Szybka i zmyślna

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 546 times
Been thanked: 370 times

Szybka i zmyślna

Post autor: Deem »

Poszukuję gier spełniających poniższe kryteria (przykłady, które mieszczą się w tej grupie, a które mam to: Fantastyczne Światy, Ekosystem, Jump Drive):
- partię można zamknąć w 15-20 minutach
- proste, szybkie do wytłumaczenia zasady
- można trochę pokombinować
- dobrze chodzi na 3-4 graczy (plusik jeśli dodatkowo działa na 2)
- dobrze działający tryb solo (nice to have)
- losowość nie wali po pysku co partię (wiadomo, że ma wpływ jak w powyższych przykładach, ale zostaje przynajmniej wrażenie, że miałem jakiś tam wpływ na swój wynik)
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3154 times
Been thanked: 3078 times

Re: Szybka i zmyślna

Post autor: Gizmoo »

Gorąco polecam FarAway, Roam i Wild Space, chociaż tutaj na partię będzie potrzeba tych 30-40 minut.
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 546 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Deem »

Gizmoo pisze: 01 lis 2024, 14:46 Gorąco polecam FarAway, Roam i Wild Space, chociaż tutaj na partię będzie potrzeba tych 30-40 minut.
Dzięki Kubo, Jump Drive od Ciebie wszedł jak złoto, więc pozostałe też sprawdzę.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 303 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Las Vegas, ale nie wiem czy da się to dorwać jeszcze gdzieś.
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Wodny Szlak
Blokus
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 503 times

Post autor: karmazynowy »

+1 dla Hen Daleko oraz Wild Space.

Sam dorzucę: Nimalia, Taluva, Smoki z Głębin
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
prz616
Has thanked: 126 times
Been thanked: 23 times

Post autor: prz616 »

+1 dla Hen Daleko.

Z innych opcji:

Abyss Konspiracja - mały Abyss to całkiem solidna gierka z trybem solo udostępnionym online przez autorów. Na wyprzedażach chodziła za jakieś 20pln. Jest tu trochę kombinowania, ale lepiej nie przesadzać z liczbą partii na raz, bo można sobie zarżnąć grę.

Kolejowy Szlak - do założonych kryteriów pasuje sporo gier roll and write, jedna z moich ulubionych jest właśnie Railroad Ink (w Polsce wyszły tylko dwa pudełka z serii, ale poza instrukcją gra jest niezależna językowo).

Medici Gra Karciana - karciane Medici to czyste push your luck, ale nie oznacza to kompletnego braku poczucia kontroli nad grą. U mnie siadło bardzo dobrze.

Niezłe Ziółka lub Pachnący Ogród - nie pamiętam tych gier zbyt dobrze, grałem kilka razy, były w porządku.

Point Salad lub Point City - nie grałem w żadną, ale wydają się pasować do kryteriów.
anna26
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Post autor: anna26 »

Point salad pasuje.
ODPOWIEDZ