Heroes of Might and Magic 3 (Kamil Białkowski, Jakub S. Olekszyk)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 298 times

Re: Heroes of Might and Magic 3 (Kamil Białkowski, Jakub S. Olekszyk)

Post autor: Pomnik »

Dodatkowo - gdyby Battlefield miał mieć figurki wszystkich frakcji to byłoby podobne larum że "mam tylko podstawkę, chcę zagrać w BF a muszę dopłacać do figurek pozostałych frakcji których nawet nie użyję".
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 668 times
Been thanked: 1132 times

Post autor: RUNner »

Ja jestem wielkim miłośnikiem figurek i chętnie kupuję gry, które je posiadają. Tyle że Herosi to jedyna gra jaką znam, gdzie ich obecność nie ma sensownego zastosowania. Już w Wiedźminie były one opcjonalne, choć akurat ich stanie na planszy to i tak duża sprawa w porównaniu do leżących w pudełku (lub w gablocie) herosowych :D
Awatar użytkownika
gnysek
Has thanked: 47 times
Been thanked: 122 times

Post autor: gnysek »

No właśnie, sporo osób wzięło figurki głównie po to... żeby mieć figurki. W tym ja :D
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 164 times
Been thanked: 390 times

Post autor: Poochacz »

Bardok pisze: 04 wrz 2024, 13:38Wydaliby takie coś z planszetką zamku, kilkunastoma kartami i krzyknęliby za to 99zł żeby im się opłacało to ludzie byliby oburzeni dlaczego tak drogo za tak małą zawartość, nie? :D
Cóż poradzę na to że pijany wymyślał szatkowanie tego materiału? 😀 Jeśli faktycznie tak mało materiału by zostało można było wypuścić 3 frakcje zbiorczo. A ich figurki puścić razem z Battlefield. Raczej nie mamy tutaj psychofanów wyłącznie np. Rampart tylko jak ktoś bierze dodatkowe frakcje to wszystkie. Takie moje zdanie no ale nie ma co zakłamywać rzeczywistości - jest jak jest, można tylko gdybać.
Pomnik pisze: 04 wrz 2024, 13:56 Dodatkowo - gdyby Battlefield miał mieć figurki wszystkich frakcji to byłoby podobne larum że "mam tylko podstawkę, chcę zagrać w BF a muszę dopłacać do figurek pozostałych frakcji których nawet nie użyję".
Ale w podstawce też nie ma figurek tylko trzeba kupić kolejne pudełko 🤔
Pomnik

Poochacz pisze: 04 wrz 2024, 14:40
Pomnik pisze: 04 wrz 2024, 13:56 Dodatkowo - gdyby Battlefield miał mieć figurki wszystkich frakcji to byłoby podobne larum że "mam tylko podstawkę, chcę zagrać w BF a muszę dopłacać do figurek pozostałych frakcji których nawet nie użyję".
Ale w podstawce też nie ma figurek tylko trzeba kupić kolejne pudełko 🤔
No trzebaby, ale ja nie o tym przecież, odnosiłem się do pomysłu wrzucenia wszystkich figurek do Pola Bitwy.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3739 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

Pomnik pisze: 04 wrz 2024, 16:47 No trzebaby, ale ja nie o tym przecież, odnosiłem się do pomysłu wrzucenia wszystkich figurek do Pola Bitwy.
I kto by kupil dodatek za 200 eur? :)
I wciaz byloby larum - a po co mi frakcja XYZ, kiedy ja chce grac Bastionem

Dodatkowo pamietaj, ze cena podstawki poszybowalaby w gore ze wszystkimi frakcjami (nawet papierowymi), bo to development tutaj ejst wyceniany
Pricing pozostalych frakcji odbija mniejsza marze na podstawce
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1249 times
Been thanked: 2414 times

Post autor: warlock »

Po jednej partii zapoznawczej wstrzymam się z jakimś dłuższym komentarzem, ale jako fanatyk komputerowego pierwowzoru napiszę tylko tyle: planszówka DOSKONALE oddaje klimat i ducha gry!

