Spirit Island (R. Eric Reuss)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Spirit Island (R. Eric Reuss)
Ja przepraszam, ale może wbiję trochę kij w mrowisko.
Na polską wersję nie ma co liczyć. Nikt się za to nie zabierze.
Jeśli jest taka sytuacja to jedyną realną możliwością posiadania SI jest albo mieszanie wersji pol / ang albo kupno całego po ang.
Ja mam wersję wymieszaną, nigdy nikt z tym podczas gry nie miał problemów. Nie ma żadnych różnic w kolorystyce, a jeśli jakieś są (nie badaliśmy pod mikroskopem), to naprawdę nikt kartom pod dwunastoma kątami się nie przygląda - po prostu doskonale się bawimy.
Teraz kwestia tłumaczenia - w momencie jeśli na rynku jest np. takie rozwiązanie jak DEEPL, kompletnie nie widzę ŻADNEGO sensu na oczekiwanie, by ktoś coś przetłumaczył. Bierzesz telefon, robisz zdjęcie karty i po dosłownie 2 - 3 sekundach masz naprawdę świetne tłumaczenie.
Tłumaczyłem tym całe instrukcje do KDM, historie w książkach ze scenariuszami do Gloomhaven i historie w 7th Citadel.
Całe strony. Piszę o wielostronicowych klockach... nie o kilku wyrazach na kartach... po dwóch rozgrywkach (o dziwo) po prostu nauczycie się z angielskiego wyrażeń na kartach i język stanie się dla was przeźroczysty.
Raz dostałem jakieś japońskie karty do jednego z tytułów i to rzeczywiście był problem. Tutaj poległem
(w sensie musiałem tłumaczyć karty, bo innego wyjścia nie było)
Na polską wersję nie ma co liczyć. Nikt się za to nie zabierze.
Jeśli jest taka sytuacja to jedyną realną możliwością posiadania SI jest albo mieszanie wersji pol / ang albo kupno całego po ang.
Ja mam wersję wymieszaną, nigdy nikt z tym podczas gry nie miał problemów. Nie ma żadnych różnic w kolorystyce, a jeśli jakieś są (nie badaliśmy pod mikroskopem), to naprawdę nikt kartom pod dwunastoma kątami się nie przygląda - po prostu doskonale się bawimy.
Teraz kwestia tłumaczenia - w momencie jeśli na rynku jest np. takie rozwiązanie jak DEEPL, kompletnie nie widzę ŻADNEGO sensu na oczekiwanie, by ktoś coś przetłumaczył. Bierzesz telefon, robisz zdjęcie karty i po dosłownie 2 - 3 sekundach masz naprawdę świetne tłumaczenie.
Tłumaczyłem tym całe instrukcje do KDM, historie w książkach ze scenariuszami do Gloomhaven i historie w 7th Citadel.
Całe strony. Piszę o wielostronicowych klockach... nie o kilku wyrazach na kartach... po dwóch rozgrywkach (o dziwo) po prostu nauczycie się z angielskiego wyrażeń na kartach i język stanie się dla was przeźroczysty.
Raz dostałem jakieś japońskie karty do jednego z tytułów i to rzeczywiście był problem. Tutaj poległem

- psia.kostka
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 1294 times
Uwierze w PL wersje dodatkow, jak zobacze
(no i zeby mi tu byly taniej znacznie, niz angliki
)

