Speakeasy (Vital Lacerda)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Pluck
Has thanked: 106 times
Been thanked: 42 times

Speakeasy (Vital Lacerda)

Post autor: Pluck »

Obrazek

Głośno o tym tytule wszędzie więc pora na wątek u nas. Całość wkrótce na Ks (brak daty).
https://boardgamegeek.com/boardgame/375459/speakeasy

Speakeasy przeniesie cię z powrotem do burzliwych lat dwudziestych XX wieku, w okres prohibicji. W czasach prohibicji Manhattan był pod ścisłą kontrolą Lucky'ego Luciano, prominentnego mafioso. Aby wzmocnić swoją władzę nad terytorium, wprowadził on dobrze zorganizowany system. Podzielił Manhattan na różne dzielnice, z których każda była przypisana konkretnemu mafiosowi odpowiedzialnemu za prowadzenie swoich "biznesowych" operacji.
Ci mafiosi działali na podstawie paktu o nieagresji, co oznaczało, że powstrzymywali się od atakowania siebie nawzajem i współpracowali w razie potrzeby. To porozumienie zapewniało stosunkowo pokojowe współistnienie między nimi, pozwalając im skupić się na rozszerzaniu swoich operacji bez wewnętrznych konfliktów.
Aby utrzymać porządek i zapobiec wtargnięciu nowych graczy na ich terytoria, mafiosi mocno strzegli kontrolowanych obszarów. Każda nieuprawniona próba nawiązania obecności spotykała się z wrogością. W rezultacie tylko ci, którzy znajdowali się w istniejącej sieci, mogli uczestniczyć w lukratywnym świecie nielegalnych działań w okresie prohibicji.
Ich prosperujące imperium i lukratywne działania, takie jak nielegalna sprzedaż alkoholu i hazard, przynosiły im znaczne zyski. Lucky Luciano zapewniał, że każdy mafioso otrzymuje udział w ogólnych dochodach, oparty na jego wynikach i efektywności operacji. Sukces ich imperium opierał się na efektywnej organizacji, współpracy i lojalności wobec systemu ustanowionego przez Lucky'ego Luciano.
Mimo przestępczego charakteru ich działań, byli to wykwalifikowani przedsiębiorcy, którzy zarządzali swoimi przestępczymi imperiami z strategiczną precyzją, co czyniło ich potężnymi siłami w podziemiu Manhattanu w okresie prohibicji.
W tej grze wcielisz się w rolę jednego z tych mafiosów, zarządzając i prowadząc własne imperium speakeasy na Manhattanie.
Ale prowadzenie speakeasy nie jest łatwe, i będziesz musiał wykorzystać całą swoją spryt i zasoby, aby utrzymać się przed konkurencją. W miarę jak poprawiasz swoje działania, stajesz się bardziej znany i modernizujesz swoje speakeasy, a nawet kasyna, przyciągniesz uwagę zewnętrznej mafii i policji. Musisz wykorzystać swoje wpływy, aby utrzymać swoje interesy i otrzymać swoją część od Lucky'ego Luciano.
Możesz współpracować z zewnętrznymi mafiosami, a nawet atakować i obrabowywać przemytników alkoholu, aby zdobyć cenne zasoby i uzyskać przewagę nad rywalami. Będziesz musiał ostrożnie zarządzać swoimi kartami, strategicznie umieszczając swoich pracowników, aby dostarczać nielegalny alkohol i osiągnąć cele na Manhattanie, aby zarabiać pieniądze.
W tej grze zarządzania miejscami pracy i kartami, będziesz musiał zatrudnić bandytów, aby pomóc ci przejąć kontrolę nad Manhattańczykami w tym ekscytującym i niebezpiecznym czasie. Będziesz fałszować swoje księgi, aby zapełnić swoje sejfy darmowymi pieniędzmi z podatków, osiągając pewne cele.
Gra jest przeznaczona dla 1 do 4 graczy i trwa około 40 minut na gracza.
Ostatecznym celem jest prosty: zgromadź najwięcej pieniędzy i stań się najbardziej udanym mafiozą w mieście. Masz to, co trzeba, aby przyjąć wyzwanie, wspiąć się na szczyt sceny speakeasy i przejąć kontrolę nad Manhattanem w okresie prohibicji? Czas złapać swój fedorę i przekonać się w Speakeasy.
Awatar użytkownika
Malibu
Has thanked: 55 times
Been thanked: 47 times

Re: Speakeasy (Vital Lacerda)

Post autor: Malibu »

Pytałem się ostatnio na discordzie Vitala jak to chodzi na 2os i jaka jest mnie więcej ciężkość tej gry. Mam dobre info dla Was bo ponoć bardzo dobrze chodzi i nie jest to poziom skomplikowania jak w On Mars czy Inventions :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
buhaj
Has thanked: 1027 times
Been thanked: 654 times

Post autor: buhaj »

