Pax Hispanica (Phil Eklund)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Bulva
Has thanked: 118 times
Been thanked: 54 times

Re: Pax Hispanica (Phil Eklund)

Post autor: Bulva »

... a tryb solo będzie ???
W Pax Pamir jest całkiem niezły i często z niego korzystam, bo nikt niechce się ze mną bawić w Pamira ;-(
sevhar
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: sevhar »

Będzie/jest. Ale zarówno autor gry, jak i autor wariantu solo są inni w Pamirze, więc nie wiem czy będzie to tak samo dobry tryb solo.
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

Szukałem, szperałem, ale nie znalazłem. Czy jest jakieś info na temat polskiego wydania wersji deluxe i tych małych dodatków?
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Wersji deluxe nie będzie, tylko retail.
O dodatkach nic nie wiem, mam nadzieję, że będą chociaż u wydawcy do nabycia..
Na stronie wydawcy gra jest oznaczona jest jako "w produkcji", ale jej dostawa przewidziana na listopad. Też czekam, piraci na Karaibach to fajne uniwersum :D
niwlak
Has thanked: 43 times
Been thanked: 67 times

Post autor: niwlak »

K@mil pisze: 28 paź 2024, 12:22 Wersji deluxe nie będzie, tylko retail.
Na planszowych newsach widać pudełko delux w wersji polskiej. Zrezygnowali czy co się stało?
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Ja się wypowiadam o tej wersji, którą zapowiedziała Galakta na swojej stronie.
To, co widać na półce, to może pochodzić z Kickstartera.
michaldz1 pisze: 30 lis 2022, 17:12 Z jednej strony w edycji deluxe jest mapa materiałowa i metalowe monety, z drugiej w obu są kartonowe postacie i katedry. Co jest już mniej fajne.
Też na to zwróciłem uwagę.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

IIRC będzie to wersja retail zawierająca dwa pierwsze promo packi: konkwistadorzy i kapitanowie.
antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

Według was warto brać edycję deluxe? Tak teraz porównując ofertę z planszostrefy:

retail 360 zł
deluxe 590 zł

W obu tych przypadkach są zawarte promo packi. Różnica to aż 230 zł, a co za nią dostajemy?

-Dodatkowa mapa płócienna i tekturowe kalendarium,
-Drewniane znaczniki placówek, kolonii, buntów, znacznik gołębicy i papugi,
-Nadruki na drewniane znaczniki skarbów,
-Katedra jest tak stworzona by można ją wetknąć w otwór w kształcie krzyża placówki,
-Metalowe monety.

Czy to według was usprawiedliwia aż taki duży skok cenowy? Ja jestem lekko w kropce czy to aż tyle jest warte.

EDIT: Dobra, nie powielajmy wątków, z 2 strony wcześniej jest poruszany temat, przepraszam :P
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Dzięki za podsumowanie. Wczoraj obejrzałem materiał wideo z porównaniem obu wersji.
Też mnie kusiło, aby wypisać różnice.
W "P" jest wersja angielska. Jestem zainteresowany polską wersją oraz jakie będzie SCD oraz ceny w innych sklepach planszówkowych. Może różnica cen będzie inna? (w sensie łatwiejsza do akceptacji).
Podejrzewam, że monety i mapa płócienna są najważniejszymi czynnikami różnicy w cenie.

Inna sprawa. Czy ktoś widział informację o polskiej wersji promo #3?
Spoiler:
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 519 times
Been thanked: 482 times

Post autor: Shodan »

Wersja de luxe to generalnie takie meh, szczególnie obrusik vs plansza. Jedynie metalowe monetki wyglądają super. Pytanie czy warte są dopłaty.

