Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- BOLLO
- Has thanked: 1302 times
- Been thanked: 1981 times
- Kontakt:
Re: Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)
Właśnie Rebel potwierdził.
- BOLLO
- Kontakt:
Podstawka na pewno jeszcze w tym roku. Dodatki prawdopodobnie ten rok....pewnie beda chcieli zdążyć przed świętami.
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Ciekawe, bo wydawało mi się, że ktoś z wydawnictwa pisał, że dodatki Q1 2025
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- BOLLO
- Kontakt:
Być może ....napisałem prawdopodobnie bo taka informacja do mnie doszła. jak dla mnie to nie ma stresu może być Q1.
Witam, od jakiegoś czasu interesuje się planszówkami i powoli odkrywam ten świat i między innymi z powodów sentymentalnych zainteresowałem się Wiedźminem. Oglądałem dużo materiałów związanych z tą grą, czytałem też instrukcję i poza planowanym niedługo zakupem Heroes 3 stwierdziłem, że to będzie jedna z moich pierwszych poważniejszych planszówek (wcześniej grywałem sporo jedynie w eurobiznes z rodziną, bądź znajomymi, lub inne mniej skomplikowane gry), tak oto m.in. szukając odpowiedzi na moje pytania trafiłem tu na forum. Świetne informacje odnośnie dodruku podstawki i dodatków takich jak śladami potworów, dziki Gon i zestaw przygód, które wcześniej były niedostępne w normalnej sprzedaży. Dodatki te wydają mi się zakupem obowiązkowym tak samo jak i legendarne łowy, pytanie czy są jakieś informacje odnośnie dodruku tego dodatku czy zostanie tylko zakup z drugiej ręki? Magowie mnie nie interesują, skellige natomiast wydaje się bardzo fajnym rozwinięciem mapy i przygody na wyspach, ale nie traktuje zakupu jakoś specjalnie priorytetowo, wszystko zależy od ceny pozostałych dodatków. Fajnie jakby był dodruk całej wersji all-in w choć trochę zbliżonej cenie do tej ze zbiórki gamefound, lecz to chyba już nierealne by takie wydanie wyszło. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem nic o istnieniu tylu fajnych pozycji, które teraz są ciężko dostępne, dobrze, że nie długo chociaż będzie możliwość zakupu Heroesów.
A. Sapkowski pisze nową książkę, CDP Red tworzy nową grę, w związku z tym wydaje mi się, że prędzej czy później astrologowie przewidzą nową kampanię planszowej wersji 
Zdobądź co obecnie jest i graj spokojnie a jak astrologowie się nie pomylą, to na kampanii dokupisz resztę, plus nowe dodatki
Zdobądź co obecnie jest i graj spokojnie a jak astrologowie się nie pomylą, to na kampanii dokupisz resztę, plus nowe dodatki
- walkingdead
- Has thanked: 253 times
- Been thanked: 638 times
Możesz też poszukac na OLX. Ceny za całośc są dosc wysokie, ale mozna probowac sobie kupowac dodatki pojedynczo. Czasem sa w rozsadnych pieniądzach.
♀
Może dziwne pytanie, ale jak dokładnie wyglądają / jakiego rozmiaru są żetony potworów w edycji standardowej? Może ktoś wrzucić fotkę z jakimś punktem odniesienia?
Zastanawia mnie czy można by ich użyć jako stand-ów po dokupieniu takich plastikowych podstawek i jak by to wyglądało.

Zastanawia mnie czy można by ich użyć jako stand-ów po dokupieniu takich plastikowych podstawek i jak by to wyglądało.

