Gra detektywistyczna dla 12-latki
Gra detektywistyczna dla 12-latki
Czy Sherlock detektyw doradczy nadaje się dla 12-latki? Czy może polecacie coś innego? Lubi gry paragrafowe, zagadki, tajemnice, gra nie może być zbyt krótka, ale odpadają rozbudowane z długą instrukcją, dużym setupem i długie - rozgrywka najlepiej do 2 godzin.
- Harun
- Has thanked: 740 times
- Been thanked: 578 times
Re: Gra detektywistyczna dla 12-latki
Nie rekomendowałbym tej gry dla 12-latki, a już tym bardziej do gry solo. Moim zdaniem będzie to frustrujące doświadczenie. Gra jest nie tylko trudna, ale dodatkowo, jeśli rywalizujemy z Sherlockiem (nie trzeba) to szanse na lepszy wynik są małe.
Chyba, że dziewczynka ma analityczny umysł, jest wkręcona w temat, jest bardzo cierpliwa.
Nadto zapoznaj się z tematyką, przynajmniej część przygód jest niezbyt odpowiednia dla 12-latki, moim zdaniem.
Ale pewnie niektórzy forumowicze przedstawią argumenty przeciwne
Chyba, że dziewczynka ma analityczny umysł, jest wkręcona w temat, jest bardzo cierpliwa.
Nadto zapoznaj się z tematyką, przynajmniej część przygód jest niezbyt odpowiednia dla 12-latki, moim zdaniem.
Ale pewnie niektórzy forumowicze przedstawią argumenty przeciwne
Dla dziecka w tym wieku polecam gry z serii Mikro Makro. U mnie się sprawdza.
Czy pojawiły się jakieś propozycje na rynku? Zwierzęta z Baker Street są świetne, ale już kończymy. MicroMacro wydaje się za proste. Patrzę na Śledztwa, czy błędy w tłumaczeniu dotyczą tylko jednej sprawy czy wszystkich?
-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 16 times
- Cała seria komiksów paragrafowych od Fox Games z Sherlockiem Holmesem.
- Planszówka dźwiękowa pt Tracks.
- Cała seria Escape quest.
- Cluedo zdrada w posiadłości Tudorów
- Escape roomy od FoxGames.
- Unlock wielka ucieczka
- Mortum średniowieczny detektyw.
- Seria "kryminalne zagadki" od Fox Games
- Sherlock x 3 od Nasza Księgarnia
- Detektyw sezon 1
- Niepożądani goście
- Seria escape tales
- Seria Exit choć tutaj nie wiem jak z fabuła
- Kieszonkowy detektyw
- https://www.empik.com/najwieksza-sprawa ... ,ksiazka-p
- https://www.empik.com/poscig-za-agentem ... ,ksiazka-p
- śledztwa Claire Harper
- Kroniki przygody (choć to chyba już za dziecinne i mało tam zagadek i w dodatku aplikacja)
- dwie części Dziennik: zagadkowa podróż. Bardzo fajne książki z zagadkami ale może już za proste choć zagadki są podchwytliwe a fabuła interesująca.
Na przyszłość:
- S. Holmes Detektyw doradczy
- Biuro Śledcze: Śledztwa w Arkham i inne tajemnice
- Detektyw
- Detective: City of angels (Albi wyda niedlugo polska wersje)
- Wiedeński łącznik
- Midnight murders mysteries (tylko po angielsku)
- Cała seria Kroniki zbrodni
- seria Crime scene
- seria Crime zoom
- Planszówka dźwiękowa pt Tracks.
- Cała seria Escape quest.
- Cluedo zdrada w posiadłości Tudorów
- Escape roomy od FoxGames.
- Unlock wielka ucieczka
- Mortum średniowieczny detektyw.
- Seria "kryminalne zagadki" od Fox Games
- Sherlock x 3 od Nasza Księgarnia
- Detektyw sezon 1
- Niepożądani goście
- Seria escape tales
- Seria Exit choć tutaj nie wiem jak z fabuła
- Kieszonkowy detektyw
- https://www.empik.com/najwieksza-sprawa ... ,ksiazka-p
- https://www.empik.com/poscig-za-agentem ... ,ksiazka-p
- śledztwa Claire Harper
- Kroniki przygody (choć to chyba już za dziecinne i mało tam zagadek i w dodatku aplikacja)
- dwie części Dziennik: zagadkowa podróż. Bardzo fajne książki z zagadkami ale może już za proste choć zagadki są podchwytliwe a fabuła interesująca.
