Dzień Gier Planszowych A.D. 2024
Dzień Gier Planszowych A.D. 2024
Wiecie, że dzisiaj jest dzień gier planszowych?
To jest oczywiście moja perspektywa, ale zeszłym roku to aż huczało od promocji. Na rebelu, empiku i wielu innych sklepach. Miałem wrażenie większej pompy z tej okazji.
W empiku promocje (moim zdaniem 30% od SCD jest dość przyzwoite) skończyły się 8.10.2024. Na stronie rebela, który jest organizatorem nie ma nawet banera, jest informacja z 12.9.2024r. W informacji co prawda jest mapka z różnymi wydarzeniami, ale przynajmniej te na które spojrzałem są oddolne. Wiem, że jakieś pojedyncze sklepy robiły z tej okazji w tym roku promocje.
No w każdym razie wygląda jakby ta inicjatywa powoli przestawała być pchana odgórnie a zaczęła być ciągnięta oddolnie.
Jakby nie patrzeć to całkiem przyzwoita promocja hobby. Czy ktoś może wie czy wygaszanie promocji odgórnej było planowane?
Oczywiście jeśli z Twojego punktu widzenia z roku na rok jest coraz lepiej, to zapraszam do wyprowadzenia mnie z błędu.
To jest oczywiście moja perspektywa, ale zeszłym roku to aż huczało od promocji. Na rebelu, empiku i wielu innych sklepach. Miałem wrażenie większej pompy z tej okazji.
W empiku promocje (moim zdaniem 30% od SCD jest dość przyzwoite) skończyły się 8.10.2024. Na stronie rebela, który jest organizatorem nie ma nawet banera, jest informacja z 12.9.2024r. W informacji co prawda jest mapka z różnymi wydarzeniami, ale przynajmniej te na które spojrzałem są oddolne. Wiem, że jakieś pojedyncze sklepy robiły z tej okazji w tym roku promocje.
No w każdym razie wygląda jakby ta inicjatywa powoli przestawała być pchana odgórnie a zaczęła być ciągnięta oddolnie.
Jakby nie patrzeć to całkiem przyzwoita promocja hobby. Czy ktoś może wie czy wygaszanie promocji odgórnej było planowane?
Oczywiście jeśli z Twojego punktu widzenia z roku na rok jest coraz lepiej, to zapraszam do wyprowadzenia mnie z błędu.
- vnzk
- Has thanked: 333 times
- Been thanked: 529 times
Re: Dzień Gier Planszowych A.D. 2024
Mam wrażenie, że ten temat już był w przeszłości. I wydaje mi się, że rozbił się na dwa obozy:
1. Powinny być promocje, bo święto.
2. Promocje nie są najważniejsze, bo ideą tego dnia jest zachęcanie do grania w gry, a nie do ich kupowania. Od tego są inne okazje, typu wiosenne/letnie wyprzedaże, czarne piątki itp.
Trudno będzie przeciągnąć kogoś z jednej strony na drugą.
A jeśli chodzi o promocję samego wydarzenia, to wydaje mi się, że od początku było to średnio rozpropagowane. Jakby Rebel nieco liczył, że ogłoszą a reszta zadzieje się inicjatywą innych (mam wrażenie, że trochę podobnie jak z promowaniem niektórych ich gier
).
1. Powinny być promocje, bo święto.
2. Promocje nie są najważniejsze, bo ideą tego dnia jest zachęcanie do grania w gry, a nie do ich kupowania. Od tego są inne okazje, typu wiosenne/letnie wyprzedaże, czarne piątki itp.
Trudno będzie przeciągnąć kogoś z jednej strony na drugą.
A jeśli chodzi o promocję samego wydarzenia, to wydaje mi się, że od początku było to średnio rozpropagowane. Jakby Rebel nieco liczył, że ogłoszą a reszta zadzieje się inicjatywą innych (mam wrażenie, że trochę podobnie jak z promowaniem niektórych ich gier

Ja już nie oczekuję ekstra zniżek czy to na dzień gier czy czarny piątek czy cokolwiek innego. Oczywiście fajnie gdy się pojawiają, ale od dwóch lat najbardziej okazyjne ceny łapię w ciągu roku bez jakiejś specjalnej okazji. Nawet w niższej cenie niż na konwentach (oczywiście są wyjątki). Smuci mnie za to ogólna cisza, szkoły i przedszkola wokół mnie zupełnie zapomniały o tym dniu, myśląc już chyba tylko o dniu dyni...
- psia.kostka
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 1284 times
Majster z rebela, ktory tym sie zajmowal, juz tam nie pracuje. Swietem bym tego nie nazwal, raczej sprytna akcja okolomarketingowa, propagujaca hobby. I rzeczywiscie nie chodzilo tu raczej nigdy o promocje zakupowe.
Edit: ale magnesy wciaz rebel rozdaje, wiec jeszcze ciagna temat

