The Breach (Michele Morosini)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
XLR8
Has thanked: 289 times
Been thanked: 923 times

The Breach (Michele Morosini)

Post autor: XLR8 »

Obrazek
Spoiler:
https://boardgamegeek.com/boardgame/359927/breach
Awatar użytkownika
XLR8

Re: The Breach (Michele Morosini)

Ktoś miał okazję zagrać? Wygląda jak odrobinę biedniejszy kuzyn BRW, lecz z wyścigiem zamiast PZ.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 596 times

Post autor: gogovsky »

GRa jest w lesie KSa chyba, więc ciężko :D
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
NeXuS AlphA
Has thanked: 109 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Póki co to pozostaje np. poczytać
viewtopic.php?f=57&t=75639
obejrzeć
https://youtu.be/KKYpwSblUP0
etc :wink:
hoody
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Post autor: hoody »

Tu jest playthrough 2-os, po angielsku.
Awatar użytkownika
XLR8

Czacha uruchomila late pledge. Można wesprzeć tę grę, a dostawa planowana jest na koniec roku.

Ja osobiście wespre jako zastępstwo dla BRW, które sprzedałem. Niestety BRW było bardzo mało noob friendly z powodu ściany tekstu na każdej karcie.
Awatar użytkownika
AnlAir
Has thanked: 67 times
Been thanked: 106 times

Post autor: AnlAir »

W mojej grupie BRW nie siadło ale 'ściana tekstu' to nie był problem.
W sumie to niewiele tam jest na kartach i dość sprawnie działało, bez zarzutów.
Spróbuj Mage Wars Arena, tam tekst mnie przygniótł i jeszcze napisane drobnym druczkiem.
Miałem trzy podejścia i sie odbiłem, tłumaczenie prawie każdego czaru to był koszmar.
spirit7
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Post autor: spirit7 »

Jak wrażenia z rozgrywki, warto czekać na retail u czachy ?
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Kurcze, przeczytałem właśnie na fb jakiś komentarz, że mocno podobne do BRW... a od BRW się całkowicie odbiłem : /
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
sasquach
Has thanked: 1040 times
Been thanked: 666 times

Post autor: sasquach »

Seraphic_Seal pisze: 04 sie 2024, 15:42 Kurcze, przeczytałem właśnie na fb jakiś komentarz, że mocno podobne do BRW... a od BRW się całkowicie odbiłem : /
Obejrz sobie jakiś gameplay albo zasady i sam oceń. Mi by było wstyd tak kłamać jak tej osobie z FB
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

Seraphic_Seal pisze: 04 sie 2024, 15:42 Kurcze, przeczytałem właśnie na fb jakiś komentarz, że mocno podobne do BRW... a od BRW się całkowicie odbiłem : /
Gdzie? xD
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

sasquach pisze: 04 sie 2024, 16:27
Obejrz sobie jakiś gameplay albo zasady i sam oceń. Mi by było wstyd tak kłamać jak tej osobie z FB
No coś tam kiedyś przed opłaceniem oglądałem, i wydawało się interesujące. Chociaż BRW też takie było zanim zagrałem xD
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Montesque
Has thanked: 27 times
Been thanked: 130 times

Post autor: Montesque »

sasquach pisze: 04 sie 2024, 16:27 Mi by było wstyd tak kłamać jak tej osobie z FB
Czuję się wywołany, więc chętnie odpowiem :)
BRW to deckbuilding, w którym akcje wykonujemy przez zaplanowanie czarów, przed faktyczną fazą akcji. Akcje w The Breach wykonywane są w fazie akcji gracza, poprzez przesuwanie kostek kodu między modułami, bez planowania. W BRW wykonuje się po jednej/dwie akcje na turę, w The Breach wykonujemy wszystkie akcje w turze pod rząd, zanim przekażemy turę kolejnemu graczowi. W BRW gramy na punkty i głównym celem jest ich zdobywanie poprzez niszczenie pomieszczeń, realizowanie zadań czy zabijanie innych magów. W The Breach naszym celem jest zebranie 5 fragmentów informacji i gra kończy się natychmiast po tym, a nie na koniec rundy, w której jeden z graczy odpali koniec gry. Różnic jest sporo, ale...

