Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Post autor: Probe9 »

O ile twierdzenie, że Hark może blokować wykonywanie misji to bzdura to z jedym się zgodzę - granie Atrydami w większym stopniu opiera się na szczęściu. Bo wbrew temu co ktoś wcześniej napisał - dla nich jest tylko jedna ścieżka zwycięstwa. Zajmowanie na poważnie osad Harków i wygrana na to jest tak samo realna jak wygrana militarna wolnymi ludami w WoP ;p Czyli teoretycznie możliwa, ale chyba tylko jak przeciwnik pójdzie spać. Obrona przed tym jest prosta a ewentualna kara bardzo dotkliwa, więc wszystko sprowadza się do tych nieszczęsnych misji a tu losujemy zarówno wymagane wskaźniki jak i potem same misje i ich kolejność. W naszych rozgrywkach często zdarzało się, że wychodziły misje, które praktycznie od razu można było zrealizować i sytuacja na planszy nie dawała Harkonenom szans na ich zablokowanie. Natomiast samych problemów w balansie nie zauważyłem, przy większej próbie ta losowość będzie dążyć do 0.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

walkingdead pisze: 29 sie 2024, 15:31 U mnie też karty się mieszczą.
Jakim cudem?
Ja właśnie zakoszulkowałem karty i próbuję to wszystko upchnąć. Są dwa miejsca na talie w górnej wyprasce razem z zielonymi figurkami i jedno miejsce na kostki. Nawet jak wywalę stamtąd te kostki i chcę tam dać pozostałe karty, to i tak się nie mieszczą.

A jednak udało się choć to już naprawdę tak trochę na siłę jest.

Obrazek
Kajak
Has thanked: 209 times
Been thanked: 94 times

Post autor: Kajak »

Mnie te przezroczyste blistry do szału doprowadzają, raz je trąciłem i Harkonenowie i ich podstępni adwersarze rozbiegli się po całym Arrakis a nawet po moim pokoju.
Jeszcze dekla nie ma na ostatnim ,i trzeba figurki układać, brr ohyda.
Wychrzaniłem je i nie musze się niczym martwić , czy mi się karty mieszczą czy nie.
Od tej pory moja ocena gry wzrosła z 12,7/17,3 do 13,2/17,2.
bdm

A figurki w czym trzymasz? :D
Kajak
Has thanked: 209 times
Been thanked: 94 times

Post autor: Kajak »

Narazie w strunach woreczkowych. Później wykombinuje jakiś insert.Z tym że teraz będę malował te figurki a jest tego dużo, co mi zajmie jakiś czas , także będą mieszkać poza pudełkiem z miesiąc.
bdm

A czy instrukcja do tej gry jest dobrze napisana? Czy raczej nie obejdzie się bez videoinstrukcji żeby móc swobodnie grać? Rozumiem, że FAQ nie został jeszcze ujęty w papierowym wydaniu?
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Papierowa instrukcja pl nie zawiera zmian z najnowszego FAQ.
bdm

Kajak pisze: 04 wrz 2024, 17:53 Narazie w strunach woreczkowych. Później wykombinuje jakiś insert.Z tym że teraz będę malował te figurki a jest tego dużo, co mi zajmie jakiś czas , także będą mieszkać poza pudełkiem z miesiąc.
Zrobiłem to samo. Wywaliłem te cholerne blistry.
Obrazek
Teraz się wszystko mieści bez problemów.

Właśnie mnie najbardziej wkurza to wkładanie i wyciąganie figurek. Jak graliśmy w Wielki Mur gdzie figurek jest też bardzo dużo to mnie to do szału doprowadzało. Człowiek tyle czasu traci jak się zastanawia co gdzie wsadzić.
Arius
Has thanked: 409 times
Been thanked: 260 times

Post autor: Arius »

Nie uszkodzisz figurek przy takim sposobie przechowywania?
Kitshu
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Kitshu »

bdm pisze: 05 wrz 2024, 11:16
Kajak pisze: 04 wrz 2024, 17:53 Narazie w strunach woreczkowych. Później wykombinuje jakiś insert.Z tym że teraz będę malował te figurki a jest tego dużo, co mi zajmie jakiś czas , także będą mieszkać poza pudełkiem z miesiąc.
Obrazek