- BOLLO
- Kontakt:
Po pierwsze to witaj w planszówkowym świecie! Tak dodruk już zapowiedziany podstawki jak i ekskluzywnych dodatków. Czy są to jak piszesz dodatki obowiązkowe? Zdecydowanie nie. Mam podstawkę i już od roku bawimy się świetnie . Kwestia intensywności grania i ilości innych gier jakie masz na półce. Rozumiem Twój zachwyt nowoczesnymi grami, bo każdy z nas przez to przechodził ale nie daj się złapać w sidła że coś "musisz" mieć inaczej gra będzie nie pełna i słaba. Owszem dodatki do różnych gier dają nowe odczucia i jeszcze więcej zabawy ale jeszcze nie spotkałem takiej gry do której muszę mieć dodatek. Mogę ale nie muszę....integro06 pisze: ↑06 wrz 2024, 20:53 Witam, od jakiegoś czasu interesuje się planszówkami i powoli odkrywam ten świat i między innymi z powodów sentymentalnych zainteresowałem się Wiedźminem. Oglądałem dużo materiałów związanych z tą grą, czytałem też instrukcję i poza planowanym niedługo zakupem Heroes 3 stwierdziłem, że to będzie jedna z moich pierwszych poważniejszych planszówek (wcześniej grywałem sporo jedynie w eurobiznes z rodziną, bądź znajomymi, lub inne mniej skomplikowane gry), tak oto m.in. szukając odpowiedzi na moje pytania trafiłem tu na forum. Świetne informacje odnośnie dodruku podstawki i dodatków takich jak śladami potworów, dziki Gon i zestaw przygód, które wcześniej były niedostępne w normalnej sprzedaży. Dodatki te wydają mi się zakupem obowiązkowym tak samo jak i legendarne łowy, pytanie czy są jakieś informacje odnośnie dodruku tego dodatku czy zostanie tylko zakup z drugiej ręki? Magowie mnie nie interesują, skellige natomiast wydaje się bardzo fajnym rozwinięciem mapy i przygody na wyspach, ale nie traktuje zakupu jakoś specjalnie priorytetowo, wszystko zależy od ceny pozostałych dodatków. Fajnie jakby był dodruk całej wersji all-in w choć trochę zbliżonej cenie do tej ze zbiórki gamefound, lecz to chyba już nierealne by takie wydanie wyszło. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem nic o istnieniu tylu fajnych pozycji, które teraz są ciężko dostępne, dobrze, że nie długo chociaż będzie możliwość zakupu Heroesów.

- Seraphic_Seal
- Has thanked: 408 times
- Been thanked: 340 times
Zgodnie z przedmówcą - dodatki w takiej sytuacji zdecydowanie nie są ani trochę obowiązkowe.
Dla początkującego gracza, który dopiero zaczyna zabawę z nowoczesnymi grami sama podstawka to bardzo dobry tytuł. Nawet jeśli chciałbyś docelowo sięgnąć po dodatki, to zdecydowanie zacznij od samej podstawki.
Dodatki są dość obowiązkowe z perspektywy doświadczonych graczy, którzy chcą od tej gry trochę wyzwania, gdy sama luźna przygodówka ich nie satysfakcjonuje. Zwłaszcza te komplikujące w jakiś sposób system walki. W podstawce dość łatwo można zrobić wszystko co się dało praktycznie optymalnie, a reszta sprowadzi się do losowości.
A, i jeszcze jedna ważna rzecz. Jeśli zamierzasz grać w Wiedźmina zwłaszcza w większym gronie, to bądź gotowy, że nie zamkniesz takiej gry w godzinę ani dwie, a pewnie nawet nie 3.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- BOLLO
- Kontakt:
Dokładnie, aczkolwiek jak zaczynaliśmy naszą przygodę (Catan) to nie przeszkadzały nam 3h rozgrywki. Więc i tu można spodziewać się "zachwytu" i "głębią" rozgrywki wśród nowych graczy.Seraphic_Seal pisze: ↑09 wrz 2024, 08:01 A, i jeszcze jedna ważna rzecz. Jeśli zamierzasz grać w Wiedźmina zwłaszcza w większym gronie, to bądź gotowy, że nie zamkniesz takiej gry w godzinę ani dwie, a pewnie nawet nie 3.