Na przyszłość:
- S. Holmes Detektyw doradczy
- Biuro Śledcze: Śledztwa w Arkham i inne tajemnice
- Detektyw
- Detective: City of angels (Albi wyda niedlugo polska wersje)
- Wiedeński łącznik
- Midnight murders mysteries (tylko po angielsku)
- Cała seria Kroniki zbrodni
- seria Crime scene
- seria Crime zoom
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2045 times
- Been thanked: 2641 times
Dorzucam komiksy paragrafowe z dużą ilością humoru o przygodach psa Lusi:
Jeden dzień z życia psa
Jedna noc z życia psa
Zajmą 12latke...na dwa dni
Jeden dzień z życia psa
Jedna noc z życia psa
Zajmą 12latke...na dwa dni
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Ale co w nich jest detektywistycznego?PytonZCatanu pisze: ↑28 wrz 2024, 00:22 Dorzucam komiksy paragrafowe z dużą ilością humoru o przygodach psa Lusi:
Jeden dzień z życia psa
Jedna noc z życia psa
Zajmą 12latke...na dwa dni![]()

- PytonZCatanu
Pierwsza z nich to 4 zagadki detektywistyczne, a druga jedna, ale za to duża i z różnymi rozwiązaniami i drogami.agt pisze: ↑28 wrz 2024, 09:06Ale co w nich jest detektywistycznego?PytonZCatanu pisze: ↑28 wrz 2024, 00:22 Dorzucam komiksy paragrafowe z dużą ilością humoru o przygodach psa Lusi:
Jeden dzień z życia psa
Jedna noc z życia psa
Zajmą 12latke...na dwa dni![]()
![]()
Lusia jest psim detektywem
Dedukcja. Chyba spróbujemy Poszukiwania Planety X, Niepożądanych gości, Kryptydę, Listy z WhiteChapel.
Pytałam właśnie dlatego, że Planetę X chciałam proponować

Hm. Spytałam właśnie dziesięcioletnia córkę, która lubi detektywistyczne i która ma też Jeden dzień z życia psa. Mówi, że to nie jest detektywistycznePytonZCatanu pisze: ↑28 wrz 2024, 09:19 Pierwsza z nich to 4 zagadki detektywistyczne, a druga jedna, ale za to duża i z różnymi rozwiązaniami i drogami.
Lusia jest psim detektywem

Że to 4 przygody, a nie zagadki detektywistyczne.

Nie piszę o tym żeby się przegadywac, tylko żeby przekazać zdanie dziesięciolatki, bo może mieć znaczenie dla autora tematu.
Moja córka w podobnym wieku jest również bardzo wkręcona w dedukcję, a więc kilka zdań ode mnie. Na wstępie zaznaczę, że wszystkie gry dedukcyjne, jak żadne inne premiują ogranie. Część gier nie ma też mechanizmu ochrony przed oszustwem. np. Kryptyda wymaga bezwzględnej prawdomówności.
Poszukiwanie planety X - to ukochana gra córki. Ona tam widzi emocjonującą zagadkę. Gra jest świetnie wykonana, ładna i szybka w rozłożeniu i złożeniu. Dedukcyjny numer jeden. Plusem jest to, że można skalować trudność dla różnych graczy podczas jednej gry. Co ma znaczenie, bo jak po 5-10 rozgrywkach zaprosisz kogoś do stołu to go zniszczycie doświadczeniem, a ta gra radzi sobie z tym świetnie.
Kryptyda - Szybka i interakcyjna gra. W zasadzie jest to gra w odgadnięcie, jakie podpowiedzi mają pozostali gracze. Bardzo ją lubimy, bo rozłożenie, dwie partie i schowanie gry to 30 - 40 minut. Niestety gra działa doskonale dopiero od 3 graczy. Wariant dwuosobowy, to zupełnie inna gra. Zasady są te same, ale przez to, że każdy ma dwie informacje jest w stanie wykluczyć na tyle dużo pól już na starcie, że gra zamienia się w wyścig w zgadywanie. Jak gracie tylko na dwie osoby, to polecam inne. Jak czasem siadacie w 3 lub 4, to warto, szczególnie, że jest śmiesznie tania.
Niepożądani goście - Gra, która działa tym lepiej, im więcej gra w nią graczy. Ja bardzo lubię ją za grafiki. Dla mnie to gra mająca potencjał imprezowy. Jest bardzo interakcyjna przez system wymiany informacji na kartach. Na dwie osoby raczej nie siadamy, przez to, że gra w takim gronie może frustrować, gdy będziecie wciąż wymieniać między sobą te same karty. W większym gronie fajna i lubiana gra. Największy minus to sprzątanie po partii. Ułożenie wszystkich kart numerami trwa strasznie długo.
Turing Machine - Kupiliśmy w niedawnym dodruku. Wcześniej zagraliśmy kilka razy na BGA. Gra która jest czystą zagadką matematyczną. Setup i schowanie gry trochę zajmuje (ale mniej niż NG), natomiast według mnie warto. Pomimo, że to w zasadzie gra solo, (współgracze są Ci do niczego niepotrzebni przy stole), to gra wychodzi u nas na stół bardzo często. Potrafi też być najbardziej zaawansowana, jeżeli chodzi o poziom zagadki. Tu trzeba wiedzieć najpierw o co pytasz, a potem jeszcze zrozumieć odpowiedź. To przy tej grze, córka jest najbardziej usatysfakcjonowana, gdy uda jej się rozwiązać. Natomiast jesteśmy tu dopiero na początku, nie ruszyliśmy jeszcze najwyższego poziomu.
