Runebound (3rd edition) - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Grzeg0rz
Has thanked: 36 times
Been thanked: 27 times

Re: Runebound (3rd edition) - pytania i wątpliwości

Post autor: Grzeg0rz »

aaxxee pisze: 05 lut 2022, 02:30 Witam. Co należy rozumieć poprzez "przerzuć żeton o najwyższej wartości"? Zapis ten znajduje się na karcie walki Mistyczny.
Nie mam pod ręką instrukcji. Nie pamiętam dokładnie kolejności żetonów, ale było to mniej więcej tak. Odrzucasz żeton o największej wartości (2x umiejętność, 2x atak...), jeżeli nie masz takich to lecisz w określonej kolejności. Chyba najpierw podwojenie, umiejętność, taktyka (dodatek), ataki, szarża (dodatek), "skrzydełko", tarcza, "pusty" żeton. Zaznaczam, że nie pamiętam dokładnie kolejności "starszeństwa" żetonów, ale działa to wbten sposób 😁.
Awatar użytkownika
aaxxee
Has thanked: 9 times
Been thanked: 19 times
Kontakt:

Post autor: aaxxee »

Nigdzie w instrukcji nie napotkałem zapisu o tym. Muszę sprawdzić.
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

aaxxee pisze: 05 lut 2022, 09:13 Nigdzie w instrukcji nie napotkałem zapisu o tym. Muszę sprawdzić.
Właśnie przeglądam pudełko z grą aby odnaleźć źródło tych fanaberi, które wypisałem powyżej, na temat "starszeństwa" żetonów 🤦🏻‍♂️. Znalazłem wydruk (prawdopodobnie z BGG), zapis mówi o stosowaniu się do kolejności przedstawionej na karcie ataku wroga (dodatek Nierozerwalne Więzi), z którym akurat walczysz. Czyli najpierw żeton, na którym jest "2", a następnie tak jak na karcie, o ile je posiadasz.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 424 times
Been thanked: 365 times

Post autor: Seraphic_Seal »

TL:DR Czy dodatki z 2e są jakkolwiek kompatybilne z 3e?

W planszówkach siedzię od niedawna, więc ominęły mnie czasy takich tytułów jak chociażby Runebound 3e. Nie zamierzałem wydawać majątku na egzemplarz z drugiej ręki, ale niejednokrotnie o tej grze słyszałem i nie ukrywam, że chciałem zagrać.

Odkryłem, że mają ją w lokalnej bibliotece! Mieli też do tego jeden mały dodatek, więc od razu go wypożyczyłem.
Jeszcze nie miałem okazji zagrać, przeczytałem tylko instrukcję do podstawki. I teraz dopatrzyłem się, że na dodatku widnieje malutki napis "druga edycja". Jest to dodatek wprowadzający 3 nowe talie postaci - maga bojowego, mistrza runów i pobratymca duchów. Ogólnie karty są jeszcze w oryginalnej folii, więc nie mam nawet jak ich przejrzeć. I teraz pytanie - czy da się je wykorzystać w trzeciej edycji, czy muszę powiedzieć paniom z biblioteki, że mają dodatek do złej gry (aczkolwiek pewnie sporo dzisiaj warty) xd
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
tomekmani3k
Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Post autor: tomekmani3k »

Seraphic_Seal pisze: 16 lip 2022, 14:28 TL:DR Czy dodatki z 2e są jakkolwiek kompatybilne z 3e?

W planszówkach siedzię od niedawna, więc ominęły mnie czasy takich tytułów jak chociażby Runebound 3e. Nie zamierzałem wydawać majątku na egzemplarz z drugiej ręki, ale niejednokrotnie o tej grze słyszałem i nie ukrywam, że chciałem zagrać.

Odkryłem, że mają ją w lokalnej bibliotece! Mieli też do tego jeden mały dodatek, więc od razu go wypożyczyłem.
Jeszcze nie miałem okazji zagrać, przeczytałem tylko instrukcję do podstawki. I teraz dopatrzyłem się, że na dodatku widnieje malutki napis "druga edycja". Jest to dodatek wprowadzający 3 nowe talie postaci - maga bojowego, mistrza runów i pobratymca duchów. Ogólnie karty są jeszcze w oryginalnej folii, więc nie mam nawet jak ich przejrzeć. I teraz pytanie - czy da się je wykorzystać w trzeciej edycji, czy muszę powiedzieć paniom z biblioteki, że mają dodatek do złej gry (aczkolwiek pewnie sporo dzisiaj warty) xd
Dodatki z 2 ed. nie są kompatybilne z 3 ed. To zupełnie dwie różne gry.
Akurat ten dodatek do 2 też nie będzie wart wiele bo najdłużej zalegał na półkach, nawet gdy nie dało się od dawna kupić podstawki.
rutra1992
Has thanked: 162 times
Been thanked: 117 times

Post autor: rutra1992 »

Czy ktoś się spotkał z jakimiś rozsądnymi zasadami solo do gry w podstawkę? Czy bez dodatku "nierozerwalne więzi" nie ma takiej możliwości?
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

rutra1992 pisze: 17 lip 2022, 18:02 Czy ktoś się spotkał z jakimiś rozsądnymi zasadami solo do gry w podstawkę? Czy bez dodatku "nierozerwalne więzi" nie ma takiej możliwości?
Istniały, chyba również w wersji PL, karty walki z Nierozerwalnych... przerobione tak, aby działały z samą podstawką.
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