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
To nie są ekskluzywne dodatki. One po prostu nie były od razu dostępne. Ekskluzywna jest Ciri, Płotka i Troll -> i każdy z nich nie pojawił się w sklepach i ma nie pojawić.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
I pakiet 3 potworów dodawanych do gameplay all-in był również Ex.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- JollyRoger90
- Has thanked: 1312 times
- Been thanked: 309 times
dla porządku powiem jeszcze, że Ex też był Big box i mata 

- SwistakCZC
- Has thanked: 156 times
- Been thanked: 35 times
Udało mi się w końcu zagrać pierwszy raz. Dodatki: na tropie potworów, legendarne potwory, skellige. Przyjemnie się grało, choć rzeczywiście długo i z downtimeami (zwłaszcza jak się gra pierwszy raz i nie zna zasad, bo trochę odstają od innych planszowek).
Podobał mi się klimat, rozwój postaci, system gry w tym akcje miast, eksploracja i krótkie zadania z nich wynikające czy prosty deck building. Walka też jest ok, w teorii nie jakaś bardzo skomplikowana, ale jednak chwilę trwa, zwłaszcza że w pewelnym momencie wszyscy walczą non-stop, a wtedy reszta się nudzi. Coś za coś.
Generalnie polecam, gra jest dobra, trzeba się nastawić że nie trwa krótko i mam wrażenie, że podstawka dla zaawansowanych graczy może się szybciej znudzić i jednak dodatki (zwłaszcza rozbudowane walki z potworami czy legendarne potwory) są must have.
Podobał mi się klimat, rozwój postaci, system gry w tym akcje miast, eksploracja i krótkie zadania z nich wynikające czy prosty deck building. Walka też jest ok, w teorii nie jakaś bardzo skomplikowana, ale jednak chwilę trwa, zwłaszcza że w pewelnym momencie wszyscy walczą non-stop, a wtedy reszta się nudzi. Coś za coś.
Generalnie polecam, gra jest dobra, trzeba się nastawić że nie trwa krótko i mam wrażenie, że podstawka dla zaawansowanych graczy może się szybciej znudzić i jednak dodatki (zwłaszcza rozbudowane walki z potworami czy legendarne potwory) są must have.
Czy można gdzieś w Polsce kupić talię kart automy, bądź jest jakaś aplikacja z tą funkcją jak w przypadku gry Scythe?
Wiem, że można wydrukować z bgg, ale znalazłem taką stronę jak luckyplayershop, gdzie są różne fanowskie dodatkowe talie wykonane w profesjonalny sposób m.in. do wiedźmina i może istnieje polski odpowiednik zajmujący się takim drukiem? Najbardziej zależało by mi na kartach automy.
Wiem, że można wydrukować z bgg, ale znalazłem taką stronę jak luckyplayershop, gdzie są różne fanowskie dodatkowe talie wykonane w profesjonalny sposób m.in. do wiedźmina i może istnieje polski odpowiednik zajmujący się takim drukiem? Najbardziej zależało by mi na kartach automy.