Decrypto - Tania i bardzo dobra imprezówka dedukcyjna (moim zdaniem najlepsza). Warto przemyśleć jak macie czasem 4+ osoby do gry. Plus jest taki, że córka spokojnie zagra to też z nieogranymi koleżankami.
Tajniacy - podobnie jak wyżej, ale moim zdaniem słabsza. Jest dużo wersji. Ja polecam "obrazki".
Dixit, stella - Gry, które wizualnie są wspaniałe, do tego z mnóstwem dodatków. Ja ich nie lubię, ale rozumiem co ludzie w nich widzą. Przy czym tu dedukcja, jest w żaden sposób niepoliczalna. O ile jeszcze w decrypto mamy jakiś zbiór informacji, który lepiej lub gorzej zawęża nam krąg podejrzeń, o tyle dixit to zero matematyki i logiki, raczej psychologia i socjologia.
AI space puzzle - warunkowo, bo zagrałem w to bez córki i tylko raz. Bardzo spodobał mi się koncept, ale nie kupiłem w obawie o regrywalność. Może niesłusznie.
I na koniec jeden przewał: Załoga - to trick taking, ale przez brak możliwości komunikacji, ma taki vibe logicznej zagadki. Gra, która zbiera świetne opinie, jest tania, więc ryzyko wtopy nie jest bardzo bolesne.
- PytonZCatanu
Dzięki za ciekawy post. W jakim wieku była córką gdy pierwszy raz siedliście do Planety X?
10 lat. Dosyć szybko złapała schemat zależności, ale przeskok na mniejszą ilość podpowiedzi trwał z 5 gier. Generalnie ona lubi tę grę zdecydowanie bardziej niż ja, tylko ona się wkręca, w te rolę astrofizyka. Dla mnie ta gra zamiast ciał niebieskich mogłaby mieć cyferki.
Największym plusem planety x jest ta skalowalność poziomu trudności. Apka pozwala też, wbrew zasadom gry, wielokrotnie skanować konkretny sektor, (w grze jest ograniczenie do dwóch), a to też jest super pomoc na początku. Pierwsze chyba trzy partie zagraliśmy tak, by mogła skanować sektor 4 razy. To bardzo ułatwia "załapanie" zależności. Potem jest to już zwyczajnie niepotrzebne.
Największym plusem planety x jest ta skalowalność poziomu trudności. Apka pozwala też, wbrew zasadom gry, wielokrotnie skanować konkretny sektor, (w grze jest ograniczenie do dwóch), a to też jest super pomoc na początku. Pierwsze chyba trzy partie zagraliśmy tak, by mogła skanować sektor 4 razy. To bardzo ułatwia "załapanie" zależności. Potem jest to już zwyczajnie niepotrzebne.
- arturmarek
- Has thanked: 303 times
- Been thanked: 842 times
Dawno nie grałem, ale wydaje mi się, że na 2 osoby były jakieś modyfikacje zasad, które powodowały, że nie dało się dostać tego samego, bo te karty pozyskane od przeciwnika się od razu po obejrzeniu wyrzucało na specjalny stos. Także to właśnie w większym gronie jest ryzyko dostawania tego samego. W każdym razie ja zagrałem ponad 20 partii z żoną 2-osobowo i to było bardzo dobre doświadczenie.Ctenopoma pisze: ↑04 paź 2024, 09:49 Niepożądani goście - Gra, która działa tym lepiej, im więcej gra w nią graczy. Ja bardzo lubię ją za grafiki. Dla mnie to gra mająca potencjał imprezowy. Jest bardzo interakcyjna przez system wymiany informacji na kartach. Na dwie osoby raczej nie siadamy, przez to, że gra w takim gronie może frustrować, gdy będziecie wciąż wymieniać między sobą te same karty. W większym gronie fajna i lubiana gra. Największy minus to sprzątanie po partii. Ułożenie wszystkich kart numerami trwa strasznie długo.
Tu też warto zaznaczyć, że na 2 osoby to zupełnie inna gra. Raczej nie polecam. Wydaje się, że była "skrojona" pod 4, bo właśnie w takim gronie czuć "naturalny" progres trudności misji. Ale i w 3 i w 5 jest wciąż bardzo dobra.
Możliwe, że ja czegoś nie pamiętam (albo źle graliśmy), na dwie osoby grałem też tylko z żoną i to pewnie z cztery lata temu. Pamiętam, że gra działa, ale odczucia zdecydowanie lepsze mam w większym gronie.arturmarek pisze: ↑04 paź 2024, 11:40
Dawno nie grałem, ale wydaje mi się, że na 2 osoby były jakieś modyfikacje zasad, które powodowały, że nie dało się dostać tego samego, bo te karty pozyskane od przeciwnika się od razu po obejrzeniu wyrzucało na specjalny stos. Także to właśnie w większym gronie jest ryzyko dostawania tego samego. W każdym razie ja zagrałem ponad 20 partii z żoną 2-osobowo i to było bardzo dobre doświadczenie.
Co do załogi, to oczywiście prawda.
Dzięki.
Nie pomyślałam o tym.
Fajny myk gdy się gra z dzieciakami.