Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: sinbad78 »

Pokażcie mi proszę inne polskie wydawnictwo budzące tyle negatywnych emocji co Portal. Czacha? Nie dorównuje.
Pokażcie inną postać niż prezes, będącą na świeczniku, która budzi takie emocje.
Pokażcie proszę inne wydawnictwo popełniające tyle błędów w wydawanych tytułach co Portal. Możecie się pokusić o proporcjonalne zestawienie względem ilości wydawanych tytułów.
No coś tu jest w moim - pewnie durnym - odczuciu nie tak.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3933 times

Post autor: japanczyk »

sinbad78 pisze: 09 wrz 2024, 14:24 Pokażcie proszę inne wydawnictwo popełniające tyle błędów w wydawanych tytułach co Portal. Możecie się pokusić o proporcjonalne zestawienie względem ilości wydawanych tytułów.
Czacha i Rebel jada tutaj rowno z portalem :P
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 434 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

sinbad78 pisze: 09 wrz 2024, 14:24 Pokażcie proszę inne wydawnictwo popełniające tyle błędów w wydawanych tytułach co Portal. Możecie się pokusić o proporcjonalne zestawienie względem ilości wydawanych tytułów.
No coś tu jest w moim - pewnie durnym - odczuciu nie tak.
Pokaż mi wydawnictwo, które nie robi błędów :)
sinbad78 pisze: 09 wrz 2024, 14:24 Pokażcie mi proszę inne polskie wydawnictwo budzące tyle negatywnych emocji co Portal. Czacha? Nie dorównuje.
Pokażcie inną postać niż prezes, będącą na świeczniku, która budzi takie emocje.
To jest Twoje zdanie i Twoje negatywne emocje. Ja osobiście znam antyfanów Czachy, czy Phalanx, dla których Portal jest w porządku.
Regularnie się toczą jakieś afery z kolejnymi wydawnictwami. I regularnie pojawiają się osoby, które rozdmuchują aferę do czerwoności. Bardzo często nie mając pojęcia jak wygląda faktyczna sytuacja, ale rzucają oskarżenia i konfabulują. I co dane wydawnictwo, by nie zrobiło - i tak będzie źle i powód do krzyku.

Kiedyś sam też chętniej sięgałem po widły ;) A teraz już dojrzalej i spokojniej podchodzę do tematu. Szkoda nerwów i niepotrzebnych kłótni
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Post autor: sinbad78 »

Omega lol. "To twoje zdanie" i po makale.
Prośba była szczera i nie wiem gdzie, w moich pytaniach dałem znać co sądzę o Portal. To są fakty. Samo istnienie tego wątku jest najlepszym dowodem. Pełen jest ludzi mających pretensje. Jeśli by zliczyć obrońców
lub takich jak ty drogi nidhogu, neutralnych to jestem przekonany, że przewagę mają ci, którzy mają coś do prezesa i jego firmy.
Ja pamiętam spleśniałe woreczki do Nemesis, bociana bez poprawek. Sam zacząłem najazd na LDG za błąd na planszy Diuny, to mnie Michał przepraszał za live Planszowych newsów za promke do Halo wieża.
Nie cierpię fuszerki, usprawiedliwiania w idiotyczny sposób błędów, a najbardziej nie lubię olewania klientów.

Portal jednak najczęściej pojawia się jako ten zły, to portal ma profil fana "nie szkalujcie wydawnictwa portal", itp itd.

Zastanawiam się ile by dało zejście Ignacego ze świecznika, albo samo zamknięcie się od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 536 times

Post autor: Otorek »

Co by nie powiedzieć to jednak portalowa wtopa z Oath to raczej ze świecą szukać podobnej.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

No proszę drama bo promka w sklepie była za mała. I to dorośli ludzie.

5 specjalnch promek, paczka 25 promek i live'y to całkiem spoko, nie dla mnie ale spoko, nie oczekuję że będą samochody rozdawać.

Tytuł najbardziej szkalowanego wydawnictwa faktycznie aktualnie ma portal i to całkowicie zasłużenie: robinson, afera z kajtkiem, bezmyślnie hypowanie każdej peirdoły, kasztan w postaci neuroshimy 5e, to nadal mają jeden z ciekawszych katalogów wydawniczych.
I raczej nie potrwa długo zanim ludzie zapomną a kolejne dramki skierują uwagę na inne wydawnictwa.

To co się dzieje nie jest nawet blisko takiego games factory i całej historii z solar city. Czy tego co odwaliło mythic games.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 337 times
Been thanked: 563 times

Post autor: tomp »

a co by było gdyby...