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Nie wiem czy to przypadek ale baner na stronie rebela się poajwił ;D
Promocje zresztą też.
Promocje zresztą też.
W tej aktualności na rebelu są jakieś szkoły na mapce pododawane https://www.wydawnictworebel.pl/pages/s ... -1751.html. Nie jest ich jakoś niesamowicie jak dużo, ale ja zrzucam to na słabą promocje.
- vnzk
Założysz proszę w dziale Off topic przemyślenia na temat stanu nawierzchni na moim osiedlu? Może to tylko zbieg okoliczności, ale szkoda nie spróbować

Nie założe tematu o stanie nawierzchni. Dyskusja jest w odpowiednim temacie. Posty są też na temat.
- vnzk
Wybacz, może źle się wyraziłem

Ok. Daj mi znać gdzie mam napisać o tej nawierzchni

Edit: Jestem świadomy, że rebel musiał mieć wcześniej gotową grafikę na baner więc muszę przyznać że jakieś przygotowanie było.
- psia.kostka
Olac baner, wazne ze kod znizkowy dziala
"1010"
Wspominal ktos w watku z okazjami na forum jakis czas temu.
Choc przyznam, ze rebel malo jest tu rozglaszany. Np o aukcjach holenderskich dowiaduje sie zawsze po zakonczeniu, gdy ochlapy ludzie oddaja
tak jakby nie chciano, by wiecej ludzi bralo udzial.
Podobnie z PYL, cicho sza zwykle na forum.
Jedynie mystery box budzil zainteresowanie i troche ruchu. A tak, to jak nie masz fb, to bida informacyjna. Szkoda. Ale to raczej uwaga do forumowiczow, niz samego rebela.

Wspominal ktos w watku z okazjami na forum jakis czas temu.
Choc przyznam, ze rebel malo jest tu rozglaszany. Np o aukcjach holenderskich dowiaduje sie zawsze po zakonczeniu, gdy ochlapy ludzie oddaja

Podobnie z PYL, cicho sza zwykle na forum.
Jedynie mystery box budzil zainteresowanie i troche ruchu. A tak, to jak nie masz fb, to bida informacyjna. Szkoda. Ale to raczej uwaga do forumowiczow, niz samego rebela.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Ten banner, pula tytułów w promocji z darmową dostawą oraz możliwość kupienia taniej Zamków Toskanii jest tam już od kilku dni.
Może banery startowe zmieniają się rotacyjnie i nie zauważyłeś wcześniej?
Zgadzam się natomiast z tym, że wyjątkowo jest o tym cicho w tym roku.
Nie ma też tylu akcji promocyjnych w różnych sklepach.
Ja mam takie wrażenie, że rebel stworzył parę lat temu "święto", żeby nakręcić sprzedaż, a się nie udało tak, jak miało. I może zbyt mało innych podmiotów podchwyciło.
I że teraz ogólnie akcja się nie opłaca, więc ucicha.
Cwaniaczki usunęli rocznik, żeby magnes był uniwersalny na latapsia.kostka pisze: ↑10 paź 2024, 10:54 Majster z rebela, ktory tym sie zajmowal, juz tam nie pracuje. Swietem bym tego nie nazwal, raczej sprytna akcja okolomarketingowa, propagujaca hobby. I rzeczywiscie nie chodzilo tu raczej nigdy o promocje zakupowe.
![]()

- Seraphic_Seal
- Has thanked: 408 times
- Been thanked: 348 times
Mamy w hobby takie fomo i zakupoholizm, że brakiem promocji robią nam przysługi
zwłaszcza u co niektórych, kiedy portfel płacze po Essen czy innym Spodku

Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- psia.kostka
Mozliwe, ze nie wypalilo jakby chcieli. Z drugiej strony, to samo nigdy by sie nie napedzalo. Szkoly tez musza dostac pakiecik gier gratis, by cos uruchomic (zgaduje)
Mysle, ze zabraklo marketingowca (Magik?), ktory to wymyslil i by wkladal w to dalej serduszko. Caly rebel siadl pod tym wzgledem, od kodzikow na fb, po recenzenckie egzemplarze.
Tymczasem Portal Games odpalilo swoje Swieto Planszy na majowke. Lekko zgapione z Rebela
Magnes bez nadrukowania roku tez odnotowalem
ale moze to i rozsadne. Glowka pracuje, asmodeusz nie lubi tracic mamony.

