Neuroshima Hex! (Michał Oracz)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 372 times

Re: Neuroshima Hex! (Michał Oracz)

Post autor: azazelmo »

Dla mnie nowa grubość jest lepsza. Standardowe są strasznie cienkie, aż źle się podnosi. Temat Roku Molocha mnie nie dotyczy, więc się nie wypowiem.
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Ja przez tą grubość anulowałem preorder xD
W sensie, jasne, grubsze żetony to lepsze żetony, ale nie jeśli wszystkie pozostałe armie są cieńsze.

Ostatecznie w sumie kwestia tej grubości i podejścia Drzwi zabiła mi trochę Hexa i wyjdzie na to ze wyląduje na Olx. Szczególnie że War Chest świetnie nam go zastępuje :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

azazelmo pisze: 11 wrz 2024, 23:53
Jest dzięki temu elastyczna i niełamliwa, można ją wszędzie nosić. Do tego dwie armie w tych mobilnych pudełka, dwie kostki k20 i można grać na stoliku w samolocie
A po co Wam dwie k20, że tak zapytam?
Who is John Galt?
Posiadam
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 590 times

Post autor: samuraj1369 »

Tomzaq pisze: 12 wrz 2024, 07:49
azazelmo pisze: 11 wrz 2024, 23:53
Jest dzięki temu elastyczna i niełamliwa, można ją wszędzie nosić. Do tego dwie armie w tych mobilnych pudełka, dwie kostki k20 i można grać na stoliku w samolocie
A po co Wam dwie k20, że tak zapytam?
Zapewne do oznaczania życia sztabu, to łatwy i kompaktowy sposób.
Ja polecam:
Obrazek

Liczniki do liczenia ściegów w szydełkowaniu. Kosztuje to grosze, a nie zależy od położenia i turbulencje nie są już problemem :D
Awatar użytkownika
Tomzaq

No przecież to oczywiste. Że też się nie domyśliłem :lol:
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
Tomzaq

Pomnik pisze: 12 wrz 2024, 02:03 Ja przez tą grubość anulowałem preorder xD
W sensie, jasne, grubsze żetony to lepsze żetony, ale nie jeśli wszystkie pozostałe armie są cieńsze.

Ostatecznie w sumie kwestia tej grubości i podejścia Drzwi zabiła mi trochę Hexa i wyjdzie na to ze wyląduje na Olx. Szczególnie że War Chest świetnie nam go zastępuje :D
Rezygnować z najlepszej gry jaką wymyślił biały człowiek z powodu 2 cm nadmiarowego kartonu? :shock: Dziwne :?:
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 2375 times

Post autor: warlock »

To jest chyba ostatnia gra potrzebująca insertu, przecież woreczki strunowe są IDEALNE do przechowywania całych armii... Nawet losowanie tego czym się gra jest naturalne i automatyczne, ot sięgasz po worek i wysypujesz. Po co się bawić w jakieś inserty?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2024, 08:24 przez warlock, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
HeroinHeart
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Post autor: HeroinHeart »

psia.kostka pisze: 12 wrz 2024, 00:08 No ok, ale co teraz? :P Reszta armii robiona bedzie "po nowemu"? Czy DT bedzie rodzynkiem, a kolejne printy zunifikuja, w tym dodruki starych armii?
Na facebookowej grupie hexa ktoś wrzucił zdjęcia, że najnowsze dodruki starszych armii też są już grubsze xd
Spoiler:
Tutaj "nowi" piraci, którzy również nie mieszczą się w insercie :)
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

No to mamy odpowiedz na odwieczny dylemat handlowca:
"Jak sprzedac ten sam towar drugi raz, (nie wkladajac w to wysilku)?"

