Zoo Tycoon: The Board Game (Marc Dür, Samuel Luterbacher)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Sikoreczka92
Has thanked: 42 times
Been thanked: 2 times

Zoo Tycoon: The Board Game (Marc Dür, Samuel Luterbacher)

Post autor: Sikoreczka92 »

Opis gry:
Zbuduj zoo, które skupia się na najważniejszych zwierzętach, takich jak lwy, goryle czy słonie, aby przyciągnąć i zachwycić gości. Możesz też nawiązać współpracę z parkami narodowymi w zakresie ochrony przyrody i przywrócić zagrożone gatunki do środowiska naturalnego.
Strategicznie rozmieść stoiska z jedzeniem i sklepy z pamiątkami, aby nasycić gości, jednocześnie generując przychody, które pomogą utrzymać Twoje zoo w rozwoju i rozkwicie. Im więcej pieniędzy wygenerujesz, tym więcej opcji masz do dyspozycji, aby stworzyć zoo swoich marzeń! Z ponad 34 różnymi gatunkami (większość z nich jest reprezentowana przez 230 pięknych meepli zwierząt), masz mnóstwo opcji, z których możesz wybrać swoje ulubione zwierzęta. Ale wybór zwierząt to dopiero początek! Tak jak w prawdziwym życiu, każde niesamowite zwierzę będzie wymagało wyjątkowej opieki, aby zaspokoić ich indywidualne potrzeby.
W grze planszowej Zoo Tycoon 2-4 graczy rywalizuje o zbudowanie najlepszego zoo. W tej strategicznej i tematycznej grze planszowej każdy gracz ma swobodę rozwoju własnego zoo z ponad 34 gatunkami zwierząt, budkami z jedzeniem, sklepami zoologicznymi itp. Każde zwierzę ma swoje własne wymagania dotyczące opieki, skupione na 3 kluczowych obszarach - popularności wśród zwiedzających, wartości edukacyjnej i ochronie przyrody. Podobnie jak w przypadku ogrodów zoologicznych w prawdziwym życiu, gracze muszą znaleźć odpowiednią równowagę między popularnością a ochroną przyrody w trakcie gry. W końcu, niższa wartość pomiędzy tymi dwoma pomiarami będzie liczona jako Twój ostateczny wynik.
Obrazek

Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/ma ... board-game

Czy słyszał ktoś o planach wydania gry w polskiej wersji językowej?
wajwa
Has thanked: 364 times
Been thanked: 563 times
Kontakt:

Re: Zoo Tycoon: The Board Game (Marc Dür, Samuel Luterbacher)

Post autor: wajwa »