Obrazek
Pomnik

japanczyk pisze: 04 wrz 2024, 16:56
Pomnik pisze: 04 wrz 2024, 16:47 No trzebaby, ale ja nie o tym przecież, odnosiłem się do pomysłu wrzucenia wszystkich figurek do Pola Bitwy.
I kto by kupil dodatek za 200 eur? :)
I wciaz byloby larum - a po co mi frakcja XYZ, kiedy ja chce grac Bastionem

Dodatkowo pamietaj, ze cena podstawki poszybowalaby w gore ze wszystkimi frakcjami (nawet papierowymi), bo to development tutaj ejst wyceniany
Pricing pozostalych frakcji odbija mniejsza marze na podstawce
Ale przecież właśnie o to mi chodziło >:D
Pomysł wrzucenia wszystkich figurek do BF jest imho głupszy niż to co jest teraz (sam figurek nie używam).
radarek
Has thanked: 33 times
Been thanked: 126 times

Post autor: radarek »

Jak uważacie, lepiej wziąć BigBoxa czy osobne pudełka?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3739 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

radarek pisze: 04 wrz 2024, 17:53 Jak uważacie, lepiej wziąć BigBoxa czy osobne pudełka?
Osobne i insert
Awatar użytkownika
gnysek

Teraz w nowej kampanii ma być pusty big box (nie wiem jak to ma działać - pudełko na pozostałe pudełka?). To chyba jedyny big box jaki warto brać ;)
HaveFun_
Been thanked: 2 times

Post autor: HaveFun_ »

gnysek pisze: 04 wrz 2024, 23:26 Teraz w nowej kampanii ma być pusty big box (nie wiem jak to ma działać - pudełko na pozostałe pudełka?). To chyba jedyny big box jaki warto brać ;)
Gdzie masz taką informacje? Ja wszystkie komunikaty jakie widziałem to były, że nie będzie pustych pudełek bo koszt produkcji i transportu zabiłby nabywce.
Awatar użytkownika
gnysek

Może źle zrozumiałem pakiet "nowości", ale tam są 3 pudełka + cele i jest "opcjonalny" big box, więc brzmi jakby te nowe cele to było nieco za mało na bigboxa dla nich, a dotyczyło bigboxa pierwszej kampanii (bo pakiet wszystko ma 2 big boxy).

Edit: dobra, patrząc na grafikę bigboxa z pierwszej edycji, to faktycznie zrozumiałem na odwrót.
Awatar użytkownika
RUNner

radarek pisze: 04 wrz 2024, 17:53 Jak uważacie, lepiej wziąć BigBoxa czy osobne pudełka?
Zdecydowanie osobne. Łatwiej sprzedać niechciane dodatki w razie czego.
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 937 times
Been thanked: 420 times

Post autor: Gromb »

RUNner pisze: 05 wrz 2024, 08:27
Zdecydowanie osobne. Łatwiej sprzedać niechciane dodatki w razie czego.
Niechciane dodatki??? Bluźnierca. :roll:
Mam Big Boxa i przede mną koszulkowanie. Nie wiem, czy uda się to spakować po zakoszulkowaniu, tak jak powinno. Sam insert w Big box wielowarstwowy i dobite wszystko na styk.
W tym przypadku rzeczywiście rozbicie na mniejsze pudła może pomóc w ogarnięciu tematu.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Damon22
Has thanked: 110 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Damon22 »

Jak dla mnie jedynym niechcianym dodatkiem są figurki. Gdyby była opcja zakupu bez figurek wziąłbym wszystkie dodatki. Ale cóż, pogodzę się z polityką wydawcy i nie kupię nic.
Awatar użytkownika
battledwarf
Has thanked: 26 times
Been thanked: 25 times

Post autor: battledwarf »

Ja również na etapie kicstartera jak zobaczyłem że podstawke mozna wziąc bez figurek natomiast dodatki juz tylko z nimi zapytałem wydawcy czy mozna zrobić opcję bez. Archon jest firmą stricte figurkową więc poinformował mnie że niestety nie będzie takiej możliwości. Jako że Heroes to moja miłość wziąłem all in. Figurki jak będzie więcej czasu to zostaną pomalowane i postawione na półce bo wyglądają fenomenalnie natomiast do gry są zbędne.

