Inserty
Re: Inserty
? To jeden z lepszych insertów fabrycznych. Mieści wszytko w koszulkach.
Moje gry - http://tiny.cc/sinbadbgg
- Visar
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 30 times
Do kilku starszych gier
1. Cytadela - tu akurat dużo nie trzeba było, pozwala uniknąć woreczka na monety, szybko dostać się do kart
2. Architekci Zachodniego Królestwa - zasobniki z kartami można umieścić bezpośrednio na i obok planszy
3. W roku smoka - wyjęcie i położenie na planszy postaci jest natychmiastowe
4. Zamki Burgundii - edycja specjalna, zastąpienie jednej z tacek, pozwalające łatwo trzymać akrylowe elementy
1. Cytadela - tu akurat dużo nie trzeba było, pozwala uniknąć woreczka na monety, szybko dostać się do kart
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
- Visar
Jeszcze kilka nowych insertów, wszystkie inserty pomieszczą karty w grubych koszulkach, projekty są dostępne na printables
1 - Wysokie napięcie organizer z rynkiem elektrowni (z wbudowanymi, rozkładanymi nogami)
2 - Grand Austria Hotel
3 - Woodcraft
4 - Grand Western Trail New Zeland - wypasacz owiec nie musi mieć ściąganego kapelusza, woreczki z żetonami A i B umieszczane są bez opróżniania, dodatkowo do losowania kart bonusowych są dodatkowe żetony z numerkami, żeby nie trzeba było brać po jednej karcie, a potem z powrotem ich umieszczać w taliach
1 - Wysokie napięcie organizer z rynkiem elektrowni (z wbudowanymi, rozkładanymi nogami)
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
-
- Been thanked: 4 times
Wrzuciłem na thingiverse moją wersję insertu do Wysokiego Napięcia. https://www.thingiverse.com/thing:6818568
Insert do gry Wysokie Napięcie z miejscem na rynek elektrowni. Insert mieści się w pudełku z papierową wkładką. Pod papierową wkładką trzymam wszystkie oryginalne znaczniki surowców, które zamieniłem na drukowane oraz papierowe pieniądze. Lubię mieć całą grę w jednym miejscu.
W swojej wersji gry zamiast papierowych pieniędzy używam żetonów od pokera z naklejonymi wartościami. Moje żetony pokerowe mają wymiar 39mm średnicy oraz 3mm grubości.
Stojak na rynek elektrowni składa się w połowie, a pojemniki na surowce mieszczą się jego pustych przestrzeniach. Obie części stojaka łączymy przy pomocy kawałka filamentu.
Surowce drukowałem z tych modeli: https://www.thingiverse.com/thing:2725003 Poza beczkami, które sobie narysowałem bo te w linku nie bardzo mi się podobały.
Dla każdego z graczy przewidziany jest oddzielny pojemnik na stacje przekaźnikowe – domki. Siódmy pojemnik wykorzystuję na znaczniki blokad terenów.
Dla zwiększenia wagi znaczników blokad wkładam do nich, podczas wydruku, podkładki metalowe. W tym projekcie używałem poszerzonych podkładek m8.
Insert pozwala przechowywać i przenosić grę w pionie.

Insert do gry Wysokie Napięcie z miejscem na rynek elektrowni. Insert mieści się w pudełku z papierową wkładką. Pod papierową wkładką trzymam wszystkie oryginalne znaczniki surowców, które zamieniłem na drukowane oraz papierowe pieniądze. Lubię mieć całą grę w jednym miejscu.
W swojej wersji gry zamiast papierowych pieniędzy używam żetonów od pokera z naklejonymi wartościami. Moje żetony pokerowe mają wymiar 39mm średnicy oraz 3mm grubości.
Stojak na rynek elektrowni składa się w połowie, a pojemniki na surowce mieszczą się jego pustych przestrzeniach. Obie części stojaka łączymy przy pomocy kawałka filamentu.
Surowce drukowałem z tych modeli: https://www.thingiverse.com/thing:2725003 Poza beczkami, które sobie narysowałem bo te w linku nie bardzo mi się podobały.
Dla każdego z graczy przewidziany jest oddzielny pojemnik na stacje przekaźnikowe – domki. Siódmy pojemnik wykorzystuję na znaczniki blokad terenów.
Dla zwiększenia wagi znaczników blokad wkładam do nich, podczas wydruku, podkładki metalowe. W tym projekcie używałem poszerzonych podkładek m8.
Insert pozwala przechowywać i przenosić grę w pionie.