(no i zeby mi tu byly taniej znacznie, niz angliki

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Kniaziu
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 56 times
Właśnie zastanawiam się z czym problem. Ktoś jeszcze kisi licencję, ale nie stać go na wydawanie? Ruszają polskie tłumaczenia wielu naprawdę niszowych tytułów, niektórych dość drogich, a Spirit Island, czyli jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych gier na świecie (mój top 3 od dawna) od lat wisi na podstawce i dwóch promkach. Sam mam wszystko co wyszło po angielski i nie zamierzam ani się przesiadać, ani mieszać wersji, ale zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie "tłumaczenia kart telefonem" nie jest żadnym wyjaśnieniem, bo nawet gry z minimalna ilością tekstu wychodzą po polsku, plus nie każdy lubi siedzieć przy stole z elektroniką - dla niektórych to właśnie moment na odpoczynek od ekranów.
Czy ktoś wie co się dzieje z licencją dla tej gry i czemu to się tak ciągnie?
-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 48 times
Zobacz sobie, że podstawka od Lacerty nadal jest dostępna. Gra się po prostu sprzedaje dużo słabiej niż wydawnictwo zakładało. Ma wczorajszym wywiadzie Windziarz powiedział, że Rebel nie wyda, ale puścił oko do fanów, więc może ktoś inny to wyda. Przynajmniej ja to tak odebrałem
- Kniaziu
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 56 times
A może po prostu sprzedaje się dużo słabiej, bo gracze nie chcą inwestować w grę, która nie jest wspierana w naszym języku nowymi dodatkami? Lacerta od początku źle prowadziła ten tytuł, to co robili z drugą promką to była jakaś parodia, nic dziwnego że ludzie się wkurzyli i przesiedli na wersję angielską (zwłaszcza że to nie jest gra dla dzieci więc zwykle nie ma problemu żeby ludzie przy stole ogarniali to w tym języku).Derwisz-14 pisze: ↑30 paź 2024, 09:49 Zobacz sobie, że podstawka od Lacerty nadal jest dostępna. Gra się po prostu sprzedaje dużo słabiej niż wydawnictwo zakładało. Ma wczorajszym wywiadzie Windziarz powiedział, że Rebel nie wyda, ale puścił oko do fanów, więc może ktoś inny to wyda. Przynajmniej ja to tak odebrałem
- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 68 times
https://youtube.com/clip/UgkxbQQMUAeTZ8 ... P5AUzR_uL7
https://youtube.com/clip/Ugkxy_VbARP4xm ... Mc_jrYRXup
dwa fragmenty mówiące o SI, interpretujcie sami
https://youtube.com/clip/Ugkxy_VbARP4xm ... Mc_jrYRXup
dwa fragmenty mówiące o SI, interpretujcie sami

Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
Licencje miała Lacerta,a po zwinięciu manatkow dostał ją Rebel.
Za czasów Lacerty, dodatki miały być już na ukończeniu tłumaczenia, więc robota była prawie zrobiona. Na wczesniejszym PN ktoś z rebela mówił, że prace się kończą i że wydadzą, teraz mówią, że wyda ktoś inny, w co już nie wierzę.
SI to bardzo dobra gra, ale patrząc po sprzedaży wersji od Lacerty, nie przyjęła się wystarczająco dobrze w Polsce. Zresztą nie pierwsza gra, która na świecie jest sukcesem, u nas gnije na magazynach. Polacy lubują się w euro sucharach i solo pasjansach, nic na to nie poradzimy ¯\_(ツ)_/¯
Za czasów Lacerty, dodatki miały być już na ukończeniu tłumaczenia, więc robota była prawie zrobiona. Na wczesniejszym PN ktoś z rebela mówił, że prace się kończą i że wydadzą, teraz mówią, że wyda ktoś inny, w co już nie wierzę.
SI to bardzo dobra gra, ale patrząc po sprzedaży wersji od Lacerty, nie przyjęła się wystarczająco dobrze w Polsce. Zresztą nie pierwsza gra, która na świecie jest sukcesem, u nas gnije na magazynach. Polacy lubują się w euro sucharach i solo pasjansach, nic na to nie poradzimy ¯\_(ツ)_/¯
- psia.kostka
filmu nie widzialem, dzieki za linki, zaraz nadrobie
aaale, jak nie dowiemy sie na PortalConie, to nie wiem gdzie jeszcze niby...
edit: no ten drugi "pomidor", o SI, to tak na sile wg mnie interpretujecie
na pewno zwolnili licencje, ale czy ktos to lyknie, to czas pokaze. Oby...
(Portal dalby chyba dobra cene w PL, a i moze jakies deluxy by wpadly preorderowo, mi by to pasowalo
ale ale, to tylko spekulacje - czekamy)

(Portal dalby chyba dobra cene w PL, a i moze jakies deluxy by wpadly preorderowo, mi by to pasowalo

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 68 times
ale zauważ że wtedy się pojawia pytanie z czatu o to czy ktoś inny wydapsia.kostka pisze: ↑30 paź 2024, 10:06 filmu nie widzialem, dzieki za linki, zaraz nadrobie![]()
(Portal dalby chyba dobra cene w PL, a i moze jakies deluxy by wpadly preorderowo, mi by to pasowaloale ale, to tylko spekulacje - czekamy)

Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
- jendrusz
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 19 times
Zobaczyłem jeszcze raz i jestem przekonany że Windziarz wie kto wyda i trochę żałuje że jednak nie oniGun3R pisze: ↑30 paź 2024, 10:14ale zauważ że wtedy się pojawia pytanie z czatu o to czy ktoś inny wydapsia.kostka pisze: ↑30 paź 2024, 10:06 filmu nie widzialem, dzieki za linki, zaraz nadrobie![]()
(Portal dalby chyba dobra cene w PL, a i moze jakies deluxy by wpadly preorderowo, mi by to pasowaloale ale, to tylko spekulacje - czekamy)
![]()

Lubię ilustracje Klemensa Franza.
Oczywiście nie każdy, ale nie stawiaj znowu sprawy po drugiej stronie.Kniaziu pisze: ↑30 paź 2024, 09:40
, ale zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie "tłumaczenia kart telefonem" nie jest żadnym wyjaśnieniem, bo nawet gry z minimalna ilością tekstu wychodzą po polsku, plus nie każdy lubi siedzieć przy stole z elektroniką - dla niektórych to właśnie moment na odpoczynek od ekranów.
Czytając tutaj komentarze można się domyśleć, że wiele osób bardzo by chciało zagrać, ale albo czekają na wersję polską dodatków (według mnie te nie zostaną wydane), albo problemem jest angielski. No to jak wiesz, bo masz wszystko, tekstu jest niewiele i po dwóch grach karty (a przynajmniej wszystkie słowa kluczowe) znasz na pamięć. Jak dla mnie ten tragiczny moment, w którym musiałbym trzymać telefon w ręce przez 3 sekundy jest jednak warty tego, żeby sobie wreszcie w tego Spirit Island pograć, a nie wylewać żale na forum przez następne lata, że naszej wersji nie ma. Finalnie poznikają z rynku także wersje angielskie i zostaniesz z podstawką po polsku

Moim zdaniem: kupować póki jest dostępne na rynku, spędzić wieczór tłumacząc sobie wszystko i GRAĆ, ponieważ tytuł jest tego warty.

Jak dla mnie problemem często nie jest język, tylko cena i dostępność. Jeśli gra nie jest po polsku to niestety jest zazwyczaj dużo droższa i gorzej z dostępnością. Z mojego punktu widzenia to wydawcy mogliby też się trochę bardziej w importerów zamienić, bo na języku polskim mi nie zależy. 

Gdzieś czytałem, że pierwszy nakład zszedł pięknie, zrobili duży dodruk i tu już szło bardzo słabo.samuraj1369 pisze: ↑30 paź 2024, 09:58 SI to bardzo dobra gra, ale patrząc po sprzedaży wersji od Lacerty, nie przyjęła się wystarczająco dobrze w Polsce.
Dla mnie często wyznacznikiem potencjału jest OLX. Jeśli tam jest dość dużo do kupienia i to w dobrej cenie, to zainteresowanie na nowy dodruk może być słabe. A z SI tak jest (ewidentnie to taka gra, gdzie dość dużo osób się odbija).
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1671 times
- Been thanked: 1846 times
Część się odbija, cześć chce dodatków i przerzuca się na wersję angielską.
Windziarz jak mówił o SI to wydawał się być wkurzony, że jednak Rebel tego nie wyda. Wydaje się więc, że licencja poszła do kogoś innego. I bardzo dobrze. Niech ktoś to wypuści, niech się wyprzeda, a Rebel niech patrzy i płacze.
In your face, Rebel (Asmodee Polska)!
In your face, Rebel (Asmodee Polska)!
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3724 times
- Been thanked: 3920 times
Tak bylo, pierwszy naklad zszedl na pniu, zamowili drugi duzy, ktory do tej pory lezy (3 lata?)
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Warto też zwrócić uwagę, że różnica w cenie między pierwszym a drugim drukiem to było ca 100 zł.
- velo333
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 16 times
Nie czaję czemu ktoś nie wyda dodatków na zasadzie pre-orderu z minimalną ilością zamówień - coś jak Portal w Akcji Dodruk dla Shards of Infinity. Wydawca miałby pewność, że zejdzie cały nakład, a fani gry by byli zadowoleni. Tym bardziej, że tłumaczenia już gotowe 

