Stationfall - Chaos na orbicie (Matt Eklund)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Strud
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times

Re: Stationfall - Chaos na orbicie (Matt Eklund)

Post autor: Strud »

W sklepie wydawcy były po 19 USD, więc to raczej nie wina Galakty.
Ciekawe, czy będą też dostępne w innych sklepach, czy tylko u nich.
Awatar użytkownika
Kondzio167
Has thanked: 107 times
Been thanked: 60 times

Post autor: Kondzio167 »

Strud pisze: 18 wrz 2024, 13:32 W sklepie wydawcy były po 19 USD, więc to raczej nie wina Galakty.
Ciekawe, czy będą też dostępne w innych sklepach, czy tylko u nich.

Planszowe newsy potwierdziły że tylko w sklepie wydawcy
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 234 times
Been thanked: 170 times

Post autor: Urkeith »

Ceny kuriozalne muszę przyznać
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 433 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

Generalnie ta planszowka wychopdzi dosc drogo. Jakis konkretny powod? Ilosc komponentow nie powala, brak konkretnego IP wiec o co chozi ?
Awatar użytkownika
Tachion
Has thanked: 185 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Tachion »

Płacisz za design.
Czemu Lacerda jest drogi? Nieporównywalnie do zawartości. Dla mnie Stationfall to mocne top10 moich gier.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 433 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

W sensie inne gry tego dizajnu mialy mniej i dlatego sa tansze? :D

Jak ktos bedzie projektowal gre 10 lat to nagle cena za zwykla talie kart to bedzie 350?

Nie chce sie czepiac, kazdy znajdzie inny osobisty przelicznik cena/jakosc tylko serio szukam tutaj uzasadnienia takiego kosztu.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Wildcard pisze: 18 wrz 2024, 17:17 W sensie inne gry tego dizajnu mialy mniej i dlatego sa tansze? :D

Jak ktos bedzie projektowal gre 10 lat to nagle cena za zwykla talie kart to bedzie 350?

Nie chce sie czepiac, kazdy znajdzie inny osobisty przelicznik cena/jakosc tylko serio szukam tutaj uzasadnienia takiego kosztu.
Gry Eklundów są po prostu b. dobre i jak widać po innych jego tytułach wyprzedają się u nas na pniu.

Pax Pamir - wyprzedany.
Pax Renaissance - wyprzedany

Tu obstawiam, że będzie ponownie.

Inna sprawa to regrywalność, frajda z gry oraz klimat.
W Pax Renassaice za którego zapłaciłem 280zł mam rozegrane 150 partyjek i ta liczba ciągle rośnie.
W jakiegoś kickstartera pełnego plastiku za 1000zł, jak kolega zaproponuje to zagramy raz, gra się nudzi i wracamy do sprawdzonych ciekawszych gier.

Stationfall jak i Paxy wychodzą w moim rozrachunku tanio :D
azazelmo
Has thanked: 196 times
Been thanked: 383 times

Post autor: azazelmo »

Pamir nie był Ecklunda (nie druga edycja). No i był bardzo ładnie wydany.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 261 times
Been thanked: 279 times

Post autor: Moonday »

Jeżeli gra jest dobra to się obroni. Mnie zastanawia na ile grze potrzebne są te standy/figurki? Zamiast nich mamy jakieś żetony?
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 349 times
Been thanked: 564 times

Post autor: salaba »

Moonday pisze: 18 wrz 2024, 17:46 Jeżeli gra jest dobra to się obroni. Mnie zastanawia na ile grze potrzebne są te standy/figurki? Zamiast nich mamy jakieś żetony?
W pudełku są walce o przekroju hexa, które reprezentują każdego bohatera oraz projekt X.

Figurki są dla wyglądu, ja mam i lubię, ale bez malowania ciężko odróżnić niektóre postaci od siebie. Mnie się jednak podobają i idealnie odzwierciedlają bohaterów no i klimatycznie się je porusza po planszy :)

Standy chwalą ci, którym nie chce się malować figurek, są rozpoznawalne na planszy, ale szczerze, nie moje klimaty.