Wygląda trochę jak gra stojąca obok Escape Plan. To mnie cieszy
Awatar użytkownika
Malibu
Been thanked: 47 times

Post autor: Malibu »

Ks planowany jest mniej więcej w środku roku
antonio3333
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

Kickstarter oficjalnie zaplanowany na 26 września. Znalazłem link gdzie sugerowana cena detaliczna to 150 $ i w sumie patrząc jest to nawet prawdopodobne, że tyle może kosztować.

https://www.eaglegames.net/Speakeasy-p/102453.htm

A tutaj link do oficjalnej strony do KS

buhaj
Has thanked: 1027 times
Been thanked: 654 times

Post autor: buhaj »

Nieźle to wygląda. Tym razem się skuszę
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Temat w moich klimatach, jeśli poziom trudności będzie bliżej Gallerista niż Inventions to może się przeproszę z panem Vitalem :)
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Ppeper
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Ppeper »

Na planszostrefie już jest przedsprzedaż XD
659,90

https://planszostrefa.pl/pl/searchquery ... =Speakeasy
mement0
Been thanked: 5 times

Post autor: mement0 »

planowana jest polska wersja jezykowa ?
Awatar użytkownika
Sawmody
Has thanked: 70 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Sawmody »

mement0 pisze: 20 wrz 2024, 09:46 planowana jest polska wersja jezykowa ?
Można w ciemno założyć, że wyda ją Portal, tak jak poprzednie dwie duże gry Lacerdy z tego wydawnictwa. Ogłoszenie na Portalconie pod koniec stycznia.
Szadoł
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Szadoł »

buhaj pisze: 07 lut 2024, 06:58 Wygląda trochę jak gra stojąca obok Escape Plan. To mnie cieszy
Mam nadzieję że to mechanicznie ma jak najmniej wspólnego z Escape Planem. Poczekam na zasady.
antonio3333

Niby link ma pl, ale opis, że mówi angielski. Czy to nie trochę fall start ze strony planszostrefy? :D
sasquach
Has thanked: 1035 times
Been thanked: 661 times

Post autor: sasquach »

antonio3333 pisze: 20 wrz 2024, 13:01 Niby link ma pl, ale opis, że mówi angielski. Czy to nie trochę fall start ze strony planszostrefy? :D
Ale wiesz, że polskie sklepy mogą sprzedawać gry w języku angielskim lub dowolnym innym?
maslopi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 20 times

Post autor: maslopi »

antonio3333 pisze: 20 wrz 2024, 13:01 Niby link ma pl, ale opis, że mówi angielski. Czy to nie trochę fall start ze strony planszostrefy? :D
Nie rozumiem co ma piernik do wiatraka :P
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 2883 times

Post autor: Ardel12 »

maslopi pisze: 20 wrz 2024, 13:35
Nie rozumiem co ma piernik do wiatraka :P
Ja z kolei nie rozumiem skąd masz widok, że link jest do PL? Przekierowuje do tego co wyrzuciła wyszukiwarka sklepu.

Jakby gra była w okolicach Gallerista lub Vinhosa względem zasad to z chęcią bym nawet zakupił. Prostota i elegancja tamtych była wybitna, a potem dla mnie Lacerda przegiął(Lisboa, On Mars i następne) i od każdego tytułu się odbijałem finalnie i nigdy nie wracałem(koronnym przykładem jest Lisboa, która po powrocie po kilku latach jeszcze mocniej straciła dla mnie na ocenie).

Klimacik mnie kupuje, ale mapa wygląda na ogromną z toną znaczników i elementów. 26 start kampanii, to już przebieram nóżkami na ogarnięcie zasad i jakieś filmiki z rozgrywek. Oby tylko nie była to gra jak Innowacje w odpalanie łańcuchów akcji, bo to mogę zlecić algorytmowi(komiwojażer xD).

Jak zwykle koszt duży, pudło ogromne i wypchane zawartością, byle mechanika mnie kupiła a miejsce się znajdzie :D
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Instrukcja już wisi na bgg, z tego co widziałem jedyne poprawki jeszcze wprowadzane to językowe. Nie czytałem, ale sam klimat jakoś mnie kusi, od czasów Bootleggers chyba nic w tym temacie nie grałem.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2021 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

kwiatosz pisze: 20 wrz 2024, 15:14 Instrukcja już wisi na bgg, z tego co widziałem jedyne poprawki jeszcze wprowadzane to językowe. Nie czytałem, ale sam klimat jakoś mnie kusi, od czasów Bootleggers chyba nic w tym temacie nie grałem.
Ach, grałem w Bootleggers i naprawdę lubiłem tę grę!

