Lords of Heaven (Aleksander Jagodziński)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 323 times

Re: Lords of Heaven (Aleksander Jagodziński)

Post autor: Uncle_Grga »

Allin :(

Najgorsze, że robię to sobie na własne życzenie. I do nikogo nie powinienem zgłaszać pretensji w przyszlosci..

Stary chlop k#@%&a mać.. :twisted: :(
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 40 times
Been thanked: 140 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Ja z All-in mam taki problem natury pragmatycznej.

1. Po co maty dla planszetke graczy, skoro wersja będzie zawierała kartonowe planszetki z otworami na drewniane znaczniki, a meple zastąpią żetony.

2. Po co stojaki na karty, skoro są one używane non stop do zagrywania, co turę i trzyma się je cały czas w ręce, więc są one jak piąte koło u wozu

3. Jeżeli ktoś miał pledge 24h to monety i tak otrzyma

4. Po co mata skoro jest dobrej jakości plansza, aczkolwiek mata jest jedynie sensowna, ponieważ lepiej na niej będą się trzymać karty.

Ogólnie uważam, że All In w tym wypadku nie bardzo ma sens. Może i się całościowo opłaca, ale realnie patrząc część z tych rzeczy jest po prostu zbędnym gadżetem.

Osobiście mam wersję deluxe + dodatek. Ale im więcej allin, tym szybciej się SG odblokują :p
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

Mam dokładnie takie same przemyślenia jak @Sheade i też mam mam póki co wsparte Deluxe. Ale się przyglądam końcówce kampani i w razie czego dołoże do Allin. Ale jak nie będzie żadnego innego fajerwerka w Allin to do Deluxa dorzucę tylko dodatek.
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 59 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Reku_ »

Zgadzam się z przedmówcami. Chociaż sam po tym jak wszedł dodatek wsparłem All-in'a z nadzieją, że jeszcze coś wpadnie. Mam nadzieję że ten tak ukrywany ostatni cel jest właśnie pod All-in i że PHALANX się nie przeliczył i zostanie on odblokowany. Chociaż jak się można domyślić nie został ujawniony właśnie dlatego, żeby dostosować odpowiedni próg cenowy, żeby zachęcić, ale żeby się odblokowało

EDIT
No i mamy ostatni cel ukazany. Okej. Szósty gracz, Jerozolima. Ciekawe jeśli będzie to działać na sześć osób. Brakuje takich gier.
Niemniej jestem jednak zawiedziony że PHALANX nie dodało czegoś dla tych którzy wybrali All ina. Decyzja chyba niezbyt dobra w kwestii tego ile osób wybierze finalnie największą opcję. A cel do osiągnięcia daleki jak na 24h
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Yekini
Been thanked: 1 time

Post autor: Yekini »

Reku_ pisze: 11 wrz 2024, 12:03 Zgadzam się z przedmówcami. Chociaż sam po tym jak wszedł dodatek wsparłem All-in'a z nadzieją, że jeszcze coś wpadnie. Mam nadzieję że ten tak ukrywany ostatni cel jest właśnie pod All-in i że PHALANX się nie przeliczył i zostanie on odblokowany. Chociaż jak się można domyślić nie został ujawniony właśnie dlatego, żeby dostosować odpowiedni próg cenowy, żeby zachęcić, ale żeby się odblokowało

EDIT
No i mamy ostatni cel ukazany. Okej. Szósty gracz, Jerozolima. Ciekawe jeśli będzie to działać na sześć osób. Brakuje takich gier.
Niemniej jestem jednak zawiedziony że PHALANX nie dodało czegoś dla tych którzy wybrali All ina. Decyzja chyba niezbyt dobra w kwestii tego ile osób wybierze finalnie największą opcję. A cel do osiągnięcia daleki jak na 24h
Zgadzam się.
Coś co powinno być od razu dodane dochodzi na samym końcu. Mam tylko nadzieję że na samym końcu jeśli nie zbierze się odpowiednia kasa będzie można dokupić na etapie late pladge. Najlepiej z różnym cenami w zależności ode tego co się wsparło. Czyli najtaniej all on. Średnia cena dla exclusove i normalna cena dla tych co wchodzą na etapie late pladge. Armia Jerozolimy musi być w tej grze
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times

Post autor: ScorpZero »

Będę zawiedziony, jeśli to finalnie nie będzie dostępne nawet w formie płatnego dodatku. :o
Awatar użytkownika
adrturz
Has thanked: 161 times
Been thanked: 308 times

Post autor: adrturz »

Sheade pisze: 11 wrz 2024, 11:09 Ja z All-in mam taki problem natury pragmatycznej.

