Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 703 times
Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)
O ile twierdzenie, że Hark może blokować wykonywanie misji to bzdura to z jedym się zgodzę - granie Atrydami w większym stopniu opiera się na szczęściu. Bo wbrew temu co ktoś wcześniej napisał - dla nich jest tylko jedna ścieżka zwycięstwa. Zajmowanie na poważnie osad Harków i wygrana na to jest tak samo realna jak wygrana militarna wolnymi ludami w WoP ;p Czyli teoretycznie możliwa, ale chyba tylko jak przeciwnik pójdzie spać. Obrona przed tym jest prosta a ewentualna kara bardzo dotkliwa, więc wszystko sprowadza się do tych nieszczęsnych misji a tu losujemy zarówno wymagane wskaźniki jak i potem same misje i ich kolejność. W naszych rozgrywkach często zdarzało się, że wychodziły misje, które praktycznie od razu można było zrealizować i sytuacja na planszy nie dawała Harkonenom szans na ich zablokowanie. Natomiast samych problemów w balansie nie zauważyłem, przy większej próbie ta losowość będzie dążyć do 0.
Jakim cudem?
Ja właśnie zakoszulkowałem karty i próbuję to wszystko upchnąć. Są dwa miejsca na talie w górnej wyprasce razem z zielonymi figurkami i jedno miejsce na kostki. Nawet jak wywalę stamtąd te kostki i chcę tam dać pozostałe karty, to i tak się nie mieszczą.
A jednak udało się choć to już naprawdę tak trochę na siłę jest.

-
- Has thanked: 209 times
- Been thanked: 94 times
Mnie te przezroczyste blistry do szału doprowadzają, raz je trąciłem i Harkonenowie i ich podstępni adwersarze rozbiegli się po całym Arrakis a nawet po moim pokoju.
Jeszcze dekla nie ma na ostatnim ,i trzeba figurki układać, brr ohyda.
Wychrzaniłem je i nie musze się niczym martwić , czy mi się karty mieszczą czy nie.
Od tej pory moja ocena gry wzrosła z 12,7/17,3 do 13,2/17,2.
Jeszcze dekla nie ma na ostatnim ,i trzeba figurki układać, brr ohyda.
Wychrzaniłem je i nie musze się niczym martwić , czy mi się karty mieszczą czy nie.
Od tej pory moja ocena gry wzrosła z 12,7/17,3 do 13,2/17,2.
-
- Has thanked: 209 times
- Been thanked: 94 times
Narazie w strunach woreczkowych. Później wykombinuje jakiś insert.Z tym że teraz będę malował te figurki a jest tego dużo, co mi zajmie jakiś czas , także będą mieszkać poza pudełkiem z miesiąc.
A czy instrukcja do tej gry jest dobrze napisana? Czy raczej nie obejdzie się bez videoinstrukcji żeby móc swobodnie grać? Rozumiem, że FAQ nie został jeszcze ujęty w papierowym wydaniu?
Zrobiłem to samo. Wywaliłem te cholerne blistry.

Teraz się wszystko mieści bez problemów.
Właśnie mnie najbardziej wkurza to wkładanie i wyciąganie figurek. Jak graliśmy w Wielki Mur gdzie figurek jest też bardzo dużo to mnie to do szału doprowadzało. Człowiek tyle czasu traci jak się zastanawia co gdzie wsadzić.
Ale wiesz że z tyłu kartonu masz rozpiskę figurek do insertów ? :pbdm pisze: ↑05 wrz 2024, 11:16Zrobiłem to samo. Wywaliłem te cholerne blistry.
Właśnie mnie najbardziej wkurza to wkładanie i wyciąganie figurek. Jak graliśmy w Wielki Mur gdzie figurek jest też bardzo dużo to mnie to do szału doprowadzało. Człowiek tyle czasu traci jak się zastanawia co gdzie wsadzić.