Ostatnio zmieniony 04 lis 2024, 07:38 przez Indianin, łącznie zmieniany 1 raz.
Galeria z wydrukami: https://photos.app.goo.gl/aXEdAZ8xyDBfDBYs8
- BOLLO
- Has thanked: 1302 times
- Been thanked: 1981 times
- Kontakt:
-
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 32 times
Też podzielę się insertem do Statiofalla
Wymagania moje:
Zaznaczę też, że w Stationfalla do tej pory nie grałem
Także wszelkie decyzje podejmowane były na podstawie instrukcji i istniejących rozwiązań.
Feedback w pełni pożądany 
Wymagania moje:
- Insert miał redukować setup do minimum. Żadnych woreczków, żadnego sortowania. Jako, że do gry wykorzystuje się tylko część postaci, chciałem, aby każda była dostępna bez szukania oznaczeń. Podobnie z materialami komromitującymi, tray na wszystkie mnie nie satysfakcjonuje. W większości nawet wyszło.
- Zasoby chciałem aby były w pojemnikach, nie zaś w dedykowanych holderach dopasowanych do kształtu. Tu odwrotnie, sięgając po zasoby nie chce się siłować z wyciąganiem tylko dość łatwo wziąć i odłożyć, bez dopasowywania. Czy wyszło, zależy kto jak na to patrzy.
- Chciałem, aby w pudle zostało możliwie jak najwięcej wolnej przestrzeni. A po co? A do tego za chwilę.
Zaznaczę też, że w Stationfalla do tej pory nie grałem

Spoiler:

- Visar
Tym razem mała taca do trzymania monet, kryształów i maszyn do Trickeriona. Są to elementy które były wcześniej w woreczkach. Zaprojektowana tacka pasuje rozmiarami do wolnego miejsca pomiędzy oryginalnymi organizerami i pozwala na wygodniejszy dostęp do przechowywanych elementów podczas gry.
Miejsca na monety zostały zaprojektowane dokładnie pod daną ilość, posiadają na dole ząbki, które zapobiegają obsuwaniem się monet podczas ich pobierania w czasie gry.
Miejsca na monety zostały zaprojektowane dokładnie pod daną ilość, posiadają na dole ząbki, które zapobiegają obsuwaniem się monet podczas ich pobierania w czasie gry.
Spoiler:
- Visar
Insert do Projektu Gaja z rozszerzeniem Zaginiona flota. Wszystko mieści się w pudełku podstawki, pokrywa nie jest uniesiona. Poszczególne frakcje mają swoje indywidualne komponenty zebrane do swoich pudełek.
Spoiler:
-
- Has thanked: 328 times
- Been thanked: 328 times
Purple Haze (z wszystkimi dodatkami) w pudle od podstawki
Spoiler:
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
-
Pierwszy insert skończony w 2025: Kinfire Delve.
- mieści karty w koszulkach
- karty podzielone na osobne pudełka (2x seekers + well + pozostale)
- zetony maja swoje dedykowane+zamykane pudełka (ze spadem dla łatwiejszego wyciągania)
- zostawiłem miejsce na palce coby to łatwiej wyciągać
- nie ma luzów, nie ma liftu
- mieści karty w koszulkach
- karty podzielone na osobne pudełka (2x seekers + well + pozostale)
- zetony maja swoje dedykowane+zamykane pudełka (ze spadem dla łatwiejszego wyciągania)
- zostawiłem miejsce na palce coby to łatwiej wyciągać
- nie ma luzów, nie ma liftu
Spoiler:
Sprzedam:
- Visar
Do Projektu Gaja z rozszerzeniem umieściłem projekt do wydruku na printables
Zaś jeżeli bez rozszerzenia to mogę polecić drewniany insert firmy e-Raptor, za 50zł na olx
Insert
Zaś jeżeli bez rozszerzenia to mogę polecić drewniany insert firmy e-Raptor, za 50zł na olx
Insert
Ostatnio zmieniony 10 sty 2025, 16:40 przez Visar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 32 times
Ja polecam bardzo ten
https://www.thingiverse.com/thing:6129527
Bardzo sprytny insert mieszczący wszystko co wyszło. Plansze wyspy są obudowane z każdej strony, więc nic nie lata i miejsce jest wykorzystane w każdym kroku. Jedyna zmiana jaką zrobiłem względem oryginału to powiększyłem kubeczki na kolory presence, żeby weszły tam też znaczniki defense itp, zaś w to miejsce władowałem znaczniki scenariuszy (a za nie, w ten bardzo waski pojemnik trafily nakladki najezdzcow).
- Visar
Insert to Pax Renaissance, zaprojektowany do kart w koszulkach o grubości 70 mikronów. Organizery dla graczy mogą być używane podczas gry, gdy zachodzi konieczność wtedy można podnieść karton z wizerunkiem gracza aby wyłożyć piona lub tarczę heraldyczną.
Dostępny jak zawsze na printables.
Dostępny jak zawsze na printables.
Spoiler:
- miszczu666
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 179 times
- Kontakt:
Wiedźmin : Stary Świat (deluxe) + Zestaw Przygód + Legendarne Łowy + Na tropie potworów.
Uznałem, że inne dodatkimi są niepotrzebne, bo nie wnoszą nic ciekawego do rozgrywki.
Mała dygresja na początek.
Zacząłem projektować na papierze pod kątem płyty piankowo kartonowej (3mm), i w trakcie krojenia i klejenia, przy pudełku na żetony, gdy zaczęło wychodzić nierówno, ciągle gdzieś jakiś milimetr uciekał, zacząłem marudzić że z drukarką 3d byłoby ładniej, równiej, ciekawiej. Żona podchwyciła temat i zaproponowała kupno. No i od słowa do słowa, rozpoczęło się analizowanie i zastanawianie nad wyborem sprzętu. Nie powiem, że trwało to długo, bo już następnego dnia złożyłem zamówienie. Do czasu dostawy postanowiłem posprawdzać soft do projektowania, popróbować się pobawić, bo nigdy nie miałem z tym styczności.
Ostatecznie, po paru dniach, w dzień dostawy drukarki miałem już troszkę ogarnięty Fusion 360, i na pierwszy ogień poszedł właśnie ten projekt. Wiedźmin.
I o ja pierdziu, jak jestem zadowolony z zakupu
W pudełku wersji deluxe mieści wszystkie wymienione dodatki, wliczając figurki z "Legendarnych łowów" i "Na tropie potworów". Natomiast figurki potworów z podstawki w oryginalnym plastikowym insercie znajdują się w pudle dodatku "Na tropie potworów", gdzie pasują idealnie.
Pudełeczka z kartami przygód, eksploracji miejskie, dzikich ostępów oraz rynku kart akcji mają jedną ze ścianek pochyłą, aby jednocześnie stanowiły podajnik kart na planszy i karty z nich się nie wysuwały. Wszystkie karty w koszulkach Sloyca magnum copper, duże karty potworów w koszulkach Swan - 103x128.
Jaka na pierwszy insert zaprojektowany w sofcie od zera jestem mega zadowolony.