Staram się być bardziej graczem niż kolekcjonerem :P https://boardgamegeek.com/user/velo333
-5% grybezpradu.eu, -11% planszostrefa.pl
-5% grybezpradu.eu, -11% planszostrefa.pl
- psia.kostka
Proste, bo wydawca oryginalny pewnie stawia wysokie minimum nakladu i/lub wiaze to z szersza umowa na reszte dodatkow i corebox.
Rozwiazanie zagadki tez padlo w materiale wideo: "teraz juz moge powiedziec, ze rebel tego nie wyda". Czyli do tej pory wciaz rebel roil sobie (i nam) plany o wydaniu tego. Jednak (jakies) decyzje wreszcie zapadly

Go Portal

(no chyba ze kaczki... oni handluja licencjami, to moze by sie skusili? ale chyba za maly gracz na SI, znow Lacerta wielka tez nie byla

Ostatnio zmieniony 30 paź 2024, 12:47 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet taka akcja wymaga poświęcenia środków, a temat jest mocno niepewny na naszym rynku ze względu na to, że tytuł został spalony przez poprzedniego wydawce/sytuację.
Jeżeli ktoś chce sprzedać jeden druk to może wybrać cokolwiek nowego z Essen i pewnie zejdzie, a może i za rok się zrobi dodruk + dodatek. Natomiast przy Spirit Island trzeba włożyć czas i środki w 'odczarowanie' polskiej wersji + zaproponować od razu więcej niż sama podstawka, bo w to ludzie nie wejdą. Druk podstawki wraz z dodatkami to spory koszt jak na takie ryzyko.
'Druk na żądanie' niby może to zniwelować, ale pewnie lepiej poświęcić zasoby na coś innego szczególnie teraz, gdy idą święta.
Jeżeli ktoś chce sprzedać jeden druk to może wybrać cokolwiek nowego z Essen i pewnie zejdzie, a może i za rok się zrobi dodruk + dodatek. Natomiast przy Spirit Island trzeba włożyć czas i środki w 'odczarowanie' polskiej wersji + zaproponować od razu więcej niż sama podstawka, bo w to ludzie nie wejdą. Druk podstawki wraz z dodatkami to spory koszt jak na takie ryzyko.
'Druk na żądanie' niby może to zniwelować, ale pewnie lepiej poświęcić zasoby na coś innego szczególnie teraz, gdy idą święta.
-
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 97 times
To się sprawdza w moim przypadku, ja bym nie wszedł w polską edycję jakby mieli wydać tylko podstawkę. Już wolę się rozejrzeć za angielską wersją.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3724 times
- Been thanked: 3920 times
Huh? Skąd
W retailu pierwszy druk (3trolle) kosztowal 190 zl
Drugi druk widze za 197 kupowałem
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 759 times
1. Moim zdaniem trochę nadinterpretujecie (przynajmniej niektórzy) tutaj reakcje Windziarza. Dla mnie to było bardziej już śmiech, że ktoś chce wycisnąć coś z "pomidora" więcej w temacie dodatków do SI, a Windziarz nie może na żaden temat udzielić konkretnych odpowiedzi. Tak jak psia.kostka, też uwierzę w polskie dodatki, jak je zobaczę (no i cena znowu będzie determinować, czy zejdą czy nie).
2. Tak jak ktoś wspomniał, pierwszy druk był a) niewielki b) stosunkowo tani - pamiętam ceny ok. 170zł. Rozszedł się na pniu, po czym pojawił się dodruk, chyba jednak zbyt optymistyczny, plus w dużo wyższej cenie - 220-250zł? nie widziałem SI poniżej 200zł. Ktoś tutaj chyba przeszacował hajp. To ciekawy przypadek - niewielki druk był tańszy, a potem większy... dużo droższy - albo aż tak ceny poszły do góry, albo wydawca myślał, że aż tyle zarobi na tym tytule. Jak pokazała historia, chyba nie była to najlepsza wycena dla tego tytułu.
3. I teraz wracamy do punktu wyjścia - ciężko wskazać, która decyzja miała tutaj większy wpływ, czy ta o zbyt wysokiej SCD względem ceny pierwszego druku (na zasadzie "nie no, za tyle to nie") i zbyt wysokim nakładzie, czy właśnie świadomość klientów, że nie będą w stanie mieć polski egzemplarz podstawki wraz z polskimi dodatkami.
