Dzień Gier Planszowych A.D. 2024

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 148 times
Been thanked: 133 times

Dzień Gier Planszowych A.D. 2024

Post autor: michaldz1 »

Wiecie, że dzisiaj jest dzień gier planszowych?
To jest oczywiście moja perspektywa, ale zeszłym roku to aż huczało od promocji. Na rebelu, empiku i wielu innych sklepach. Miałem wrażenie większej pompy z tej okazji.
W empiku promocje (moim zdaniem 30% od SCD jest dość przyzwoite) skończyły się 8.10.2024. Na stronie rebela, który jest organizatorem nie ma nawet banera, jest informacja z 12.9.2024r. W informacji co prawda jest mapka z różnymi wydarzeniami, ale przynajmniej te na które spojrzałem są oddolne. Wiem, że jakieś pojedyncze sklepy robiły z tej okazji w tym roku promocje.
No w każdym razie wygląda jakby ta inicjatywa powoli przestawała być pchana odgórnie a zaczęła być ciągnięta oddolnie.
Jakby nie patrzeć to całkiem przyzwoita promocja hobby. Czy ktoś może wie czy wygaszanie promocji odgórnej było planowane?
Oczywiście jeśli z Twojego punktu widzenia z roku na rok jest coraz lepiej, to zapraszam do wyprowadzenia mnie z błędu.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Re: Dzień Gier Planszowych A.D. 2024

Post autor: vnzk »

Mam wrażenie, że ten temat już był w przeszłości. I wydaje mi się, że rozbił się na dwa obozy:

1. Powinny być promocje, bo święto.

2. Promocje nie są najważniejsze, bo ideą tego dnia jest zachęcanie do grania w gry, a nie do ich kupowania. Od tego są inne okazje, typu wiosenne/letnie wyprzedaże, czarne piątki itp.

Trudno będzie przeciągnąć kogoś z jednej strony na drugą.

A jeśli chodzi o promocję samego wydarzenia, to wydaje mi się, że od początku było to średnio rozpropagowane. Jakby Rebel nieco liczył, że ogłoszą a reszta zadzieje się inicjatywą innych (mam wrażenie, że trochę podobnie jak z promowaniem niektórych ich gier :wink: ).
Awatar użytkownika
kulka
Has thanked: 22 times
Been thanked: 48 times

Post autor: kulka »

Ja już nie oczekuję ekstra zniżek czy to na dzień gier czy czarny piątek czy cokolwiek innego. Oczywiście fajnie gdy się pojawiają, ale od dwóch lat najbardziej okazyjne ceny łapię w ciągu roku bez jakiejś specjalnej okazji. Nawet w niższej cenie niż na konwentach (oczywiście są wyjątki). Smuci mnie za to ogólna cisza, szkoły i przedszkola wokół mnie zupełnie zapomniały o tym dniu, myśląc już chyba tylko o dniu dyni...
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Majster z rebela, ktory tym sie zajmowal, juz tam nie pracuje. Swietem bym tego nie nazwal, raczej sprytna akcja okolomarketingowa, propagujaca hobby. I rzeczywiscie nie chodzilo tu raczej nigdy o promocje zakupowe.

Edit: ale magnesy wciaz rebel rozdaje, wiec jeszcze ciagna temat ;)

Obrazek
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
michaldz1

Nie wiem czy to przypadek ale baner na stronie rebela się poajwił ;D
Promocje zresztą też.
Awatar użytkownika
michaldz1

kulka pisze: 10 paź 2024, 10:48 szkoły i przedszkola wokół mnie zupełnie zapomniały o tym dniu, myśląc już chyba tylko o dniu dyni...
W tej aktualności na rebelu są jakieś szkoły na mapce pododawane https://www.wydawnictworebel.pl/pages/s ... -1751.html. Nie jest ich jakoś niesamowicie jak dużo, ale ja zrzucam to na słabą promocje.
Awatar użytkownika
vnzk

michaldz1 pisze: 10 paź 2024, 11:16 Nie wiem czy to przypadek ale baner na stronie rebela się poajwił ;D
Promocje zresztą też.
Założysz proszę w dziale Off topic przemyślenia na temat stanu nawierzchni na moim osiedlu? Może to tylko zbieg okoliczności, ale szkoda nie spróbować :wink:
Awatar użytkownika
michaldz1