1. Po co maty dla planszetke graczy, skoro wersja będzie zawierała kartonowe planszetki z otworami na drewniane znaczniki, a meple zastąpią żetony.

2. Po co stojaki na karty, skoro są one używane non stop do zagrywania, co turę i trzyma się je cały czas w ręce, więc są one jak piąte koło u wozu

3. Jeżeli ktoś miał pledge 24h to monety i tak otrzyma

4. Po co mata skoro jest dobrej jakości plansza, aczkolwiek mata jest jedynie sensowna, ponieważ lepiej na niej będą się trzymać karty.

Ogólnie uważam, że All In w tym wypadku nie bardzo ma sens. Może i się całościowo opłaca, ale realnie patrząc część z tych rzeczy jest po prostu zbędnym gadżetem.

Osobiście mam wersję deluxe + dodatek. Ale im więcej allin, tym szybciej się SG odblokują :p
1) Maty też mają wycięcia.
2) To pozorne, szczególnie, gdy grało się np. na TTS - poza tym, na ręku teraz trzymane będą także karty przywódców i celów.
3) To prawda, komu mogą przydać się piękne monety?
4) Nikt nie lubi mat.
Awatar użytkownika
adrturz

A o odblokowanie tego celu nie musicie się martwić, jeszcze 24h - nie takie cuda się zdarzały 8)
Pomnik
Has thanked: 394 times
Been thanked: 272 times

Post autor: Pomnik »

Mam nadzieję że ta pogłoska o tajnym SG nie okaże się jedynie pogłoską :D
Pytanie z mojej strony - maty graczy i cardholdery zmieszczą się w pudełku z grą?
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
adrturz

Pomnik pisze: 11 wrz 2024, 23:16 Mam nadzieję że ta pogłoska o tajnym SG nie okaże się jedynie pogłoską :D
Pytanie z mojej strony - maty graczy i cardholdery zmieszczą się w pudełku z grą?
Jaka pogłoska?

Maty graczy raczej się nie zmieszczą.
Yekini
Been thanked: 1 time

Post autor: Yekini »

Pomnik pisze: 11 wrz 2024, 23:16 Mam nadzieję że ta pogłoska o tajnym SG nie okaże się jedynie pogłoską :D
Ta tajna pogłoska to pewnie armia Jerozolimy. 😀😀😀😀
Awatar użytkownika
adrturz

Yekini pisze: 11 wrz 2024, 23:28
Ta tajna pogłoska to pewnie armia Jerozolimy. 😀😀😀😀
Jerozolima w tym SG ma już swoją zdolność specjalną i dwór, a w nim jednostki tylko dla niej :)
W tej pogłosce na pewno nie chodziło o to.
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

adrturz pisze: 1) Maty też mają wycięcia.
2) To pozorne, szczególnie, gdy grało się np. na TTS - poza tym, na ręku teraz trzymane będą także karty przywódców i celów.
3) To prawda, komu mogą przydać się piękne monety?
Oceniam po tym co widzę i co jest zdradzone, więc ciężko mi domyślać jakie macie założenia. W oparciu o tą wiedzę co mam o grze i kampanii to stwierdziłem, że są mało potrzebne.

Jeszcze nigdy nie widziałem żadnej maty z wycięciami i technicznie jest to trudne do zrobienia, ale też skąd mamy to wiedzieć skoro to nigdzie o tym nie napisaliście :p

Co do kart liderów to nie wiemy również ja jakiej zasadzie działają, czy się dobiera trzech na początku, czy oni wchodzą w trakcie przy każdej krucjacie, podobnie jest z kartami celów, one są w poprzek i raczej będą zakryte, również nie znamy zasad za nimi stojacych.

Co do monet odnoszę się do tych co mają All-in w 24h.
Reku_ pisze: 11 wrz 2024, 12:03 No i mamy ostatni cel ukazany. Okej. Szósty gracz, Jerozolima. Ciekawe jeśli będzie to działać na sześć osób. Brakuje takich gier.
Jeżeli chodzi o finalny cel, to jestem nim zachwycony, tylko właśnie by się odblokował. I tu pytanie:

1. Co jeżeli się nie odblokuje?

2. Czy ta frakcja działa na zasadzie standardowych frakcji, czy jest asymetryczna jak Hassassyni?

3. Czysto historyczne pytanie, czy Jerozolima stanowiła jakaś frakcje/armię sama w sobie? Pytam, ponieważ nie znam się. Wiem że było sporo sutanatów, ale nie wszystkie odgrywały duże znaczenie podczas krucjat. Tutaj chyba sutanat Ayyubid władał Jerozolima?