Edit
wypowiadam się na podstawie tego co pokazano w filmiku Planszowych Newsów
niwlak
Has thanked: 43 times
Been thanked: 67 times

Post autor: niwlak »

Poza matą i monetami wszystko z delux powinno być w wersji podstawowej. Standy kartonowe takie same, zmiana kartonu na drewno. Zmiany pomijalne. W porównaniu do innych gier nie czuje gdzie jest tu ten delux. Jakbym miał brać to podstawkę.
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

Wersja deluxe powinna mieć wszystkie znaczniki w drewnie, a nie tylko ich część. Także, faktycznie jest dość słaba. Pudełko ładne. Szkoda tylko że monet nie można dokupić osobno.
Neden
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Neden »

Coś wiadomo o starcie przedsprzedaży? Bo premiera wkrótce a o grze cicho
Awatar użytkownika
Arkhon
Has thanked: 108 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Arkhon »

Neden pisze: 30 paź 2024, 20:26 Coś wiadomo o starcie przedsprzedaży? Bo premiera wkrótce a o grze cicho
Niektórym fanom Paxów nie siadła gra wybitnie, więc nic dziwnego, że cicho.
Awatar użytkownika
612
Has thanked: 71 times
Been thanked: 602 times

Post autor: 612 »

A można coś bliżej? Dla mnie jednak jest to trochę dziwne. Jest jakieś polskie tajne stowarzyszenie fanów paxów, decydujących o nagłośnieniu gry?
Awatar użytkownika
misiencjusz
Has thanked: 193 times
Been thanked: 116 times

Post autor: misiencjusz »

612 pisze: 31 paź 2024, 08:25 A można coś bliżej? Dla mnie jednak jest to trochę dziwne. Jest jakieś polskie tajne stowarzyszenie fanów paxów, decydujących o nagłośnieniu gry?
Tak, ale jest tajne więc nikt o nim nie mówi ;)
Rzeszów
BGG: misiencjusz; BGA: misiencjusz; TTS: 446182198
Mam i chętnie zagram Sprzedam Kupię
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

612 pisze: 31 paź 2024, 08:25 A można coś bliżej? Dla mnie jednak jest to trochę dziwne. Jest jakieś polskie tajne stowarzyszenie fanów paxów, decydujących o nagłośnieniu gry?
Jest, zapisy były jak wychodził Pax Renaissance 1ed.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Z Discorda wydawcy:
Pax Hispanica and the promo packs are all completed in mass production. VFI Asia is now scheduled to pick up the games, so shipping in Asia should begin soon. For our other fulfillment centers in the U.S., Germany, the U.K., and Australia, we’re still waiting on confirmed vessels for shipment. I’ll keep you posted on any updates.
Domyślam się, że równocześnie drukowano wersję PL. Gdy gry zostaną załadowane na statek i będzie znany przybliżony termin dostawy to ruszy przedsprzedaż.
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 543 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Deem »

612 pisze: 31 paź 2024, 08:25 Jest jakieś polskie tajne stowarzyszenie fanów paxów, decydujących o nagłośnieniu gry?
Ich twarze zostaną ujawnione na kartach Pax Illuminaten :twisted:
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
hjk61
Has thanked: 29 times
Been thanked: 59 times

Post autor: hjk61 »

Może wydawcy się nagrali w Pax Hispanice i boją się, że nagłaśniając piraci namierzą statek z ich planszowkami.
Całkiem rozsądne
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

ale o jakie nagłośnienie wam chodzi? marketing wprost czy marketing szeptany?
wydaje mi się, że przy ujawnieniu SCD na znak od wydawcy wszyscy prezenterzy produktu odpalą materiały w przeciągu 1-2 dni.
wg mnie 1 tuba marketingowa zaliczyła falstart.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
obo_bb
Has thanked: 289 times
Been thanked: 87 times

Post autor: obo_bb »