vnzk pisze: 10 paź 2024, 11:29 Założysz proszę w dziale Off topic przemyślenia na temat stanu nawierzchni na moim osiedlu? Może to tylko zbieg okoliczności, ale szkoda nie spróbować :wink:
Nie założe tematu o stanie nawierzchni. Dyskusja jest w odpowiednim temacie. Posty są też na temat.
Awatar użytkownika
vnzk

michaldz1 pisze: 10 paź 2024, 11:38
vnzk pisze: 10 paź 2024, 11:29 Założysz proszę w dziale Off topic przemyślenia na temat stanu nawierzchni na moim osiedlu? Może to tylko zbieg okoliczności, ale szkoda nie spróbować :wink:
Nie założe tematu o stanie nawierzchni. Dyskusja jest w odpowiednim temacie. Posty są też na temat.
Wybacz, może źle się wyraziłem :) Nie mam nic przeciwko temu tematowi, to był żart dotyczący Twojej możliwej mocy sprawczej.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

dziwnie się składa, bo 10.10 to również Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
przypadek?!
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
michaldz1

vnzk pisze: 10 paź 2024, 12:07 Wybacz, może źle się wyraziłem :) Nie mam nic przeciwko temu tematowi, to był żart dotyczący Twojej możliwej mocy sprawczej.
Ok. Daj mi znać gdzie mam napisać o tej nawierzchni :)
Edit: Jestem świadomy, że rebel musiał mieć wcześniej gotową grafikę na baner więc muszę przyznać że jakieś przygotowanie było.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Olac baner, wazne ze kod znizkowy dziala :mrgreen: "1010"
Wspominal ktos w watku z okazjami na forum jakis czas temu.

Choc przyznam, ze rebel malo jest tu rozglaszany. Np o aukcjach holenderskich dowiaduje sie zawsze po zakonczeniu, gdy ochlapy ludzie oddaja :| tak jakby nie chciano, by wiecej ludzi bralo udzial.
Podobnie z PYL, cicho sza zwykle na forum.
Jedynie mystery box budzil zainteresowanie i troche ruchu. A tak, to jak nie masz fb, to bida informacyjna. Szkoda. Ale to raczej uwaga do forumowiczow, niz samego rebela.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 491 times

Post autor: agt »

michaldz1 pisze: 10 paź 2024, 11:16 Nie wiem czy to przypadek ale baner na stronie rebela się poajwił ;D
Promocje zresztą też.
Ten banner, pula tytułów w promocji z darmową dostawą oraz możliwość kupienia taniej Zamków Toskanii jest tam już od kilku dni.
Może banery startowe zmieniają się rotacyjnie i nie zauważyłeś wcześniej?

Zgadzam się natomiast z tym, że wyjątkowo jest o tym cicho w tym roku.
Nie ma też tylu akcji promocyjnych w różnych sklepach.

Ja mam takie wrażenie, że rebel stworzył parę lat temu "święto", żeby nakręcić sprzedaż, a się nie udało tak, jak miało. I może zbyt mało innych podmiotów podchwyciło.
I że teraz ogólnie akcja się nie opłaca, więc ucicha.
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Post autor: toblakai »

psia.kostka pisze: 10 paź 2024, 10:54 Majster z rebela, ktory tym sie zajmowal, juz tam nie pracuje. Swietem bym tego nie nazwal, raczej sprytna akcja okolomarketingowa, propagujaca hobby. I rzeczywiscie nie chodzilo tu raczej nigdy o promocje zakupowe.

Edit: ale magnesy wciaz rebel rozdaje, wiec jeszcze ciagna temat ;)

Obrazek
Cwaniaczki usunęli rocznik, żeby magnes był uniwersalny na lata :D
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Mamy w hobby takie fomo i zakupoholizm, że brakiem promocji robią nam przysługi :lol: zwłaszcza u co niektórych, kiedy portfel płacze po Essen czy innym Spodku
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Mozliwe, ze nie wypalilo jakby chcieli. Z drugiej strony, to samo nigdy by sie nie napedzalo. Szkoly tez musza dostac pakiecik gier gratis, by cos uruchomic (zgaduje)

Mysle, ze zabraklo marketingowca (Magik?), ktory to wymyslil i by wkladal w to dalej serduszko. Caly rebel siadl pod tym wzgledem, od kodzikow na fb, po recenzenckie egzemplarze.