4. Czy to że kolor frakcji Jerozolimy jest nie przypadkowy że ma identyczny kolor jak żetony punktacji za miasta? Bo jeżeli nie jest to uzasadnione tym, że ta frakcja ma na starcie wpływy w każdym z miast, to jest duży błąd UXowy, robiąc żeton tego samego koloru co frakcja. Sądzac po kolorze baneru frakcja powinna mieć kolor żółty :p

5. Nie rozumiem trochę idei tej frakcji, czy to jest piątą frakcja dla 5 gracza po trzeciej krucjacie, czyli musi on czekać aż pozostali ograją 2 krucjaty czyli blisko ponad 2h gry? o.O

Trochę nie rozumiem dlaczego wrzucacie różne SG bez wyjaśnienia jaka mechanika za nimi stoi, cierpi na tym komunikacja na kampanii. Fajne rzeczy się odblokowują, ale ciężko stwierdzić czy to coś istotnego czy nie, bo bardzo skromnie przekazujecie informacje o SG i bazujemy na domysłach.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2024, 00:51 przez Sheade, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Sheade pisze: 11 wrz 2024, 23:59 Jeszcze nigdy nie widziałem żadnej maty z wycięciami i technicznie jest to trudne do zrobienia, ale też skąd mamy to wiedzieć skoro to nigdzie o tym nie napisaliście :p
Too many bones?
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

japanczyk pisze: 12 wrz 2024, 00:12 Too many bones?
Nie znam gry, wygooglalem - owszem, faktycznie taka jest, ale to ogromny otwór, a tu mowa o wycięciach na drewniane sześciany wielkośc 9x9mm... Nie widzę jakby to technicznie miało być ugrane i jeszcze obszyte. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem, dlatego podchodzę sceptycznie.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Sheade pisze: 12 wrz 2024, 00:36Nie widzę jakby to technicznie miało być ugrane i jeszcze obszyte. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem, dlatego podchodzę sceptycznie.
A gdzies jest info ze mata ma byc obszyta?
Swoja droga po co mialoby to byc obszyte? W TMB nie jest i niezbyt jest potrzeba zeby bylo ;p
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 37 times

Post autor: AkitaInu »

japanczyk pisze: 12 wrz 2024, 01:18
Sheade pisze: 12 wrz 2024, 00:36Nie widzę jakby to technicznie miało być ugrane i jeszcze obszyte. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem, dlatego podchodzę sceptycznie.
A gdzies jest info ze mata ma byc obszyta?
Swoja droga po co mialoby to byc obszyte? W TMB nie jest i niezbyt jest potrzeba zeby bylo ;p
W tmb jeden z kolejnych drukow juz mial obszyte maty, chyba na 2 kicku juz byly. Imho obszyte lepiej sie ukladaja, maja troche ciezsze brzegi i to dobrze dziala.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

AkitaInu pisze: 12 wrz 2024, 08:16
W tmb jeden z kolejnych drukow juz mial obszyte maty, chyba na 2 kicku juz byly. Imho obszyte lepiej sie ukladaja, maja troche ciezsze brzegi i to dobrze dziala.
Ale Shaede pisze o obszyciu dziur na kosci, one nie sa obszyte
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 37 times

Post autor: AkitaInu »

Aaaa to tego nie zajarzyłem w takim razie :)
japanczyk pisze: 12 wrz 2024, 08:33
AkitaInu pisze: 12 wrz 2024, 08:16
Ale Shaede pisze o obszyciu dziur na kosci, one nie sa obszyte
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Tzn. Na moją wiedzę wiem że jest to dosyć trudne techniczne, ale moze i wcale nie że niewykonalne, może są techniki o których nie wiem.

Bardziej mi chodziło o to, że autorzy nie piszą nigdzie że te maty mają mieć otwory, a więc podchodząc pragmatycznie - skoro o tym nie wiem to stwierdzam, że po co maty na planszetki, skoro kartonowe planszetki mające otwory będą się lepiej sprawdzać.