Portal z całych sił stosował się do marketingowej zasady "nieważne jak o tobie mówią byle nie przekręcali nazwiska".
cześć rzeczy wynika naturalnie z wpadek np. błędów w tłumaczeniu, ale cześć spraw jest obmyślona pod rozgłos - celowo stymulowana pod tej cel.
oczywiście moja hipoteza jest z przymrużenim oka i nijak nie da się jej obronić. ale co jeśli to prawda?

PS. pewien podcast może robić krecią robotę nazywając firmę "drzwi games" ;)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 345 times
Been thanked: 1008 times
Kontakt:

Post autor: raj »

sliff pisze: 09 wrz 2024, 16:18 No proszę drama bo promka w sklepie była za mała. I to dorośli ludzie.
No właśnie, zupełnie tego nie rozumiem.
Dorośli ludzie stwierdzili, że są rozczarowani tym co portal faktycznie przygotował w stosunku do oczekiwań jakie wcześniej rozbudził.
Na co inni dorośli ludzie zamiast stwierdzić: 'a dla mnie było ok, nie widzę powodu do narzekania', potem zaczęło się odmawianie innym prawa do własnego zdania, bo ich odczucia są niesłuszne... Itd itp.
Czy wszyscy muszą mieć takie same opinie i przekonania. No nie.
Każdy ma prawo mieć własne i może je kulturalnie wyrazić.
Jedni widzą w Portalu samo zło, innym on zwisa a jeszcze inni widzą w nim firmę roku.
Spoko, wasza sprawa.
Natomiast obrażanie innych, bo mają czelność mieć inną opinię niż Wy... Cóż...
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
toblakai
Has thanked: 403 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Otorek pisze: 09 wrz 2024, 16:17 Co by nie powiedzieć to jednak portalowa wtopa z Oath to raczej ze świecą szukać podobnej.
Games Factory Publishing - warto poczytać :D
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

sliff pisze: 09 wrz 2024, 16:18 kasztan w postaci neuroshimy 5e
Neuroshima 5e to kasztan? Dlaczego?

Portal sprzedal prawa do takiej edycji innej firmie. Zarabia na swym pierwotnym produkcie, a reimplementuja inni. Klasyczne odcinanie kuponow od sukcesu. Ktory tworca by tak nie chcial? Sapkowski? ;)

Ale to oficjalna narracja. Nie wiadomo kto tu komu placi za produkcje nowej wersji. Stara Neuroshima chyba nigdy nie byla cudem mechaniki i nawet Portal to przyznawal. Dla nich liczylo sie pisanie. Widocznie swedzialo ich pioro ;)

To czy N 5e dnd sie sprawdzi, przyjmie, sprzeda i kto na tym zarobi/straci, to czas pokaze.

Ale kazde wspomnienie Neuro w mediach napedza sprzedaz tuzina innych produktow/gier podpietych pod ten swiat. I o to chodzi, i o to chodzi 8)

(Sam moze nawet szarpne sie na Resurgence z Portalu z bonusem Moskwa, by zobaczyc co tam wysmarowal Trzewik. Zrobili dopisek, ze to dla 18+ :mrgreen: )
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
longmen76
Has thanked: 60 times
Been thanked: 89 times
Kontakt:

Post autor: longmen76 »

Uważam, że każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, która może być neutralna, krytyczna, pochlebna. Warto jednak za każdym razem zanim się coś napisze (zwłaszcza krytycznego) pomyśleć jaki ładunek emocjonalny przekazujemy swoją wypowiedzią. Zawsze po drugiej stronie są ludzie a nie roboty i oni też mają swoje uczucia. Nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie, w jakim jest stanie psychofizycznym, za co był odpowiedzialny i czy to zrobił / stworzył (lepiej czy gorzej) nie będzie miało wpływu na jego przyszłość / rodzinę / bliskich... Uważam, że czasem lepiej się ugryźć w palce niż napisać za dużo...
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1702 times
Been thanked: 1857 times