Uznałem, że inne dodatkimi są niepotrzebne, bo nie wnoszą nic ciekawego do rozgrywki.
Mała dygresja na początek.
Zacząłem projektować na papierze pod kątem płyty piankowo kartonowej (3mm), i w trakcie krojenia i klejenia, przy pudełku na żetony, gdy zaczęło wychodzić nierówno, ciągle gdzieś jakiś milimetr uciekał, zacząłem marudzić że z drukarką 3d byłoby ładniej, równiej, ciekawiej. Żona podchwyciła temat i zaproponowała kupno. No i od słowa do słowa, rozpoczęło się analizowanie i zastanawianie nad wyborem sprzętu. Nie powiem, że trwało to długo, bo już następnego dnia złożyłem zamówienie. Do czasu dostawy postanowiłem posprawdzać soft do projektowania, popróbować się pobawić, bo nigdy nie miałem z tym styczności.
Ostatecznie, po paru dniach, w dzień dostawy drukarki miałem już troszkę ogarnięty Fusion 360, i na pierwszy ogień poszedł właśnie ten projekt. Wiedźmin.
I o ja pierdziu, jak jestem zadowolony z zakupu

W pudełku wersji deluxe mieści wszystkie wymienione dodatki, wliczając figurki z "Legendarnych łowów" i "Na tropie potworów". Natomiast figurki potworów z podstawki w oryginalnym plastikowym insercie znajdują się w pudle dodatku "Na tropie potworów", gdzie pasują idealnie.
Pudełeczka z kartami przygód, eksploracji miejskie, dzikich ostępów oraz rynku kart akcji mają jedną ze ścianek pochyłą, aby jednocześnie stanowiły podajnik kart na planszy i karty z nich się nie wysuwały. Wszystkie karty w koszulkach Sloyca magnum copper, duże karty potworów w koszulkach Swan - 103x128.
Jaka na pierwszy insert zaprojektowany w sofcie od zera jestem mega zadowolony.

Moje tłumaczenia plików pomocy, skrótów zasad: ***LISTA***
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
-
1% A Game of Strategic Chance
Oryginalny insert nie mieścił kart w koszulkach (+ poziome rynienki nie zabezpieczają dobrze kart)
Nowy insert (z 2 klapkami trzymającymi karty) :
Oryginalny insert nie mieścił kart w koszulkach (+ poziome rynienki nie zabezpieczają dobrze kart)
Nowy insert (z 2 klapkami trzymającymi karty) :
Spoiler:
Sprzedam:
-
Kolejny projekt którym chce zmniejszyć ilość pudeł (tu z 3 do 1)
Insert do Cyberpunk 2077 + Rodziny i Wyrzutki + Motor Pool , wszystko w pudle z podstawki, karty w koszulkach:
Insert do Cyberpunk 2077 + Rodziny i Wyrzutki + Motor Pool , wszystko w pudle z podstawki, karty w koszulkach:
Spoiler:
Sprzedam:
-
The Godfather
Tym razem niepełny insert (wymieniłem 1 tackę na podajnik na karty).
Po zakoszulkowaniu kart tacka stała się bezużyteczna - przerobiłem ją na dwupoziomowy magnetyczny podajniki na karty (kasa + towar).
Sojusznicy+zlecenia+przedsiębiorstwa będę trzymał w walizkach (znalazłbym na nie inne miejsce ale spowolniłoby to setup)
Tym razem niepełny insert (wymieniłem 1 tackę na podajnik na karty).
Po zakoszulkowaniu kart tacka stała się bezużyteczna - przerobiłem ją na dwupoziomowy magnetyczny podajniki na karty (kasa + towar).
Sojusznicy+zlecenia+przedsiębiorstwa będę trzymał w walizkach (znalazłbym na nie inne miejsce ale spowolniłoby to setup)
Spoiler:
Sprzedam:
- eson83
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Mam szybkie pytanie - przy projektowaniu insertu, ile mm dodajecie w rozmiarach pojemnikach na karty (licząc od rozmiaru koszulek)?
Mam wielką słabość do kosteczek na hexach ...
Aktualnie pozbywam się: tutaj info
Aktualnie pozbywam się: tutaj info