Dlatego piszę o komunikacji, autorzy tego nie doprecyzowali, więc wpierający podejmują decyzję i wnioski o to co widzą. A że wiele rzeczy na kampanii nie jest dobrze komunikowane, więc później różne opinie :)

Osobiście tego nie rozumiem dlaczego tak podchodzą, gdyby go opisali to sami by sobie ułatwili sprawę i nie musieli później po n razy odpowiadać na pytania ludzi pytających się o to samo. Ja maty odpuszczam, bo osobiście są mi nie potrzebne i nie chce za nie ekstra płacić, nawet jak się to opłaca, a tylko prezentowałem swoje wnioski :)
They are not just an observer. They start the game alongside everyone else during the 2nd Crusade, according to a different set-up.
Tu np. odpowiedz na pytanie jak nowa frakcja ma działać. Sama idea wydaje mi się slaba, tam nie wyobrażam sobie bym miał jakiemus graczu kazać czekać. Moja rozgrywka w prototyp - czyli bardzo prosta wersję gry trwała 2h 39m na 4 osoby (które bardzo sprawnie grały, bez zamulania), mając tylko dwie krucjaty z więc średnio taka osoba musiała by czekać 1h by móc zagrać. Praktycznie będzie wyglądało tak że będzie siedzieć na telefonie.

Rozumiem zamysł i zgodność historyczna z ale to jest bardzo zła decyzja projektowa. W końcu to jest grą i ma sprawiać fun. Nie znam szczegółów zaplecza projektowego jak to będzie wyegzekfowane, ale mając całą złozonosc gry wraz z masą liderów, kart, celów prywatnych, miast i ulepszeń do decyzji - taki grać będzie musiał czekać ponad godzinę by wejść do gry. Jestem ciekaw jak to autorzy uzasadniają, ale po tym co na tą chwilę wiem, uważam to za bardzo nietrafiony pomysł.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 398 times
Been thanked: 227 times

Post autor: Wildcard »

Sa scenariusze gdzie gra sie w odpowiednim ulozeniu "planszy" i np tylko 2 i 3 krucjate. Watpie zeby gra polegala na tym ze ktos siedzi i czeka zeby dolaczyc do gry...
Awatar użytkownika
adrturz

Odnieśliśmy się do tego kilkukrotnie, gra nie zaczyna się wówczas od I Krucjaty, nie wiem, skąd taka informacja - w przypadku rozgrywek z tą frakcją rozgrywka ustalona jest wg specjalnego set-upu, a także scenariuszy. Jeżeli ktoś ma ochotę spróbować innych rozwiązań (niehistorycznych) - nic nie stoi na przeszkodzie, aby próbować domowych zasad czy fanowskich rozwiązań.
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 59 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Reku_ »

To wydaje sie być dobrym rozwiązaniem. Skróci rozgrywkę na sześciu graczy. W ogóle pokładam nadzieję w tych scenariuszach, że przyniosą ciekawe rozwiązania
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

adrturz pisze: 12 wrz 2024, 12:06 Odnieśliśmy się do tego kilkukrotnie, gra nie zaczyna się wówczas od I Krucjaty, nie wiem, skąd taka informacja - w przypadku rozgrywek z tą frakcją rozgrywka ustalona jest wg specjalnego set-upu, a także scenariuszy. Jeżeli ktoś ma ochotę spróbować innych rozwiązań (niehistorycznych) - nic nie stoi na przeszkodzie, aby próbować domowych zasad czy fanowskich rozwiązań.
Bo nie zostało też powiedziane, że gra zaczyna się od 2 krucjaty, a I ten dodatkowy gracz "Jerusalem" byłby "obserwatorem" in ze ona zaczyna od 2 krucjaty, więc na chłopski rozum pierwsza rzecz jaką się nasuwa na myśli to że musi czekać całą pierwszą krucjatę. Ciężko to inaczej zinterpretować, ale też nie każdy wertuje wszystkie komentarze by takie informacje wyłapać.

Dobrze, a czym w takim razie się różni gra zaczynająca się od 2 krucjaty? Gracze zaczynają z większa ilością zasobów, większość ilością kontroli terenu itp? Czym się to charakteryzuje?
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Pojawiła się najnowsza aktualizacja LoH:
https://gamefound.com/pl/projects/phala ... updates/49

(feedback przeniesiony na następna strone)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2025, 09:56 przez Sheade, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