- stworzyc NH 4.0
- wypuscic nowy print lepszych, grubszych zetonow dotychczasowych armii :mrgreen:

~~
Edit:
Ciekawe, czy bedzie jakies proste rozroznienie wersji np "Made in Poland" i "Made in China", czy tez trzeba bedzie chodzic do sklepu z rozpiska i waga jubilerska, by wylowic te grubasne hexy :mrgreen:
(btw polecam te metode dla kolekcjonerow figurek z Kinder Niespodzianek, tzn dzialalo to jakies 30lat temu :lol: #GlowkaPracuje)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2024, 08:58 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

No to teraz pytanie czy polecacie wymienić swoją kolekcję armii na wersję 3.1?
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

toblakai pisze: 12 wrz 2024, 08:53 No to teraz pytanie czy polecacie wymienić swoją kolekcję armii na wersję 3.1?
A po co...a komu to potrzebne? :mrgreen:
osimaru
Has thanked: 108 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

Jak się żetony zużyją to wymienisz na wersję premium, po co pośpiech 😎
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

osimaru pisze: 12 wrz 2024, 09:01 Jak się żetony zużyją to wymienisz na wersję premium, po co pośpiech 😎
raczej wersję ultimate gold epic fun year ediszyn. :wink:
Awatar użytkownika
psia.kostka

Dla uscislenia, to nie jest Standard i Premium. Nie nie...
Te cienkie to "Lightweight Edition" - idealny wybor, gdy czesto podrozujesz na wyjazdowe turnieje. Dlatego sa w tej samej cenie, co grube Premiumy. Obie wersje sa exclusive :twisted:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Uwielbiam te problemy gracza wieku średniego...Szekspir mógłby nową dramaturgię napisać.
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

Żarty żartami, ale jeżeli ktoś zainwestował w solidny insert i teraz po latach trzymania tej samej grubości nowe produkty są już w innym wymiarze drukowane to można mieć na rękach realny problem. Nie ma sensu dywagować, czy insert jest lepszy czy też gorszy od woreczków - problem jest.

Oczywiście nie ma co wieszać psów na Portalu, bo wiadomo, że po tylu latach się może coś zmienić - szczególnie, że grubość żetonu nie ma wpływu na rozgrywkę.

Natomiast osoby dotknięte tym problemem na pewno nie są wyłącznie szczęśliwe, że jakość poszła w górę.

Sam dwa dni temu lewitowałem kursorem nad przyciskiem 'dodaj' przy insercie do NH od reDrewno, ale stwierdziłem, że wezmę do Five Tribes - czuję się jak Trump :)
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Tomzaq pisze: 12 wrz 2024, 08:03
Pomnik pisze: 12 wrz 2024, 02:03 Ja przez tą grubość anulowałem preorder xD

Rezygnować z najlepszej gry jaką wymyślił biały człowiek z powodu 2 cm nadmiarowego kartonu? :shock: Dziwne :?:
Nieee, nazbierało się trochę, to nie tak ze karton to jedyny/największy powód dla którego odpuszczam.
Szczególnie że, jak wspomniałem, War Chest u mnie to zupełnie wyparł :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
osimaru

Problem jest, dotyczy części osób. Insert to nie jest też produkt licencjonowany z tego co wiem, więc mogą się takie niespodzianki zdarzyć i niekoniecznie muszą być przez Portal traktowane jako błąd.

Dla tych co insert kupili, zwłaszcza niedawno, na pewno sytuacja może być conajmniej irytująca. Sam miałem kupować niedługo. ReDrewno jak zobaczy co się dzieje to pewnie wycofa inserty do hexa z oferty. Przynajmniej do rozwiązania problemu w jakiś sposób 😉

Abstrahując już od grubościowo-insertowych problemów, ja się cieszę że gra się nadal rozwija, że nowa armia jest powiewem świeżości oraz że będą kolejne 😉
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 590 times

Post autor: samuraj1369 »

Pobawię się w adwokata diabła i będę bronił portalu.

