Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Re: Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)

Post autor: Yuri »

azazelmo pisze: 28 sie 2024, 16:07 Mam oryginalną jest ok, ale jest droga, jest wielka (muszę rozkładać stół, żeby ją rozłożyć, jest bardzo cieniutka i nieobszyta.
...
Polecę Wam zatem tę:

https://www.rollinmats.com/products/cop ... 31e1&_ss=r

Mam od nich kilka mat i są rewelacyjnej jakości. Grube, obszyte, a nawet robią wersje PL.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 582 times

Post autor: samuraj1369 »

Spoiler:
Szkoda, że dostawa to 88 zł :/
Ostatnio zmieniony 28 sie 2024, 22:26 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Post autor: Yuri »

Pewnie szło by się dogadać, żeby kilka sztuk w tubie wysłali. Ja bym się może i pisał na 1szt :)
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Dostałem grę na urodziny, haha! :-)
Na razie rozgryzam instrukcję, rozegrałem przykładową grę dostępną na BGG, zacząłem oglądać ten kilkugodzinny film z zasadami od Hnatiuka, druknąłem sobie skrót zasad od Zakonu Graczy, który nawet ktoś przetłumaczył, czytam też od początku ten wątek, jestem na 14 stronie :-) .
Chyba na piątek się szykujemy zagrać.

Pytanka dwa: czy ten promos "kamienie widzące" działa z podstawką, czy wymaga dodatku?
Drugie pytanie: jakiś pomysł, w jaki sposób (w sensie barw czy ogólnej koncepcji, nie stylu, ja i tak używam Contrastów) pomalować tę tonę figurek z powyginanymi ;) flagami i mieczami?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 228 times

Post autor: olocop »

Zerknij sobie jeszcze na Almanach
Tam znajdziesz przykładowe rozgrywki (dla mnie były bardzo pomocne w uczeniu się gry).
Jest jeszcze świetne wprowadzenie na kanale Box od Delights.
Wbrew pozorom nie jest trudno przyswoić sobie zasady 🙂 Miłej walki o Śródziemie!
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Tak, ta rozgrywka jest też w Almanachu.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Matthew100
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Matthew100 »

Wracając do tematu Królów Śródziemia jako że grę mam ograną- już ponad 50 partii na koncie to chciałbym chyba i ten dodatek dorzucić ale... widział ktoś gdzieś w internecie instrukcje w pdf po polsku ? Jakoś niezwyczajny jestem do zakupów w ciemno a nigdzie nie mogę jej namierzyć :)
GapcioMaluszek
Has thanked: 22 times
Been thanked: 73 times

Post autor: GapcioMaluszek »

[
Spoiler:
https://galakta.pl/gry/gry-planszowe/wo ... postTabs=3 najlepiej instrukcji szukać na stronach wydawców, bardzo często wstawiają ;)
Matthew100
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Matthew100 »

Serdecznie dziękuję. :D Zerkałem na strone z grą i przez wyszukiwarke i nie znalazłaem.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Matthew100 pisze: 03 wrz 2024, 22:18 Wracając do tematu Królów Śródziemia jako że grę mam ograną- już ponad 50 partii na koncie
W samą podstawkę czy z dodatkami?
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Wczoraj na galaktikonie jeden z autorów, Roberto Di Meglio potwierdził, że pracują nad dodatkiem z maszynami oblężniczymi. Bez żadnych szczegółów, ale kiedyś pewnie wyjdzie. Co do samego spotkania, to bardzo sympatyczny facet i bardzo miło było posłuchać historii wopa. Ciekawy jestem też, czy w kontekście premiery w przyszłym roku dodatku do poszukiwań pierścienia, galakta zdecyduje się na dodruk.
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Lailonn »

Zamiast kolejnego dodatku mogliby zmienić figurki żeby najczęstszym pytaniem na świecie nie było „co zrobić aby się nie kleiły po malowaniu” 😂

Albo popracowali i zrobili v3 z wygładzonymi zasadami i balansem, żeby drugim najczęstszym tematem nie były pytania i wątpliwości 😉
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Yooreck »

Lailonn pisze: 08 wrz 2024, 19:10 Albo popracowali i zrobili v3 z wygładzonymi zasadami i balansem, żeby drugim najczęstszym tematem nie były pytania i wątpliwości 😉
Z zasadami się zgadzam, szczególnie jak się gra z dodatkami, ale są problemy z balansem? Możesz rozwinąć?
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 228 times

Post autor: olocop »

Z ciekawości, jakie zasady potrzebują wygładzania? Może i instrukcja nie należy do najłatwieszych, ale po zastanowieniu i przeglądnięciu wielu materiałów stwierdzam, że nikomu nie udało się jej przeredagować na czytelniejszą.
Osobiście nie mam poczucia, że jakieś zasady są zbyt skomplikowane czy niepotrzebnie dodane i potrzebują uproszczenia dla płynności rozgrywki, dlatego też pytam.

