Krótka gra na 2 osoby z 8-latkiem
Krótka gra na 2 osoby z 8-latkiem
Cześć, szukam gry na 2 osoby w którą mogę zagrać z dzieckiem 8-letnim. Czas gry: max. ok 20 minut, ważne żeby setup był w miarę szybki. Najlepiej z negatywną interakcją, ale inne też mogą być. Myślałem o Mr. Jack Pocket ale będzie raczej za trudna dla dziecka.
-
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 318 times
Re: Krótka gra na 2 osoby z 8-latkiem
Myślę że może być za trudna i za długa.
Proponuję sprawdzić:
Quantik, Pylos, Quarto czy inne drewniane gry z Gigamica
Little Big Fish
Santorini (tylko z drugiej ręki chyba lub spoza Polski)
Boop
Gobblety
Abalone
Złapmy lwa (shogi, japońskie szachy, dla dzieci. Są dwie wersje: mniej i bardziej złożona).
A do tej negatywnej interakcji to Kahuna

Tylko raczej będzie różnica w możliwościach dorosłego i dziecka.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 363 times
Teraz poszedł bym w nową wersje z władcy pierścieni, jest raczej prostsza.
I w tym temacie sporo zależy, jaki to jest 8-latek. Czy taki, który dopiero ma zacząć grać w gry i niekoniecznie mu po drodze z matematyką itp, czy taki, że nie dość, że bardzo bystry, to jeszcze w planszówki od dwóch lat tłucze. Ten drugi to w 7CŚ:P niejednego rodzica by pewnie ograł. Ten pierwszy jeszcze będzie miał kiedyś czas na takie gry.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Ja gram z ogranym 6cio latkiem w:
- Neuroshime hex (codzinnie, zawsze on proponuje, często przegrywa, ale się nie przejmuje)
- Shobu
- Władca Pierścieni Konfrontacja
- graliśmy w Rój, ale jyż nie chce, choć robił postępy
Teraz kupiliśmy jeszcze Na Rozkaz - też się chyba sprawdzi. Wszystkie te gry spełniają wymienione kryteria.
- Neuroshime hex (codzinnie, zawsze on proponuje, często przegrywa, ale się nie przejmuje)
- Shobu
- Władca Pierścieni Konfrontacja
- graliśmy w Rój, ale jyż nie chce, choć robił postępy
Teraz kupiliśmy jeszcze Na Rozkaz - też się chyba sprawdzi. Wszystkie te gry spełniają wymienione kryteria.
"Bierz Gloomhaven"!

A żeby nie było offtopu, to polecę np. Marvel United (temat! Plus to kooperacja, zawsze tata moze podpowiedzieć), Patchwork, Kingdomino, gry lotnicze od IPN (303, 111, 7. w obronie Lwowa) i wymieniony już przez kogoś Splendor.
Te moje wcześniejsze polecajki to były gry logiczne, szachopodobne (chodzi o rodzaj rozkminy, nie o poziom trudności).
(Patchwork jest trochę inny)
A tak z innej kategorii to Sabotażysta: Pojedynek proponuję sprawdzić.
Negatywna interakcja jak najbardziej jest.
Edit: I jeszcze Kruki.
P.S. Warcaby - są prostsze niż szachy. Ale szachy dla ośmiolatka też raczej spoko.
Tylko może znacznie dłużej niż 20 minut.
(Patchwork jest trochę inny)
A tak z innej kategorii to Sabotażysta: Pojedynek proponuję sprawdzić.
Negatywna interakcja jak najbardziej jest.

Edit: I jeszcze Kruki.
P.S. Warcaby - są prostsze niż szachy. Ale szachy dla ośmiolatka też raczej spoko.