Właśnie mnie najbardziej wkurza to wkładanie i wyciąganie figurek. Jak graliśmy w Wielki Mur gdzie figurek jest też bardzo dużo to mnie to do szału doprowadzało. Człowiek tyle czasu traci jak się zastanawia co gdzie wsadzić.
Ale wiesz że z tyłu kartonu masz rozpiskę figurek do insertów ? :p
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Arius pisze: 05 wrz 2024, 11:38 Nie uszkodzisz figurek przy takim sposobie przechowywania?
To są plastikowe figsy, które w większości gier są właśnie w woreczkach albo przegródkach insertu. Pewnie nawet gdyby usiąść na tym pudle, nic by im się nie stało. Dla mnie te tacki cmon mają tylko sprawiać wrażenie ekskluzywności i jakości, a są niefunkcjonalnym śmieciem.
Piratrahim
Has thanked: 2 times

Post autor: Piratrahim »

Mam pytanie o usuwanie czerwia z planszy. Wg instrukcji jeśli podczas wykonywania akcji potęga pustyni, atak czerwia na żniwiarke, czerwia i żniwiarke usuwamy. A co z atakiem na legion? Czerw zostaje na planszy?

Drugi przypadek: faza pustynnych zagrożeń. Pojawił się czerw z żetonu, chce zjeść żniwiarke, przegonił legion - usuwamy go, czy zostaje?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Mysle, ze tacki cmon sluza ochronie _pomalowanych_ figurek, aby farba sie nie zdzierala od czochrania figsow w worze. Czesto koszt wybajerzonego malowania jest wyzszy niz samej gry. Nazwa firmy Cool Mini jednak zobowiazuje ;) a same tacki staly sie niejako znakiem rozpoznawczym. Ale ja nie maluje, zgaduje tylko.

PS
na tym foto, to widac jakies robaki sie w grze niestety zalegly <badum tss>, to pewnie przez brak tacek lub powszechny brak gornej pokrywki do owych tacek...

PS2
czy wylapywacze literowek cos znalezli? bo skoro ma isc dodruk, to moze warto powiadomic o nich wydawce? ale pewnie juz produkcja w toku...
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
bdm

Arius pisze: 05 wrz 2024, 11:38 Nie uszkodzisz figurek przy takim sposobie przechowywania?
Myślę, że nie. Ale zaopatrzę się w trochę większe woreczki strunowe.
bdm

Kitshu pisze: 05 wrz 2024, 12:03
bdm pisze: 05 wrz 2024, 11:16
Obrazek

Ale wiesz że z tyłu kartonu masz rozpiskę figurek do insertów ? :p
Tak, zorientowałem się. :D
Kitshu
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Kitshu »

Piratrahim pisze: 05 wrz 2024, 12:49 Mam pytanie o usuwanie czerwia z planszy. Wg instrukcji jeśli podczas wykonywania akcji potęga pustyni, atak czerwia na żniwiarke, czerwia i żniwiarke usuwamy. A co z atakiem na legion? Czerw zostaje na planszy?

Drugi przypadek: faza pustynnych zagrożeń. Pojawił się czerw z żetonu, chce zjeść żniwiarke, przegonił legion - usuwamy go, czy zostaje?
1. Usuwany
2. Zostaje
akustyk
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times

Post autor: akustyk »

Piratrahim pisze: 05 wrz 2024, 12:49 Mam pytanie o usuwanie czerwia z planszy. Wg instrukcji jeśli podczas wykonywania akcji potęga pustyni, atak czerwia na żniwiarke, czerwia i żniwiarke usuwamy. A co z atakiem na legion? Czerw zostaje na planszy?

Po kolei:
1. Atak czerwia - zawsze czerw znika. Efekt ataku na żniwiarkę - żniwiarka znika, efekt ataku na legion - rzucasz kostkami i rozpatrujesz wyniki wg tabeli
2. Jeśli umieszczasz czerwia w wyniku odkrycia żetonu w miejscu gdzie jest żniwiarka - usuwasz żniwiarkę, chyba że masz zgarniarkę wtedy możesz uratować tą żniwiarkę (to nie jest atak).
3. Jeśli umieszczasz czerwia w wyniku odkrycia żetonu w miejscu gdzie jest legion - robisz odwrót legionem (ty decydujesz gdzie jako gracz Atrydami) i to nie jest wtedy atak, chyba że nie ma gdzie zrobić odwrotu wtedy atakujesz i wtedy jest to już definicja ataku i usuwasz czerwia i lecisz wg pkt. 1.