Post autor: Mr_Fisq »

longmen76 pisze: 09 wrz 2024, 17:37 Uważam, że każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, która może być neutralna, krytyczna, pochlebna. Warto jednak za każdym razem zanim się coś napisze (zwłaszcza krytycznego) pomyśleć jaki ładunek emocjonalny przekazujemy swoją wypowiedzią. Zawsze po drugiej stronie są ludzie a nie roboty i oni też mają swoje uczucia. Nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie, w jakim jest stanie psychofizycznym, za co był odpowiedzialny i czy to zrobił / stworzył (lepiej czy gorzej) nie będzie miało wpływu na jego przyszłość / rodzinę / bliskich... Uważam, że czasem lepiej się ugryźć w palce niż napisać za dużo...
Można zadbać o to, żeby wypowiedź mimo krytycznego wydźwięku nie była chamska i celowo obraźliwa. Ale ja nie jestem psychologiem żeby zastanawiać się:
- Hmmm... A jeśli autor ma właśnie zły dzień, to może nie będę wspominał o literówce na okładce jego gry... Bo może to doprowadzić w nim do kumulacji negatywnych emocji, które później wyładuje na swoich dzieciach :roll:

Równie dobrze można by oczekiwać rozważnego komplementowania - bo ktoś może poczuć się w danej kwestii dużo lepszy niż jest w rzeczywistości, podjąć na tej podstawie decyzje rzutujące na całą jego przyszłość (a później w konfrontacji z rzeczywistością srogo się zawieść).
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
sliff

psia.kostka pisze: 09 wrz 2024, 17:14 Neuroshima 5e to kasztan? Dlaczego?
Ot taka ramotka zupełnie dla nikogo. Ze 100 osób kupi z sentymentu i postawi na półce, tak samo jak rok molocha.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

sliff pisze: 09 wrz 2024, 18:16 ramotka zupełnie dla nikogo
Tego nie wiesz, mowisz ze swej bańki :)

No i gdzie tu wina Portalu, powiedz mi prosze, skoro to twor innej firmy :P

Nie wiemy kto tu sie do kogo zwrocil Rabbit po swiat, czy Portal po mechanike.
Niemniej za jakosc finalnego produktu (ktorego jeszcze nie ma!) nie odpowiada Portal, a juz ich tu punktujesz za fiasko i kasztana. Interesujace ;)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1568 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

BOLLO pisze: 09 wrz 2024, 13:50 No i właśnie tego typu wpisy psuły cały kontekst tej imprezy. Osoby piszące na live co tak z Kajtkiem to trolle którzy nie mają własnego życia., doszukując się sensacji w kwestii która ich nie dotyczy w żaden sposób. Od tego są odpowiednie instytucje państwowe które mogą to zweryfikować. Ale po co skoro można na live śmiecić Trzewikowi i robić sensację na pożywkę degeneratom.
Czyli co mamy o tym nie rozmawiać, tylko PiP ma się tym zająć, gdzie sam poszkodowany nie był pewny czy w ogóle ma ochotę się z tym użerać? Skoro tak jesteś za "odpowiednimi instytucjami" to rozumiem zgłosiłeś to czy tak sobie tylko głupoty piszesz? Portal Games traktujesz jak Filip Chajzer PR - narobił dużo głupich rzeczy, więc zrobi jedną dobrą i nie wolno mówić o głupich. No i fajnie, że robią live charytatywny, ale nie zmywa to ich win w innych sprawach.

Osobiście nie mam potrzeby wchodzenia na takowy i informowania o tym innych, ale skoro rozlali mleko, a potem zamiast to posprzątać to popsuli jeszcze bardziej to niech się nie dziwią, że są ludzie przeciwko nim. Mają do tego prawo.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 297 times

Post autor: Pomnik »

Dobra, odebrałem paczkę z Portalu z 25 promkami.
Co dostałem
1. Kościelny Gigant/Sługa do Bloodborne
2. Nagroda Nobla do Weather Machine
3. Nowe łódki do Cooper Island
4. Targowisko do Narodzin Imperium
5. Ekspedycje do Narodzin Imperium
6. Ruiny do Narodzin Imperium
7. Platnerz do Narodzin Imperium
8. Organizacje Miedzyimperialne do Poprzez Historię
9. Robotnicy na szkoleniu do Królestw Północy
10. Zestaw Wysp 2 do Królestw Północy
11. Promo 2022 do Mindbug
12. Promo do Coatl
13. Zestaw Promo I do 51 stanu
14. Kafelki granicy do 51 stanu
15. Mate do 51 stanu
16. 2 scenariusze do Zombicide
17. Przygoda w Nibylandii do Robinsona
18. Pakiet Skarbów do Robinsona
19. Pakiet Bestii do Robinsona
20. Sekretne cechy do Robinsona
21. Meeple ryb do Robinsona
22. Utoniecie w Płomieniach do Aeons End
23. Pakiet kart Nemesis do Aeons End
24. Minirozszerzenie do Decrypto
25. Dodatkowy śledczy do Detektywa
26. Składany organizer z tektury na coś, nie widzę żadnej nazwy, klimat raczej piracki więc strzelam że Statki, Łupy, Kościotrupy.