Arkhon pisze: 31 paź 2024, 07:33
Neden pisze: 30 paź 2024, 20:26 Coś wiadomo o starcie przedsprzedaży? Bo premiera wkrótce a o grze cicho
Niektórym fanom Paxów nie siadła gra wybitnie, więc nic dziwnego, że cicho.
Chyba było już tu w wątku powyżej, jest też kilka tematów na BGG.
Ja jeszcze nie grałem i przed kupnem nie będę miał możliwości i też się mocno zastanawiam bo universum fajne.
Pax Hispanica w kilku aspektach odchodzi od kanonu paxów - nie ma długiego rynku i kupowania kart - jest taki krzyż na którym masz 4 odsłonięte kary (plus ewent. 4 losowe) różnych reżimów/aspektów o które licytujesz.
Z tego co doczytałem, to też nie do końca budujesz swoje tablo z możliwymi akcjami jak w np. Renie czy Pamirze bo wiekszość kart nie ma takich akcji.
No i nie ma tego co mamy w obu w/w tytułach "power behind power" czyli, że operujesz z cienia, wykorzystując bądź podpinając się pod większe oficjalne siły - tu masz bardziej bezpośrednią własność i przejrzystośc powiazań.

* to na podstawie tego co wyczytałem, mogą być w tym opisie błędy, bo nie grałem, w razie czego proszę o ewentualną korektę
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 325 times
Been thanked: 530 times

Post autor: salaba »

Ja ze swojej strony chętnie zagram w Pax Hispanica, ale nawet jeśli się spodoba to nie kupię. Mimo wszystko jest to pierwsza edycja tej gry, natomiast cokolwiek wychodzi od Pana Eklunda to zawsze podlega zmianom i w pierwsze edycje już się jego gier po prostu nie pcham :D. Nie dalej jak wczoraj na discord Ion games pojawiła się dyskusja o balans gry i możliwości zmian, które pojawią się w tzw. Living rules, formie elektronicznej. Nie wiem czy Galakta takie erraty do zasad potem gdzieś wrzuca czy nie, ale to tak ku przestrodze piszę. Nie wdawałam się w szczegóły, jednak coś jest na rzeczy. Generalnie, jak ludzie dostaną swoje kopie to dopiero się zobaczy co i jak.
Kupowanie Pax Ren, nowych edycji Pax Pamir czy John Company, a nawet czwartej edycji High Frontier 4 All nie wiąże się z takim ryzykiem jak w przypadku Pax Hispanica :) Choć temat fascynujący i mega niepoprawny politycznie (choć niewolnicy są biali xD).
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

salaba pisze: 31 paź 2024, 11:35 Ja ze swojej strony chętnie zagram w Pax Hispanica, ale nawet jeśli się spodoba to nie kupię. Mimo wszystko jest to pierwsza edycja tej gry, natomiast cokolwiek wychodzi od Pana Eklunda to zawsze podlega zmianom i w pierwsze edycje już się jego gier po prostu nie pcham :D.
Stationfall im wyszedł za pierwszym razem, to może już się nauczyli (; Ja zamierzam zaryzykować kolejny raz. Galakta wstawia na swojej stronie erraty do wydawanych gier przez siebie. Coś się najwyżej będzie kombinować (:
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 325 times
Been thanked: 530 times

Post autor: salaba »

Langus pisze: 31 paź 2024, 14:24
salaba pisze: 31 paź 2024, 11:35 Ja ze swojej strony chętnie zagram w Pax Hispanica, ale nawet jeśli się spodoba to nie kupię. Mimo wszystko jest to pierwsza edycja tej gry, natomiast cokolwiek wychodzi od Pana Eklunda to zawsze podlega zmianom i w pierwsze edycje już się jego gier po prostu nie pcham :D.
Stationfall im wyszedł za pierwszym razem, to może już się nauczyli (; Ja zamierzam zaryzykować kolejny raz. Galakta wstawia na swojej stronie erraty do wydawanych gier przez siebie. Coś się najwyżej będzie kombinować (:
Stationfall to ten drugi Eklund, nie Phil, więc ten teges ;P
ODPOWIEDZ