To się może zaintereuj jeszcze raz, bo poza sentymentem to te gry nie mają tyle do zaoferowania co masa innych tytułów w tym przedziale cenowym. Sam jestem fanem herosów od H1, a pozycję planszówkowa totalnie sobie odpuszczam. Wczoraj miałem okazję siąść do Mage Knight i jak kiedyś grałem w to raz przy jakiejś okazji i nie rozumiałem porównań do herosów, tak po wczorajszej rozgrywce stwierdzam, że muszę się przeprosić z MK. Ofc H3 przy MK jeśli chodzi o poziom, będą jak zabawki dla dzieci (w sumie nie dziwi ta gra jest skierowana do mass, gdzie MK już jakiegoś poziomu ogrania wymaga).integro06 pisze: ↑06 wrz 2024, 20:53 Witam, od jakiegoś czasu interesuje się planszówkami i powoli odkrywam ten świat i między innymi z powodów sentymentalnych zainteresowałem się Wiedźminem. Oglądałem dużo materiałów związanych z tą grą, czytałem też instrukcję i poza planowanym niedługo zakupem Heroes 3 stwierdziłem, że to będzie jedna z moich pierwszych poważniejszych planszówek (wcześniej grywałem sporo jedynie w eurobiznes z rodziną, bądź znajomymi, lub inne mniej skomplikowane gry), tak oto m.in. szukając odpowiedzi na moje pytania trafiłem tu na forum. Świetne informacje odnośnie dodruku podstawki i dodatków takich jak śladami potworów, dziki Gon i zestaw przygód, które wcześniej były niedostępne w normalnej sprzedaży. Dodatki te wydają mi się zakupem obowiązkowym tak samo jak i legendarne łowy, pytanie czy są jakieś informacje odnośnie dodruku tego dodatku czy zostanie tylko zakup z drugiej ręki? Magowie mnie nie interesują, skellige natomiast wydaje się bardzo fajnym rozwinięciem mapy i przygody na wyspach, ale nie traktuje zakupu jakoś specjalnie priorytetowo, wszystko zależy od ceny pozostałych dodatków. Fajnie jakby był dodruk całej wersji all-in w choć trochę zbliżonej cenie do tej ze zbiórki gamefound, lecz to chyba już nierealne by takie wydanie wyszło. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem nic o istnieniu tylu fajnych pozycji, które teraz są ciężko dostępne, dobrze, że nie długo chociaż będzie możliwość zakupu Heroesów.
Co do wiedźmińskiego allin, cieszę się że jak już poniósł mnie hajp, to wydawca nie zgodził sie wymienić mojego zamówienia na allin. Uważam, że lepiej wydałem tego niecałego tysiaka na inne gry, niż pakując się tu w allin. Nie mówię że Wiesiek jest zły, ale na pewno nie ma w nim tyle gry, żeby wydawać ponad tysiaka na allin.
Np. jakie? Pytam o Wiedźmina. Aktualnie mamy wysyp kampanijnych gier przygodowych przy których Wiedźmin to taki fajny oldschoolowy powiew "świeżości". Jeżeli uważasz, że lepiej wybrać inne gry, to je wymień, ale bez kampanijnych jednorazówek.
Sorry poszedł skrót myślowy do allin H3 za 330e+.
Wiesiek i herosy to gry dla masa czyli mają być prosta gra. Każdy wie, że tego typu gry nie są do grania non stop, ponieważ szybko przestają coś oferować. Po prostu brakuje w nich mięsa czy ciekawszych decyzji. Wchodząc do tego świata może na początek mu więcej nie trzeba, tylko pytanie czy po 5-10 grach sam nie stwierdzi, że poniosło go fomo tylko i miłość do świata. Każdy z nas przechodził przez ten etap wchodząc w świat planszówek, z czasem zaczęliśmy się zastanawiać "po co mi to było". Z doświadczenia i ograniem już świadomie wybiera się tytuły i ja mu chciałem tylko powiedzieć, żeby jeszcze raz się zastanowił zanim na 2 tytułu wpakuje ponad 2 tys zł i masę miejsca na półce, zenu później to leżało.
Ok, ale jaka inna gra zamiast Wieśka? Chociaż jedna.
- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 228 times
To pytanie do działu "Co kupić? Pytania i rady...".
Jasne, tylko że tu odpowiedź jest jedna: nie ma takiej gry. Wiesiek ma swoje problemy ale to jest ogólnie fajna gra przygodowa do wielokrotnego grania bez konieczności zapisywania kampanii i szukania wciąż tych samych ludzi do kolejnych rozgrywek. Wg. mnie fajna gra na start, jak ktoś jeszcze nie wie czego chce a lubi Wiedźmina. W dodatku fantastycznie wygląda, ma piękne grafiki i tematykę, która nie traktuje gracza jak 10cio latka.