Oh well... wjechaly Parki z dodatkami od Albi za 250
#nofomo
Mysle, ze zabraklo marketingowca (Magik?), ktory to wymyslil i by wkladal w to dalej serduszko. Caly rebel siadl pod tym wzgledem, od kodzikow na fb, po recenzenckie egzemplarze.
Tymczasem Portal Games odpalilo swoje Swieto Planszy na majowke. Lekko zgapione z Rebela

Magnes bez nadrukowania roku tez odnotowalem

Oh well... wjechaly Parki z dodatkami od Albi za 250

Tylko mi się wydaje, że samo Dzień Gier Planszowych marketingowo był sukcesem jako ogólna promocja hobby. Sam opis akcji we wcześniej wspomnianym przeze mnie artykule rebela brzmi jak marketingowy sukces:
O Dniu Gier Planszowych można było posłuchać w Dzień Dobry TVN, TOK FM, Radiu Złote Przeboje, Czwórce, Esce i w innych rozgłośniach radiowych. Do akcji promowania gier planszowych włączyli się m.in. Empik, Auchan, Allegro, Lidl, a także liczne szkoły, biblioteki, sklepy hobbystyczne czy puby w całej Polsce. W 2023 roku Dzień Gier Planszowych wygenerował prawie 2 400 000 zasięgu i wspomniano o nim ponad 1300 razy.
Spoiler:
W sumie to już nie wiem co myśleć. Spodziewałem się po prostu większej pompy. Nie pamiętałem rano że to dziś. Przypomniałem sobie widząc datę 10.10.2024, wszedłem na rebel i empik a tam nic.
Być może ten baner na rebelu był dłużej, wchodząc dzisiaj rano nie widziałem nic oprócz linkowanego artykułu że dzisiaj ma być to wydarzenie.
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 157 times
Miło że jest taki dzień i datę łatwo zapamiętać, zawsze to jakiś pretekst do propagowania tego hobby. Też wydaje mi się, że jest nieco po macoszemu traktowany przez wydawców, "infuenserów" czy innych tam tuberów.
Ja sobie sam uczciłem święto gier planszowych, zagrałem parę razy z dzieciaczkami w eksplodujące kotki (brrr) fasolki (chrrr) i dorfaromantik (mrrr), poczytałem dwie ciekawe instrukcje i kupiłem prezent w postaci Ślimaków z dodatkiem, w dobrej cenie, bez łaski promocyjnych kodów typu -10% od SCD
Życzę wszystkim wesołego DGP
Ja sobie sam uczciłem święto gier planszowych, zagrałem parę razy z dzieciaczkami w eksplodujące kotki (brrr) fasolki (chrrr) i dorfaromantik (mrrr), poczytałem dwie ciekawe instrukcje i kupiłem prezent w postaci Ślimaków z dodatkiem, w dobrej cenie, bez łaski promocyjnych kodów typu -10% od SCD

Życzę wszystkim wesołego DGP

- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 206 times
A u mnie dziś po raz pierwszy w pracy była integracja z grami planszowymi. Więc może jednak coś się dzieje w temacie i świadomości 

kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- psia.kostka
A mieliscie magnes od Rebela? bez magnesu nie mozna swietowac

Yup, ja właśnie po testach na TTSie. Przyjemniaczek z tych Parków, też się złapałem dzisiaj na promo :3
- psia.kostka
Ty okrutniku, dajesz ludziom polecajke "za 5 minut dwunasta"
(wg fb, "tylko dzis 10.10")
Ale jeszcze mozna wbic w koszyk, nie wiem jak dalej z platnoscia.
Jest tez gra Szlaki za 50, niezalezna, ale z tej serii wydawniczej.

(wg fb, "tylko dzis 10.10")
Spoiler:
Jest tez gra Szlaki za 50, niezalezna, ale z tej serii wydawniczej.
- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
A ja z synem stwierdziliśmy, że w DGP zagramy w jak największą liczbę gier. Udało się rozegrać 7 partii: Domek, Azul, Poszukiwanie planety X, Splendor Marvel, Azul letni pawilon, Na chwałę Rzymu, Pandemic
udany dzień 
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