Tymczasem Portal Games odpalilo swoje Swieto Planszy na majowke. Lekko zgapione z Rebela :P

Magnes bez nadrukowania roku tez odnotowalem ;) ale moze to i rozsadne. Glowka pracuje, asmodeusz nie lubi tracic mamony.

Obrazek

Oh well... wjechaly Parki z dodatkami od Albi za 250 8) #nofomo
Awatar użytkownika
michaldz1

agt pisze: 10 paź 2024, 13:31 Ja mam takie wrażenie, że rebel stworzył parę lat temu "święto", żeby nakręcić sprzedaż, a się nie udało tak, jak miało. I może zbyt mało innych podmiotów podchwyciło.
I że teraz ogólnie akcja się nie opłaca, więc ucicha.
Tylko mi się wydaje, że samo Dzień Gier Planszowych marketingowo był sukcesem jako ogólna promocja hobby. Sam opis akcji we wcześniej wspomnianym przeze mnie artykule rebela brzmi jak marketingowy sukces:
O Dniu Gier Planszowych można było posłuchać w Dzień Dobry TVN, TOK FM, Radiu Złote Przeboje, Czwórce, Esce i w innych rozgłośniach radiowych. Do akcji promowania gier planszowych włączyli się m.in. Empik, Auchan, Allegro, Lidl, a także liczne szkoły, biblioteki, sklepy hobbystyczne czy puby w całej Polsce. W 2023 roku Dzień Gier Planszowych wygenerował prawie 2 400 000 zasięgu i wspomniano o nim ponad 1300 razy.
Dla mnie to była najbardziej widoczna w całym roku akcja marketingowa związana z pluszówkami. Angażowała sporą część wydawców i kanałów.
W sumie to już nie wiem co myśleć. Spodziewałem się po prostu większej pompy. Nie pamiętałem rano że to dziś. Przypomniałem sobie widząc datę 10.10.2024, wszedłem na rebel i empik a tam nic.

Być może ten baner na rebelu był dłużej, wchodząc dzisiaj rano nie widziałem nic oprócz linkowanego artykułu że dzisiaj ma być to wydarzenie.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Dzień gier planszowych jest zawsze.
gabens29
Has thanked: 289 times
Been thanked: 14 times

Post autor: gabens29 »

Portal wrzucił swój kod -10%, GRYPLANSZOWE1010
Kisun
Has thanked: 117 times
Been thanked: 157 times

Post autor: Kisun »

Miło że jest taki dzień i datę łatwo zapamiętać, zawsze to jakiś pretekst do propagowania tego hobby. Też wydaje mi się, że jest nieco po macoszemu traktowany przez wydawców, "infuenserów" czy innych tam tuberów.
Ja sobie sam uczciłem święto gier planszowych, zagrałem parę razy z dzieciaczkami w eksplodujące kotki (brrr) fasolki (chrrr) i dorfaromantik (mrrr), poczytałem dwie ciekawe instrukcje i kupiłem prezent w postaci Ślimaków z dodatkiem, w dobrej cenie, bez łaski promocyjnych kodów typu -10% od SCD :)
Życzę wszystkim wesołego DGP ;)
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 172 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

A u mnie dziś po raz pierwszy w pracy była integracja z grami planszowymi. Więc może jednak coś się dzieje w temacie i świadomości :)
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
psia.kostka

A mieliscie magnes od Rebela? bez magnesu nie mozna swietowac ;) :P
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 316 times

Post autor: Scamander »

psia.kostka pisze: 10 paź 2024, 14:06 Oh well... wjechaly Parki z dodatkami od Albi za 250 8) #nofomo
Yup, ja właśnie po testach na TTSie. Przyjemniaczek z tych Parków, też się złapałem dzisiaj na promo :3
Awatar użytkownika
psia.kostka

Ty okrutniku, dajesz ludziom polecajke "za 5 minut dwunasta" :twisted:
(wg fb, "tylko dzis 10.10")
Spoiler:
Ale jeszcze mozna wbic w koszyk, nie wiem jak dalej z platnoscia.
Jest tez gra Szlaki za 50, niezalezna, ale z tej serii wydawniczej.
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 510 times
Been thanked: 147 times

Post autor: Coen »

A ja z synem stwierdziliśmy, że w DGP zagramy w jak największą liczbę gier. Udało się rozegrać 7 partii: Domek, Azul, Poszukiwanie planety X, Splendor Marvel, Azul letni pawilon, Na chwałę Rzymu, Pandemic 😁 udany dzień 😀
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
ODPOWIEDZ