Feeling gry w The Breach jest bardzo podobny do BRW (w nawiasie odpowiedniki BRW). Plansza składa się z kafelków, po których się poruszamy (loża złożona z komnat) i aktywujemy efekty obszarów, atakujemy innych graczy (zbierają nasze wirusy jak kostki obrażeń), zostawiamy w nich swoje wirusy (jak kostki niestabilności w komnatach). Po fazie akcji następuje faza firewalla (faza ewokacji), w której sterujemy figurkami (ewokacjami) w taki sposób, by maksymalnie uprzykrzyć życie innym graczom. Gracz pokonany zostaje odłączony (wraca do celi) i nie możemy brać go na cel efektów. Do celu możemy przypinać I.C.E. (jak np. koszmary), możemy też używać I.C.E. breakerów (familiarsy).

Podobieństwa są duże, choć to oczywiście subiektywne porównanie. Warto zagrać i przekonać się samemu ;)
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 261 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Moonday »

Montesque pisze: 04 sie 2024, 18:57 Podobieństwa są duże, choć to oczywiście subiektywne porównanie.
Brzmi jak prostsza wersja BRW, co nie znaczy że gorsza. Mniejszy próg wejścia i mniejszy downtime, przynajmniej w teorii. Osobiście, jestem jeszcze mocniej zachęcony.
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

Ograne, feeling jest jak w BRW chociaż nie jest to klon. Gra się bardzo bardzo fajnie
Miłego dnia! :)
Awatar użytkownika
Montesque
Has thanked: 27 times
Been thanked: 130 times

Post autor: Montesque »

Zgadzam się, że The Breach ma uproszczone mechaniki w stosunku do BRW. Co nie znaczy, że jest gorsza, bo tego jeszcze nie wiem. Bugi dorzucone do rozgrywki, dodają kolejny poziom kombinowania, mają bardzo silne karty malware, potrafiące diametralnie zmienić sytuację. Zwiększają co prawda losowość, już i tak dość wysoka, przez karty aktywacji I.C.E. ale jest ciekawiej, myślę, że warto ich dodawać, ale chyba max 1 na partię.
Kolega @sasquach do jakiej innej gry porównałby The Breach?
feniks_ciapek
Has thanked: 1740 times
Been thanked: 1061 times

Post autor: feniks_ciapek »

Rozegrałem sobie próbną partię z czystej podstawki i nawet mi się spodobało. Owszem, sporo było wertowania instrukcji, ale finalnie chyba wszystko jest w miarę sensownie wyjaśnione, może tylko nie do końca na 100% wiadomo, co się dzieje, jak wyciągniesz kartę aktywacji ICE, którego figurek nie ma na planszy. Albo przegapiłem, albo nie zrozumiałem. A sprawdzałem i w polskiej, i w angielskiej wersji.

Sama gra jest ciekawa, podoba mi się zarówno mechanizm wędrowania kostek, inny dla każdy postaci, jak i pomysł na usprawnienia/oszustwa oraz połączenie postaci i breachera. Mamy w tym zarówno rozwój w trakcie gry, jak i interesująco rozwiązaną asymetrię. Do tego dochodzą częściowo pokrywające się cele i różne metody na ich realizację. Nawet klimat, który z początku wydawał się trochę pretensjonalny, działa dobrze w tym zestawieniu. Trochę może grafika i komponenty sprawiają wrażenie pochodzących z poprzedniej dekady, ale w trakcie grania specjalnie to nie przeszkadza.

Podobieństw do BRW można się gdzieś tam doszukiwać (pokoje ze specjalnymi umiejętnościami, usuwanie i pojawianie się na planszy), ale to raczej dość odległe analogie. Gra nie jest na punkty, tylko do zwycięstwa - lub porażki. Nie programuje się swoich akcji, nie buduje/niszczy planszy. Nie ma losowych wydarzeń. Jak dla mnie znacznie więcej różnic, niż podobieństw - i dobrze.

Poszczególne dodatki też zapowiadają się zachęcająco i tylko brakuje jakiegoś sensownego pudełka, żeby je wszystkie utrzymać razem. No ale to niestety specyfika tego wydawcy. Na szczęście wszystkie drobiazgi dają się upchnąć do podstawki i Gen.sys.