Udało się zagrać "u kolegi" w tę Ark Nova na sterydach :wink:
Taki żarcik oczywiście, bo Zoo Tycoon to zupełnie inna bajka, choć ze względu na tematykę trudno uciec od porównań do AN.
Żeby przyswojenie zasad było jasne i klarowne, to trzeba by zobaczyć nasze miny podczas tłumaczenia :lol:
Miny mieliśmy jakby właśnie lądowało UFO :wink:
Ta gra z pewnością ma wysoki próg wejścia, co do tego nie mam wątpliwości.
Tu nie ma jak w Arku, że klateczka, do klateczki zwierzaczek, ewentualnie jakaś ikonka potrzebna...
Każdy zwierzak ma szereg wymagań.
W wybiegu musi być przestrzeń, dobrze jak w nim jest jakaś budeczka, najlepiej jak już daną gromadę mamy i takie tam różne w ten deseń :wink:
Zwierzaki w Zoo rozwijamy, żeby reputacja czy popularność ogrodu rosła, zwierzaki się parzą, rodzą się młode i z tym to woogóle jest ubaw, niby dziecka to radość, no ale w zoo dziecka to lekki problem... no bo weź Ci się okoci taki nosorożec :wink: co tu z nim począć :wink: najlepiej wywalić do innego zoo :lol:
No właśnie, kontrowersyjna część gry ...
Ruchy zwierząt pomiędzy ogrodami sterowane są prawami podaży i popytu.
Ten swoisty rynek działa nieco losowo, w efekcie nigdy nie wiesz czy jak samiec alfa strusia wystrzeli i walnie 6kę młodych to Ci to inne zoo przygarnie :wink:
Z kolei samiczka lwa w nieskończoność może czekać na partnera w oczekiwaniu na przedłużenie lwiego rodu :wink:
I tak to się mniej więcej kręci ...
Oczywiście w tle dodatkowe budeneczki, kioseczki, co by nasze zoo było najfajniejsze.
Wszystkie te działania skutkują awansami na trzech trackach, nazwijmy je zielonym, niebieskim i żółtym, po to by na koniec porównać dwa kolorki i słabszy wynik to nasze końcowe osiągnięcie.
Uff, troszkę specyficzna giera, lekko czuć tu rękę debiutantów, ale działa i (z tłumaczeniem) to było miło spędzone pięć godzinek :lol:
Wydanie piękne z drewnianym zwierzem każdego gatunku, graficzki ala Kaskadia, czyli miła kreska, no i klimacik w grze jest.
Trochę się pownerwialiśmy, trochę sfrustrowaliśmy, ale ogólnie fun był, tak że zagrać, spróbować na pewno warto, najlepiej jak ja " u kolegi" :wink: bo tanie to nie jest ...
Always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
Sikoreczka92

Oryginalny wydawca pracuje nad dodatkiem :D
Some new key aspects featured in the expansion are three new biome types (dry forest, tundra and water), 24 new animals manly focused on aquatic and semi-aquatic habitats and animal houses that allow to combine several smaller species in one enclosure. We are currently planning on including the following new species:
Co-Species: Greater flamingo, Red-necked wallaby, Common dwarf mongoose, Emu, Giant armadillo, Arctic hare, Nandu, Guanaco
T1: Capybara, Saltwater crocodile, Jaguar, Eastern grey kangaroo, Puma, Magellanic penguin, Arctic fox, Muskox, California sea lion
T2: African manatee, South American tapir, Hippopotamus, Southern cassowary, Chacoan peccary, Komodo dragon, Ring-tailed lemur, Koala, Sea otter, Polar bear
T3: Madagascar pochard, Green sea turtle, Black-footed ferret, Przewalski's horse
Of these we might replace the ring-tailed lemur, the black-footed ferret and the Prezewalski’s horse. Some fan favorites that we consider including in the expansion are Tasmanian devil and sand tiger shark.
Źrodło: FB Treecer
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Ogłoszeniem polskiej wersji kupili mnie jak paczkę żelków
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Sikoreczka92

Seraphic_Seal pisze: 22 lut 2024, 08:34 Ogłoszeniem polskiej wersji kupili mnie jak paczkę żelków
Mnie też :D
Galakta była ostatnią deską ratunku, gdyby nie ogłosili to planowałam kupić na Zatu angielską wersję, cieszę się, że się wstrzymałam :D
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Szkoda tylko, że najwidoczniej wersja bez nadruków na zwierzątkach, więc pewnie też czegoś jeszcze w niej tam nie będzie, nie pamiętam już jak kampania wyglądała : c
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Sikoreczka92

Z tego co kojarzę, to wersja retail od deluxe różni się tylko zwierzątkami, ale same zwierzątka można zamówić u oryginalnego wydawcy.
A na kampanii chyba była jeszcze żyrafa i panda, ale nie wiem, czy będzie w wersji retail.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Sikoreczka92 pisze: 22 lut 2024, 08:38
Seraphic_Seal pisze: 22 lut 2024, 08:34 Ogłoszeniem polskiej wersji kupili mnie jak paczkę żelków
Mnie też :D
Galakta była ostatnią deską ratunku, gdyby nie ogłosili to planowałam kupić na Zatu angielską wersję, cieszę się, że się wstrzymałam :D
I mnie :D
Nawiasem mówiąc teraz każde wydawnictwo na rynku ma coś o zwierzakach
Rebel Everdell, Portal Ark Nova, LDG Kaskadia, G3 Zooloretto, Bard New York Zoo,
więc i Galakta musiała czegoś poszukać :wink:
Awatar użytkownika
raiden25
Has thanked: 35 times
Been thanked: 52 times

