Gram głównie z rodziną (żona i 9-cio letnia córka). Ostanio zaciekawiły nas gry "z historią" - gdzie mniej jest samego grania, a dużo odkrywania ciekawej historii. Super nam się grało w Roll Player Adventures (choć z istotnym utrudnieniem, że musiałem "na żywo" tłumaczyć wszystko na język polski). Chciałbym jeszcze dalej pójść tym tropem i znalazłem Legacy of Dragonholt. Wydaje się to być super kolejnym krokiem, ale mam już dość tłumaczenia z języka angielskiego, więc szukam dalej i zainteresowałem się grami RPG - tu wpadł mi w oko Jedyny Pierścień (szczególnie, że ma zestaw startowy, który jest polecany do grania razem z dziećmi).
Kusi mnie by zostać DM-em dla mojej rodziny, ale obawiam się, że w tego rodzaju grach trzeba bardziej wymyślać historię, niż po prostu przeczytać gotową, a ja nie jestem uzdolniony w tym zakresie. Stąd może bardziej powinienem iść w gry paragrafowe? Tu jednak zupełnie nie wiem, gdzie szukać...
Czy ktoś mógłby wspomóc inspiracjami? Jeden warunek (jak wynika już z powyższego opisu) to żeby gra była po polsku.