Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
akustyk
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Post autor: akustyk »

bdm pisze: 23 wrz 2024, 19:21 Umieszczasz z zasobów spoza planszy a rozmieszczasz czyli przesuwasz żeton leżący już na planszy?

Jak graliśmy w LoR to też był dokładnie taki sam problem, chyba nagroda za sojusz z jakąś domeną o ile dobrze pamiętam.
Na odwrót i trochę inaczej. Poniżej wyciąg z instrukcji:
"Rozmieszczenie oznacza wzięcie komponentów gry, których obecnie nie ma na planszy (za wyjątkiem tych w Zbiorniku Regeneracyjnym) i położenie ich na planszy.

Umieszczenie oznacza zabranie komponentów gry z dowolnego miejsca (za wyjątkiem tych w Zbiorniku Regeneracyjnym) i umieszczenie ich na planszy. Jeśli znajdują się już na planszy, można je przenieść tak, jakby wchodziły na nią po raz pierwszy."
Wozik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 43 times

Post autor: Wozik »

akustyk pisze: 23 wrz 2024, 19:04
akustyk pisze: 23 wrz 2024, 11:42 Z innej beczki. Na fejsie na grupie Wojna o Arrakis został zamieszczony wpis o błędzie na planszetce Atrydów cytuję:
"Umieść znacznik rozmieszczenia oraz przywódcę (Naiba lub nazwanego)" a powinno być:
ROZMIEŚĆ znacznik rozmieszczenia oraz przywódcę (Naiba lub nazwanego). Ta akcja to ROZMIESZCZENIA. Czekamy jak Portal się wypowie.
I karta i planszetka mają błąd.
Obrazek
Instrukcja mówi jasno. No ciekawe jak Portal z tego wybrnie. Przyśle zestawy naprawcze, prawda?

Obrazek
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Rozmieszczenie jest z poza planszy.
Umieszczenie z planszy lub z poza planszy.
W obu przypadkach nie można wziąć figurki ze zbiornika regeneracyjnego.
Kajak
Has thanked: 218 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Kajak »

Czyli faktycznie coś jest popieprzone. Bo umieszczanie daje więcej możliwości a jest w podstawowej wersji akcji ,natomiast rozmieszczanie wprost przeciwnie.
kamil9998
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post autor: kamil9998 »

Wy tak na serio z tym zestawem naprawczym ? Tak trudno to zapamiętać ? Po 2 ile razy byście skorzystali z umieszczania zamiast rozmieszczania ? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, bardzo mocno sytuacyjne.
Wozik

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)em

kamil9998 pisze: 23 wrz 2024, 21:39 Wy tak na serio z tym zestawem naprawczym ? Tak trudno to zapamiętać ? Po 2 ile razy byście skorzystali z umieszczania zamiast rozmieszczania ? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, bardzo mocno sytuacyjne.
Tak, na serio. To już trzecia wpadka w instrukcji do gry. Ciekawe jakie jeszcze babole są na kartach w taliach frakcji.
samuraj1369
Has thanked: 551 times
Been thanked: 656 times

Post autor: samuraj1369 »

kamil9998 pisze: 23 wrz 2024, 21:39 Wy tak na serio z tym zestawem naprawczym ? Tak trudno to zapamiętać ? Po 2 ile razy byście skorzystali z umieszczania zamiast rozmieszczania ? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, bardzo mocno sytuacyjne.
Gra za 6 stów a ty się pytasz czy ktoś serio prosi o poprawienie błędów? xDDD
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Ja tego nawet wcześniej nie zauważyłem i pewnie jest tak z większością ludzi. A za zawyżoną cenę bardziej pewnie odpowiada cmon.
Wozik

Czy ktoś posiada angielską wersję i może zweryfikować "deploy" i "place" dla tych kart? Są poprawnie przetłumaczone, czy nie?