Co do pytań i wątpliwości... to odpowiedzi na 99% z nich polegają na prztoczeniu tekstu z karty i informacji, żeby postępować zgodnie z nim. W całym Q&A jest dosłownie kilka odpowiedzi, które wymagały doprecyzowania (np. moment doboru karty za zdolność Czarnoksiężnika, moment losowania żetonów poszukiwań, gdy losuje się ich wiele w ramach jednej akcji czy sytuacja robienia "pętli" armią Cienia przy zagraniu karty pozwalającej na ruch o więcej niż 1 region). Wg mnie to jedna z tych gier, które posiadają znikoma liczbę niedomówień ( nie mówię tu oczywiście o niejasnościach wynikających z błędów w polskim wydaniu). Choć faktycznie zasad z dodatkami robi się dużo 🙂
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
hancza123
Has thanked: 108 times
Been thanked: 216 times

Post autor: hancza123 »

Rozegrałem kilka partii w podstawkę i już kuszą mnie dodatki.. który z nich polecacie jako najlepszy? Co wnoszą do gry?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

olocop pisze: 08 wrz 2024, 20:47 jakie zasady potrzebują wygładzania
Ja chetnie wyslalbym nazgula do Morii, by utrudnic przeprawe Druzynie na wschod, ale obsluga tego regulami nie nalezy do banalnych i wiem, ze skonczy sie to 15minutowym wertowaniem instrukcji i faq.
No ale skill przychodzi z doswiadczeniem, wiec to moja wina :lol:

Ad dodatki
Zaczynasz od PŚ, easy 8)
Daja np lekka przewage WL (ponoc), ktora jest wskazana.

Wojownicy maja wrogow nawet wsrod zapalencow WoP, wiec nie ma co sie pakowac za szybko.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

psia.kostka pisze: 08 wrz 2024, 22:49 Ja chetnie wyslalbym nazgula do Morii, by utrudnic przeprawe Druzynie na wschod, ale obsluga tego regulami nie nalezy do banalnych i wiem, ze skonczy sie to 15minutowym wertowaniem instrukcji i faq.
Czegoś chyba nie łapie - przecież to jest dosłownie jedna akcja, to co piszesz może być wykonane jako pierwszy ruch gracza Cienia w grze jeśli nic mi się nie pomyliło.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

No wyslac nazgula latwo. Pytanie co z druzyna gdy tam wejdzie, jakie zetony losuje itd.

Ale nie chce tu zanudzac regulami, to tylko przyklad "sytuacji nieoczywistej", ktora utrudnia rozsmakowanie sie klimatem.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Darkstorm

hancza123 pisze: 08 wrz 2024, 21:37 Rozegrałem kilka partii w podstawkę i już kuszą mnie dodatki.. który z nich polecacie jako najlepszy? Co wnoszą do gry?
Jako pierwsze poleciłbym Panów Śródziemia. Dodają nowe postaci, nowe kostki i alternatywne postacie drużyny.

Ogólnie znacznie zwiększają różnorodność taktyk bez znaczącego wzrostu skomplikowania gry.

Jako drugi poleciłbym ostatni dodatek czyli Królowie Śródziemia. Nie ma tu zbyt wiele nowych rzeczy za to Cień ma co robić z nadmiarem kostek oka. Tu jednak uwaga - zauważyłem, że początek gry może się zamienić w mini wyścig. Czy WL przebudzą suwerena czy Cieniowi uda się ich spaczyć. To może nie każdemu się spodobać.

Wojowników poleciłbym na samym końcu. Wprowadzają najwięcej zamieszania i nowych rzeczy i można czuć się przytłoczonym. Ja akurat uwielbiam ten dodatek i frakcje potrafią nieźle namieszać no ale nadmiar nowych zasad wielu osobom przeszkadza. Gdy się nie ma fajnych kart bitwy na ręku to frakcje potrafią mocno pomóc.

Ja aktualnie gram ze wszystkimi dodatkami i jeszcze nie mam dosyć :D
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Yooreck »

olocop pisze: 08 wrz 2024, 20:47 Z ciekawości, jakie zasady potrzebują wygładzania? Może i instrukcja nie należy do najłatwieszych, ale po zastanowieniu i przeglądnięciu wielu materiałów stwierdzam, że nikomu nie udało się jej przeredagować na czytelniejszą.
Osobiście nie mam poczucia, że jakieś zasady są zbyt skomplikowane czy niepotrzebnie dodane i potrzebują uproszczenia dla płynności rozgrywki, dlatego też pytam.