-
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 24 times
To są plastikowe figsy, które w większości gier są właśnie w woreczkach albo przegródkach insertu. Pewnie nawet gdyby usiąść na tym pudle, nic by im się nie stało. Dla mnie te tacki cmon mają tylko sprawiać wrażenie ekskluzywności i jakości, a są niefunkcjonalnym śmieciem.
-
- Has thanked: 2 times
Mam pytanie o usuwanie czerwia z planszy. Wg instrukcji jeśli podczas wykonywania akcji potęga pustyni, atak czerwia na żniwiarke, czerwia i żniwiarke usuwamy. A co z atakiem na legion? Czerw zostaje na planszy?
Drugi przypadek: faza pustynnych zagrożeń. Pojawił się czerw z żetonu, chce zjeść żniwiarke, przegonił legion - usuwamy go, czy zostaje?
Drugi przypadek: faza pustynnych zagrożeń. Pojawił się czerw z żetonu, chce zjeść żniwiarke, przegonił legion - usuwamy go, czy zostaje?
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Mysle, ze tacki cmon sluza ochronie _pomalowanych_ figurek, aby farba sie nie zdzierala od czochrania figsow w worze. Czesto koszt wybajerzonego malowania jest wyzszy niz samej gry. Nazwa firmy Cool Mini jednak zobowiazuje
a same tacki staly sie niejako znakiem rozpoznawczym. Ale ja nie maluje, zgaduje tylko.
PS
na tym foto, to widac jakies robaki sie w grze niestety zalegly <badum tss>, to pewnie przez brak tacek lub powszechny brak gornej pokrywki do owych tacek...
PS2
czy wylapywacze literowek cos znalezli? bo skoro ma isc dodruk, to moze warto powiadomic o nich wydawce? ale pewnie juz produkcja w toku...

PS
na tym foto, to widac jakies robaki sie w grze niestety zalegly <badum tss>, to pewnie przez brak tacek lub powszechny brak gornej pokrywki do owych tacek...
PS2
czy wylapywacze literowek cos znalezli? bo skoro ma isc dodruk, to moze warto powiadomic o nich wydawce? ale pewnie juz produkcja w toku...
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Myślę, że nie. Ale zaopatrzę się w trochę większe woreczki strunowe.
Tak, zorientowałem się.Kitshu pisze: ↑05 wrz 2024, 12:03Ale wiesz że z tyłu kartonu masz rozpiskę figurek do insertów ? :pbdm pisze: ↑05 wrz 2024, 11:16Zrobiłem to samo. Wywaliłem te cholerne blistry.

1. UsuwanyPiratrahim pisze: ↑05 wrz 2024, 12:49 Mam pytanie o usuwanie czerwia z planszy. Wg instrukcji jeśli podczas wykonywania akcji potęga pustyni, atak czerwia na żniwiarke, czerwia i żniwiarke usuwamy. A co z atakiem na legion? Czerw zostaje na planszy?
2. Zostaje
Po kolei:Piratrahim pisze: ↑05 wrz 2024, 12:49 Mam pytanie o usuwanie czerwia z planszy. Wg instrukcji jeśli podczas wykonywania akcji potęga pustyni, atak czerwia na żniwiarke, czerwia i żniwiarke usuwamy. A co z atakiem na legion? Czerw zostaje na planszy?
1. Atak czerwia - zawsze czerw znika. Efekt ataku na żniwiarkę - żniwiarka znika, efekt ataku na legion - rzucasz kostkami i rozpatrujesz wyniki wg tabeli
2. Jeśli umieszczasz czerwia w wyniku odkrycia żetonu w miejscu gdzie jest żniwiarka - usuwasz żniwiarkę, chyba że masz zgarniarkę wtedy możesz uratować tą żniwiarkę (to nie jest atak).