4. Na ten moment wszystkie powyższe czynniki doprowadziły do sytuacji, gdzie: a) gra jest jednocześnie dostępna cały czas u (nowego) wydawcy Rebela i b) masa graczy chciałaby dodatków w języku polskim. Ale problemem jest właśnie prawidłowe oszacowanie nakładu tych dodatków, tak by nie zostać w magazynie ze stertą nie tylko podstawek, ale także i dodatków. Dla takiego Rebela/Asmodee pójście w ścieżkę "druk na żądanie" to za dużo roboty, jestem w stanie zrozumieć, że im się to nie opłaca/nie chce, za niski zysk by z takiego zagrania mógł być. Natomiast jeśli pojawił się jakiś inny wydawca, który wyda dodatki, to Rebel ma tutaj win-win, ponieważ sprzeda ileśtam podstawek jak tylko dodatki pojawią się na rynku. Natomiast co z tego będzie miał ten drugi wydawca, od samych dodatków? Ciężko mi uwierzyć, że ktoś naprawdę się na wykupienie licencji na dodatki zdecydował... Ryzykowna sprawa przy tak nietypowej sytuacji ze Spirit Island. Także to byłby chyba naprawdę precedens, gdyby podstawkę wydawał jeden wydawca, a same dodatki drugi.
5. Last but not least - jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak się w SI gra, to polecam po prostu zainstalować aplikację na telefon (wersja Demo jest dostępna za free, przynajmniej na androidzie) i zobaczyć, czy gra mu w ogóle się podoba. Można też od razu kupić pełną wersję na Steamie.
2. Tak jak ktoś wspomniał, pierwszy druk był a) niewielki b) stosunkowo tani - pamiętam ceny ok. 170zł. Rozszedł się na pniu, po czym pojawił się dodruk, chyba jednak zbyt optymistyczny, plus w dużo wyższej cenie - 220-250zł? nie widziałem SI poniżej 200zł. Ktoś tutaj chyba przeszacował hajp. To ciekawy przypadek - niewielki druk był tańszy, a potem większy... dużo droższy - albo aż tak ceny poszły do góry, albo wydawca myślał, że aż tyle zarobi na tym tytule. Jak pokazała historia, chyba nie była to najlepsza wycena dla tego tytułu.
3. I teraz wracamy do punktu wyjścia - ciężko wskazać, która decyzja miała tutaj większy wpływ, czy ta o zbyt wysokiej SCD względem ceny pierwszego druku (na zasadzie "nie no, za tyle to nie") i zbyt wysokim nakładzie, czy właśnie świadomość klientów, że nie będą w stanie mieć polski egzemplarz podstawki wraz z polskimi dodatkami.
4. Na ten moment wszystkie powyższe czynniki doprowadziły do sytuacji, gdzie: a) gra jest jednocześnie dostępna cały czas u (nowego) wydawcy Rebela i b) masa graczy chciałaby dodatków w języku polskim. Ale problemem jest właśnie prawidłowe oszacowanie nakładu tych dodatków, tak by nie zostać w magazynie ze stertą nie tylko podstawek, ale także i dodatków. Dla takiego Rebela/Asmodee pójście w ścieżkę "druk na żądanie" to za dużo roboty, jestem w stanie zrozumieć, że im się to nie opłaca/nie chce, za niski zysk by z takiego zagrania mógł być. Natomiast jeśli pojawił się jakiś inny wydawca, który wyda dodatki, to Rebel ma tutaj win-win, ponieważ sprzeda ileśtam podstawek jak tylko dodatki pojawią się na rynku. Natomiast co z tego będzie miał ten drugi wydawca, od samych dodatków? Ciężko mi uwierzyć, że ktoś naprawdę się na wykupienie licencji na dodatki zdecydował... Ryzykowna sprawa przy tak nietypowej sytuacji ze Spirit Island. Także to byłby chyba naprawdę precedens, gdyby podstawkę wydawał jeden wydawca, a same dodatki drugi.
5. Last but not least - jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak się w SI gra, to polecam po prostu zainstalować aplikację na telefon (wersja Demo jest dostępna za free, przynajmniej na androidzie) i zobaczyć, czy gra mu w ogóle się podoba. Można też od razu kupić pełną wersję na Steamie.
Pierwszy druk był w 2019 drugi w trakcie pandemii. Wystarczy przypomnieć sobie sytuację na rynku i nie ma tu żadnego ciekawego przypadku w tym, że drugi druk był dużo droższy.EsperanzaDMV pisze: ↑30 paź 2024, 13:39