Subiektywnie - zawiedziony nie jestem, chociaż trochę się uśmiałem bo w zamówieniu miałem Skrzynie Skarbów Robinsona więc wszystkie robinsonowe promki już miałem xD
Ale domyślam się że promki pewnie były popakowane wcześniej.
Większość promek mi się raczej nie przyda bo albo już je mam, albo nie mam gier do nich, pewnie powciskam je przy okazji jakichś sprzedaży na Olx. Aczkolwiek mata i nobel mnie zaskoczyły (mata bo akurat ma szansę się przydać, Nobel jest błyszczący i z metalu).

Edit: Ale przyczepić się muszę bo się uduszę.
Kaczmarowy scenariusz do Robinsona jest wielkości kartki A4, na odwrocie ma wielka reklamę Księgi Przygód.
Nie ma też szans żeby bez zniszczenia schować go do tej kieszonki z tyłu Księgi Przygód xD
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
KQuest
Has thanked: 122 times
Been thanked: 78 times

Post autor: KQuest »

Pomnik pisze: 09 wrz 2024, 21:2826. Składany organizer z tektury na coś, nie widzę żadnej nazwy, klimat raczej piracki więc strzelam że Statki, Łupy, Kościotrupy.
Ewentualnie Zapomniane morza
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 64 times

Post autor: osimaru »

sliff pisze: 09 wrz 2024, 18:16
Ot taka ramotka zupełnie dla nikogo. Ze 100 osób kupi z sentymentu i postawi na półce, tak samo jak rok molocha.
Fakt, że zbiórka wystartowała o 11 dzisiaj, tego samego dnia się ufundowała po niecałych 12 godzinach raczej świadczy o czymś innym. Ale ostateczny wynik kampanii zobaczymy za miesiąc bodajże.
samuraj1369
Has thanked: 557 times
Been thanked: 662 times

Post autor: samuraj1369 »

Tymczasem ja, który raz w życiu brał udział w sesji RPG, zastanawiający się czy nie wsiąść do tego pociągu z Neuroshimą 5e, bo poczytałem, że to łatwy system RPG, który ogarną nawet świeżaki xD
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3933 times

Post autor: japanczyk »

https://wspieram.to/neuroshima
100 osob mowisz?
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2034 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

samuraj1369 pisze: 10 wrz 2024, 00:19
Tymczasem ja, który raz w życiu brał udział w sesji RPG, zastanawiający się czy nie wsiąść do tego pociągu z Neuroshimą 5e, bo poczytałem, że to łatwy system RPG, który ogarną nawet świeżaki xD
a to juz nie wychodzi pod brandem Portalu? ktoś to "prywatny" kupił?
Awatar użytkownika
claymore77
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: claymore77 »

Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kośćmi (najlepiej trzykrotnie k20)
a tak na poważnie - na wspieram.to jest link do pobrania "jazdy próbnej". Podobnie zrobił Dark Rabbit z Thorgalem - w ten sposób otwierają oczy niedowiarkom.
osimaru
Has thanked: 109 times

Post autor: osimaru »

BOLLO pisze: 10 wrz 2024, 09:54 a to juz nie wychodzi pod brandem Portalu? ktoś to "prywatny" kupił?
Robi to Dark Rabbit, chyba na licencji Portalu.
Jdn
Has thanked: 77 times

Post autor: Jdn »

japanczyk pisze: 10 wrz 2024, 09:11
https://wspieram.to/neuroshima
100 osob mowisz?
Fajne jajko z poziomem Szycha sprzedali 11 z 10 dostępnych. Ciekawa sprawa jak wspieram.to działa.
Awatar użytkownika
sliff

samuraj1369 pisze: 10 wrz 2024, 00:19 Tymczasem ja, który raz w życiu brał udział w sesji RPG, zastanawiający się czy nie wsiąść do tego pociągu z Neuroshimą 5e, bo poczytałem, że to łatwy system RPG, który ogarną nawet świeżaki xD
Spokojnie nie przyjdę krzyczeć, jakim prawem się dobrze bawisz kiedy powinieneś się bawić źle ;)
japanczyk pisze: 10 wrz 2024, 09:11 https://wspieram.to/neuroshima
100 osob mowisz?
Dobrze dla nich niech i 10k sprzedadzą. Kasztan jednego jest skarbem innego.
ODPOWIEDZ