Generalnie plansza jest ogromna i ja przy tej grze zawsze stoję by wszystko widzieć.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Post autor: PytonZCatanu »

Grałem 3x w Stationfall i ja jestem zwolennikiem walców. Ostatnia partie graliśmy z figurkami (bo reszta chciała), ale żeby je odróżnić obok każdego stał jego walec 😁
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Ciuniek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Ciuniek »

salaba pisze: 18 wrz 2024, 18:23 walce o przekroju hexa
Obrazek
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Atk »

HorribleNick pisze: 18 wrz 2024, 13:18 Galakta wrzuciła przedsprzedaż figurek i standeesów. Nie powiem, trochę prychłem jak zobaczyłem 75 zł za standeesy.
a to nie bylo za pionki drewniane?
Wildcard pisze: 18 wrz 2024, 17:17 W sensie inne gry tego dizajnu mialy mniej i dlatego sa tansze? :D

Pisalem wyzej, ze cena gry to nie tylko komponenty, ale i nazwiska na pudelku ilosc testow, ktora ta gra mogla potrzebowac, bo ma wiecej opcji niz zwyczajna zamknieta gra itd
PytonZCatanu pisze: 18 wrz 2024, 18:42 Grałem 3x w Stationfall i ja jestem zwolennikiem walców. Ostatnia partie graliśmy z figurkami (bo reszta chciała), ale żeby je odróżnić obok każdego stał jego walec 😁
tez dostalem info, ze sa najlepsze
Pomnik
Has thanked: 415 times
Been thanked: 287 times

Post autor: Pomnik »

Dla drukarzy jest świetne rozwiązanie.
https://www.thingiverse.com/thing:5882570
Autor ma też pasujący insert do tego :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 234 times
Been thanked: 170 times

Post autor: Urkeith »

ja nie neguje że to dobra gra, ba, bardzo ją lubię. ale cena za wersję z tymi śmiesznymi mepelkami, a potem jeszcze dopłacić za standy to jest rozbój :mrgreen:
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

Pomnik pisze: 18 wrz 2024, 19:54 Dla drukarzy jest świetne rozwiązanie.
Ja się zastanawiam jak się zaznacza ogłuszenie w przypadku figurek/standów ? Trzeba położyć figurkę na boku ? Drewniane znaczniki są chyba pod tym względem bardziej funkcjonalne.
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Post autor: sinbad78 »

zawias pisze: 26 wrz 2024, 10:50 Ja się zastanawiam jak się zaznacza ogłuszenie w przypadku figurek/standów ? Trzeba położyć figurkę na boku ? Drewniane znaczniki są chyba pod tym względem bardziej funkcjonalne.
Te duże X, które kładzie się na kartach można chyba dać pod miniaturkę.
Ew czerwony ring pod spodem :D
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

zawias pisze: 26 wrz 2024, 10:50
Pomnik pisze: 18 wrz 2024, 19:54 Dla drukarzy jest świetne rozwiązanie.
Ja się zastanawiam jak się zaznacza ogłuszenie w przypadku figurek/standów ? Trzeba położyć figurkę na boku ? Drewniane znaczniki są chyba pod tym względem bardziej funkcjonalne.
kładziesz żeby widać było że teraz odpoczywa
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Dla osób które jeszcze nie grały:

Obojętnie w jakiejś konfiguracji gracie, na planszy jest co najmniej kilkanaście postaci. Stoją, leżą, jedne są twoje, inne przeciwnika, inne nie wiadomo. Poza tym jedne są ludźmi, inne robotami, a niektóre hybrydami......

Zmierzam ku temu , że szybka identyfikacja naprawdę jest tutaj ważna i IMHO figurki z walcami nie mają szans. Inaczej idzie się zamęczyć
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Znamy datę premiery.

Obrazek

W grupie zamówiliśmy 3 kopie gry. Każdy gracz ma inny pomysł na oznaczenie postaci na planszy. Damy znać co z tego wyjdzie :D
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

Takie pytanko z serii trochę dziwnych (;
Ilu osobom tutaj, którym podoba się Stationfall, podoba się również Pax Renesans?
Nie chodzi mi o to żeby te gry porównywać w żaden sposób, ale bardziej o ogarnięcie/tłumaczenie złożoności zasad sobie czy kumplom oraz ogólnie o przyjemność grania w Eklundowy tytuł (:
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Stationfall jest o wiele, wiele prostszą gra. Zasad jest sporo, ale to raczej wynika z umiejek postaci i akcji w lokacjach. Ogólne zasady są dość proste i co ważniejsze intuicyjne.