Ludzie na głowy poupadali. Firma miała zawieszać w ogóle rozwój NH 3.0. Jednak tego nie zrobiła, poszła dalej i zrobiła fajną akcję z pre-release turniejami w całym kraju. Zwiększyli grubość żetonów o która wszyscy planszówkowicze tak walczą (każdy recenzent i gracz marudzi na cienkie żetony i inne kartoniki), czyli defacto podnieśli w górę jakość produktu. A szczególnie, że jak widać to nie jednorazowy wybryk, bo poprzednie armie dodrukowywane są też w tym formacie.

I co?
I kupa, planszówkowiczom się nie podoba, bo do insertu nie pasuje xD

Jak abstrakcyjne myślenie trzeba mieć, aby obciążać za to Portal?
azazelmo

samuraj1369 pisze: 12 wrz 2024, 09:51 (…)
I kupa, planszówkowiczom się nie podoba, bo do insertu nie pasuje xD

Jak abstrakcyjne myślenie trzeba mieć, aby obciążać za to Portal?
Raczej ogólny wydźwięk dyskusji jest taki, że zmiany są ok, ale komplikują parę spraw.
Jeśli serio wszystkie dodruki są grubsze, to ja się zastanawiam, czy nie wystawić wersji 3.0 i nie kupić 3.1.
Portal ma pewnie swoje za uszami, jak większość wydawnictw, ale za wspieranie Hexa to go szanuję. Czekam na wersję Kickstarter.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Ale....gdyby to były karty i z cienkich bez koszulek dostałbym nowe w klasie premium które są wyczuwalne to bym faktycznie miał obiekcje bo podczas gry byłyby niejako "znakowane". W tej sytuacji gruby żeton to klawa sprawa. Chętnie bym przytulił (gdybym grał turniejowo) akrylowe, miedziane, drewniane customowe znaczniki.
osimaru

BOLLO pisze: 12 wrz 2024, 10:08 Ale....gdyby to były karty i z cienkich bez koszulek dostałbym nowe w klasie premium które są wyczuwalne to bym faktycznie miał obiekcje bo podczas gry byłyby niejako "znakowane".
To też nie do końca, bo jeśli to byłby Hex w edycji karciankowej (czyli nie tasowałbyś ze sobą starszych, cieńszych kart z tymi nowymi, grubszymi) to byłoby to tak samo bez większego znaczenia. W sensie jakby to była taka karcianka, gdzie każdy gra gotową talią armii ;)
Awatar użytkownika
psia.kostka

Tylko ze wg komentarza na Planszowkach TV, ta grubosc byla niezamierzona, wiec ciezko wyrokowac w ktora strone to sie potoczy teraz. Nawet jesli juz kilka armii wyszlo "grubiej".

Ja tam nie zamierzam krecic z tego dramy, a co zrobia inni (?), to Portal bedzie musial z tym dealowac. Inserty nie sa dla Portalu wiazace, moze poza tym z RM, ale on i tak ssal ponoc ;)

Teraz pewnie trzeba poczekac, czy ludzie zaakceptuje grube zetony, czy zrobi sie taki halas, ze kaza Chinczykom robic ciensze. Ale dla gry halas raczej niewskazany :? Cos musza zdecydowac, "salomonowo". Inserciarze chyba najmniej beda sie liczyc, a bardziej odczucia z grania. (no ale jak niektorzy dla zasady nie kupia grubych, to nawet sie nie przekonaja o odczuciach :P i piekielny krag sie zamyka)

(narracja, ze to przez przypadek tak wyszlo, tez moze byc nadrabianiem miną, bo moze standard karton w tej fabryce ma taka grubosc, a wydziwianie na cienszy byloby drozsze lub klopotliwe np z dostawa? :P you never know)
azazelmo

osimaru pisze: 12 wrz 2024, 10:10 (…). W sensie jakby to była taka karcianka, gdzie każdy gra gotową talią armii ;)
Zagrałbym w Neuroshime LCG…
Pewnie byłaby rozwijana następne 20lat jak Hex.
osimaru

Wiadomo, ja też bym zagrał. Karcianki uber alles. Kiedyś był chyba Konwój, ale to obecnie martwy projekt z tego co się orientuję.
ODPOWIEDZ