Obrazek
kamil9998

samuraj1369 pisze: 23 wrz 2024, 22:15
Jakie ma znaczenie za ile jest gra, w grze za 50zł mogą być błędy ? Pytam czy serio bo nie wiem jakiego zestawu naprawczego oczekujesz, nowych kart i planszetek ? Bo jeśli naklejki to ja podziękuję, tak jak wspominałem wcześniej ten błąd ma marginalne znaczenie w grze, co już wytłumaczyłem wyżej
akustyk

Napisałem na fejsie na obydwóch grupach. Zobaczę czy odpisze ktoś. Dam znać tutaj.
samuraj1369
Has thanked: 551 times
Been thanked: 656 times

Post autor: samuraj1369 »

kamil9998 pisze: 24 wrz 2024, 14:01
Jakie ma znaczenie za ile jest gra, w grze za 50zł mogą być błędy ? Pytam czy serio bo nie wiem jakiego zestawu naprawczego oczekujesz, nowych kart i planszetek ? Bo jeśli naklejki to ja podziękuję, tak jak wspominałem wcześniej ten błąd ma marginalne znaczenie w grze, co już wytłumaczyłem wyżej
Tak, nowych elementów z poprawną treścią.
Stop bylejakości...
Jeśli kupuje coś za 600 zł to oczekuję produktu premium, tłumaczenia, wykonania, kontroli jakości na poziomie premium.
W grze za 50 zł poprawiłbym sobie długopisem. Lucrum potrafił wydrukować nowe karty do obydwu wersji Imperium, gdzie każda kosztowała po 100-150 zł. Tam też wystarczyło zapamiętać xD
Jak zamawiasz steka za 120 zł medium a dostajesz well done to też pokornie schylasz głowę i jesz ze smakiem?
Polacy to lubią być oszukiwani i nadal mają problemy z poszanowaniem własnych pieniędzy.
kamil9998

Wozik pisze: 24 wrz 2024, 13:11 Czy ktoś posiada angielską wersję i może zweryfikować "deploy" i "place" dla tych kart? Są poprawnie przetłumaczone, czy nie?

Obrazek
Na wszystkich tych kartach jest "Place"
kamil9998

samuraj1369 pisze: 24 wrz 2024, 14:05
kamil9998 pisze: 24 wrz 2024, 14:01

Tak, nowych elementów z poprawną treścią.
Stop bylejakości...
Jeśli kupuje coś za 600 zł to oczekuję produktu premium, tłumaczenia, wykonania, kontroli jakości na poziomie premium.
W grze za 50 zł poprawiłbym sobie długopisem. Lucrum potrafił wydrukować nowe karty do obydwu wersji Imperium, gdzie każda kosztowała po 100-150 zł. Tam też wystarczyło zapamiętać xD
Jak zamawiasz steka za 120 zł medium a dostajesz well done to też pokornie schylasz głowę i jesz ze smakiem?
Polacy to lubią być oszukiwani i nadal mają problemy z poszanowaniem własnych pieniędzy.
Ja mam ang wydanie i mnie to nie dotyczy, ale na pewno Portal Ci prześle nowe elementy już to widzę, więc możesz sobie tutaj ponarzekać i tyle
akustyk

Wozik pisze: 24 wrz 2024, 13:11 Czy ktoś posiada angielską wersję i może zweryfikować "deploy" i "place" dla tych kart? Są poprawnie przetłumaczone, czy nie?
Mam z fejsa już fotkę. Wszystkie są dobrze przetłumaczone.