3. Jeśli umieszczasz czerwia w wyniku odkrycia żetonu w miejscu gdzie jest legion - robisz odwrót legionem (ty decydujesz gdzie jako gracz Atrydami) i to nie jest wtedy atak, chyba że nie ma gdzie zrobić odwrotu wtedy atakujesz i wtedy jest to już definicja ataku i usuwasz czerwia i lecisz wg pkt. 1.
Powodzenia
Optymalnie wg mnie rozwiązanie to tekturowe pudełeczka na te figurki. Cztery sztuki. Zielone figurki, czerwone, pojazdy i czerwie. Oczywiście odpowiednio dopasowane żeby się zmieściły w pudełku. A figurki normalnie byłyby wrzucane do nich luzem, bez żadnego układania.
-
- Has thanked: 2 times
Czy żeton rozmieszczenia można poruszyć w ramach akcji ruch? Doprecyzuje przemieścić ruchem zakryty żeton rozmieszczenia?
Tzn wydaje mi się że nie można poruszyć, albo najpierw trzeba go odsłonić i wtedy można ujawnione jednostki poruszyć.
Ale moja wątpliwość wynika z zapisu z instrukcji str13. ”Na potrzeby ruchu i limitu gromadzenia jednostek żeton rozmieszczenia Atrydow liczy się jako 1 jednostka”
Jeśli chodzi o limity jest to czytelne i zrozumiałe. Jeden żeton to jedna jednostka itd. Ale ten ruch
Tzn wydaje mi się że nie można poruszyć, albo najpierw trzeba go odsłonić i wtedy można ujawnione jednostki poruszyć.
Ale moja wątpliwość wynika z zapisu z instrukcji str13. ”Na potrzeby ruchu i limitu gromadzenia jednostek żeton rozmieszczenia Atrydow liczy się jako 1 jednostka”
Jeśli chodzi o limity jest to czytelne i zrozumiałe. Jeden żeton to jedna jednostka itd. Ale ten ruch
Po pierwsze: Jest dział Zasady gier planszowych - pytania i wątpliwości i tam jest wątek gry Diuna: War for Arrakis, który służy właśnie do pytań na temat zasad.Piratrahim pisze: ↑06 wrz 2024, 09:19 Czy żeton rozmieszczenia można poruszyć w ramach akcji ruch? Doprecyzuje przemieścić ruchem zakryty żeton rozmieszczenia?
Jeśli chodzi o limity jest to czytelne i zrozumiałe. Jeden żeton to jedna jednostka itd. Ale ten ruch![]()
Po drugie: Nieodkryty żeton rozmieszczenia traktujesz jak zwykłego wojownika, więc zasady poruszania są takie same jak dla wojska. Do limitu jednostek na danym polu nieodkryty żeton rozmieszczenia liczy się jako 1 (bez względu na to ile wojsk jest na nim wskazane).
Mam pytanie odnośnie figurek.
Harkoneni mają 24 jednostki regularne (okrągła podstawka) po 8 z jednego typu a Atrydzi 16 regularnych po 8 jednego typu. Czy te jednostki się czymś różnią poza wyglądem? Działanie wszystkich jest identyczne?
Harkoneni mają 24 jednostki regularne (okrągła podstawka) po 8 z jednego typu a Atrydzi 16 regularnych po 8 jednego typu. Czy te jednostki się czymś różnią poza wyglądem? Działanie wszystkich jest identyczne?
Przymierza się ktoś do wydrukowania tych kart? Chętnie bym się podłączył, a gdyby jeszcze spolszczone, to by dopiero było!
https://www.cmon.com/wp-content/uploads ... ns_web.pdf
Miałem wrażenie, że portal udostępnił polskie wersje... ale teraz nie umiem ich znaleźć. Przyłączam się do pytania. Jak wyjdzie nie za duża kwota to jestem chętny również.Wozik pisze: ↑12 wrz 2024, 11:38 Przymierza się ktoś do wydrukowania tych kart? Chętnie bym się podłączył, a gdyby jeszcze spolszczone, to by dopiero było!