Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Widzę właśnie, że jest specjalny pledge dla retailerów, więc może cena nie będzie w sklepach dużo wyższa niż w kampanii. Nie wiem jak to wychodziło przy pierwszym druku.
Również dodam od siebie, że drewniane są super.
Kontrast na kafelkach drewnianych jest kilkukrotnie większy niż na tekturowych.
Wyglądają rewelacyjnie, kartonowe w porównaniu wyglądają dosłownie blado.
Drewniane są też lżejsze niż cały zestaw kartonowy.
No i niestety karton po kilku rozgrywkach się rozwala na brzegach.
Pozostaje cena i tu już nie poradzę.
AnlAir pisze: ↑06 wrz 2024, 11:47
Kurcze ja wziąłem karton bo mi jakoś te metalowe monety z wersji drewnianej nie siedzą nie wiem czemu
A jak drewno się trzyma po kilku rozgrywkach? Widać jakieś otarcia/niedoskonałości?
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek, Arcadia Quest - duży zestaw
A jak drewno się trzyma po kilku rozgrywkach? Widać jakieś otarcia/niedoskonałości?
Bardzo dobrze, po kilkunastu rozgrywkach nic nie widać. Co prawda nie przygladalem się ale mysle ze było by widać
Ja posiadam wersję papierową i szczerze polecam. Po +/- 30 partiach nie widać oznak zmęczenia, za wyjątkiem delikatnych obtarć pudełka. Dodam, że tytuł ten ze względu na swoją charakterystykę lądował w bardziej luźnych, imprezowych warunkach niż inne gry i dobrze to znosi.
Zagraliśmy dzisiaj dwa razy z dodatkiem. Wydaje się całkowicie zbędny.
Polega na tym, że dodajemy 20 nowych kafelków handlarzy do wora. Działają w ten sposób, że gdy dokładamy je do siebie, wszyscy inni gracze dostają po znaczniku towarów za każdego handlarza, którego już mają. Czyli jeśli wygrałem w aukcji 3 handlarzy, a ktoś już miał 3, dostaje on 9 towarów. Na koniec rundy odrzucamy towary oraz handlarzy i dostajemy po punkcie za każdą z tych rzeczy.
Czyli:
- mogą być srogie nowe punktowania na koniec rundy, przyćmiewające to co mieliśmy dotychczas (porównywalne są najwyżej dobrze rozwinięte pola uprawne)
- znaczniki towarów to po prostu punkty zwycięstwa i istnieją pewnie tylko po to, by było co dać do pudełka dodatku
- dotychczasowe kafelki są rozrzedzone - jest to szczególnie dotkliwe w przypadku czerwonych kafelków Ra. Gdy rzadziej wychodzą, rundy są trochę dłuższe, ale przede wszystkim mniej emocjonujące
Ogólnie miałem poczucie niepotrzebnego grzebania przy czymś, co było dobrze skonstruowane. Nie odmówię partii z dodatkiem, ale wolałbym go unikać.
Miałem takie samo wrażenie ogladjąc recenzje, dodatek rozwadnia trochę ten wór z kafelkami i dodajemy niepotrzebny managemant za każdym razem kiedy wychodzi ten kafel.
Ja tam biorę. Kocham Ra i na własnej skórze chcę sprawdzić, co ten dodatek wniesie.
Na pewno jeszcze bardziej podbije emocje w końcówce danej epoki, gdy dany gracz zostaje sam i oporowo ciągnie kafelki. Bo jak wyjdzie statek, to reszta na tym zarobi (o ile mają statki). To kolejna decyzja do podjęcia.