Obrazek
Awatar użytkownika
Elros.
Has thanked: 205 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Elros. »

Już widzę jak polskie wydawnictwa, które w pierwszej kolejności tną koszta na korekcie będą się przejmować, że gra za 600 zł powinna być "premium i bez błędów" XD
kamil9998

I ta gra nie kosztuje 600zł to aktualna zawyżona cena przez wyczerpanie zapasu w 95%, normalnie poniżej 500 przecież można było sobie zamówić, sam kupiłem ang wersję używaną za 400zł
copychef
Has thanked: 136 times
Been thanked: 60 times

Post autor: copychef »

kamil9998 pisze: 24 wrz 2024, 14:09 Ja mam ang wydanie i mnie to nie dotyczy, ale na pewno Portal Ci prześle nowe elementy już to widzę, więc możesz sobie tutaj ponarzekać i tyle
Niepotrzebna ironia. Portalowi zdarzało się już w przeszłości wysyłać poprawione komponenty do wydanych przez siebie gier (vide Inis).
kamil9998

copychef pisze: 24 wrz 2024, 15:10
kamil9998 pisze: 24 wrz 2024, 14:09 Ja mam ang wydanie i mnie to nie dotyczy, ale na pewno Portal Ci prześle nowe elementy już to widzę, więc możesz sobie tutaj ponarzekać i tyle
Niepotrzebna ironia. Portalowi zdarzało się już w przeszłości wysyłać poprawione komponenty do wydanych przez siebie gier (vide Inis).
Jeśli zabrzmiało ironicznie to przepraszam, nie taki był cel tej wiadomości, bardziej stwierdzenie faktu, że Portal pewnie nic z tym nie zrobi. Ale spróbować zawsze możesz, trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie sprawy.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

Witam serdecznie,

Mam pytanie dotyczące poruszania się Feyd-Rautha.
Przypuśćmy, że Feyd-Rautha chce zaatakować Atrydów. On znajduje się na polu A (oznaczę je literą na potrzeby mojego pytania). Atrydzi znajdują się na polu "C". Zgodnie z jego umiejętnością, która mówi "Porusz i zaatakuj Legionem w którym jest Feyd-Rautha", przemieszczam się na pole "B" i z tego pola atakuję (wszystko w jednym ruchu).
Co w przypadku, kiedy na polu "B" znajduje się znacznik czerwia? Czy musimy odsłonić znacznik i sprawdzić, czy jest czerw, jeśli ruch, który wykonuje Feyd-Rautha jest atakiem na jednostkę przeciwnika, która znajduje sie na polu "C"?
akustyk

Na karcie Feyda są dwa kroki. Wykonujesz pierwszy krok i wtedy napotykasz znak czerwia. Musisz go rozpatrzyć zanim możesz wykonać dalszą część karty. Jeśli po odkryciu znaku czerwia okaże się, że pojawia się tak czerw to musisz wykonać odwrót (atrydzi decydują gdzie) a jak nie możesz to czerw atakuje i znika.
Podobny temat na bgg:
https://boardgamegeek.com/thread/331520 ... 3#44864193
barcelihno

Ale, czy nie uważasz, że zwrot "Porusz i zaatakuj Legionem w którym jest Feyd-Rautha" można traktować, jak jeden ruch? A więc najpierw walka, potem czerw? Choć wydaje mi się trochę naciągane...
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 546 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Deem »

Na karcie są nazwy dwóch oddzielnych akcji, z których każda jest opisana w zasadach, nie ma żadnego wykluczenia (w stylu „zignoruj znak czerwia w trakcie ruchu”). Jakakolwiek gimnastyka umysłowa jest tu zupełnie zbędna, a zdolność Feyda jest wykopsana bez żadnych nadinterpretacji.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
akustyk

barcelihno pisze: 24 wrz 2024, 22:03 Ale, czy nie uważasz, że zwrot "Porusz i zaatakuj Legionem w którym jest Feyd-Rautha" można traktować, jak jeden ruch? A więc najpierw walka, potem czerw? Choć wydaje mi się trochę naciągane...
Widziałeś linka na bgg? Wypowiada się tam sam Kevin Chapman który był testerem gry współpracujący bezpośrednio z twórcami gry. Jego zdanie jest równoznaczne z założeniami twórców. Często konsultuje z nimi odpowiedzi. Taką samą rolę pełni również na forum gry Wojna o Pieścień.
barcelihno

dzięki za info. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