Ja na ten moment nawet nie siadam do Speakeasy. Po ostatnich 2 grach Lancerda zniechęca ciężkością i trochę robi sztukę dla sztuki. Ale może z recenzji okaże się że gra jest jednak lżejsza niż te grubasy, to wtedy usiądę.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
akurczak
Has thanked: 261 times
Been thanked: 37 times

Post autor: akurczak »

Szadoł pisze: 20 wrz 2024, 10:41
buhaj pisze: 07 lut 2024, 06:58 Wygląda trochę jak gra stojąca obok Escape Plan. To mnie cieszy
Mam nadzieję że to mechanicznie ma jak najmniej wspólnego z Escape Planem. Poczekam na zasady.
kwiatosz pisze: 20 wrz 2024, 15:14 Instrukcja już wisi na bgg, z tego co widziałem jedyne poprawki jeszcze wprowadzane to językowe. Nie czytałem, ale sam klimat jakoś mnie kusi, od czasów Bootleggers chyba nic w tym temacie nie grałem.
Dla formalności, link dla szukających, bo wisi na forum a nie w plikach:
https://boardgamegeek.com/thread/331252 ... lebook-v12
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

PytonZCatanu pisze: 20 wrz 2024, 15:18 Ja na ten moment nawet nie siadam do Speakeasy. Po ostatnich 2 grach Lancerda zniechęca ciężkością i trochę robi sztukę dla sztuki. Ale może z recenzji okaże się że gra jest jednak lżejsza niż te grubasy, to wtedy usiądę.
Nie zniechęcaj się tak łatwo. Gra podobno ma być dużo łatwiejsza w zasadach i ma mieć mniej mikrozasad niż poprzednie gry. Ja liczę na ciężkość Gallerista. Oczywiście cena bardzo zniechęca do kupna ale jeżeli byłaby tak dobra jak Gallerist to myślę że można rozważyć zakup.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
antonio3333

Wystartowało, za podstawkę wychodzi 124$ plus vat czyli jakieś 153$ co daje jakieś 584 zł. No jeszcze rrzeba doliczyć przesyłkę co jakby się samemu zamawiało to już lepiej w planszostrefie zamówić. Jakby zamówić w 3 osoby i rozbić przesyłkę na 40$ to jest wtedy podobnie jak w planszostrefie przy mojej zniżce lojalnościowej. Tutaj chyba lepiej brać w planszostrefie, ale może jakieś korzystniejsze warunki na grupówkę, choć już wątpię jeśli już taką ofertę dali sklepom.
asterio

Post autor: asterio »

Będzie wersja polska w sprzedaży
"POLISH: A Polish edition will be available in retail in 2025."
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Mnie mocno rozczarował brak walki pomiędzy graczami, a tylko z "botami". Na ten moment w połowie instrukcji straciłem ochotę na testowanie na tabletopii na dwie łapy. Do tego zmniejszająca się liczba workerów w kolejnych rundach (4/3/3/1) twist jest taki że odrzuca się ich do pudełka, naprawdę nie dało się ich wykorzystać do oznaczania czegokolwiek jak w na skrzydłach? Smutniejszego workerplacementu chyba nie widziałem. Z recenzji BGR wywnioskowałem że najciekawszym elementem jest obracanie niewypraną kasą.
antonio3333

Kurczę, obejrzałem how to play ze strony kickstartera i mamy takie serio mieszane uczucia. Bardzo to takie suche i bez zwrotów akcji. To co powiedział @autopaga nie ma walki między rodzinami mafijnymi, a jest bardziej wyścig o miejsca i walka przez botami i przeszkadzającą policją. Strasznie mocno teraz uderzyłem w ścianę, bo byłem mocno zajarany na tę grę, a teraz to tak patrzę, że to jest po prostu euro bez tego sznytu podłości i walki jakiej się spodziewałem. Szkoda...
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Nilis pisze: 20 wrz 2024, 20:27
PytonZCatanu pisze: 20 wrz 2024, 15:18 Ja na ten moment nawet nie siadam do Speakeasy. Po ostatnich 2 grach Lancerda zniechęca ciężkością i trochę robi sztukę dla sztuki. Ale może z recenzji okaże się że gra jest jednak lżejsza niż te grubasy, to wtedy usiądę.
Nie zniechęcaj się tak łatwo. Gra podobno ma być dużo łatwiejsza w zasadach i ma mieć mniej mikrozasad niż poprzednie gry. Ja liczę na ciężkość Gallerista. Oczywiście cena bardzo zniechęca do kupna ale jeżeli byłaby tak dobra jak Gallerist to myślę że można rozważyć zakup.
W pierwszej połowie już było sporo i to w obsłudze tych botsterów.
antonio3333

Ja chyba finalnie pasuje na ten tytuł. Tematyka jak najbardziej w moje gusta, tylko już samo mięsko z gry płynące mi nie pasuje. Chyba liczyłem na takiego godfathera czy scarface'a w elegantszej i bardziej euro grze, a dostałem po prostu eurosuchara z botami przeszkadzajkami. Chyba jednak zostanę przy tych dwóch wspomnianych tytułach, a tu przyoszczędzę kasę na inną nadchodzącą kampanie :P
ODPOWIEDZ