Ogólnie - jestem pozytywnie zaskoczony, spodziewałem się czegoś płytszego, a tutaj zapowiada się na całkiem ciekawą grę.
Awatar użytkownika
Gab
Has thanked: 118 times
Been thanked: 107 times

Post autor: Gab »

Przede wszystkim przy tym tytule należy zwrócić uwagę na łączną ilość trybów jakie ta gra oferuje. Jeżeli ktoś posiada all in to do dyspozycji ma:
- 3 tryby solo
- kampanię
- coop / wg mnie bardziej boss battler
- team vs team
- danie główne, czyli wszyscy vs wszyscy vs gra
Wg. mnie właśnie ta mnogość opcji decyduje o tym, że na pewno na długo pozostanie w mojej kolekcji i ze względu na swoją wszechstronność sprawdzi się w różnym gronie.
Awatar użytkownika
XLR8

Zagraliśmy na 3 i podzielę się garścią luźnych przemyśleń.

Przede wszystkim jest to bardzo specyficzny design i trudno go wyczuć. Pierwsza partia to było błądzenie w mroku i przy tak małej próbce nie można się pokusić o recenzję.

Komponenty, klimat i mnogość możliwość jak granie drużynowe na bardzo wysokim poziomie.

Sama rozgrywka jest płynna i zasady są bardzo przejrzyste do czasu fazy botów. Tutaj niestety siedzieliśmy w instrukcji bo niektóre wyrażenia pozostawiaja pole do interpretacji.

Sam feeling z gry bym określił jak polaczenie BRW z nemesis. Mamy tu pvp ale też i pve z dodatku Inferno gdy wchodzi mega boss. Jednak mimo że gracze przegrywają wspólnie to nie ma semi coopa. Przynajmniej przy pierwszym bossie. Jest to mimo wszystko wyścig. Jeśli chodzi o część nemesisowa to mamy fazę potworów i układ może się zmienić diametralnie przed naszą kolejną turą. Cięgle więc trzeba reagować odpowiednio i zmieniać nasze plany w locie.
Na pewno graliśmy źle, bo rozgrywka zajęła nam ponad 2h i przegraliśmy wspólnie przez wygraną bossa. Bardzo mało się biliśmy między sobą, a widać że gra jest na to nastawiona. Nagroda za atak to przydzielenie obrażenia, 3 obrażenia zabijają, a ktokolwiek się do tego przyczynił może skopiować dane zabitego. Padaliśmy kilka razy więc na pewno jest to larwa i szybka droga do nabijani punktów.

Ogólnie bawiłem sie dobrze i to mimo ciągłego zaglądania do instrukcji. Druga partia już będzie świadoma i na pewno będę mógł wtedy więcej powiedzieć.
Wosho
Has thanked: 213 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

U nas było podobnie, pierwswsza gra to pve a pozniej srogie pvp gdzie co chwile ktos gina, polecam tez zmienic LÓD.
Te startowe sa proste, później sie robi ciekawie :)
Awatar użytkownika
louiscyphre
Has thanked: 119 times
Been thanked: 80 times

Post autor: louiscyphre »

Pierwsze wrażenia po grze w Spodku bardzo dobre.
Podobało mi się zarządzanie kostkami akcji, interakcja między graczami, różne drogi dobywania potrzebnych fragmentów kodu, ciekawie pomyślana faza firewalla. Dodatkowo wygląd na duży plus.
Awatar użytkownika
Propi
Administrator
Has thanked: 576 times
Been thanked: 430 times

Post autor: Propi »

Wrażenia pierwsze i drugie na łamach GF:

The Breach – cyberpunkowy_hackathon.exe

Obrazek
aszolina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 6 times

Post autor: aszolina »

Hej, czy ktoś jeszcze odkrył ostatnio ślady grzyba? Bo zastanawiam się czy zamawiać.
kaem87
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Post autor: kaem87 »

Skusiłem się na grę z okazji ostatniej promocji. Przyszła wczoraj i w głównym pudełku z grą miałem zielony osad, szczególnie na wieczkach i wyprasce. Nie wiem czy to grzyb ale coś takiego jest obecne.
Awatar użytkownika
Gab
Has thanked: 118 times
Been thanked: 107 times

Post autor: Gab »

aszolina pisze: 04 gru 2024, 13:56 Hej, czy ktoś jeszcze odkrył ostatnio ślady grzyba? Bo zastanawiam się czy zamawiać.
viewtopic.php?t=75639&start=225
ODPOWIEDZ