Pax Renesans to gra która ja gram z nosem w instrukcji.....
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

Langus pisze: 26 wrz 2024, 11:40 Takie pytanko z serii trochę dziwnych (;
Ilu osobom tutaj, którym podoba się Stationfall, podoba się również Pax Renesans?
Nie chodzi mi o to żeby te gry porównywać w żaden sposób, ale bardziej o ogarnięcie/tłumaczenie złożoności zasad sobie czy kumplom oraz ogólnie o przyjemność grania w Eklundowy tytuł (:
Kolega lubi Renesans ale Stationfall był dal niego zbyt "imprezowy". Niestety tutaj często ktoś psuje Ci plany przez przypadek, a bo sobie coś tam ruszył na planszy a Tobie ręce opadają :D. W renesansie jednak jest większa kontrola i mozliwość wydedukowania co kto chce osiągnąć, tutaj przez tą niewiadomą (kto gra kim) wkrada się chaos. Dla mnie są tam te paxowe klimaty: gdzie starasz się dwoma akcjami (czasami więcej, czasami mniej) tak ustawić sytuację na planszy żeby jak najlepiej przygotować się do kolejnej rundy. Ale niestety często są to bardzo rwane rundy, mało efektywne, szczególnie na początku kiedy poznajemy ten tytuł. Ja sam dopiero trochę pograłem i jestem ciekaw co będzie za te 10-20 partii
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 349 times
Been thanked: 564 times

Post autor: salaba »

Bardzo lubię zarówno Stationfall jak i Pax Ren oraz High Frontier, wszystkie dla mnie świetne. Przygodę z Eklundami zaczęłam od Stationfall i jeśli chodzi o naukę zasad to najciężej jest zacząć - zasady każdej z wymienionych gier są intuicyjne.
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

salaba pisze: 26 wrz 2024, 13:08 Bardzo lubię zarówno Stationfall jak i Pax Ren oraz High Frontier, wszystkie dla mnie świetne. Przygodę z Eklundami zaczęłam od Stationfall i jeśli chodzi o naukę zasad to najciężej jest zacząć - zasady każdej z wymienionych gier są intuicyjne.
vinnichi pisze: 26 wrz 2024, 11:46 Kolega lubi Renesans ale Stationfall był dal niego zbyt "imprezowy". Niestety tutaj często ktoś psuje Ci plany przez przypadek, a bo sobie coś tam ruszył na planszy a Tobie ręce opadają :D. W renesansie jednak jest większa kontrola i mozliwość wydedukowania co kto chce osiągnąć, tutaj przez tą niewiadomą (kto gra kim) wkrada się chaos. Dla mnie są tam te paxowe klimaty: gdzie starasz się dwoma akcjami (czasami więcej, czasami mniej) tak ustawić sytuację na planszy żeby jak najlepiej przygotować się do kolejnej rundy. Ale niestety często są to bardzo rwane rundy, mało efektywne, szczególnie na początku kiedy poznajemy ten tytuł. Ja sam dopiero trochę pograłem i jestem ciekaw co będzie za te 10-20 partii
PytonZCatanu pisze: 26 wrz 2024, 11:45 Stationfall jest o wiele, wiele prostszą gra. Zasad jest sporo, ale to raczej wynika z umiejek postaci i akcji w lokacjach. Ogólne zasady są dość proste i co ważniejsze intuicyjne.

Pax Renesans to gra która ja gram z nosem w instrukcji.....
U nas zaczęliśmy Eklunda od Pax Ren. Pierwsza gra była cieżka, właśnie przez zasady i dużą otwartość w możliwościach rozgrywki, ale teraz po kilkunastu to jest absolutny mój top. Zdaję sobie sprawę, że to dwie różne gry i naczytałem się, że w Stationfall ciężko zaplanować coś na dłuższą metę, dlatego zapytałem bardziej o radochę z rozgrywki graczy, którym siadł Pax Ren, bo z niewielu podobieństw, otwartość rozgrywki jednak widać (:
ODPOWIEDZ