Z wszystkich tych gier chyba najbardziej zaintrygowało mnie Quarto. Zacząłem przeglądać też inne gry abstract na BGG i znalazłem War Chest, ale to chyba w przyszłości
Kingdomino: Prehistoria też ciekawe
Kingdomino: Prehistoria też ciekawe
-
- Has thanked: 554 times
- Been thanked: 659 times
Proponuję Zwierzęcy Front i drugą wersję Spiski, piski i przyciski. Dwie wersje można mieszać. gra jest szybka i prosta w zasadach
- Lynx
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 16 times
Mingbug. U mnie 8-latek ogarnia, na początek dorosły może grać bez mindbugów albo tylko z jednym.
Neuroshimę Hex też grałem z młodszym niż 8 lat. To jeszcze nie jest gra jak równy z równym, ale w neuroshimie łatwiej wprowadzić handicap.
Neuroshimę Hex też grałem z młodszym niż 8 lat. To jeszcze nie jest gra jak równy z równym, ale w neuroshimie łatwiej wprowadzić handicap.
Hex, Cats & Rock'n'Roll!
Zaproponuję 2 tytuły, choć negatywnej interakcji jest niewiele:
- Jaipur
- Lost Cities: Pojedynek (ciężko z dostępnością tego tytułu, Nasza Księgarnia ma się zająć dodrukiem).
- Jaipur
- Lost Cities: Pojedynek (ciężko z dostępnością tego tytułu, Nasza Księgarnia ma się zająć dodrukiem).
- arturmarek
- Has thanked: 303 times
- Been thanked: 842 times
Moje polecajki niżej. Niestety nic z negatywną interakcją poza spicy. Edit: oznaczyłem jeszcze coopy
W nawiasach [] podaję od jakiego wieku gram z córką - ale indoktrynuję ją planszówkami od bobasa.
Z Ciut dłuższych to Kaskadia [6], Calico [6 ale z uproszczonymi zasadami], Leśne duchy [5], Smoki z Głębin [7], Mlem [7], {COOP} Kroniki Zamku Avel [6]
Czekam aż ogarnie na tyle czytanie żeby w Mindbuga zagrać
W nawiasach [] podaję od jakiego wieku gram z córką - ale indoktrynuję ją planszówkami od bobasa.
- Miodek (Bees: The secret Kingdom) [od 4 - uproszczone bez efektów kart miodków, od 6 lat z efektami miodków]
- {COOP}The Game: Nic Prostszego [7] (albo The Game jak mocniej ogarnia cyfry 1-100, moja młoda jeszcze ma z tym problem) - teraz za grosze do kupienia w sklepach po 15 zł sztuka.
- Spicy [7]
- Edit: zapomniałem o Wyspy Tukana [6] - totalny hicior u nas w domu, ma być dodruk
Z Ciut dłuższych to Kaskadia [6], Calico [6 ale z uproszczonymi zasadami], Leśne duchy [5], Smoki z Głębin [7], Mlem [7], {COOP} Kroniki Zamku Avel [6]
Czekam aż ogarnie na tyle czytanie żeby w Mindbuga zagrać
- Lynx
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 16 times
Wygląda, że Twoja córka jest już nieźle ograna. Jak już odrobinę czyta, to wydaje mi się, że można wprowadzać. Można pulę potworów ograniczyć do tych co mają tylko słowa kluczowe, a resztę potem nauczyć jak działają - do zapamiętania.
Hex, Cats & Rock'n'Roll!
To jest całkiem niezły pomysł, dzięki:)
Jak mój braciak był w tym wieku, to uwielbiał grać w:
- Cardlina: Zwierzęta
- oczywiście Dobble
- Neuroshima Hex
- Jaipur
- Splendor
- Kingdomino
Z różnym skutkiem, ale podobało się, rozumiał o co chodzi, nie raz był zaskakująco godnym rywalem przy Neuroshimie.
Chrześniaczka mojej żony z kolei ma 7,5, ale wciskamy jej gry od dawna. Obecnie najchętniej gra w:
- Virus (chociaż ciekawiej w więcej osób)
- Domek
- Moje małe Everdell
Po za tym wydaje mi się, że spokojnie można spróbować: Azul, Patchwork, Wyspy Tukana, Śladami Darwina. No i Palec Boży, to zawsze jest hit
- Cardlina: Zwierzęta
- oczywiście Dobble
- Neuroshima Hex
- Jaipur
- Splendor
- Kingdomino
Z różnym skutkiem, ale podobało się, rozumiał o co chodzi, nie raz był zaskakująco godnym rywalem przy Neuroshimie.
Chrześniaczka mojej żony z kolei ma 7,5, ale wciskamy jej gry od dawna. Obecnie najchętniej gra w:
- Virus (chociaż ciekawiej w więcej osób)
- Domek
- Moje małe Everdell
Po za tym wydaje mi się, że spokojnie można spróbować: Azul, Patchwork, Wyspy Tukana, Śladami Darwina. No i Palec Boży, to zawsze jest hit

FlowPOP.pl - Płynnie o popkulturze || LINKTREE <--- PLANSZÓWKI, FILMY, MUZYKA, SERIALE, GRY
Profil na BGG
Profil na BGG
- Irr3versible
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 707 times
Onitama, szybka japońska dwuosobowa gra gdzie nie ma losowości. Takie szachy na 10-15 minut. Dodatki mogą ją nieco bardziej podrasować, ale też dają nowe karty do cyrkulacji.
Niestety dość droga przez wykonanie, ale sama gra jest świetna I banalna do wprowadzenia nowych graczy.
Niestety dość droga przez wykonanie, ale sama gra jest świetna I banalna do wprowadzenia nowych graczy.
A czy jest Onitama w polskiej wersji?Irr3versible pisze: ↑14 paź 2024, 01:04 Onitama, szybka japońska dwuosobowa gra gdzie nie ma losowości. Takie szachy na 10-15 minut. Dodatki mogą ją nieco bardziej podrasować, ale też dają nowe karty do cyrkulacji.
- arturmarek
- Has thanked: 303 times
- Been thanked: 842 times
Nie ma, ale to trochę tak jakbyś zapytała czy są szachy w polskiej wersji... Gra jest w 100-procentach niezależna językowo. Reguły można w trzech zdaniach przekazać.agt pisze: ↑14 paź 2024, 08:55A czy jest Onitama w polskiej wersji?Irr3versible pisze: ↑14 paź 2024, 01:04 Onitama, szybka japońska dwuosobowa gra gdzie nie ma losowości. Takie szachy na 10-15 minut. Dodatki mogą ją nieco bardziej podrasować, ale też dają nowe karty do cyrkulacji.
Edit: W sumie to z tymi szachami przesadziłem i to grubo... raczej warcaby jeśli chodzi o skomplikowanie reguł i zależność językową.
- Irr3versible
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 707 times
Tak zwany fluff, ot wzmianka o danej technice walki - nie ma najmniejszego przełożenia na grę.