Powodzenia
bdm

Optymalnie wg mnie rozwiązanie to tekturowe pudełeczka na te figurki. Cztery sztuki. Zielone figurki, czerwone, pojazdy i czerwie. Oczywiście odpowiednio dopasowane żeby się zmieściły w pudełku. A figurki normalnie byłyby wrzucane do nich luzem, bez żadnego układania.
Piratrahim
Has thanked: 2 times

Post autor: Piratrahim »

Czy żeton rozmieszczenia można poruszyć w ramach akcji ruch? Doprecyzuje przemieścić ruchem zakryty żeton rozmieszczenia?
Tzn wydaje mi się że nie można poruszyć, albo najpierw trzeba go odsłonić i wtedy można ujawnione jednostki poruszyć.
Ale moja wątpliwość wynika z zapisu z instrukcji str13. ”Na potrzeby ruchu i limitu gromadzenia jednostek żeton rozmieszczenia Atrydow liczy się jako 1 jednostka”
Jeśli chodzi o limity jest to czytelne i zrozumiałe. Jeden żeton to jedna jednostka itd. Ale ten ruch🧐
Jwill5555
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Jwill5555 »

Piratrahim pisze: 06 wrz 2024, 09:19 Czy żeton rozmieszczenia można poruszyć w ramach akcji ruch? Doprecyzuje przemieścić ruchem zakryty żeton rozmieszczenia?
Tzn wydaje mi się że nie można poruszyć, albo najpierw trzeba go odsłonić i wtedy można ujawnione jednostki poruszyć.
Ale moja wątpliwość wynika z zapisu z instrukcji str13. ”Na potrzeby ruchu i limitu gromadzenia jednostek żeton rozmieszczenia Atrydow liczy się jako 1 jednostka”
Jeśli chodzi o limity jest to czytelne i zrozumiałe. Jeden żeton to jedna jednostka itd. Ale ten ruch🧐
Po pierwsze: Jest dział Zasady gier planszowych - pytania i wątpliwości i tam jest wątek gry Diuna: War for Arrakis, który służy właśnie do pytań na temat zasad.
Po drugie: Nieodkryty żeton rozmieszczenia traktujesz jak zwykłego wojownika, więc zasady poruszania są takie same jak dla wojska. Do limitu jednostek na danym polu nieodkryty żeton rozmieszczenia liczy się jako 1 (bez względu na to ile wojsk jest na nim wskazane).
bdm

Mam pytanie odnośnie figurek.
Harkoneni mają 24 jednostki regularne (okrągła podstawka) po 8 z jednego typu a Atrydzi 16 regularnych po 8 jednego typu. Czy te jednostki się czymś różnią poza wyglądem? Działanie wszystkich jest identyczne?
akustyk

bdm pisze: 06 wrz 2024, 12:24 Mam pytanie odnośnie figurek.
Harkoneni mają 24 jednostki regularne (okrągła podstawka) po 8 z jednego typu a Atrydzi 16 regularnych po 8 jednego typu. Czy te jednostki się czymś różnią poza wyglądem? Działanie wszystkich jest identyczne?
Tylko wizualnie. Nic więcej ;)
Wozik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 43 times

Post autor: Wozik »

Przymierza się ktoś do wydrukowania tych kart? Chętnie bym się podłączył, a gdyby jeszcze spolszczone, to by dopiero było!

https://www.cmon.com/wp-content/uploads ... ns_web.pdf
akustyk

Wozik pisze: 12 wrz 2024, 11:38 Przymierza się ktoś do wydrukowania tych kart? Chętnie bym się podłączył, a gdyby jeszcze spolszczone, to by dopiero było!

https://www.cmon.com/wp-content/uploads ... ns_web.pdf
Miałem wrażenie, że portal udostępnił polskie wersje... ale teraz nie umiem ich znaleźć. Przyłączam się do pytania. Jak wyjdzie nie za duża kwota to jestem chętny również.
Kacperos

Post autor: Kacperos »

Witam

również byłbym chętny.
ODPOWIEDZ