie pierścienia jest zależne tak naprawdę od gracza wl . Każda partia to był krew i pot i nieraz w trakcie mieliśmy 4 i 10 punktów by pod koniec tury było 2 i 8
będziemy próbować, mam nadzieję że klimat wróci. A czy sami próbowaliście może grać stricte militarnie?
-
Masz na myśli ofensywną grę WL od samego początku? W moich rozgrywkach nic takiego nie miało miejsca bo cień na to nigdy nie pozwalał. WL zawsze były od początku w defensywie. Oczywiście zdarzało się, że cień czegoś nie upilnował albo się zagapił, albo dał się nabrać na blef, albo przegrał jakąś bitwę, która otworzyła nowe możliwości i wtedy WL przejmowały inicjatywę i atakowały ale to było w odpowiedzi na sytuację na mapie a nie planowana od początku gry ofensywa.
W mojej ocenie właśnie dodatki pozwalają WL grać bardziej agresywnie i zmuszają cień by bardziej się pilnował. Pozwalają wprowadzić szybciej je do wojny czy przy pomocy frakcji przypuścić potężne ataki na cień. Ale to w dalszym ciągu nie są zmiany które powodują, że można ignorować Frodka gdyż frakcji WL raczej nie wprowadzisz do gry w early-game.
Dlatego nie rozumiem informacji wcześniej tutaj napisanej, że niby dodatek Panowie miał pomóc Cieniowi przez jakiegoś bohatera. Hmm...Darkstorm pisze: ↑21 sie 2024, 13:39 Masz na myśli ofensywną grę WL od samego początku? W moich rozgrywkach nic takiego nie miało miejsca bo cień na to nigdy nie pozwalał. WL zawsze były od początku w defensywie. Oczywiście zdarzało się, że cień czegoś nie upilnował albo się zagapił, albo dał się nabrać na blef, albo przegrał jakąś bitwę, która otworzyła nowe możliwości i wtedy WL przejmowały inicjatywę i atakowały ale to było w odpowiedzi na sytuację na mapie a nie planowana od początku gry ofensywa.
W mojej ocenie właśnie dodatki pozwalają WL grać bardziej agresywnie i zmuszają cień by bardziej się pilnował. Pozwalają wprowadzić szybciej je do wojny czy przy pomocy frakcji przypuścić potężne ataki na cień. Ale to w dalszym ciągu nie są zmiany które powodują, że można ignorować Frodka gdyż frakcji WL raczej nie wprowadzisz do gry w early-game.
Poza tym kiedy ma WL grać ofensywnie jak musi się sporo zrobić na planszy zanim będzie "w stanie wojny" i będzie mógł wychodzić poza swoje regiony, rekrutować i atakować. Może nie używacie toru polityki? Kurcze sam nie wiem i bardzo to dziwne.