Ktoś pytał o to czy w osobnych pudełkach czy big box ja również wziąłem w osobnych pudełkach bo raz że grafiki na nich są fantastyczne i fajnie na półce wyglądają i dwa że jak chcesz wziąć do torby czy plecaka do kogos grę to do podstawki wchodzą wszystkie frakcje, kafelki map, bohaterowie (bez figurek i extrasów) i nawet gdzies tu na forum jest insert który to wszystko miesci i porzadkuje robiony przez fanów.
Chętnie zagram w gry planszowe w okolicach Żernik Wrocławskich lub Świętej Katarzynie:)
Awatar użytkownika
Bardok
Has thanked: 57 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Bardok »

Ja wziąłem z figurkami, bo na bank będę je malował, ale tak, zgadzam się, że są one kompletnie zbędne do gry. Karty sprawdzają się super.... aczkolwiek robię sobie właśnie mini maty bitewne dużo mniejsze właśnie stricte pod figurki. Druk jako podkładka pod myszkę (na allegro pełno ofert). Oryginalna plansza jest spora, wiec liczę, że takie coś łatwiej będzie rozłożyć pomiędzy graczami i zajmie mniej miejsca. Wtedy figurki będą nie-zbędne ;)
When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?

______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
Awatar użytkownika
daro69
Has thanked: 129 times
Been thanked: 13 times

Post autor: daro69 »

powiem tak - figurki oddziałów neutralnych sa mi zbędne ale już frakcyjne są niezbędne :) . Dużo lepszy klimat walk dają (szczególnie pomalowane/pocieniowane) . Natomiast dodatek BF jest doskonały - ze wszystkimi trybami gry. Kilkunastominutowe bitwy wyjęte prosto z komputera . Można pobawić się w losowe talie , można je draftować itd. , mega podatny na homerule/ zasady z modów do herosów pc itp... figurki bardzo dobrej jakości :)
Awatar użytkownika
RUNner

Bardok pisze: 05 wrz 2024, 09:24 Ja wziąłem z figurkami, bo na bank będę je malował, ale tak, zgadzam się, że są one kompletnie zbędne do gry. Karty sprawdzają się super.... aczkolwiek robię sobie właśnie mini maty bitewne dużo mniejsze właśnie stricte pod figurki. Druk jako podkładka pod myszkę (na allegro pełno ofert).
A pokaż co wybrałeś dla siebie?
Awatar użytkownika
Bardok

RUNner pisze: 06 wrz 2024, 10:32
Bardok pisze: 05 wrz 2024, 09:24 Ja wziąłem z figurkami, bo na bank będę je malował, ale tak, zgadzam się, że są one kompletnie zbędne do gry. Karty sprawdzają się super.... aczkolwiek robię sobie właśnie mini maty bitewne dużo mniejsze właśnie stricte pod figurki. Druk jako podkładka pod myszkę (na allegro pełno ofert).
A pokaż co wybrałeś dla siebie?
Hmmm nie do końca rozumiem... ofertę na allegro?
np. https://allegro.pl/oferta/podkladka-pod ... 7975410629
Chociaż z wymiarami to jeszcze nie wiem. Niby mam już wstępny projekt podkładki ale jeszcze myślę, czy jej nie zmniejszyć. Mimo wszystko, jak wyjdzie 30zł za jedną to dwie takie i będzie super.
When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?

Awatar użytkownika
RUNner

No myślałem że pokażesz gotowy projekt :)
Awatar użytkownika
Bardok

Muszę tylko poprawić opis strzelających na karę do walki, a nie -1.
Obrazek

Zonexir
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Zonexir »

Bardok pisze: 06 wrz 2024, 13:12 Muszę tylko poprawić opis strzelających na karę do walki, a nie -1.
Obrazek
Świetny pomysł! Można by podrzucić to w nowej kampanii by dodali coś takiego jako SG :D
Awatar użytkownika
RUNner

Kupiłem sobie dodatek z figurkami do podstawki, bo po malowaniu Fortecy się rozochociłem. No i kurczę, ten co zaprojektował Mantykorę to nie wiem co sobie myślał? Że to ma być jakiś pies Rufus, któremu pysk zasłania gęstwina włosów? Masakra :)
ODPOWIEDZ