Post autor: raiden25 »

Jak by coś to wpadła grupówka na ten tytuł gdyby kogoś interesowało zdobycie go taniej TUTAJ.
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 90 times
Been thanked: 241 times

Post autor: Fyei »

Ktoś jeszcze byłby skory podzielić się opinią po zagraniu :)?
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 59 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Reku_ »

Ktoś się orientował czy dodatek wpływa jakoś na główne mechanizmy w grze? coś naprawia?
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 90 times
Been thanked: 241 times

Post autor: Fyei »

Reku_ pisze: 10 wrz 2024, 17:48 Ktoś się orientował czy dodatek wpływa jakoś na główne mechanizmy w grze? coś naprawia?
Z tego co się doszukałam info na KS to dodatek ma nie wpływać na poziom skomplikowania zasad. Ponadto do nowych zamówień będzie dołączona instrukcja 2.0 (możliwa też do ściągnięcia w pdf).
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 59 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Reku_ »

Pozwólcie, że podzielę się swoimi przemyśleniami w temacie ZT.
Po zagłębieniu tematu wyłania się obraz gry, która:

+ wygląda na możliwie realistyczną symulację ogrodu zoologicznego
+ ma ładną oprawę graficzną i świetne meeple, szczególnie w wersji delux
+ wersja delux nie jest dużo droższa
+ ma potencjał do dania satysfakcjonującej rozgrywki, szczególnie dla kogoś zainteresowanego tematyką
+ ma wysoką regrywalność ze względu na różnorodność zwierząt dostępnych nawet w podstawce, a już o dodatku nie mówiąc

- czynnik losowy ma na tyle wysoki, że jego wpływ może irytować ze względu na długość i skomplikowanie rozgrywki
- instrukcję ma haotyczną i utrudniającą wejście w temat, choć otrzymujemy obietnicę, że bedzie poprawiona w dodatku i w drugim druku
- jest w dużej mierze pasjansem i ze względu na długość czasu gry nie będzie się sprawdzać w wiekszym gronie niż 2 osoby
- jest droga I co widać w zainteresowaniu tym wątkiem będzie niesprzedawalna w rozsądnej cenie, szczególnie po wydaniu wersji PL

* ma bardziej skomplikowane zasady niż wskazuje na to oprrawa graficzna

To takie moje rozważania. Ze względu na podejście do tematu bardzo mnie kusi, ale te minusy, które wypisałem mocno negatywnie działają. Zapowiedziana wersja pl nie ułatwia decyzji. Wolałbym mieć dodatek a Galakta go chyba nie zapowiedziała i pewnie nie wyda, bo grze nie wróżę wysokiej sprzedaży.
Jeszcze jest kilka dni na dopisanie się do forumowej zrzutki. Będę myślał dalej, ale chciałbym uslyszej waszą opinię o mojej opinii (wykreowanej na podstawie skromnego researchu)
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
bmtwo
Has thanked: 21 times

Post autor: bmtwo »

Reku_ pisze: 15 wrz 2024, 10:06
- instrukcję ma haotyczną i utrudniającą wejście w temat, choć otrzymujemy obietnicę, że bedzie poprawiona w dodatku i w drugim druku
Z tym chaosem w instrukcji zgadzam się w 100%. Na szczęście na stronie wydawcy można już pobrać nową wersję (ENG) i jest dużo lepsza :)

https://treecer.com/en/store/product/zo ... age=german
ODPOWIEDZ