Planowanie ruchów, ciekawy temat, 2 osoby

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Vaspher
Has thanked: 273 times
Been thanked: 22 times

Planowanie ruchów, ciekawy temat, 2 osoby

Post autor: Vaspher »

Hej!
Szukam gry, która podpasowałaby żonie oraz dobrze działa na dwie osoby.
Żona:
- zdecydowanie preferuje gry, w których można z powodzeniem zaplanować kolejne ruchy (przykład: lubi Scythe, a Stationfall... no nie spodobał się jej ostatnio najbardziej :D)
- lubi gry w klimatem, mocniej zarysowanym tematem (przykład: lubi Posiadłość Szaleństwa, a Carnegie jest dla niej trochę za 'suche')
- raczej lubi gry, które zajmują nam 2h, w porywach do 3h (przykład: lubi 7CŚ: Pojedynek czy Terraformację, a o Twilight Imperium nie chce nawet słyszeć xD)

Dziękuję z góry za pomoc!
samuraj1369
Has thanked: 554 times
Been thanked: 659 times

Re: Planowanie ruchów, ciekawy temat, 2 osoby

Post autor: samuraj1369 »

No to bierzcie Wojnę o Pierścień i grajcie do końca życia :D
Vaspher
Has thanked: 273 times
Been thanked: 22 times

Post autor: Vaspher »

samuraj1369 pisze: 16 paź 2024, 16:38 No to bierzcie Wojnę o Pierścień i grajcie do końca życia :D
A widzisz zapomniałem dopisać jeszcze jednego podpunktu :D
- preferuje raczej gry do max 4.0 w skali trudności BGG, optymalnie pomiędzy 3-3.5 (przykład: lubi Rebelię, a John Company już wymaga za dużo)
Ja bym chętnie w WoP do końca życia pykał, ale obawiam się, że trudność gry może moją żonę odstraszyć :(
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Cywilizacja poprzez wieki: temat może nie najciekawszy, ale za to go czuć. Poza tym pasuje do wymagań. Moja ulubiona gra do grania 1vs1 z żoną.
Brass: Lancashire: fenomenalna gra, proponuję Lancashire, bo lepiej działa na 2 osoby moim zdaniem.
Food Chain Magnate: mam słabo ograne, ale grałem jedynie 2-osobowo z żoną i sprawiała bardzo dobre wrażenie.
Uczta dla Odyna: Jak na typowe euro ma bardzo dużo klimatu i bardzo ciekawy element przestrzenny.
Pipeline: ciekawa gra ekonomiczna, również z elementem przestrzennym i bardzo krótką kołdrą.

Kolejność nieprzypadkowa
samuraj1369
Has thanked: 554 times
Been thanked: 659 times

Post autor: samuraj1369 »

Vaspher pisze: 16 paź 2024, 16:47
samuraj1369 pisze: 16 paź 2024, 16:38 No to bierzcie Wojnę o Pierścień i grajcie do końca życia :D
A widzisz zapomniałem dopisać jeszcze jednego podpunktu :D
- preferuje raczej gry do max 4.0 w skali trudności BGG, optymalnie pomiędzy 3-3.5 (przykład: lubi Rebelię, a John Company już wymaga za dużo)
Ja bym chętnie w WoP do końca życia pykał, ale obawiam się, że trudność gry może moją żonę odstraszyć :(
Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z tą ciężkością na BGG. To już nie pierwsza gra, która ma tak zawyżony poziom trudności.

W WoPie rzucasz kośćmi i wykonujesz akcje. Instrukcja jest bardzo dobrze napisana. Gra i akcje są logiczne i proste.

Poziom ciężkości może brać się z tego jak głęboka jest to gra, tzn. decyzje podejmowane w tej rundzie, mogą dać korzyści lub odbić się czkawką 3 rundy później.

Gra mechanicznie jest banalna - powtórzę.

Dlatego ta gra uchodzi za majstersztyk, a ludzie w nią grający twierdzą, że mogliby sprzedać całą kolekcję i grać tylko w WoPa do końca świata. Od drugiej rozgrywki grasz już totqlnie świadomie, sam, ale dopiero po kolejnych paru, parunastu partiach zaczynasz dostrzegać zazębiające się trybkiki całej mechaniki!

Do tego odpalasz soundtrack z Władcy pierścieni i macie, za każdym razem, cudowny dzień/ wieczór.

Szkoda, żebyście nie spróbowali. Jak nie podejdzie to od ręki odsprzedaż :D
Maze
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Maze »

Polecę 2 eurasy tego samego autora:
- Paladyni Zachodniego Królestwa
- Najeźdźcy ze Scytii.
Awatar użytkownika
Arashii
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Arashii »

Być może spodobałby Wam się Arkham Horror LCG. Moim zdaniem gra idealna dla dwóch osób, super klimatyczna z historią, spore pole do planowania, szczególnie ulepszania swojej talii w trakcie kampanii. Niestety trzeba kupić przynajmniej jedną kampanię, żeby normalnie w to grać, bo na podstawce to tylko demo. Nie grałam w Posiadłość Szaleństwa, ale słyszałam że AH LCG jest takim lvl up tej gry. ;-)
It's not the devil at your door,
it's just your shadow on the floor
Awatar użytkownika
trixon
Has thanked: 272 times
Been thanked: 302 times

Post autor: trixon »

Kilka propozycji ode mnie do samodzielnego ocenienia:
-Curious cargo
-Ark Nova
-Ziemia