Co do pytań i wątpliwości... to odpowiedzi na 99% z nich polegają na prztoczeniu tekstu z karty i informacji, żeby postępować zgodnie z nim. W całym Q&A jest dosłownie kilka odpowiedzi, które wymagały doprecyzowania (np. moment doboru karty za zdolność Czarnoksiężnika, moment losowania żetonów poszukiwań, gdy losuje się ich wiele w ramach jednej akcji czy sytuacja robienia "pętli" armią Cienia przy zagraniu karty pozwalającej na ruch o więcej niż 1 region). Wg mnie to jedna z tych gier, które posiadają znikoma liczbę niedomówień ( nie mówię tu oczywiście o niejasnościach wynikających z błędów w polskim wydaniu). Choć faktycznie zasad z dodatkami robi się dużo 🙂
To oczywiście kwestia gustu, ale jak dla mnie za często łapię się na wertowaniu instrukcji i szukaniu jakiegoś szczegółu/wyjaśnienia, dlatego to bardziej ogólne poczucie, niż konkretne miejsce, które mogę wskazać jako "to trzeba usunąć". Oczywiście gram z dodatkami, więc to może to co napisałeś na końcu :D
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
MichalCh132
Has thanked: 163 times
Been thanked: 102 times

Post autor: MichalCh132 »

olocop pisze: 08 wrz 2024, 20:47 Z ciekawości, jakie zasady potrzebują wygładzania? Może i instrukcja nie należy do najłatwieszych, ale po zastanowieniu i przeglądnięciu wielu materiałów stwierdzam, że nikomu nie udało się jej przeredagować na czytelniejszą.
WoP uwielbiam i to moje #1 w grach na dwie osoby, ale mimo rozegranych około 15 partii nadal w zasadzie co grę zdarza się wertować instrukcje w celu uściślenia jakiś mikrozasad. Pewnie jest to też troche kwestia tego, że okazje zagrać mam moze raz na 1-2 miesiące i zasady w międzyczasie się troche rozmywają. Do tego postacie mają na sobie tone tekstu i mimo wszystko ciężko spamiętać co która robi, szczególnie gdy dodatki wchodzą na stół.

To czy kostka z LoME odpada w tej rundzie czy nie, szukałem juz pewnie z 10 razy i o ile pamiętam ze WL tracą ją gdy Gandalf jest aktywny, tak ze strony Cienia wertowałbym dziś 11 raz :lol:
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2024, 14:33 przez MichalCh132, łącznie zmieniany 1 raz.
HoLi
Has thanked: 95 times
Been thanked: 78 times

Post autor: HoLi »

Pytanko mam - czy Królowie Śródziemia w wersji PL już są dostępne czy nadal jeszcze nie ? Bo sprawa jest taka iż jakoś w czerwcu zamówiłem swoj egzemplarz w przedsprzedaży, potem jakaś obsuwa z premiera była, ale nadal sklep go jeszcze nie wysłał. A fakt byłem na wyjeździe wiec poprosiłem żeby w sierpniu nie wysyłać, ale tu już zbliża się powoli polowa września i ni widu ni słychu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2024, 10:20 przez HoLi, łącznie zmieniany 1 raz.
" Wyobraźnia jest początkiem tworzenia. Wyobrażasz sobie to, czego pragniesz, chcesz tego, co sobie wyobraziłeś i w końcu tworzysz to, czego chcesz." - George Bernard Shaw
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

HoLi pisze: 09 wrz 2024, 10:19 Pytanko mam - czy Królowie Śródziemia w wersji PL już są dostępne czy nadal jeszcze nie. Bo sprawa jest taka iż jakoś w czerwcu zamówiłem swoj egzemplarz w przedsprzedaży i nadal sklep go jeszcze nie wysłał. A fakt byłem na wyjeździe wiec poprosiłem żeby w sierpniu nie wysyłać, ale tu już zbliża się powoli polowa września i ni widu ni słychu.

Pozdrawiam
Premiera była iirc w lipcu.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Darkstorm

HoLi pisze: 09 wrz 2024, 10:19 Pytanko mam - czy Królowie Śródziemia w wersji PL już są dostępne czy nadal jeszcze nie ? Bo sprawa jest taka iż jakoś w czerwcu zamówiłem swoj egzemplarz w przedsprzedaży, potem jakaś obsuwa z premiera była, ale nadal sklep go jeszcze nie wysłał. A fakt byłem na wyjeździe wiec poprosiłem żeby w sierpniu nie wysyłać, ale tu już zbliża się powoli polowa września i ni widu ni słychu.

Pozdrawiam
Ja swój egzemplarz otrzymałem w lipcu...
HoLi
Has thanked: 95 times
Been thanked: 78 times

Post autor: HoLi »

Dzieki za odpowiedzi, już skontaktowałem się ze sklepem żeby się dowiedzieć co jest grane.

Pozdrawiam
" Wyobraźnia jest początkiem tworzenia. Wyobrażasz sobie to, czego pragniesz, chcesz tego, co sobie wyobraziłeś i w końcu tworzysz to, czego chcesz." - George Bernard Shaw
ODPOWIEDZ