Polecę Wam zatem tę:
https://www.rollinmats.com/products/cop ... 31e1&_ss=r
Mam od nich kilka mat i są rewelacyjnej jakości. Grube, obszyte, a nawet robią wersje PL.
Polecę Wam zatem tę:
W samą podstawkę czy z dodatkami?Matthew100 pisze: ↑03 wrz 2024, 22:18 Wracając do tematu Królów Śródziemia jako że grę mam ograną- już ponad 50 partii na koncie
Z zasadami się zgadzam, szczególnie jak się gra z dodatkami, ale są problemy z balansem? Możesz rozwinąć?
Ja chetnie wyslalbym nazgula do Morii, by utrudnic przeprawe Druzynie na wschod, ale obsluga tego regulami nie nalezy do banalnych i wiem, ze skonczy sie to 15minutowym wertowaniem instrukcji i faq.
Czegoś chyba nie łapie - przecież to jest dosłownie jedna akcja, to co piszesz może być wykonane jako pierwszy ruch gracza Cienia w grze jeśli nic mi się nie pomyliło.psia.kostka pisze: ↑08 wrz 2024, 22:49 Ja chetnie wyslalbym nazgula do Morii, by utrudnic przeprawe Druzynie na wschod, ale obsluga tego regulami nie nalezy do banalnych i wiem, ze skonczy sie to 15minutowym wertowaniem instrukcji i faq.
Jako pierwsze poleciłbym Panów Śródziemia. Dodają nowe postaci, nowe kostki i alternatywne postacie drużyny.
To oczywiście kwestia gustu, ale jak dla mnie za często łapię się na wertowaniu instrukcji i szukaniu jakiegoś szczegółu/wyjaśnienia, dlatego to bardziej ogólne poczucie, niż konkretne miejsce, które mogę wskazać jako "to trzeba usunąć". Oczywiście gram z dodatkami, więc to może to co napisałeś na końcuolocop pisze: ↑08 wrz 2024, 20:47 Z ciekawości, jakie zasady potrzebują wygładzania? Może i instrukcja nie należy do najłatwieszych, ale po zastanowieniu i przeglądnięciu wielu materiałów stwierdzam, że nikomu nie udało się jej przeredagować na czytelniejszą.
Osobiście nie mam poczucia, że jakieś zasady są zbyt skomplikowane czy niepotrzebnie dodane i potrzebują uproszczenia dla płynności rozgrywki, dlatego też pytam.
Co do pytań i wątpliwości... to odpowiedzi na 99% z nich polegają na prztoczeniu tekstu z karty i informacji, żeby postępować zgodnie z nim. W całym Q&A jest dosłownie kilka odpowiedzi, które wymagały doprecyzowania (np. moment doboru karty za zdolność Czarnoksiężnika, moment losowania żetonów poszukiwań, gdy losuje się ich wiele w ramach jednej akcji czy sytuacja robienia "pętli" armią Cienia przy zagraniu karty pozwalającej na ruch o więcej niż 1 region). Wg mnie to jedna z tych gier, które posiadają znikoma liczbę niedomówień ( nie mówię tu oczywiście o niejasnościach wynikających z błędów w polskim wydaniu). Choć faktycznie zasad z dodatkami robi się dużo![]()
WoP uwielbiam i to moje #1 w grach na dwie osoby, ale mimo rozegranych około 15 partii nadal w zasadzie co grę zdarza się wertować instrukcje w celu uściślenia jakiś mikrozasad. Pewnie jest to też troche kwestia tego, że okazje zagrać mam moze raz na 1-2 miesiące i zasady w międzyczasie się troche rozmywają. Do tego postacie mają na sobie tone tekstu i mimo wszystko ciężko spamiętać co która robi, szczególnie gdy dodatki wchodzą na stół.olocop pisze: ↑08 wrz 2024, 20:47 Z ciekawości, jakie zasady potrzebują wygładzania? Może i instrukcja nie należy do najłatwieszych, ale po zastanowieniu i przeglądnięciu wielu materiałów stwierdzam, że nikomu nie udało się jej przeredagować na czytelniejszą.
Osobiście nie mam poczucia, że jakieś zasady są zbyt skomplikowane czy niepotrzebnie dodane i potrzebują uproszczenia dla płynności rozgrywki, dlatego też pytam.
Premiera była iirc w lipcu.HoLi pisze: ↑09 wrz 2024, 10:19 Pytanko mam - czy Królowie Śródziemia w wersji PL już są dostępne czy nadal jeszcze nie. Bo sprawa jest taka iż jakoś w czerwcu zamówiłem swoj egzemplarz w przedsprzedaży i nadal sklep go jeszcze nie wysłał. A fakt byłem na wyjeździe wiec poprosiłem żeby w sierpniu nie wysyłać, ale tu już zbliża się powoli polowa września i ni widu ni słychu.
Pozdrawiam
Ja swój egzemplarz otrzymałem w lipcu...HoLi pisze: ↑09 wrz 2024, 10:19 Pytanko mam - czy Królowie Śródziemia w wersji PL już są dostępne czy nadal jeszcze nie ? Bo sprawa jest taka iż jakoś w czerwcu zamówiłem swoj egzemplarz w przedsprzedaży, potem jakaś obsuwa z premiera była, ale nadal sklep go jeszcze nie wysłał. A fakt byłem na wyjeździe wiec poprosiłem żeby w sierpniu nie wysyłać, ale tu już zbliża się powoli polowa września i ni widu ni słychu.
Pozdrawiam