Możesz zagrać 2 bohaterami w trybie kooperacyjnym.
Miłego dnia! :)
rutra1992

Grzeg0rz pisze: 17 lip 2022, 22:26
rutra1992 pisze: 17 lip 2022, 18:02 Czy ktoś się spotkał z jakimiś rozsądnymi zasadami solo do gry w podstawkę? Czy bez dodatku "nierozerwalne więzi" nie ma takiej możliwości?
Istniały, chyba również w wersji PL, karty walki z Nierozerwalnych... przerobione tak, aby działały z samą podstawką.
Wlasnie słyszałem o tym, ale na bgg nie widzę nawet w wersji angielskiej. Wiesz może gdzie to można znaleźć?
Emil_1 pisze: 17 lip 2022, 23:02 Możesz zagrać 2 bohaterami w trybie kooperacyjnym.
Jest w samej podstawce tryb kooperacyjny? Przejrzałem wlasnie instrukcje i nic napisanego wielkimi literami mi się nie rzuciło w oczy
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

Potrzebujesz dodatku by móc zagrać w wersję koop ( nierozerwalne więzi). Nie doczytałem info, że jedynie podstawka, przepraszam.
Miłego dnia! :)
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

Niestety, nie znalazłem już plików. Podsyłam fotki.
rutra1992

Dzięki spróbuję coś na tym zaradzić!
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal

Wiem, że wewnątrz jednej akcji ruchu nie można zagnieździć innej akcji. A co z możliwością przekazywania złota/przedmiotów między graczami, które akcją nie jest? Czy mogę rzucić 5 kośćmi, zużyć 2, żeby wejść na pole z innym graczem, przekazać przedmioty i jeszcze zużyć pozostałe 3 kości na dalszy ruch?
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

Tak. Nawet możecie zdecydować się, że dalej pójdziecie jako drużyna i dalej idziecie razem. W żaden sposób nie zmienia to zasad poruszania się.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal

Grzeg0rz pisze: 20 lip 2022, 15:42 Tak. Nawet możecie zdecydować się, że dalej pójdziecie jako drużyna i dalej idziecie razem. W żaden sposób nie zmienia to zasad poruszania się.
Pójść razem? To chyba z dodatkiem wprowadzającym co-op, a ja o podstawce mówię xd
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

Zgadza się. Nie pamiętałem, że w podstawce również można się wymieniać sprzętem. My już bez Nierozerwalnych więzi nie gramy, a tryb rywalizacyjny to tylko z Upadkiem Mrocznej Gwiazdy :mrgreen:
Dasher

Post autor: Dasher »

Cześć, temat może banalny ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Chodzi o podwajanie tarcz na żetonach. Załóżmy, że w wyniku rzutu bohater wyrzucił 2tarcze na jednym żetonie oraz żeton podwojenia i jakiś żeton ataku. W tym samym czasie wróg wyrzucił 4 żetony z jedną czaszka. Bohater podwaja swoje tarcze - dysponuje więc 4 tarczami i tu rodzi się moje pytanie. Czy podczas ataku wroga 1 czaszka traci wszystkie "nazbierane" tarcze czy zachowują mu się do końca rundy walki.
Awatar użytkownika
Grzeg0rz

Nie. Aby się obronić, "wydajesz" żetony. Reszty nikt nie wydaje :wink:
akustyk
Been thanked: 56 times

Post autor: akustyk »

Cześć
Mam jedno pytanie a propos karty wydarzenia. Jest na niej napisane:
Wykonaj test (ducha) aby otrzymać tę kartę jako trofeum.
1. Dobrze rozumiem, że wystarczy zrobić testu, aby ją zachować jako trofeum? Nie musi się ten test udać?
2. Jeśli mam 0 punktów ducha to muszę się zmobilizować przynajmniej raz, aby wykonać chociaż jeden test (pociągnąć jedną kartę) żeby tą kartę otrzymać?
Awatar użytkownika
Tarongot
Has thanked: 8 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Tarongot »

akustyk pisze: 20 paź 2024, 22:49 Cześć
Mam jedno pytanie a propos karty wydarzenia. Jest na niej napisane:
Wykonaj test (ducha) aby otrzymać tę kartę jako trofeum.
1. Dobrze rozumiem, że wystarczy zrobić testu, aby ją zachować jako trofeum? Nie musi się ten test udać?
2. Jeśli mam 0 punktów ducha to muszę się zmobilizować przynajmniej raz, aby wykonać chociaż jeden test (pociągnąć jedną kartę) żeby tą kartę otrzymać?
Co do zasady test musisz zdać by otrzymać kartę wydarzenia jako trofeum. Jednakże może jakaś specyficzna karta być wyjątkiem. Doprecyzuj o jaką kartę chodzi.
akustyk

Tarongot pisze: 21 paź 2024, 11:59 Co do zasady test musisz zdać by otrzymać kartę wydarzenia jako trofeum. Jednakże może jakaś specyficzna karta być wyjątkiem. Doprecyzuj o jaką kartę chodzi.
Ta karta:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tarongot

akustyk pisze: 21 paź 2024, 12:35 Ta karta:
Obrazek
To zwykła karta. Test musi być zdany.
akustyk

Czyli jest źle napisana :( No nic dzięki wielkie ;))) Gdzie mogę doczytać o tym?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2024, 15:40 przez akustyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tarongot

Wszystkie są tak napisane. Zauważ, że w drugiej opcji niezależnie od wyniku testu, karty (trofeum) NIE otrzymasz.
ODPOWIEDZ